NOG Crisis Midden-Oosten nieuws

Normal_rss_entry-430564

Tentenkamp op de VU door burgemeester Halsema opgedoekt


De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft een tentenkamp op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam-Zuid dinsdagavond ontbonden. "De demonstranten hebben herhaaldelijk de voorschriften overtreden. De demonstranten worden opgeroepen te vertrekken", aldus de gemeente.

Normal_palestinian-flag-waving-in-the-city-symbol-of-fr-2024-05-27-19-48-52-utc

Heymansgebouw Rijksuniversiteit Groningen beklad door activisten


Het Heymansgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen is beklad. De politie meldt dat het om pro-Palestijnse leuzen gaat. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Normal_rss_entry-430264

Demonstranten Erasmus Universiteit blijven met tentenkamp bij Erasmus Plaza


De studenten die al dagen demonstreren bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben geen gehoor geheven aan een verzoek van de universiteit om het protest te verplaatsen naar een andere locatie. De universiteit had hen gevraagd om zondag voor 18.00 uur te vertrekken bij het Erasmus Plaza, waar ze een tentenkamp hebben opgezet.

Normal_rss_entry-430100

Universiteiten niet van plan om banden met Israëlische instellingen te verbreken


Nederlandse universiteiten zijn niet van plan hun samenwerking met alle Israëlische partners stop te zetten, schrijven ze in een brief in Trouw. De rectoren van de vijftien universiteiten laten daarin weten "de individuele academische vrijheid van onderwijs en onderzoek" te beschermen.

Normal_colourful-background-of-acrylic-paint-drops-textur-2023-11-27-04-57-58-utc

Maagdenhuis beklad met rode verf, UvA gaat aangifte doen


Het Maagdenhuis is beklad met rode verf door een groep pro-Palestijnse activisten. Het Maagdenhuis hoort bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit laat aan AT5 weten dat ze aangifte gaan doen van vernieling. Dat meldt NH Nieuws.

Normal_rss_entry-429811

Nijmeegse universiteit laat tentenkamp ontruimen door politie


De politie heeft woensdagavond laat een tentenkamp van pro-Palestijnse demonstranten bij een gebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen ontruimd. Dit gebeurde op last van de driehoek (burgemeester, politie en justitie) en naar aanleiding van de vernielingen die een groep demonstranten eerder op de avond had aangericht tijdens een kortstondige b...

Normal_rss_entry-429764

UvA last interview met Ollongren af vanwege de veiligheid


Een interview van studenten met demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren op de Universiteit van Amsterdam gaat woensdag om veiligheidsredenen niet door. De organisatie Room for Discussion laat weten dat de driehoek (burgemeester, politie en justitie) een "negatief veiligheidsadvies" heeft gegeven. Dit omdat er kans was op "wanordelijkh...

Normal_free-palestine-2023-11-30-14-09-57-utc

Demonstranten bezetten gebouw Universiteiten van Nederland in Den Haag


Het gebouw van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland aan de Lange Houtstraat in Den Haag is dinsdag 4 juni enige tijd bezet geweest door demonstranten. Iets na 15.00 uur waren alle demonstranten aangehouden. De demonstranten demonstreerden tegen universiteiten die banden hebben met Israëlische universiteiten. Dat meldt Omroep West.

Normal_close-up-view-of-the-flag-of-palestine-waving-in-t-2023-11-27-05-08-47-utc

VU laat demonstranten overnachten in tentenkamp op het terrein


Bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft een groep demonstranten de nacht in tentjes doorgebracht. Dat gebeurde bij de locatie aan De Boelelaan. De universiteit heeft het tentenkamp voor in ieder geval één nacht laten staan. Dat meldt AT5.

Normal_rss_entry-429540

Erasmus Universiteit stapt meteen naar de politie bij nieuwe vernielingen


De Erasmus Universiteit doet voortaan gelijk aangifte "bij iedere nieuwe bekladding, beplakking of vernieling op campus Woudestein". Op de campus demonstreren sinds donderdag zo'n dertig mensen voor Gaza. Ze hebben zeventien tenten opgezet.

Normal_palestinian-flag-waving-in-the-city-symbol-of-fr-2024-05-27-19-48-52-utc

RUG staat stil in onderhandelingen met pro-Palestijnse demonstranten


Voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staan inmiddels al drie weken tenten opgesteld. De pro-Palestina demonstranten blijven net zolang kamperen totdat hun eisen zijn goedgekeurd. Woordvoerder Anja Hulshof van de RUG zegt daarover dat ze dan eerst het gesprek moeten aangaan. Dat meldt RTV Noord.

Normal_rss_entry-429121

Studenteninterview Halsema op stadhuis Amsterdam verstoord door betogers


Een interview over de recente protesten op de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat studenten donderdagmiddag houden met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, is kort verstoord geweest door pro-Palestijnse betogers. Het gesprek was een kwartiertje bezig toen een klein groepje "Free Palestine" begon te roepen. Daarna verlieten ze de zaal en w...

Logo_logo__rathenau_instituut

'Demonstraties aan universiteiten laten verschuivingen in wetenschap zien'


"De afgelopen weken vonden aan Nederlandse universiteiten diverse demonstraties plaats naar aanleiding van de oorlog in Gaza. Groepen studenten en medewerkers willen dat Nederlandse kennisinstellingen de banden met Israëlische partners verbreken. Deze demonstraties illustreren hoe ontwikkelingen in de wereld invloed hebben op wetenschappelijk on...

Normal_rss_entry-428955

OM eist drie maanden gevangenisstraf tegen voorzitter studentenraad UvA


Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van drie maanden tegen de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam. Noah P. (22) wordt verdacht van het gooien van stenen en het spuiten met verf naar de politie, tijdens een demonstratie op 8 mei bij de universiteitsgebouwen aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam.

Normal_close-up-view-of-the-flag-of-palestine-waving-in-t-2023-11-27-05-08-47-utc

Studenten blijven Radboud Universiteit bezetten tot eisen zijn gehonoreerd


Bij de Radboud Universiteit in Nijmegen blijven de actievoerders net zolang zitten totdat hun eisen gehonoreerd worden. De universiteit moet de banden met Israëlische instanties verbreken. Dat meldt Omroep Gelderland.

Normal_rss_entry-428808

Universiteit Wageningen doet aangifte vanwege omstreden leus bij protest


De universiteit in Wageningen doet aangifte om een leus die maandag werd geroepen bij een pro-Palestijnse protestmars. Deelnemers scandeerden toen "Zionists are all the same, Nazis by a different name". Daarmee vergeleken ze voorstanders van de staat Israël met nazi's, en dat is voor de universiteit groepsbelediging.

NOG Blog

De ontdekking

Normal_judith_knapp

Met een verveelde blik slenterde hij door het lokaal waar de schoolbibliotheek zich bevond. Zijn handen liet hij stilletjes langs de kaften glijden. Geen enkel boek werd door hem uit de kast gehaald voor nadere inspectie. Hij gunde ze geen blik waardig. Zo leek het…

NOG Nieuwsoverzicht