Normal_afbeelding_2025-05-16_153022873

Bij School Lyndensteyn in Beetsterzwaag draait het om maatwerk en het ontdekken en versterken van ieders talent. Het leerlingvolgsysteem Doen In maakt op de VSO-afdeling een wezenlijk verschil in de manier waarop leerlingen hun voortgang ervaren en hun ontwikkeling stimuleren.

Doen In -mede ontwikkeld door School Lyndensteyn – is speciaal afgestemd op de behoeften van het praktijkonderwijs en VSO. “Leerlingen echt zien en leren tot leven brengen voor hem of haar. Dáár begint het mee,” zegt Dirk Dijkstra, docent en Doen In coach van het praktijkgerichte gedeelte van de VSO-afdeling van School Lyndensteyn.

Wat Doen In onder meer speciaal maakt, is het inzicht dat het leerlingen biedt in hun eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Voorheen konden leerlingen deze informatie niet gemakkelijk inzien. Nu kunnen ze zelf inloggen, hun doelen zien, hun vorderingen volgen en zich voorbereiden op evaluatiegesprekken. “Onze leerlingen kunnen hun eigen traject volgen en worden zo daadwerkelijk betrokken bij hun eigen ontwikkeling,” vertelt Dirk. “Het klinkt misschien wat pathetisch, maar dit is een belangrijke verandering. Het helpt ons naar een leergemeenschap toe te groeien, waarin we echt samen staan, binnen de mogelijkheden die er zijn.” Met een voorbeeld illustreert Dirk wat voor effect dit heeft op de motivatie en betrokkenheid van leerlingen. “Een leerling komt je op de gang tegen en zegt: ‘Meneer, volgende week laat ik dat en dat zien.’ Dan zeg ik: ‘Ja is goed, super.’  Prachtig toch dat een leerling zo enthousiast is!”

Altijd onderdeel van de les

De VSO-afdeling van School Lyndensteyn telt ongeveer 92 leerlingen, waarvan 60 tot 65 in het praktijkgerichte deel. Het team van docenten en ondersteuners werkt samen om voor iedere leerling het beste uitstroomtraject te realiseren. Dirk: “Het overgrote merendeel stroomt uit naar de dagbesteding. Maar we hopen zoveel mogelijk richting beschut werk te kunnen sturen, en dat aantal is groeiende.”

Het werken met Doen In is ingebed in de onderwijspraktijk, zo blijkt uit het gesprek.  “Er gaat eigenlijk geen les voorbij waarin Doen In geen rol speelt,” vertelt Dirk. Het systeem is grafisch opgezet, kleurrijk, overzichtelijk en spreekt tot de verbeelding. Ook in vakken zonder methode biedt het houvast. “Je weet als leerling waar je mee bezig bent, wat je doelen zijn en hoe ver je bent. En als iets even niet lukt, dan pas je je keuzes aan. Iedereen doet waar hij op dat moment klaar voor is.”

Het Doen In-systeem faciliteert het om leerlingen stapje voor stapje verder te brengen in het aanleren van vaardigheden.  “Iedereen krijgt in de basis mee wat nodig is voor het dagelijks leven,” laat Dirk weten. “Of je nu later in de dagbesteding of beschut werk terecht komt en begeleid of zelfstandig gaat wonen: schoonmaken, koken, grasmaaien,  een document perforeren; dat komt in elk leven wel terug. Vanuit die basis kan een leerling zich verder ontwikkelen en specialiseren. Die zogeheten BOS-systematiek stimuleert de groei van de leerling.”

Samen onderwijs ontwikkelen

School Lyndensteyn is vanaf het begin van Doen In betrokken bij de ontwikkeling van het systeem. Dit vanuit de ambitie van de VSO-afdeling om het onderwijs nauwer te laten aansluiten bij de behoeften en mogelijkheden van iedere individuele leerling. Dirk: “Je hele onderwijsaanbod met alle lesdoelen die daarbij horen, hebben we in beeld. En daar vanuit kunnen we de leerling structuur bieden,” zegt Dirk. “Je zet een aantal leerlijnen neer die echt recht doen aan onze populatie.”

Het systeem is de afgelopen jaren in samenwerking met KPC Groep en IT-bedrijf Bloemendaal aangescherpt, ook in de grafische vormgeving, om het overzichtelijker te maken voor leerlingen, docenten en ouders. Dirk: “Ouders kunnen als voorbereiding op de tussen- en eindevaluaties meekijken naar de ontwikkeling van hun kind. Een korte instructie is voldoende, de rest spreekt voor zich. En ze vinden het ouderportaal uitnodigend en duidelijk.”

Trigger

De wens om dingen anders te doen ontstond bij School Lyndensteyn niet van de ene op de andere dag. “Ons onderwijs had nieuwe impulsen nodig. Dat was destijds voor ons wel een trigger, een moment waarop we voelden: we moeten doorontwikkelen. En dan gaat het niet alleen om leerlingenzorg, maar om het hele proces van onderwijskwaliteit, structuur en visie. Hoe geef je goed onderwijs aan een kwetsbare populatie? Daar zijn we stevig mee aan de slag gegaan.”

Maatwerk

Wat Doen In voor de leerlingen van School Lyndensteyn mogelijk maakt, is – zo komt uit het interview naar voren –  precies waar VSO-onderwijs voor bedoeld is: zo veel mogelijk maatwerk leveren op het gebied van leren en persoonlijke ontwikkeling. Door de nauwkeurige afstemming tussen onderwijsaanbod, certificaten en arbeidstoeleiding krijgen leerlingen en docenten het vertrouwen om te bouwen aan een succesvolle toekomst. En dat begint, zoals Dirk zegt, bij de leerling meer echt zien en als gelijkwaardige te benaderen. “Door leerlingen verantwoordelijk te maken voor hun eigen leerproces en hen de tools te geven om zelf hun voortgang bij te houden, creëren we een leeromgeving die hen in staat stelt om te groeien en zich voor te bereiden op wat komen gaat,” besluit Dirk. “Doen In ondersteunt ons echte stappen voorwaarts te zetten, zowel voor de school als voor de leerlingen.”

Meer over LVS Doen In