Nationale Onderwijsgids

NOG Cursussen nieuws

Normal_tweede_kamer

Leerlingen winnen toer op het Binnenhof met beste inzending debatspel


Zo'n zeventig basisschoolkinderen uit groep 7 en 8 kregen op vrijdag 15 november een uitgebreide toer op het Binnenhof. Zij waren te gast omdat hun groep de beste inzending had in het debatspel dat de Derde Kamer ieder jaar vanaf Prinsjesdag organiseert. Dit meldt de Tweede Kamer.

Normal_rss_entry-206914

Sanoma neemt educatieve uitgeverij Essener over


Het Finse mediaconcern Sanoma neemt in Nederland de educatieve uitgeverij Essener over van zijn oprichters. Financiële details over de deal zijn niet bekendgemaakt.

Normal_tram_ov_metro

Week 46: OV-geld, stereotypering in schoolboeken en schadevergoeding


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: 58.000 studenten hebben nog recht op OV-geld, veel stereotiepe beelden in Nederlandse schoolboeken en gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire moeten ...

Normal_rss_entry-206610

Emigrant koestert Nederlandse cultuur en Nederlandstalig onderwijs


Nederlanders die emigreren, blijven in het nieuwe land vasthouden aan hun eigen taal en cultuur. Ze onderhouden de band met het thuisland via sociale media en Skype, onlinekranten, digitale televisie en Nederlandstalig onderwijs. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder bijna 7000 geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen, meldt de Taalunie.

Normal_lezen_vader_gezin_leren_kind4t45

Taalontwikkelingscursus 'Voor jou en je kind' krijgt vervolg


De pilot ‘de Bibliotheek op school' en de oudercursus 'Voor jou en je kind!’ krijgt een vervolg. De cursus biedt ondersteuning aan ouders bij het stimuleren van de taal- en schoolontwikkeling van hun kind. Dit meldt de Bibliotheek op school.

Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Pabo Kennisdeeldag: gevolgen Curriculum.nu voor lerarenopleidingen


Op woensdag 4 december vindt de landelijke Pabo Kennisdeeldag plaats. Deze dag is bedoeld voor opleidingsdocenten die lesgeven in de vakken die gekoppeld zijn aan de zogenaamde kennisbases, maar ook voor managers van pabo’s, vertegenwoordigers vanuit de PO-Raad en betrokkenen van het ministerie van onderwijs. Dit meldt SLO.

Normal_autorijden_-_auto_-_oudere_-_man_-_rijbewijs

Per 1 december tijdelijke verlenging rijbewijs 75-plusser


De tijdelijke verlenging van de geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers met maximaal één jaar, gaat per 1 december 2019 in. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De ministerraad stemde eerder al in met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen. Het wachten ...

Normal_smartphone_school_jongeren

Rust in de klas door regels voor smartphone


Steeds meer middelbare scholen stellen duidelijke regels op over het gebruik van smartphones. Een goede zaak, vinden Kennisnet en de VO-raad. “Dat geeft rust.” Eerder dit jaar stelden beide organisaties een advies op aan scholen hoe zij om kunnen gaan met telefoons.  

Normal_rss_entry-206143

Opleidingsinstituut LOI wordt door branchegenoot NCOI overgenomen


Opleidingsinstituut LOI, bekend van zijn thuisstudies, wordt overgenomen door branchegenoot NCOI. Die laatste partij hoopt met de overname extra kennis en ervaring in handen te krijgen. Voor de banen van de 370 LOI-medewerkers heeft de deal geen gevolgen.

Normal_stapindewereldvandebosatlasenbewonderhetschipvancolumbusvankunstenaresmiekedewaal

Stap in de wereld van De Bosatlas!


Vanaf zaterdag 16 november is de tentoonstelling ‘Stap in de wereld van De Bosatlas’ te zien in het Nationaal Onderwijsmuseum. Een tentoonstelling voor jong en oud over het verhaal achter de atlas die iedereen kent. Dit meldt Nationaal Onderwijsmuseum.

Normal_geld_briefgeld_munten

Mkb-bedrijven krijgen subsidie voor leren en ontwikkelen van werknemers


Mkb-bedrijven kunnen vanaf maart volgend jaar subsidie aanvragen om een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden. Ook grotere bedrijven uit de horeca, de landbouw en de recreatiesector kunnen aanspraak maken op subsidie. Het kabinet trekt daar struct...

Normal_geschiedenis__oorlog

VPRO ontwikkelt lespakketten naar aanleiding van serie ‘In Europa’


Naar aanleiding van vijf thema’s uit de serie ‘In Europa – de geschiedenis op heterdaad betrapt’ ontwikkelt de VPRO lespakketten voor het voorgezet onderwijs in binnen- en buitenland. Dit meldt de VPRO.

Logo_wereldbol__globe__europa__kaart

UM en VSNU organiseren conferentie over internationalisering


Op 16 januari 2020 vindt de conferentie Internationalisering: Grenzeloos onderwijs als motor van de regio plaats. Deze conferentie wordt georganiseerd door de Universiteit van Maastricht en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en richt zich op de verschillende ontwikkelingen rondom internationalisering. Dit meldt de VSNU.

Logo_download__2_

Nieuwe expositie over Annie M.G. Schmidt in Kinderboekenmuseum


Er komt in het Kinderboekenmuseum in Den Haag een nieuwe en tevens vaste expositie over Annie M.G. Schmidt: De eigenwijze kinderen van Annie. Op 7 december zal de tentoonstelling worden geopend en vanaf 8 december kan het publiek ervan genieten. Dit meldt het Parool.

Normal_rss_entry-205696

Museumeducatie Prijs uitgereikt voor samenwerking museum en basisschool


Vrijdag 8 november werd de Museumeducatie Prijs uitgereikt tijdens de Museumkids Awards in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Het Sint-Maarten Debat van het Museum Catharijneconvent en basisschool De Wegwijzer uit Utrecht is de winnaar geworden. Dit meldt ANP.

Normal_staken__onderwijs__schoolbord

Week 45: stakingen, manifestaties en nog meer acties op komst


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. De landelijke onderwijsstaking domineerde deze week natuurlijk het nieuws. Maar ook was er nog ruimte voor onderwerpen zoals: meldpunt geopend voor stagiairs in de kinderopvang en ...

NOG Cursussen Informatie

NOG Vind een cursus of training

NOG Blog

En toen werd alles anders...

Normal_karin_boers

Ik heb erg getwijfeld of ik deze blog wel moest schrijven, want ik wil niet over mijzelf schrijven, wil juist de “pareltjes" van het speciaal onderwijs met jullie delen. Ik wil laten zien hoe geweldig de ZML doelgroep is door jullie te vertellen over de mooie, leuke, lieve, grappige en ontroerende momenten in mijn groep. En juist dit laatste gaf...

NOG Interview

Rust in de klas door regels voor smartphone

Normal_smartphone_school_jongeren


Steeds meer middelbare scholen stellen duidelijke regels op over het gebruik van smartphones. Een goede zaak, vinden Kennisnet en de VO-raad. “Dat geeft rust.” Eerder dit j...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht