Nationale Onderwijsgids

NOG Universiteit nieuws

Normal_studentenkamer__studentenwoning__op_kamers__kamer__slaapkamer

Tilburg verwacht veel eerste- en tweedejaarsstudenten die kamer zoeken


De vraag naar studentenkamers in en om Tilburg is dit jaar naar alle waarschijnlijkheid groter dan ooit. Tilburg University belde onlangs alle internationale eerstejaarsstudenten op: 1.500 zoeken een kamer. Tweedejaarsstudenten – Nederlandse en internationale – kwamen vorig collegejaar niet naar Tilburg omdat ze online colleges volgden, maar vee...

Normal_psycholoog_psychiater

Groter tekort aan GZ-psychologen door afname gefinancierde opleidingsplaatsen


De vraag vanuit de ggz naar meer GZ-psychologen en daarmee naar het aantal opleidingsplaatsen, neemt toe. Tegelijkertijd neemt het aantal gefinancierde opleidingsplaatsen juist af. Hierdoor groeit het tekort aan GZ-psychologen. Het grootste verschil tussen behoefte en verkregen plaatsen is er bij de verpleeghuiszorg, waar de helft van de gevraag...

Normal_coronatest__zelftest__corona

zelftestonderwijs.nl tot 1 september of langer online


Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat studenten en docenten tot in ieder geval 1 september nog gebruik kunnen maken van de website zelftestonderwijs.nl. De website is bedoeld voor mbo’ers, hbo’ers, universitaire studenten en medewerkers in het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs die gratis ...

Normal_pexels-barbara-devincent-7778515

Geen feesten voor eerstejaarsstudenten Groningen


Het KEI-bestuur heeft in overleg met de gemeente Groningen besloten geen feesten te houden tijdens de introductieweek voor eerstejaarsstudenten. De gemeente wil voorkomen dat grootschalige feesten wederom leiden tot een flinke toename van het aantal coronabesmettingen. Dit meldt RTV Noord.

Normal_human-5353019_1920

Bachelor psychologie UT krijgt numerus fixus voor waarborgen kwaliteit


Vanaf het collegejaar 2022-2023 krijgt de bacheloropleiding psychologie een numerus fixus van 350 studenten. Daarnaast krijgt de masterspecialisatie Positive Clinical Psychology & Technology een maximum aantal studenten. Die specialisatie krijgt 70 plekken per september en 70 per februari. Dit meldt de Universiteit Twente.

Logo_logo_open_universiteit_rechts.5f4b82142811

Open Universiteit-onderzoeker werkt mee aan EU-studie naar duurzaamheid


Wim Lambrechts, onderzoekers bij de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit is betrokken bij twee grote Europese studies naar duurzaamheid. Beide studies zijn geïnitieerd door de Europese Commissie. Dit meldt de Open Universiteit.

Normal_erasmus-universiteit-van-bovenaf_0

Erasmus Universiteit organiseert summer school over inclusie en diversiteit


De Rotterdamse Erasmus Universiteit verzorgt eind augustus een gratis multidisciplinaire summer school door Dr. Emese von Bóné (ESL) en Paul van de Laar (ESHCC). Deze summer school staat in het teken van inclusie en diversiteit in Rotterdam in het licht van de muziek van de film West Side Story. Het programma is vooral interessant voor ESL-, ESH...

Normal_keolis-blauwnet-lente-groen

Studentenreisproduct binnenkort ook in te zetten op treinlijn naar Duitse stad Gronau


Vanaf zondag 1 augustus 2021 kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau. Hiervoor is op station Gronau een Blauwnet in- en uitcheckpaal geplaatst. De provincie Overijssel wil hiermee reizen over de grens gemakkelijker maken. Veel studenten en forenzen maken gebruik van deze treinverbinding. Kortin...

Normal_breda_city_campus_-_beeld_via_gemeente_breda

Breda City Campus: zo zien de plannen er nu uit


Op de plek waar nu nog Hotel Amrâth Brabant staat in Breda, grofweg tussen Avans Hogeschool en de kunstacademie, moet Breda City Campus gaan verrijzen. Hier moeten onder meer 671 shortstay- en longstayeenheden komen voor studenten. De nieuste plannen voor de campus liggen vanaf vandaag te raadplegen. Dit meldt de gemeente Breda.

Normal_bus_ov_openbaar_vervoer

Onderwijs en ov maken vanaf augustus lokale en regionale afspraken


Vervoerders en onderwijsinstellingen maken vanaf augustus op lokaal en regionaal niveau afspraken over de spreiding van studenten in het openbaar vervoer (ov). Daarmee komt een einde aan de landelijk gemaakte afspraken hierover, meldt OVPro.nl. 

Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

Universiteiten willen hoe dan ook volledig open


Universiteiten zien na de vakantie maar één openingsscenario: een volledige opening, zonder onderwijs op anderhalve meter afstand. Ze zien ook niets in het verplicht testen van studenten op corona. De Vereniging  van Universiteiten (VSNU) zegt in Nieuwsuur dat universiteiten hoe dan ook volledig open willen, Delta-variant of niet. Dit meldt NOS. 

Normal_635px-erasmus_university_rotterdam_stacked_logo__colour_

Eveline Crone benoemd tot Corresponding Fellow door The Britisch Academy


The British Academy heeft  prof. dr. Eveline Crone, hoogleraar op de Erasmus Universiteit, tot Corresponding Fellow benoemd als erkenning voor haar bijdrage aan de SHAPE-disciplines - de sociale wetenschappen, de geesteswetenschappen en de kunsten (social sciences, humanities and the arts). The British Academy is de nationale academie voor socia...

Normal_impuls_van__10_miljoen_voor_campussen__innovatiedistricten_en_broedplaatsen_voor_talent_in_noord-brabant

Brabant: 10 miljoen voor broedplaatsen waar onderwijs en onderzoek ontmoeten


Noord-Brabant gaat 10 miljoen euro steken in innovatiecampussen en innovatiedistricten. Dit zijn plekken waar onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Het doel: samenwerken aan oplossingen voor  maatschappelijke uitdagingen. Dit meldt de provincie Noord-Brabant.

Normal_solarteamtwente

Solar Team Twente onthult nieuwe zonneauto


Solar Team Twente heeft in een spectaculaire liveshow in bioscoop Kinepolis Enschede de nieuwste Twentse zonneauto onthuld: RED Horizon. Als enige Nederlandse team heeft Solar Team Twente de auto ontworpen volgens een nieuw, pijlvormig concept met drie wielen. Dit meldt de Universiteit Twente.

Normal_pexels-kampus-production-5940831

Universiteiten pakken lerarentekort moderne vreemde talen aan met Alfa4all


Om het tekort aan leraren in de moderne vreemde talen aan te pakken hebben de universitaire lerarenopleidingen en faculteiten Letteren en Geesteswetenschappen de handen ineengeslagen om een flexibel bijscholingsprogramma te ontwikkelen: Alfa4all. Dit meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Normal_img_tmrrw_provincie

App helpt talent een plek op de arbeidsmarkt te vinden


Geen vacaturetekst meer, maar video’s van de werkplek zelf. Met steun van provincie Gelderland ontwikkelde tmrrw een app die de studie- en werkomgeving laat zien met korte video’s. Zo krijgen jongeren een beter beeld van de baan of opleiding en kunnen ze een betere keuze maken. Dit meldt de provincie Gelderland.

NOG Universiteit Informatie

NOG Blog

Transparantie versus geborgenheid: sociale veiligheid en inrichting van het gebouw

Normal_lucy_reinen

Natuurlijk is het fijn wanneer het schoolgebouw waarin je verblijft een prettig gebouw is. Een aantal jaar geleden kreeg mijn school nieuwbouw. We zaten in een heel oud gebouw met een verouderd verwarmingssysteem, gehorige lokalen, te weinig toiletten, sowieso te weinig ruimte. 

NOG Topvacatures

NOG Interview

Is de kinderopvang inclusief genoeg?

Normal_kind_krukken_speciaal_onderwijs_beperking_handicap


Ouders van een kind met een beperking kunnen niet altijd geschikte kinderopvang vinden. Het College voor de Rechten van de Mens roept het kabinet op: ontwikkel beleid voor ...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten