Nationale Onderwijsgids

NOG HBO nieuws

Normal_normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

Studenten nog maar kort in de wacht bij DUO


De wachttijd bij DUO is dit jaar flink afgenomen. Studenten die vorig jaar belden met de uitvoeringsinstantie stonden maar liefst 23 minuten in de wacht, wat er zelfs toe leidde dat de Ombudsman hierover twee keer de noodklok luidde. Dit jaar is er een forse verbetering te zien, zo meldt het AD. 

Normal_groenpact_logo

Arbeidsmarktconferentie: meedenken over groene arbeidsmarkt van morgen


Op vrijdag 1 november aanstaande vindt de Groenpact Arbeidsmarktconferentie plaats. Hierin staan twee onderwerpen rondom de arbeidsmarkt in de groene sector centraal: het vinden en behouden van voldoende vakmensen en professionals en het inspringen op kennis en vaardigheden van de toekomst. Dit meldt Groenpact.

Normal_rss_entry-201996

SER werkt aan alternatief voor leenstelsel


De Sociaal Economische Raad werkt aan een alternatief plan voor het leenstelsel voor studenten. Dat zegt SER-voorzitter Mariëtte Hamer in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Logo_hanze__hogeschool__groningen

Kenniscentrum NoorderRuimte Hanzehogeschool is 'excellent'


Het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen heeft het predicaat ‘excellent’ ontvangen van Hobéon, een oordeel dat zelden wordt gegeven. Hobéon beoordeelt opleidingen en kenniscentra op de kwaliteit van hun onderzoeksactiviteiten. NoorderRuimte doet praktijkgericht onderzoek naar de gebouwde omgeving om daarmee de aardbevings...

Normal_rss_entry-201901

Nederlandse studenten aan kop in zonnerace Australië


Nederland deelt voorlopig de lakens uit in de World Solar Challenge, een race voor zonneauto's dwars door Australië. Enschede ligt na twee dagen rijden op kop, voor Delft. In de klasse voor gezinsauto's leidt Eindhoven. Het klassement kan in de komende dagen overhoop worden gegooid, want er wordt tegenwind en bewolking voorspeld.

Normal_samen__afspraak

JongerenOnderwijsraad met 18 leerlingen en studenten van start


Achttien jongeren (leerlingen en studenten) gaan deel uit maken van de JongerenOnderwijsraad. In de JongerenOnderwijsraad delen de leerlingen en studenten hun ervaringen, meningen en ideeën over het onderwijs in Nederland met elkaar en met de Onderwijsraad. Dit meldt de Onderwijsraad.

Logo_lsvb__studentenbond__logo

LSVb organiseert weer scriptieprijs voor beste scriptie over hoger onderwijs


Voor het derde jaar op een rij organiseert de Landelijke Studentenvakbond in samenwerking met ScienceGuide de hoger onderwijs scriptieprijs. Een prijs die speciale aandacht vestigt op studenten (hbo/wo) die dit jaar een opmerkelijke en relevante scriptie hebben geschreven over het hoger onderwijs. Dit meldt de LSVb.

Normal_tablet__boeken__onderwijs__klas__bureau__school

Week 41: studieschuld studenten en schrappen toelatingstoets pabo


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week kwam naar voren dat studenten vaker en meer lenen, werd bekend dat de coalitiepartijen de toelatingstoets voor de pabo willen schrappen en kreeg onderwijsminister Arie Sl...

Normal_windmolens_wind_energie

Lectoraat Windenergie Hanzehogeschool richt zich met name op onderwijs


Gister, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, werd Gerard Schepers geïnstalleerd als lector van de Hanzehogeschool Groningen. Schepers heeft drie belangrijke doelen geformuleerd voor zijn lectoraat Windenergie. Hij wil de kosten van windenergie verlagen, de sociale acceptatie van windenergie vergroten en toekomstige professionals opleiden. Deze pr...

Normal_rss_entry-201468

Herfstvakantie zorgt al vroeg voor files


De herfstvakantie zorgt deze en komende vrijdag voor een extra drukke avondspits, verwacht de ANWB. Vrijdag begint de vakantie voor de scholen in regio Zuid. De scholen in de regio's Noord en Midden gaan een week later dicht, op vrijdag 18 oktober.

Logo_saxion

Timo Kos nieuw lid College van Bestuur Saxion


Timo Kos is door de Raad van Toezicht, per 1 januari 2020, benoemd tot lid van het College van Bestuur (CvB) van hogeschool Saxion. Met Kos kent Saxion straks een CvB dat bestaat uit drie leden. Saxion zet de regio centraal in haar strategische agenda voor de komende vier jaar. Met zijn komst kan Saxion zich nog beter verbinden op wat er extern ...

Normal_rss_entry-201344

Meer inschrijvingen hbo-studie gezondheidszorg


De animo voor een hbo-opleiding op het gebied van gezondheidszorg is flink toegenomen. In het studiejaar 2019-2020 hebben ruim 14.600 eerstejaars zich aangemeld voor zo'n studie, een groei van 6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte de Vereniging Hogescholen donderdag bekend.

Normal_rss_entry-201330

ANWB verwacht flinke herfstvakantiefiles


De herfstvakantie zorgt de komende twee vrijdagen voor een extra drukke avondspits, verwacht de ANWB. Vrijdag begint de vakantie voor de scholen in regio Zuid. De scholen in Noord en Midden gaan een week later dicht, op vrijdag 18 oktober.

Normal_rss_entry-201232

Minister: kwaliteit pabo mag niet lager


Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) is bereid te kijken naar de toelatingseisen voor de pabo. Dat betekent volgens haar echter niet dat het niveau van die opleiding omlaag mag. Als er "onnodige drempels" zijn voor studenten om voor de pabo te kiezen, moeten die worden weggenomen. "Maar de kwaliteit moet vooropstaan. Het is te makkelijk o...

Normal_kamer__studentenkamer

Nijmegen krijgt nieuwe studentenwoningen


In Nijmegen wordt het Transitorium omgebouwd tot studentenwoningen. Samen met wethouder Harriët Tiemens gaf gedeputeerde Peter Kerris maandag 7 oktober 2019 het startsein voor de verbouwing van de voormalige verpleegsterflat. Dit meldt gemeente Nijmegen.

Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

Inspectie nodigt leerkrachten uit als tijdelijk toegevoegd expert


Ook in het komende schooljaar kunnen docenten, intern begeleiders en bijvoorbeeld kwaliteitsmedewerkers meelopen met een onderwijsinspecteur tijdens themaonderzoeken bij scholen. Aan onderwijsprofessionals uit de praktijk biedt de Inspectie van het Onderwijs sinds enkele jaren de gelegenheid mee te doen aan meerdaagse onderzoeken, als zogeheten ...

NOG HBO Informatie

NOG Blog

Hoe help je leerlingen om gemotiveerd te raken?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Motivatie en motiveren van leerlingen zijn begrippen en gespreksonderwerpen die overal op middelbare scholen in Nederland besproken worden of als uitdagingen worden gezien. 

NOG Interview

Malu Sanders, Filmleraar van het Jaar: ‘Leren nadenken over beelden is belangrijker dan ooit’

Normal_film


Filmdocent Malu Sanders van het 4e Gymnasium in Amsterdam is uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar. Eén schooljaar lang zal zij het boegbeeld zijn voor filmeducatie in he...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht