Nationale Onderwijsgids

NOG Kinderopvang nieuws

Normal_kinderopvang_creche_spelen

Toename sociale uitkeringen, grote stijging kinderopvangtoeslag


De overheid keerde in 2018 voor 155,6 miljard euro uit aan sociale uitkeringen, bijna 4 miljard euro meer dan in 2017. Hiermee waren de uitgaven aan sociale uitkeringen goed voor 47,8 procent van de overheidsuitgaven. Dit meldt het CBS op basis van analyses in de nieuwste kwartaalmonitor overheidsfinanciën.

Normal_vaccinatie_inenting

Vaccinatiegraad kinderen stabiel, deelname daalt niet langer


Er is een einde gekomen aan de daling in het aandeel kinderen dat de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgt. Voorlopige cijfers voor jongere kinderen laten zelfs een lichte stijging zien. Dat staat in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2018. Dit meldt het RIVM.

Normal_zon

RIVM activeert hitteplan voor deel Nederland


Het RIVM heeft vanaf 23 juni het hitteplan geactiveerd voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbranden. Het RIVM roept op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig van hun verzorgers om koel te ...

Normal_school__klas__docent

Week 25: problemen Calvijn en Haga nog niet voorbij en schooladvies blijft leidend


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag, waaronder: leerlingen Calvijn College moeten nog steeds wachten op uitslag eindexamen, het Haga Lyceum wil het Inspectierapport niet openbaar en het schooladvies blijft leidend, ma...

Normal_kinderopvang

Zorguitgaven stijgen in 2018, sterke groei kinderopvang


In 2018 is 100,0 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn, 3,0 miljard euro meer dan in 2017. De zorguitgaven groeiden voor het zesde achtereenvolgende jaar minder hard dan de economie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

Normal_rss_entry-186577

Ouders massaal op zoek naar gps-trackers


De zomermaanden zijn gouden tijden voor leveranciers van de digitale volgapparatuur in onder meer kinderhorloges. Zij verkopen voor de zomervakantie bijna dubbel zo veel trackers als in andere maanden.

Normal_vaccineren_inenten_baby

Steeds meer scepsis over veiligheid en effectiviteit vaccinaties


Een toenemend aantal Europeanen twijfelt aan de veiligheid en effectiviteit van vaccinaties tegen kinderziektes. Hierdoor loopt de volksgezondheid steeds meer gevaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse stichting Wellcome. Dit melden RTL Nieuws en NU.nl.

Normal_rss_entry-186379

'Verbied winstuitkering bij kinderopvang'


Er moet een verbod komen op winstuitkering in de kinderopvang. Dat vinden oppositiepartijen GroenLinks, SP en de PvdA. Ze dienen samen een wetsvoorstel in om zo'n verbod mogelijk te maken.

Normal_rookverbod__roken

Rookverbod verhoogt de druk op scholen


Scholen moeten stevig aan de bak om vanaf augustus 2020 te voldoen aan het wettelijke rookverbod op het schoolterrein. De meeste basisscholen en middelbare scholen zijn er klaar voor, maar het mbo loopt achter. Slechts 14 procent van alle mbo-instellingen is rookvrij. Daar wordt de druk voelbaar.

Normal_non-smoking__rookverbod__anti-roken__roken_verboden__hek__bord__grijze_lucht

Mark Nijenmanting, directeur Zone.college: “Effectief omgaan met het rookverbod vraagt om discipline en een lange adem”


Ouders en buren erbij betrekken, draagvlak creëren, één lijn trekken en vooral scherp blijven. Dat zijn de succesfactoren in de af te leggen weg naar een honderd procent rookvrije school, volgens Makt Nijenmanting, directeur van het Zone.college in Enschede en Zwolle. Zijn mbo-instelling sloeg deze weg in 2016 in en is klaar voor de wetgeving di...

Normal_rss_entry-186161

Snel: onderzoek naar kinderopvangtoeslagen niet belemmerd


Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft onderzoekers op zoek naar informatie over ten onrechte beëindigde kinderopvangtoeslag geen strobreed in de weg gelegd, zegt hij. Dat vinden de onderzoekers zelf volgens Snel ook.

Normal_rss_entry-186127

Ministerie: inperken toeslagonderzoek was nodig


Het onderzoek naar ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslag is door staatssecretaris Menno Snel van Financiën inderdaad ingeperkt. Het is nu eenmaal nodig om een schifting te maken in de enorme berg beschikbare documenten, laat het ministerie weten.

Normal_examen__tentamen__toets

Week 24: N-termen eindexamens en gelijke kansen voor alle kinderen


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag, zoals bekendmaking N-termen eindexamens, gelijke kansen voor alle kinderen en ministerraad stemt in met wetsvoorstel doorlopende leerroutes vmbo-mbo.

Normal_groningen__hoge_en_lage_der_a__akerk__grachten__bootjes

Gratis elektrische bakfiets voor Groningers


Forenzen die hun kinderen met de auto naar school of opvang rijden en vanaf daar naar hun werk gaan, krijgen een week lang de mogelijkheid gratis een elektrische bakfiets uit te testen. Groningen Bereikbaar is de initiatiefnemer van deze actie. Hierdoor wordt de spits gemeden en wordt er tevens gewerkt aan een duurzame en gezonde levensstijl. Di...

Normal_lyme_teek_tekenbeet

Duitse reuzenteek ook gevaarlijk voor inwoners grensgebied Venlo


In het grensgebied van Duitsland en Venlo zijn een aantal hyalomma-teken aangetroffen die zeer gevaarlijk kunnen zijn. De reuzenteek is maar liefst drie keer zo groot als de reguliere variant en het kan mensen op een afstand van 10 meter ruiken en volgen. De teek kan, net als kleinere varianten, tal van ziekten overdragen. Wat echter het meest s...

Normal_rss_entry-185701

Zeven op de tien willen vaccinatieplicht


Zeven op de tien mensen hebben het liefst dat de overheid vaccinatie verplicht. Dat meldt televisieprogramma EenVandaag, dat samen met het tijdschrift LINDA een peiling hield onder ruim 30.000 mensen. Een ruime meerderheid zegt te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD verstrekken over vaccinaties.

NOG Kinderopvang Informatie

NOG Blog

Blijf kalm en doe alsof het in je lesplan staat

Normal_foto_anke_2_1

Het was zo ongeveer het eerste dat ik leerde toen ik begon met lesgeven: wees flexibel, anticipeer en durf te improviseren. Lessen verlopen eigenlijk nooit helemaal volgens plan en misschien is dat maar goed ook.

NOG Topvacatures

NOG Interview

Mark Nijenmanting, directeur Zone.college: “Effectief omgaan met het rookverbod vraagt om discipline en een lange adem”

Normal_non-smoking__rookverbod__anti-roken__roken_verboden__hek__bord__grijze_lucht


Ouders en buren erbij betrekken, draagvlak creëren, één lijn trekken en vooral scherp blijven. Dat zijn de succesfactoren in de af te leggen weg naar een honderd procent ro...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht