Nationale Onderwijsgids

NOG Cursussen nieuws

Normal_schoolverlaters__school__leren__studenten__leerlingen

Een Europese school is Europa in het klein: ‘Meertalig en multicultureel’


Het gebouw van de Europese school in Bergen is aan het einde van zijn levensduur. Dus gaat de school verhuizen, waarschijnlijk naar Alkmaar. Een mooi moment om eens wat dieper in dit onderwijssysteem te duiken. Voor wie zijn Europese scholen bedoeld? Wat kenmerkt het curriculum? En hoe kom je er als leraar terecht? Een interview met HR-adviseur ...

Normal_alfred_schaffer

Alfred Schaffer ontvangt P.C. Hooft-prijs tijdens online uitzending


Alfred Schaffer (1973) heeft uit handen van bestuursvoorzitter Maaike Meijer de P.C. Hooft-prijs 2021 voor poëzie ontvangen. Dit gebeurde tijdens een online uitzending met een afwisselend programma dat werd gepresenteerd door schrijver en performer Babs Gons. Dit meldt het Kinderboekenmuseum. 

Normal_pexels-pixabay-278430

De universiteiten en hogescholen gaan weer open: verplicht testen of niet?


Het was nieuws waar deze zomer veel studenten op zaten te wachten: de hogescholen en universiteiten gaan weer helemaal open. Colleges, werkgroepen, praktijklessen en studeren: het mag allemaal weer op locatie, met inachtneming van afstands- en beschermingsregels. De universiteiten en hogescholen doen een beroep op de studenten om zichzelf regelm...

Normal_rss_entry-297406

Nijntje-fans kunnen zich opmaken voor nieuwe musical


Het beroemde personages Nijntje van Dick Bruna krijgt komend seizoen een nieuwe musical. Het is de vierde keer dat het konijntje in een muzikale theatervoorstelling te zien is. De laatste musical toerde zes jaar geleden door Nederland.

Normal_rss_entry-296708

Kandidaten mogen tijd blijven rekken in De Slimste Mens


Presentator Philip Freriks vindt niet dat de regels van De Slimste Mens op het gebied van tijdrekken in de finale moeten worden aangepast. Dat zei de NPO-coryfee in RTL Boulevard. "Het zijn de spelregels, tactiek kan soms heel belangrijk zijn", aldus de 77-jarige televisiemaker.

Normal_groene_school__groen_onderwijs

IVN Kind & Natuur tweedaagse: voedselproductie en gezond eten centraal


Op 30 september en 1 oktober 2021 vindt de IVN Kind & Natuur tweedaagse plaats. Thema van dit jaar is voedsel. De IVN Kind & Natuur tweedaagse is onder andere bedoeld voor pedagogisch medewerkers en  voor leerkrachten. Dit meldt IVN.

Normal_rss_entry-296577

Lisa Loeb wint achttiende seizoen De Slimste Mens


Lisa Loeb is dit seizoen de Slimste Mens. De cabaretière versloeg vrijdagavond in de finale van de populaire kennisquiz van KRO-NCRV haar tegenstanders; PowNed-verslaggever Bram Douwes en schrijver Joost Oomen.

Normal_docent__leraar__school__leerkracht

Week 34: Geld voor leraren op achterstandsscholen en school creëert megaklas


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Normal_rss_entry-296465

De Slimste Mens trekt in finaleweek minder kijkers


De finaleweek van De Slimste Mens trekt een stuk minder kijkers dan vorig seizoen. Naar de voorlaatste aflevering op donderdagavond keken 1,7 miljoen kijkers, volgens Stichting Kijkonderzoek.

Normal_lm

Uitreiking P.C. Hooft-prijs 2021 aan Alfred Schaffer op 9 september


Alfred Schaffer (1973) ontvangt op donderdag 9 september online de P.C. Hooft-prijs 2021 voor poëzie uit handen van bestuursvoorzitter Maaike Meijer. Via Literatuurmuseum.nl is vanaf 20.00 uur een afwisselend programma te volgen dat wordt gepresenteerd door schrijver en performer Babs Gons. Schaffer komt zelf uitgebreid aan het woord. Dit meldt 

Logo_logo_vosabb

Hoe organiseer je het beste kinderopvang en onderwijs binnen één organisatie?


Onder leden van VOS/ABB blijken vragen te leven over het goed organiseren van onderwijs en opvang binnen één organisatie. VOS/ABB organiseert daarom in september twee themabijeenkomsten over dit onderwerp. Dit meldt VOS/ABB.

Normal_studeren_student_boeken_lezen_cursus

Helft van werkend Nederland moet bijscholing in eigen tijd regelen


Maar liefst 48 procent van werkend Nederland moet als ze een opleiding willen volgen, dit in hun eigen tijd doen. Dat blijkt uit onderzoek van NCOI Opleidingen onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Opvallend is dat meer dan de helft (55 procent) aangeeft wel door hun werkgever gestimuleerd te worden om verder te leren. Dit is vooral zo bi...

Normal_kind_leerproblemen_leren_lezen_boek_leesprobleem_motivatie

5 oktober: Makkelijk Lezen Dag over leesproblemen en dyslexie


Er is veel informatie te vinden over de begeleiding en ondersteuning bij leesproblemen en de behandeling van dyslexie. Maar hoe weet je nu wat werkt? Waar vind je onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie over de juiste, effectieve, aanpak van leesproblemen en dyslexie? Dat en meer wordt besproken tijdens de Makkelijk Lezen Dag op ...

Normal_photo-1609241394990-32f7b81111c1

Kinderboekenmuseum komt met experience voor kleinsten: De Voorleestent


Het Kinderboekenmuseum opent op 16 september een nieuwe experience voor de allerkleinsten van 0 tot en met 6 jaar: De Voorleestent. Dit meldt het Kinderboekenmuseum.

Normal_rss_entry-296024

Veel kijkers maar weinig enthousiasme voor eerste finaledag De slimste mens


Naar de eerste finale-aflevering van De slimste mens keken maandagavond ruim 1,5 miljoen mensen, meldt Stichting KijkOnderzoek. Niet alle kijkers waren echter onverdeeld positief over het niveau van de aflevering. Dit melden ANP en RTL Nieuws.

Normal_techniek_wetenschap_kind_jongen_buiten_onderzoeken_ontdekken

2 en 3 oktober: Weekend van de Wetenschap


Op 2 en 3 oktober 2021 vindt er een nieuwe editie van Weekend van de Wetenschap plaats. Een weekend waarin iedereen overal in Nederland een kijkje achter de schermen kan nemen van diverse organisaties en instellingen in de wetenschap en techniek. Dit meldt de VSNU.

NOG Cursussen Informatie

NOG Vind een cursus of training

NOG Blog

De schaduwkant der verwachtingen

Normal_pascal_cuijpers

Het is deze maand vijfentwintig jaar geleden dat ik de kamer in mijn ouderlijk huis verruilde voor een gehuurde kamer bij een hospita. Het zou het laatste jaar worden van de vierjarige mbo-opleiding die ik volgde in Boxtel. De dagelijkse reistijd van in totaal drie uur kon ik beter besteden aan mijn studie en daarom koos ik voor een onderkomen d...

NOG Topvacatures

NOG Interview

Een Europese school is Europa in het klein: ‘Meertalig en multicultureel’

Normal_schoolverlaters__school__leren__studenten__leerlingen


Het gebouw van de Europese school in Bergen is aan het einde van zijn levensduur. Dus gaat de school verhuizen, waarschijnlijk naar Alkmaar. Een mooi moment om eens wat die...

NOG Video

NOG Van onze klanten

NOG Nieuwsoverzicht