Nationale Onderwijsgids

NOG Universiteit nieuws

Normal_leerlingen__kinderen__basisschool__po__huiswerk__afkijken__leren

Week 3: burgerschapsonderwijs, fraude bij de RUG en boze ouders


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: scholenkoepel Verus hekelt de manier waarop minister Arie Slob (Onderwijs) het burgerschapsonderwijs wil vormgeven, wederom fraude bij Rijksuniversiteit G...

Normal_rss_entry-214314

'Nieuwe aanpak nodig om zelfmoord jongeren te voorkomen'


Om zelfmoord onder jongeren vaker te voorkomen, zijn nieuwe manieren van samenwerking nodig. Die aanbeveling doet een commissie die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar jongeren die hun leven beëindigen. De onderzoekers interviewden ouders, vrienden, docenten en behandelaars van 35 jongeren di...

Normal_rss_entry-214296

Computersystemen niet onder controle bij onderwijsinstellingen en bedrijven


Bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen in Nederland hebben hun computersystemen niet onder controle. "Bij veel organisaties staat de digitale voordeur open. Daardoor zijn ze een makkelijke prooi voor hackers." Dat is de conclusie van Frank Groenewegen, directeur bij cyberbeveiliger Fox-IT, nu de eerste aanvallen op Citrix-servers opduiken.

Normal_cyber__hack__computer__internet

Cyberverzekering vergoedt betaald losgeld na gijzeling


Als organisaties, zoals Universiteit Maastricht, slachtoffer zijn geworden van ransomware en losgeld hebben moeten betalen, dan kunnen ze in veel gevallen terecht bij hun verzekeraar. Vanuit een cyberverzekering wordt het losgeld vergoed. Dit meldt NU.nl.

Normal_cyber__hack__computer__internet

VVD wil dat onderwijsinstellingen hun digitale veiligheid in kaart brengen


De VVD pleit ervoor dat universiteiten, hogescholen en mbo-scholen hun digitale in kaart brengen. Op die manier hoopt de partij dat er een stokje voor te steken dat er meer onderwijsinstellingen last krijgen van cybercriminelen, zoals bij de Universiteit van Maastricht recent wel het geval was. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Promovendus buigt zich over biodiversiteit bij Naturalis


Op 13 januari 2020 hebben Naturalis Biodiversity Center en Albert Heijn hun handtekening gezet onder het samenwerkingscontract om onderzoek te doen naar biodiversiteit. De komende 5 jaar maakt de supermarktketen het mogelijk een promovendus aan te stellen binnen Naturalis om het onderzoek uit te voeren. Dit meldt Naturalis.

Logo_logo_vereniging_hogescholen_hbo

'Bevolkingskrimp is niet alleen een probleem van het hbo'


De bevolkingskrimp is niet alleen een probleem van het hbo, maar van het hele land. Om dit het hoofd te bieden is de gezamenlijke inzet nodig van alle onderwijsniveaus, het bedrijfsleven en overheden. Dit zei voorzitter van Vereniging Hogescholen Maurice Limmen gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak. Dit meldt Vereniging Hogescholen. 

Normal_knaw_logo

Topwetenschappers beantwoorden prangende vragen in Knappe Koppen


In het nieuwe AVROTROS-programma Knappe Koppen geeft Gregory Sedoc met een aantal Nederlandse topwetenschappers antwoord op prangende vragen van kijkers. Deze exclusieve privécolleges vinden plaats in het historische Trippenhuis van de KNAW. Dit meldt AVROTROS.

Normal_kamer__studentenkamer

Kamperende huisbazen willen vergunning voor studentenkamers


In Maastricht hebben in de nacht van maandag op dinsdag verschillende huisbazen gekampeerd voor het stadskantoor in Maastricht voor een vergunning. Met deze vergunning hopen zij toestemming te krijgen om hun huizen op te delen in studentenkamers of appartementen. Dit melden de NOS en 1Limburg.

Normal_ouderen__wandelstok

Universiteitsstudenten onderzochten "gidslicht" om valangst te verminderen


Studenten van de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht onderzochten het effect van een “gidslicht” voor ouderen. Het licht vermindert valangst en zorgt voor een betere slaap. Verder onderzoek moet uitwijzen of het ook daadwerkelijk tot minder valpartijen leidt. Het gidslicht, ontwikkeld door Gight (spreek uit als Engels woord ‘light’),...

Normal_werk__stress__moe__werkdruk

Ervaren werkdruk toegenomen door technologie en veranderende normen


De werkdruk die werknemers ervaren is de afgelopen twintig jaar sterk toegenomen, onder meer door het gebruik van technologie en door veranderende normen en waarden in de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), die op 15 januari 2020 een rapport uitbre...

Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Capaciteitsorgaan hoogt instroomadvies zorgstudies flink op


Het Capaciteitsorgaan dringt aan op het afleveren van meer hbo-verpleegkundigen en universitair geschoolde geneeskundestudenten. Zorgopleidingen moeten onder andere fors meer huisartsen, jeugdartsen en specialisten ouderengeneeskunde afleveren om de almaar toenemende tekorten te kunnen opvangen. Dit meldt Skipr. 

Logo_iederin__ieder_in___logo

Jongeren met beperking op zoek naar oplossingen in Denk Anders Debat


Ben jij tussen de 16 en 27 jaar, heb je een beperking of chronische ziekte? Praat dan op 6 februari mee tijdens het Denk Anders Debat. Het Denk Anders Debat is voor jongeren en gaat over onderwijs, stage en het vinden van werk of vrijwilligerswerk. We bespreken goede voorbeelden, knelpunten en gaan met elkaar op zoek naar oplossingen. Dit meldt ...

Logo_logo_nro

Gerard Baars volgt Jelle Kaldewaij op als directeur bij NRO


De Raad van Bestuur van NWO heeft dr. Gerard Baars met ingang van 1 april 2020 benoemd als directeur van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Hij volgt Jelle Kaldewaij op, die in juli 2020 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dit meldt NRO.

Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

Rentepercentage voor studiefinanciering wederom op 0 procent


ABN AMRO verlaagt de spaarrente naar 0 procent, maakte het bedrijf gisteren bekend. Het is de eerste grootbank in Nederland die dit doet. Hoe zit het eigenlijk met het rentepercentage voor de studiefinanciering voor het komende jaar?

Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

NWO en VSNU nemen maatregelen om druk op de wetenschap te verlagen


De aanhoudende groei van studentenaantallen, de daarbij achterblijvende publieke bekostiging en de competitie om onderzoeksfinanciering hebben gezorgd voor een enorme druk op de wetenschap. Op verzoek van minister Van Engelshoven treffen de VSNU en NWO nu gezamenlijke maatregelen om de druk op de wetenschap te verlagen. Deze maatregelen zijn ger...

NOG Universiteit Informatie

NOG Blog

Intelligentie miskend: niet gesignaleerde hoogbegaafdheid leidt tot problemen

Normal_foto_hon

In mijn praktijk zie ik ze vaak, kinderen die overduidelijk hoogbegaafd zijn, maar die daar niet in erkend worden door hun omgeving. Ze zijn anders, ze voelen zich anders, maar worden niet als zodanig benaderd en begeleid. Dat dat niet zonder gevolgen blijft, dat is evident.

NOG Interview

Duurzaamheidslessen op school: 'Houd het klein, hanteerbaar en positief'

Normal_tweede_groene_vlag_wordt_opgehangen


Smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en extremere weersomstandigheden: de opwarming van de aarde heeft grote gevolgen. Toekomstige generaties zullen nog meer van d...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht