Nationale Onderwijsgids

NOG Cursussen nieuws

Normal_rss_entry-226911

Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb


De gebouwen van de bibliotheken zijn vanwege de coronacrisis gesloten, maar online zijn de bibliotheken gewoon bereikbaar. Bovendien zijn via de ThuisBieb-app vanaf maandag honderd e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek.

Normal_rss_entry-226881

Nationale Museumweek dit jaar volledig digitaal


De Nationale Museumweek 2020, die gepland staat van 20 tot en met 26 april, gaat door, maar wegens het coronavirus wel volledig digitaal. Speciale aandacht is er voor 75 jaar culturele vrijheid, waarmee wordt herdacht dat er in 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam.

Normal_normal_normal_geweld_agressie

Week 14: scholen langer dicht, meer huiselijk geweld & kinderen van de radar


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, h...

Normal_rss_entry-226482

Online masterclass van Rolf Dekens, oud-student Nederlandse Filmacademie


Rolf Dekens, een van de meest productieve cameramensen in de Nederlandse filmwereld, geeft vrijdagmiddag online een openbare masterclass. De 40-jarige 'director of photography', bekend van films als Wiplala en De Dirigent, praat een uur lang over alle ins en outs van zijn vak.

Normal_rss_entry-226511

Haags museum wil coronageschiedenis meteen vastleggen


Het Haags Historisch Museum roept Hagenaars op om hun ervaringen tijdens de coronacrisis vast te leggen en de resultaten daarvan in te sturen, zodat mensen in de toekomst kunnen weten hoe het leven in Den Haag was in deze moeilijke tijd.

Logo_logo__cvte__college_voor_toetsen_en_examens

Welke toetsen en examens van het CvTE gaan door?


Alle inspanningen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) zijn er de komende tijd op gericht om helderheid te bieden over de centrale toetsen en examens van het CvTE en om vragen en onrust bij onderwijsinstellingen weg te nemen. De besluiten en maatregelen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn daarin leidend. Hieronder is een overzicht...

Normal_rss_entry-226348

Nicci French steunt campagne #ikleesthuis Nederlandse boekenwereld


Het wereldberoemde schrijversduo Nicci French steunt de ‘coronacampagne’ van de Nederlandse boekenwereld. Het duo heeft een spotje opgenomen dat vanaf donderdagmiddag wordt gedeeld op sociale media door koepelorganisatie CPNB en Nederlandse schrijvers.

Normal_rss_entry-226183

Campagne #ikleesthuis gaat door tot mei


De campagne #ikleesthuis die de boekenbranche heeft gelanceerd om het lezen in quarantaine te bevorderen, wordt voorgezet tot mei. Dat heeft brancheorganisatie CPNB woensdag bekendgemaakt.

Normal_bank

Nieuwe website ondersteunt gezinnen, bijvoorbeeld met thuisonderwijs


De gemeente Den Haag heeft dinsdag 24 maart een speciale website voor gezinnen gelanceerd. Die biedt informatie en inspiratie en ondersteunt gezinnen met kinderen om zo goed mogelijk de coronacrisis door te komen. De website wordt steeds geactualiseerd in samenwerking met Family Factory, specialist op dit gebied. “Een groot deel van de kinderen ...

Normal_letters

Stichting Lezen en Schrijven bundelt corona-informatie in begrijpelijke taal


De overheid, organisaties en media verspreiden veel informatie over het coronavirus. Er zijn echter 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben zij vaak ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Voor deze laaggeletterden is de informatie over het coronavirus veel...

Normal_normal_stoele

Coronamaatregelen verlengd: scholen & kinderopvang blijven langer dicht


Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopv...

Normal_training-3207841_1920

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen gaf bijna elke school online les. De ene school doet dat met vooraf opgenomen instructiefilmpjes, de andere school kiest voor livelessen. En voor een kleuterleraar pakt digit...

Normal_vrouwkjetuinmanmetwaardechequerechtenvrij

'Lijfrente' van Vrouwkje Tuinman wint De Grote Poeziëprijs


Op maandagavond 30 maart is de winnaar van De Grote Poëzieprijs in het AVROTROS programma Opium op NPO radio 4 bekend gemaakt. Vrouwkje Tuinman won met haar bundel Lijfrente de tweede editie van De Grote Poëzieprijs. De jongerenprijs van School der Poëzie ging naar Peter Verhelst voor Zon. Dit meldt Prijs de Poëzie.

Normal_rss_entry-225934

Rode Kruis start gratis online thuiscursus EHBO


Het Rode Kruis komt met een online thuiscursus EHBO. De gratis cursus is bedoeld voor iedereen die op dit moment thuiszit. Belangstellenden kunnen via een laptop of tablet leren hoe hulp te verlenen bij veelvoorkomende situaties. Dat heeft de hulporganisatie dinsdag bekendgemaakt.

Normal_rss_entry-225857

Nationale Kinderherdenking Madurodam alsnog afgelast


De Nationale Kinderherdenking bij Madurodam in Den Haag op 4 mei gaat niet door. Eerder besloten de organisatoren dat er geen publiek bij de herdenking zou zijn, maar dat er wel een rechtstreeks tv-programma voor RTL5 zou worden gemaakt. Dat programma is nu alsnog van de baan.

Normal_potlood

Vandaag is het Internationale Dag van het Potlood – tekenen maar!


Vandaag is het de Internationale Dag van het Potlood. Deze dag wordt elk jaar gevierd op 30 maart.  In 1858 kreeg de Amerikaan Hymen Lipman op deze datum namelijk patent op het eerste houten potlood met een gum achterop. Het potlood is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij en wordt ook in de onderwijswereld veel gebruikt. 

NOG Cursussen Informatie

NOG Vind een cursus of training

NOG Blog

Hoe maak je een goede planning?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

NOG Interview

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat

Normal_training-3207841_1920


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht