NOG Kinderopvang nieuws

Normal_kind_geld

CBS: kinderen uit gezinnen met een laag inkomen minder vaak op havo of vwo


In 2014 groeiden bijna 21.000 minderjarige kinderen in Den Haag op in een huishouden met een laag inkomen. Het betrof bijna 11.000 huishoudens. In de Schildersbuurt moeten bijna vier op de tien huishoudens met minderjarige kinderen rondkomen van een laag inkomen. Dit meldt het CBS ter gelegenheid van de opening van het Urban Data Center Den Haag. 

Normal_vaccinatie_prik_2534

Vaccinatie tegen meningokokken nu ook voor scholieren voortgezet onderwijs


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Sport heeft op advies van een deskundigenberaad besloten de vaccinatie tegen meningokokken aan te passen. In de loop van 2018 krijgen alle baby’s van 14 maanden een vaccinatie die beschermt tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Ook jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs ontvangen e...

Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

Grote steden willen beter toezicht op gastouderopvang


Volgens de vier grote steden in Nederland is er onvoldoende zicht op de gastouderopvang in Nederland. De kwaliteitseisen voor gastouders zouden ook omhoog moeten en gelijk getrokken moeten worden met die in de kinderopvang. Dit meldt het KRO-NCRV-televisieprogramma De Monitor.

Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

Prinsjesdag: meer geld voor kinderopvang in 2018


Afgelopen dinsdag, 19 september, werd op Prinsjesdag onder meer de rijksbegroting van het Ministerie van Sociale Zaken gepresenteerd waar kinderopvang onder valt. Ondanks dat de begroting van dit ministerie met 1,8 miljoen euro krimpt, zijn er geen effecten zichtbaar voor de kinderopvang. Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Normal_bussemaker1

Makersevenementen in het onderwijs om meer te doen met 'maken'


Drie organisaties krijgen subsidie voor het organiseren van een makersevenement waar docenten, leerlingen en studenten in alle onderwijssectoren aan de slag kunnen met creativiteit, technologie en ambachten. De evenementen, die in 2018 plaatsvinden, moeten docenten inspireren om in het onderwijs meer te doen met ‘maken’. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_voorlezen__kinderboek__lezen

Gouden Penseel voor prentenboek Tangramkat van Martijn van der Linden


De Penseeljury heeft in het Rijksmuseum het prentenboek 'Tangramkat' van illustrator Martijn van der Linden bekroond met het Gouden Penseel. Dit is de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven. Dit meldt Rijksmuseum.

Normal_kind_peuter

Kaartenset ontwikkeld voor signalering ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen


Een mogelijke ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen tussen 0 en 4 jaar oud is binnenkort gemakkelijker op te sporen. Er is voor consultatiebureaus een kaartenset ontwikkeld die een snellere en betere indruk geeft van een ontwikkelingsvoorsprong. De kaarten zijn ingedeeld naar leeftijd en onderwerp en zijn overzichtelijk. Dat meldt Vakblad V...

Normal_kind_geld

Kabinet reserveert bijna half miljard euro voor onderwijs in 2018


Het demissionaire kabinet heeft voor de komende periode bijna een half miljard euro gereserveerd voor onderwijs. Leerkrachten in het basisonderwijs krijgen salarisverhoging, het bestaande gat in de onderwijsbegroting wordt deels gedicht en de eerste miljoenen uit het studievoorschot komen beschikbaar. Dit meldt Rijksoverheid.

Logo_1b68990c-e936-4289-ab5e-7edec392299c

29 en 30 september: DRONGO talenfestival 2017


Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september vindt de zesde editie plaats van het DRONGO talenfestival in de Jaarbeurs in Utrecht. Met duizenden bezoekers en een informatieve interactieve beurs met tientallen exposanten is het DRONGO talenfestival hét talenfestival van Nederland en Vlaanderen. Dit meldt DRONGO talenfestival.

Normal_groente_gezond

Alle peuters aan de groenten door Haagse pilot met groentebox


Genoeg groenten binnenkrijgen kan lastig zijn voor kinderen, te meer in gezinnen met (geld)zorgen. Dit maakt de kans op overgewicht groter en vergroot zelfs de kans op gezondheidsproblemen in de toekomst. Om het eten van groenten leuk en vanzelfsprekend te maken, delen de staatssecretarissen Martin van Rijn en Jetta Klijnsma en de Haagse wethoud...

Normal_170916augeojtf

Jongerentaskforce pakt geweld tegen kinderen aan


50 jongeren waarvan een groot deel te maken heeft gehad met mishandeling, verwaarlozing, vechtscheidingen van ouders, verslaafde ouders of ouders met psychische problemen of die moesten vluchten uit hun eigen land vormen een nieuwe taskforce, de Augeo Jongerentaskforce. Hun doel is dat alle kinderen in Nederland veilig opgroeien. Dit meldt Augeo.

Normal_pesten__digitaal_pesten__laptop__po__vo__so__online_pesten

CBS: Een op de acht meisjes wordt online gepest


In 2016 zei ruim 12 procent van de 15- tot 18-jarige meisjes dat ze wel eens gepest worden op internet, bijna twee keer zo veel als jongens van die leeftijd. Het percentage mensen dat online gepest wordt is in de afgelopen jaren niet veranderd. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor. 

Normal_rss_entry-104944

Pesten gebeurt vooral persoonlijk


De Week tegen het Pesten gaat maandag van start. Het thema deze keer is online pesten. Met de week wil initiatiefnemer Stichting School & Veiligheid aandacht voor het voorkomen en aanpakken van pesten op school. Maar ook wil de stichting aandacht voor de bevordering van sociale veiligheid in het onderwijs.

Normal_pesten__digitaal_pesten__laptop__po__vo__so__online_pesten

Extra aandacht voor online pesten tijdens landelijke Week Tegen Pesten


De landelijke Week Tegen Pesten staat dit jaar in het teken van online pesten. De aandacht gaat speciaal uit naar de samenwerking tussen school, leerlingen en ouders bij de aanpak van (online) pesten. Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker opent de week maandag op het St. Nicolaaslyceum te Amsterdam.

Normal_taal__letters__alfabet_lezen

Nationaal Congres Taal en Lezen


Op donderdag 12 oktober aanstaande vindt in Amersfoort het Nationaal Congres Taal en Lezen plaats. Het thema voor deze derde jaargang van het congres is ‘Taal om te leren’ en wordt georganiseerd door onderwijsadviesbureau CPS. Dat meldt CPS.

Normal_staatssecretaris_onderwijs__sander_dekker_met_kinderen

Staatssecretaris Dekker opent Week tegen Pesten


Staatssecretaris Dekker opent aanstaande maandag op het Sint-Nicolaas lyceum in Amsterdam de Week tegen het Pesten. Hij doet dat door een game te lanceren, waarmee kinderen kunnen ervaren hoeveel impact online pesten heeft. Leerlingen komen in de game in een whatsapp-groep waarin een foto van iemand wordt verspreid. Dat meldt Rijksoverheid.

NOG Blog

Rekenproblemen: chronische stress, een silent killer!

Normal__cid_888553ef38194404a8d449cc604ad6fe_userpc

Elke groep kinderen kent zwakke rekenaars. Ze krijgen verlengde instructie, aangepaste leerstof, maar rekenwonders worden het zelden. Wanneer ik leerkrachten spreek, maken zij zich zorgen over de groei van het aantal kinderen met ernstige rekenproblemen. Het lijken er steeds meer te worden. Misschien is dat ook wel zo.

NOG Interview

De pijnlijke waarheid over sexting: volwassenen lopen constant twee stappen achter

Normal_pesten_online


Terwijl het in de media vooral gaat over sexting en de dramatische gevolgen ervan, zijn jongeren ondertussen alweer bezig met iets nieuws. Volwassenen lopen constant twee s...

NOG Topvacatures

NOG Kinderopvang Informatie

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht