Nationale Onderwijsgids

NOG Cursussen nieuws

Logo_onderwijsraad_logo

Najaar 2019: rondetafelgesprekken over vrijheid van onderwijs


In het najaar 2019 worden door de Onderwijsraad diverse rondetafelgesprekken georganiseerd. Vrijheid van het onderwijs zal daarbij centraal staan. De raad nodigt ouders uit zich hiervoor aan te melden om in gesprek te gaan over dit onderwerp. Dit meldt de Onderwijsraad.

Normal_fruit

Start inschrijving EU-Schoolfruit 2019-2020


In november start de 11e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Deelnemende scholen ontvangen gedurende 20 weken 3 stuks groente en fruit per leerling per week, gefinancierd door de Europese Unie. Dit meldt Steunpunt Smaaklessen en EU-Schoolfruit. 

Normal_noordzee_zee_spelen_rennen_water_strand_zwemmen_kinderen

SP wil lessen over de gevaren van zwemmen in open water


De SP wil dat kinderen les gaan krijgen over de gevaren van zwemmen in open water. Het nieuwe actieplan kan rekenen op de steun van Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Normal_rss_entry-193486

Minister: Kamer blijven informeren over CBR


Minister Cora van Nieuwenhuizen is bereid de Tweede Kamer maandelijks op de hoogte te brengen van de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Normal_school_les_klas_boeken

Week 33: inspectie controleert streng en weer ontevredenheid Kunskapsskolan


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week zijn dat onder andere: de Onderwijsinspectie controleert scholen op voldoende leraren en weer een school die (gedeeltelijk) stopt met Kunskapsskolan.

Normal_rss_entry-193446

Prinses Christina Concours in rouw gedompeld


Prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, is vandaag overleden aan de gevolgen van botkanker. Zij was lid van het Comité van Aanbeveling van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours. Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen. Dit melden Rijksvoorlicht...

Normal_rss_entry-193358

Coalitie vraagt maandelijkse rapportage CBR


De vier coalitiepartijen willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de Tweede Kamer maandelijks informeert over de stand van zaken bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat blijkt uit Kamervragen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie naar aanleiding van de nieuwe problemen bij het CBR.

Normal_kind__po__kov__so__buiten_spelen__verveling__zomer

Zomerkampen voor hoogbegaafde kinderen steeds populairder


Zomerkampen voor kinderen die hoogbegaafd zijn winnen aan populariteit. De kinderen zelf geven aan dat ze het fijn vinden om met gelijkgestemden om te gaan. Dit meldt het Jeugdjournaal.

Normal_auto_versnellingspook_autorijden

Lek medisch dossier is zoveelste probleem CBR


Opnieuw moet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een probleem de wereld uit helpen. Het inscannen en digitaliseren van medische formulieren gaat soms fout waardoor privégegevens van klanten in dossiers van anderen zijn beland. In zeker 71 gevallen konden klanten daardoor burgerservicenummers, adresgegevens en patiëntinformatie van ...

Normal_rss_entry-193298

Info medisch dossier CBR te zien voor derden


Door problemen met het inscannen en digitaliseren van medische formulieren bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn privégegevens van klanten in dossiers van anderen beland.

Normal_siebeweidefotodoorfredernst

Siebe Weide vertrekt bij de Museumvereniging


Siebe Weide gaat de Museumvereniging na ruim twaalf jaar verlaten. Onder zijn leiding is onder andere Museumkids geïntroduceerd en werd het Museumweekend een Nationale Museumweek. Dit meldt de Museumvereniging.

Logo_samenwerking34

Bijeenkomst verkenning bevoegdhedenstelsel pro-vso


Op dinsdagmiddag 10 september 2019 organiseert het ministerie van onderwijs een bijeenkomst over bevoegdheden in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. In deze vervolgsessie wordt samen met leraren, schoolleiders en lerarenopleiders concreet gemaakt hoe bevoegdheden in het pro-vso eruit zouden moeten zien. Dit meldt Steunpun...

Normal_vaccinatie__inenting__inenten__spuit__prik

Ook Veenendaal wil vaccinatiegraad drastisch verhogen


Ook Veenendaal maakt zich zorgen om de vaccinatiegraad in de gemeente. De norm is 95 procent, maar Veenendaal blijft steken op 86,6 procent voor de DKTP-prik en 86,8 procent voor de BMR-prik. De gemeente heeft daarom een actieplan gemaakt om de vaccinatiegraad in de stad te verhogen. Dit meldt De Gelderlander.

Normal_eindtoets__toets__test__examen__tentamen

Planning Staatsexamens Nt2 in 2019 en 2020


Op woensdag 3 juli heeft minister Van Engelshoven een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de afname van de Staatsexamens Nederlands als tweede taal in het najaar van 2019 en verder. Dit meldt CvTE.

Normal_kind__tanden_poetsen__mondgezondheid__tandenborstel__tandpasta

Nieuw erkende Gezonde School-activiteit voor de basisschool: de Poetsbus


Bij het thema Voeding in het primair onderwijs van Gezonde School staat ook een goede mondgezondheid centraal. Als school kun je hier verschillende Gezonde School-activiteiten voor inzetten. Sinds kort is ook de Poetsbus officieel erkend als Gezonde School-activiteit. Dit meldt Gezonde School.

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Week 32: Geen verplichte IQ-test voor school en gemiste kans voor vak Duits


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week zijn dat onder andere: basisschool hoeft geen IQ-test af te nemen, en onredelijk hoge kosten voor leerling die voortijdig stopt met thuisstudie.

NOG Cursussen Informatie

NOG Vind een cursus of training

NOG Blog

Help, ik ben een sjaars - deel 2

Normal_patricia_vd_werff

Augustus 2018Een uitnodiging in de mailbox: een introductieweek van de VU. Gezellig met eerstejaars de stad verkennen. ‘Eh…Is dit verplicht…?’, vraag ik aan de BFF die mij een paar jaar eerder voor ging. Waarschijnlijk kijk ik als een hert in de koplampen, want ze stelt me direct gerust: ‘Zou ik niet heengaan. Dat is vooral leuk als je 18 bent e...

NOG Interview

Leren doe je het beste… op het schoolplein!

Normal_buitenspelen_school


Steeds meer scholen sturen hun leerlingen een of meerdere lesuren per maand de buitenlucht in. De leerlingen van een handvol ‘buitenscholen’ in Nederland verruilen zelfs ie...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht