Nationale Onderwijsgids

NOG Cursussen nieuws

Logo_logo__nuffic

Winnaars Junior Speaking Contest 2019 bekend


Mila Mabelis van het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo en Margriet van der Kaaij van Het College Weert zijn de winnaars van de Junior Speaking Contest 2019. Dit meldt Nuffic.

Normal_vluchteling_asielzoeker_jongen

6 op 10 statushouders uit 2014 heeft inburgeringsdiploma


Van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kregen en inburgeringsplicht hadden, had 58 procent op peildatum 1 oktober 2018 het inburgeringsexamen gehaald. 2 procent van de statushouders heeft de termijn van drie jaar overschreden. De rest heeft uitstel, vrijstelling of ontheffing gekregen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Normal_normal_pesten__eenzaam__pestgedrag

De Dag tegen Pesten wil bewustzijn creëren: 'Pesten is een groepsprobleem'


Op de Dag tegen Pesten is er – in tegenstelling tot veel andere Dagen van, Dagen tegen of Dagen voor het een of ander – niet één groot centraal evenement met muziek, optredens van BN’ers en speeches van betrokken politici. Dat is een bewuste keuze, vertelt Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten NU en verantwoordelijk voor het “aanslingeren”...

Normal_rss_entry-178492

CDA en D66 willen toch coulanceregeling CBR


Regeringspartijen CDA en D66 willen dat er toch een coulanceregeling komt voor 75-plussers die door de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten. Ze dienen hiervoor later woensdag in de Tweede Kamer een voorstel in.

Normal_logo_vereniging_hogescholen_hbo

Jaarcongres hogescholen: het hbo klaar voor de toekomst


De Vereniging Hogescholen organiseert voor de 15e keer haar jaarcongres over de ontwikkelingen in het hoger beroepsonderwijs, onder de titel Futureproof: het hbo klaar voor de toekomst. De inhoud is gegroepeerd rondom vier thema's, namelijk de vier O's van het hbo: Omgeving, Onderwijs, Onderzoek en Organisatie. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

Normal_kov__opvang__psz

Voorbereidingen 7e Landelijke IKC-dag alweer in volle gang


Het duurt nog even, maar op 20 september vindt de zevende Landelijke IKC-dag plaats. De voorbereidingen zijn in volle gang. Vanaf 6 mei kunnen belangstellenden zich inschrijven. Dit meldt EtuConsult.

Normal_rss_entry-178435

Werkstraffen geëist voor 'schimmige praktijken' rondom rijexamen


Wegens diefstal van gegevens van het officiële theorie-rijexamen zijn tegen twee broers en een zus uit Den Haag werkstraffen geëist van 120 tot 240 uur. De officier van justitie zei dinsdag voor de rechtbank in Den Haag dat de drie zich samen bezighielden met het stelen van examenopgaven bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Kla...

Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Blokken, stressen, slagen: documentaire brengt eindexamens in beeld


Blokken, stressen, slagen. Het is meestal in die volgorde dat middelbare scholieren hun loopbaan in het voortgezet onderwijs afronden. Over de allerlaatste fase, de centrale examens, gaat de documentaire ‘Blokken, stressen, slagen’ van filmmaakster Sharon Kromotaroeno die vandaag in première gaat. Kromotaroeno maakte de korte film in opdracht va...

Logo_logo__unicef

Yusuf Khalid is nieuwe Koning van de Jeugd


De 14-jarige Yusuf Khalid van het Vossius Gymnasium in Amsterdam is de nieuwe Koning van de Jeugd. Dit melden UNICEF en VOS/ABB.

Normal_koningsspelen__oranje__koningsdag

Week 15: Nationale Museumweek, Staat van het Onderwijs en Koningsspelen


Iedere vrijdag laten we je een weekoverzicht zien waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. In week 15 waren dat onder meer de start van de Nationale Museumweek, de Staat van het Onderwijs door de Onderwijsinspectie en de Koningsspelen.

Logo_logo_kentalis

Spreken in beweging: taalontwikkeling bij kinderen


Maandag 15 april vindt het Kenniscafé ‘Spreken in Beweging’ van Kentalis plaats. Dit meldt Kentalis. 

Normal_woman-2701154__340

Een leven lang ontwikkelen zou makkelijker moeten zijn


Het zou gemakkelijker moeten zijn voor volwassenen om zich te blijven scholen en ontwikkelen. Onderzoeksbureau Panteia concludeert dat na onderzoek onder verschillende doelgroepen in een rapport dat het vanmiddag heeft aangeboden aan de Vaste Commissies voor Onderwijs en Sociale Zaken van de Tweede Kamer. Dit meldt de Tweede Kamer.

Normal_rss_entry-177818

Nationale Museumweek: Millennials erkennen belang van musea


Jongeren zien in grote mate (80 procent) het belang van Nederlandse musea, stelt de Nationale Museumweek op basis van onderzoek onder zogenoemde millennials.

Normal_rss_entry-177769

Annejet van der Zijl schrijft Boekenweekgeschenk voor 2020


Annejet van der Zijl schrijft het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek van volgend jaar. Van der Zijl maakte naam met onder meer het boek Sonny Boy en werken over onder anderen Annie M.G. Schmidt en prins Bernhard.

Normal_rss_entry-177719

Klachten over CBR bij ombudsman verdubbeld


Het aantal klachten over het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) bij de Nationale ombudsman is vorig jaar meer dan verdubbeld naar 1038. Vooral ouderen en mensen die een gezondheidsverklaring nodig hebben, klagen bij de ombudsman over het CBR. Dat staat in het jaarverslag van de Nationale ombudsman over 2018, dat woensdag naar de Tweed...

Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

SER: Kabinetsbeleid is niet voldoende om laaggeletterdheid aan te pakken


In Nederland hebben naar schatting 2,5 miljoen mensen moeite met taal, rekenen en digitale vaardigheden. Dat is een enorm maatschappelijk probleem. Laaggeletterdheid is vaak ook een oorzaak van andere problemen zoals schulden, slechte gezondheid, armoede of een slechte woonsituatie. Het kabinet heeft in maart 2019 plannen gepresenteerd, maar zie...

NOG Cursussen Informatie

NOG Vind een cursus of training

NOG Blog

'Te vaak gebeurt het dat we luisteren om te reageren in plaats van om te begrijpen...'

Normal_foto_henk

T. zit in mijn klas. De afgelopen week was ze stil. Toen ik haar vroeg waarom, liet ze me een briefje zien. Ze hield een stilteprotest.  Ik vroeg haar er een gastblog over te schrijven en hielp haar erbij. Ik heb veel van haar geleerd. Leerlingen zijn fantastisch.

NOG Interview

De Dag tegen Pesten wil bewustzijn creëren: 'Pesten is een groepsprobleem'

Normal_normal_pesten__eenzaam__pestgedrag


Op de Dag tegen Pesten is er – in tegenstelling tot veel andere Dagen van, Dagen tegen of Dagen voor het een of ander – niet één groot centraal evenement met muziek, optred...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht