NOG Universiteit nieuws

Normal_rss_entry-109197

Universiteitsgebouwen gesloten vanwege mogelijk onveilige vloerconstructie


De hogeschool Windesheim in Zwolle heeft uit voorzorg Gebouw X op de campus gesloten in afwachting van nader onderzoek van de vloerconstructie. Die is hetzelfde als de vloer van een parkeergarage bij Eindhoven Airport die in mei instortte. Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam sloot afgelopen donderdag het Polak-gebouw hierom.

Logo_download__2_

Zestiende Dutch Design Week geopend


In Eindhoven is dit weekend de zestiende Dutch Design Week (DDW) begonnen. Er zijn er meer dan zeshonderd exposities, presentaties, lezingen en netwerkbijeenkomsten, waaraan in totaal circa 2500 deelnemers te pas komen. Onderdelen van de DDW zijn op 110 zeer diverse plekken in de stad. Dit meldt DDW.

Normal_mark_rutte

Onderwijsministers definitief bekend


De verdeling van ministerposten voor het nieuwe kabinet Rutte III is bekend. Ingrid van Engelshoven van D66 wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De minister van het nieuwe Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media is Arie Slob van de Christenunie geworden. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_religie__godsdienst__kerk__geloof

Voorlopig geen gereformeerde universiteit


Er komt voorlopig geen gereformeerde universiteit. Dat werd gisteren bekend. Er waren plannen om de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) op te richten, maar dat gaat niet door. Een van de drie betrokken partijen is namelijk uit de alliantie gestapt, vanwege te grote verschillen. Dat meldt de Stentor.

Logo_logo_teaching_learning_lab_tll

Teaching & Learning Lab Herfstfestival


Het Teaching & Learning Lab (TLL) is de centrale plek bij de Universiteit Utrecht om te experimenteren met en onderzoek te doen naar nieuwe onderwijsvormen. Het TLL is een onderwijslab voor docenten in het voortgezet en hoger onderwijs, leerlingen, studenten, didactisch onderzoekers en bedrijven. Een jaar geleden opende het TLL met een midda...

Logo_open_universiteit__logo

Ronald Janse benoemd tot hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap


Het college van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. mr. Ronald Janse per 1 november benoemd tot hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap. Janse gaat deel uitmaken van het cluster Rechtswetenschappen, onderdeel van de faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen van de Open Universiteit. Volgens de benoemingsadviescommissie beschikt Ja...

Normal_rss_entry-108996

Universiteitspand dicht om instortingsgevaar


De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft per direct een gebouw gesloten wegens instortingsgevaar. Het Polak-gebouw werd donderdagavond ontruimd en gesloten omdat een mogelijk onveilige vloerconstructie is gebruikt, meldt de universiteit op haar website.

Normal_rss_entry-108938

'Ook in de wetenschap komt seksueel misbruik en intimidatie voor'


Hoogleraar Vanessa Evers van de Universiteit Twente doet op de website van de universiteit een boekje open over haar ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie op de wetenschappelijke werkvloer. Dit in navolging van de wereldwijde protestactie van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie onder de hashtag #MeToo. Dit me...

Normal_virtual_reality

Nieuw e-lab voor innovatieve e-health oplossingen vandaag geopend


Het e-lab van E-Mence wordt vandaag formeel geopend en fungeert als proeftuin voor steeds meer innovatieve e-health oplossingen. Het e-lab krijgt naast de functie van proeftuin, ook de rol van ontmoetingsplek voor innovatie, productontwikkeling en kennisdeling op het gebied van e-mental health implementatie en opschaling. Dit meldt Arq Psychotra...

Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_laboratorium

Wetenschappelijke onderzoeken in twijfel getrokken door gebruik verkeerde cellen


Mogelijk zijn duizenden wetenschappelijke medische publicaties onjuist doordat verkeerde cellen zijn gebruikt in de onderzoeksfase. Het Radboudumc komt tot deze conclusie, waarbij in 33.000 publicaties over medische onderzoeken mogelijk dierlijke cellen zijn gebruikt in plaats van menselijke cellen. Het gaat niet om fouten door de wetenschappers...

Normal_hulp_handen_slachtoffer_samen_sterk

Hoger en voortgezet onderwijs werken samen voor meer studiesucces


Amsterdam wil ervoor zorgen dat de aansluiting tussen voortgezet onderwijs en hoger onderwijs verbeterd wordt. Hiertoe gaan vier Amsterdamse instellingen voor hoger onderwijs intensief samenwerken met het voortgezet onderwijs. Dit meldt Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Normal_computer_studie_hulp

Universiteit Leiden organiseert Informatics Ladies Day speciaal voor meisjes


Op vrijdag 17 november aanstaande vindt voor de eerste keer de Informatics Ladies' Day plaats, speciaal voor meisjes uit vwo 5 en 6 die zich oriënteren op hun studiekeuze. Tijdens deze dag op de universiteit Leiden laten vrouwelijke informatici zien dat Informatica zeker geen vakgebied is alleen voor mannen. Dit meldt Universiteit Leiden.

Normal_sabrimuller13jaardeelnemeruitcyberpipilot2016demonstreertzijneindproject

Nieuw lesprogramma leert basisschooljeugd programmeren


Voor basisschoolleerlingen is er een nieuw lesprogramma om te leren programmeren. Na een pilot waaraan kinderen uit de Indische Buurt in Amsterdam en leerkrachten van diverse Nederlandse basisscholen deelnamen, wordt het lesprogramma CyberPi nu als online lesboek gelanceerd. Dit meldt Cybersoek. 

Normal_oog__compfight_

Schikking van kegeltjes in het oog is aanwijzing voor dyslexie


Of iemand dyslexie heeft of niet kan bepaald worden door iemand diep in de ogen te kijken. Onderzoekers van de universiteit van Rennes (Frankrijk) hebben namelijk ontdekt dat de schikking van de lichtgevoelige kegeltjes in het oog veel zegt over of iemand dyslexie heeft of niet. Dit meldt NU.nl.

Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Studenten kunnen negatieve ervaringen met stagebegeleiding melden bij ISO


Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wil in kaart gaan brengen tegen welke problemen studenten aanlopen bij de stagebegeleiding vanuit hun opleiding. Hiervoor hebben zij op hun website een meldpunt stagebegeleiding gelanceerd. Studenten die niet tevreden zijn over hun stagebegeleiding kunnen dit in een formulier aangeven. Dit meldt het ISO.

Normal_tweede_kamer

Wie worden minister van Onderwijs in Rutte III?


Langzaamaan wordt bekend welke ministers zullen toetreden tot het nieuwe kabinet Rutte III. Volgens het Algemeen Dagblad wordt voormalig ChristenUnie-leider Arie Slob minister van Onderwijs. Verder worden Bruni Bruins en Ingrid van Engelshoven getipt als tweede minister voor Onderwijs. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

NOG Topvacatures

NOG Blog

Van ‘begrijpend lezen’ naar ‘tekstonderwijs’, een nieuwe aanpak van leesvaardigheid

Normal_diatoetsen_twitter

Er is een kentering gaande op het gebied van begrijpend leesonderwijs. We lezen steeds vaker in de vakpers dat we af moeten van het onderwijs in begrijpend lezen zoals dat tot nu toe wordt gegeven: wekelijkse lessen waarbij aan de hand van een tekst leesstrategieën worden geoefend.  In die lessen staat de leesstrategie dan centraal, in plaats va...

NOG Interview

Zal de kinderopvang de wet IKK overleven?

Normal_kov


Door de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) gaat vanaf 1 januari 2018 het nodige veranderen in de kinderopvang. Een kwaliteitsslag wordt gemaakt, maar daarmee sti...

NOG Universiteit Informatie

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht