Nationale Onderwijsgids

NOG Universiteit nieuws

Normal_rss_entry-202306

'Geen stage om Turkse nationaliteit'


De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een eigen wetenschapper tot de orde geroepen wegens haar afwijzing van een Turkse studente voor een stage. Dat deed ze in reactie op de acties van Turkije in Syrië. Daarom nodigde ze "op dit moment geen Turkse studenten uit", antwoordde ze op het stageverzoek.

Normal_rss_entry-202267

Delft pakt koppositie Solar Challenge


Het team van de TU Delft heeft de koppositie in de World Solar Challenge in Australië overgenomen van het team van de Universiteit Twente. De harde wind speelde een belangrijke rol in de etappe. Een aantal van de zonnewagens vloog van de weg door harde windstoten.

Normal_rss_entry-202248

Aantal studenten met 4 procent gegroeid


Voor het lopende collegejaar zijn er voor het eerst meer dan 300.000 bachelor- en masterstudenten bij de universiteiten ingeschreven, aldus de universiteitenvereniging VSNU op basis van voorlopige cijfers. Dit is een groei van ongeveer 4 procent ten opzichte van 2018-2019.

Normal_normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

Studenten nog maar kort in de wacht bij DUO


De wachttijd bij DUO is dit jaar flink afgenomen. Studenten die vorig jaar belden met de uitvoeringsinstantie stonden maar liefst 23 minuten in de wacht, wat er zelfs toe leidde dat de Ombudsman hierover twee keer de noodklok luidde. Dit jaar is er een forse verbetering te zien, zo meldt het AD. 

Normal_normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

Oud secretaris-generaal Roel Bekker moet evaluatiecommissie Yantai-project leiden


Mr. Roel Bekker is aangesteld als voorzitter van de commissie die de besluitvorming rond het beëindigde Yantai-project van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zal evalueren. Het project, waarin gestreefd werd naar uitbreiding van de RUG door een campus in de Chinese stad Yantai te openen, stuitte al sinds het begin in 2015 op veel weerstand en ...

Logo_logo_knaw

KNAW reikt Bakhuis Roozeboom Medaille uit aan George Jackson


Chemisch fysicus George Jackson, verbonden aan het Imperial College London, ontvangt dit jaar de Bakhuis Roozeboom Medaille, die de KNAW eens in de vier jaar uitreikt. Hij krijgt de medaille voor de door hem ontwikkelde modellen van het thermodynamisch gedrag van complexe vloeistoffen, die onder andere worden gebruikt in de olie- en gaswinning e...

Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

Minister Van Engelshoven opent nieuwe Tinbergenzaal van de KNAW


Met een gongslag opende minister Ingrid van Engelshoven 14 oktober de nieuwe Tinbergenzaal van de KNAW. De afgelopen anderhalf jaar heeft het Trippenhuis een verbouwing ondergaan waardoor het complex klaar is voor de toekomst. Dit melden de KNAW en Rijksoverheid.

Normal_rss_entry-201996

SER werkt aan alternatief voor leenstelsel


De Sociaal Economische Raad werkt aan een alternatief plan voor het leenstelsel voor studenten. Dat zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Normal_rss_entry-201901

Nederlandse studenten aan kop in zonnerace Australië


Nederland deelt voorlopig de lakens uit in de World Solar Challenge, een race voor zonneauto's dwars door Australië. Enschede ligt na twee dagen rijden op kop, voor Delft. In de klasse voor gezinsauto's leidt Eindhoven. Het klassement kan in de komende dagen overhoop worden gegooid, want er wordt tegenwind en bewolking voorspeld.

Normal_samen__afspraak

JongerenOnderwijsraad met 18 leerlingen en studenten van start


Achttien jongeren (leerlingen en studenten) gaan deel uit maken van de JongerenOnderwijsraad. In de JongerenOnderwijsraad delen de leerlingen en studenten hun ervaringen, meningen en ideeën over het onderwijs in Nederland met elkaar en met de Onderwijsraad. Dit meldt de Onderwijsraad.

Logo_lsvb__studentenbond__logo

LSVb organiseert weer scriptieprijs voor beste scriptie over hoger onderwijs


Voor het derde jaar op een rij organiseert de Landelijke Studentenvakbond in samenwerking met ScienceGuide de hoger onderwijs scriptieprijs. Een prijs die speciale aandacht vestigt op studenten (hbo/wo) die dit jaar een opmerkelijke en relevante scriptie hebben geschreven over het hoger onderwijs. Dit meldt de LSVb.

Normal_tablet__boeken__onderwijs__klas__bureau__school

Week 41: studieschuld studenten en schrappen toelatingstoets pabo


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week kwam naar voren dat studenten vaker en meer lenen, werd bekend dat de coalitiepartijen de toelatingstoets voor de pabo willen schrappen en kreeg onderwijsminister Arie Sl...

Logo_gaia

Open Universiteit en GaiaZOO zijn samenwerking begonnen


Vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, heeft de aftrap van de samenwerking tussen de Open Universiteit en GaiaZOO plaatsgevonden. Het eerste thema waarop wordt samengewerkt is de wereldwijde plasticvervuiling en de gevolgen hiervan voor mens en dier. Na een welkomstwoord door de directeur van GaiaZOO, Rob Huppertz, en de rector magnificus van d...

Normal_erasmus_universiteit_rotterdam

Hoogleraren Erasmus Universiteit spreken gezamenlijk oratie uit


Op 1 november 2019 spreken hoogleraren Lans Bovenberg en Paul van Geest gezamenlijk hun oratie uit in de aula van Erasmus Universiteit Rotterdam. Hiermee benadrukken Bovenberg en Van Geest dat ze het interdisciplinaire onderzoek en onderwijs tussen filosofie, economie en theologie willen bevorderen. Dit meldt Erasmus University Rotterdam.

Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Intentieverklaring voor Rotterdamse studenten met functiebeperking


Gelijke kansen, toegankelijkheid en persoonlijke autonomie. Hierover staan afspraken in de intentieverklaring van het ‘VN-verdrag voor het recht van mensen met een handicap’. Dit verdrag is vertaald naar een intentieverklaring voor het hoger onderwijs, die op 9 oktober werd ondertekend door rector magnificus Rutger Engels van Erasmus Universitei...

Normal_kamer__studentenkamer

Nijmegen krijgt nieuwe studentenwoningen


In Nijmegen wordt het Transitorium omgebouwd tot studentenwoningen. Samen met wethouder Harriët Tiemens gaf gedeputeerde Peter Kerris maandag 7 oktober 2019 het startsein voor de verbouwing van de voormalige verpleegsterflat. Dit meldt gemeente Nijmegen.

NOG Universiteit Informatie

NOG Blog

Hoe help je leerlingen om gemotiveerd te raken?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Motivatie en motiveren van leerlingen zijn begrippen en gespreksonderwerpen die overal op middelbare scholen in Nederland besproken worden of als uitdagingen worden gezien. 

NOG Interview

Malu Sanders, Filmleraar van het Jaar: ‘Leren nadenken over beelden is belangrijker dan ooit’

Normal_film


Filmdocent Malu Sanders van het 4e Gymnasium in Amsterdam is uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar. Eén schooljaar lang zal zij het boegbeeld zijn voor filmeducatie in he...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht