NOG Kinderopvang nieuws

Normal_papa_voorlezen_lezen346

VoorleesExpress wetenschappelijk getest in Hengelo


Er wordt door wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar het wetenschappelijke effect van VoorleesExpress. Kinderen met een taalachterstand uit Hengelo worden in dat onderzoek nauw betrokken. Volgens hun leerkrachten presteren kinderen namelijk beter op school wanneer zij regelmatig worden voorgelezen. Dat meldt Tubantia.

Normal_slapen_kind_slaap

Concentratieproblemen mogelijk gevolg van slaapgebrek


Voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar is voldoende slaap cruciaal. Kinderen die op deze leeftijd te maken hebben met een gebrek aan slaap, hebben op latere leeftijd mogelijk meer kans op concentratieproblemen. Kinderarts Elsie Taveras van het Massachusetts General Hospital publiceerde deze bevinding onlangs naar aanleiding van een onderzoek onde...

Normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

31 ideeën om kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren


Tot 21 maart 2017 konden wetenschappelijke instituten samen met de praktijk van de kinderopvang een projectidee indienen in de open ronde van het programma Kwaliteit Kinderopvang van ZonMw. 31 projectgroepen gaven gehoor aan deze oproep en dienden een idee in. Dit meldt ZonMw.

Normal_euro_geld_betalen__10_

Welkomstpremie trekt niet meer leraren


De welkomstpremie die de gemeente Rotterdam in het leven heeft geroepen om meer leerkrachten aan te trekken, heeft niet het beoogde effect. Dit zegt adviseur Eddie Meijer van de gemeente Rotterdam tegen het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam. Dit meldt VOS/ABB.

Normal_kinderen_spelen23453

Kinderen kunnen op steeds meer plekken rookvrij leren en spelen


In navolging van scholen en organisaties voor kinderopvang nemen ook tientallen speeltuinen en kinderboerderijen maatregelen om roken terug te dringen of gaan ze helemaal rookvrij. Ook de Club van Elf, de vereniging van grote dagattractieparken, maakt bekend dat hun 21 leden dit seizoen hun rookbeleid gaan aanscherpen. Dit meldt Longfonds.

Normal_rss_entry-82151

'Kloof kinderopvang en basisschool moet weg'


De kloof tussen kinderopvang en basisschool moet verdwijnen om verlies van kennis bij de overstap zo veel mogelijk te voorkomen. Er is betere samenwerking nodig. Opvang en school moeten zelfs compleet kunnen samengaan in een "leer- en ontwikkelcentrum''.

Normal_blokken__spelen__kind__peuter__opvang__kov__gastouder

Kinderdagverblijf voldoet aan eisen, andere Arnhemse locaties blijven in gebreke


Het kinderdagverblijf van Montessori Kinderopvang De Waterberg in Arnhem voldoet na enkele jaren aan de eisen volgens de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden. Andere locaties van Vastplan BV in Arnhem zijn nog niet op orde. Dit meldt De Gelderlander.

Normal_download__3_

Ik Wil Een Prentenboek! wil leesplezier en geletterdheid bevorderen


Stichting Geef mij maar een boek! introduceert voor de jongste kinderen Ik Wil Een Prentenboek! Tijdens de actie, die begint op 7 april, is de prentenboekklassieker De Gruffalo van Julie Donaldson en Axel Scheffler voor twee euro te koop bij alle boekhandels in Nederland. Hiermee wil de stichting het plezier in het voorlezen vergroten en zo gele...

Normal_kinderopvang_spelen_ballenbak_ballen

Moeder veroordeeld voor smaad wegens beschuldigen kleuterleidster


Een 42-jarige vrouw uit Noord-Brabant moest afgelopen maandag voor de politierechter verschijnen, omdat zij verdacht werd van smaadschrift. Via een e-mail had zij ouders die klant zijn bij kinderopvang Klik in Hilvarenbeek verteld aangifte te hebben gedaan tegen een van de kleuterleidsters. Volgens de vrouw zou zij haar zoon seksueel hebben misb...

Normal_copyright_stockfreeimages_kind_muziek_baby_luisteren

Ouders willen tips over omgang mediagebruik bij opvoeding


Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen op een goede manier worden opgevoed over het gebruik van de mobiele telefoon en social media. Veertig procent van de ouders maakt zich zorgen over mediagebruik en hetzelfde aantal zegt behoefte te hebben aan hulp bij zogenoemde mediaopvoeding. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Normal_normal_kind_bak_geld

FNV: Verhoog het sociaal minimum om kinderarmoede te voorkomen


De FNV staat achter het vandaag gepubliceerde SER-advies ‘Opgroeien zonder armoede’. Maar de vakbond ziet daarnaast nog meer mogelijkheden om armoede onder kinderen te voorkomen. De FNV pleit voor een verhoging van het minimum loon. Dit meldt FNV.

Normal_pm__opvang__kov__kinderen__leidster__kinderopvang

Kindcentra 2020 inventariseert mening ouders over integraal kindcentrum


Kindcentra 2020 gaat inventariseren wat de mening is van ouders over integrale kindcentra (IKC’s). Via een vragenlijst vraagt de organisatie naar de verwachtingen en wensen van ouders rond een kindcentrum. Dit meldt KinderopvangTotaal. 

Normal_kind__meisje__nadenken__zielig__verdrietig__armoede

SER roept nieuw kabinet op armoede onder kinderen structureel te verlagen


Ondanks de aantrekkende economie en alle inspanningen blijft het aantal arme kinderen hoog (8 à 12 procent) in Nederland. Opmerkelijk is dat 60 procent van deze kinderen werkende ouders heeft. In het advies Opgroeien zonder armoede stelt de SER dat alle kinderen een beroep moeten kunnen doen op voorzieningen die de gevolgen van armoede compenser...

Normal_normal_belangrijke-veiligheidswaarschuwing-playing-kids-wiebelslakje-en--rupsje-trekpleister-en-kruidvat

Kruidvat en Trekpleister roepen gevaarlijk speelgoed terug


De Wiebelslak en Wiebelrups van het merk Playing Kids is mogelijk gevaarlijk voor jonge kinderen. Daarom roepen Kruidvat en Trekpleister het speelgoed terug. Kinderen kunnen namelijk stikken in een onderdeel van het speelgoed. Dat meldt de Telegraaf.

Normal_lunch__eten__kind__kinderen__lunchbox__overblijven__tussenschoolse_opvang

Proeftuinen integrale kindcentra van de VNG


Een aantal gemeenten experimenteert met integrale en inclusieve kindcentra. In februari gingen de proeftuinen kindcentra van de VNG officieel van start: Tilburg, `s-Hertogenbosch, Zaanstad en regio Noord-Groningen. Nu ruim een maand later valt met name op dat de proefgemeenten verschillende aanpakken voor de ontwikkeling van een kindcentrum toep...

Normal_rss_entry-81378

Nog veel mis met etiketten peutermelk


Op een derde van de etiketten van peutermelk staan nog altijd onjuiste gezondheidsclaims. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een dinsdag verschenen onderzoek.

NOG Kinderopvang Informatie

NOG Topvacatures

NOG Blog

Traumasensitief onderwijs is werken met de tijdlijn van een leerling!

Normal__cid_888553ef38194404a8d449cc604ad6fe_userpc

Strafregels schrijven en in de hoek staan waren vijftig jaar geleden hele normale manieren om kinderen in de klas te disciplineren. Na “verdwijn maar naar de gang!” kwamen de beloningstickers en de “stoutstoel”  daarvoor in de plaats. Kinderen kwamen, dachten wij, de school binnen als een tabula rasa. Als dit onbeschreven blad niet zo wit was al...

NOG Interview

‘Stop met gebruik termen zwarte en witte scholen’

Normal_schermafbeelding_2017-03-13_om_16.21.45


De termen ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen zijn onwenselijk en onacceptabel, vindt UvA-wetenschapper Hülya Kosar Altinyelken. De Nederlandse samenleving is zich onvoldoende bewu...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht