NOG HBO nieuws

Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Centrum Seksueel Geweld Friesland start studentencampagne


Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in Friesland is gisteren een campagne begonnen gericht op studenten. Zij lopen meer risico op seksueel geweld. Toch zoeken relatief weinig studenten hulp bij het CSG. Dit meldt Huiselijkgeweld.nl.

Normal_deltawerken_zeeland

Van Engelshoven op tweedaags werkbezoek in Zeeland


Onderwijsminister Van Engelshoven bracht op zondag en maandag diverse werkbezoeken in Zeeland. Op het programma stonden onder andere bezoeken aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het Bevrijdingsmuseum, Scalda, Het Groene Woud en University College. Dit melden Rijksoverheid en Omroep Zeeland.

Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

Almeerse Scholengroep geeft pabo'ers in 14 maanden spoedcursus leraar


De Almeerse Scholen Groep (ASG) geeft aan zes mensen een spoedcursus ‘leraar worden’. In veertien maanden kunnen deelnemers door zelfstudie en stages hun onderwijsbevoegdheid halen. Hiermee wilde ASG het lerarentekort het hoofd bieden. Dit meldt Omroep Flevoland.

Normal_rss_entry-162869

NPO gaat door met College Tour


De overstap van Twan Huys naar RTL betekent niet het einde van College Tour. De NPO gaat door met het programma, dat van NPO 3 naar NPO 1 verhuist. Dat maakte Frans Klein, directeur video van NPO, maandag bekend.

Normal_protest__staken__actie__demonstratie

WOinActie demonstreert vrijdag tegen bezuinigingen hoger onderwijs


Op vrijdag 14 december organiseert WOinActie een landelijke demonstratie in Den Haag. Studenten, docenten, hoogleraren en universiteitsbestuurders protesteren op die dag tegen de oplopende bezuinigingen in het hoger onderwijs. Dit meldt de LSVb.

Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs

Plofklassen, praktijkonderwijs en petitie tegen snoep en fris: week 49


Iedere vrijdag sluiten wij de werkweek af met een overzicht waarin we kort terugblikken op de vijf meest opvallende nieuwsitems van de afgelopen week. Deze week: goed nieuws voor leerlingen van het praktijkonderwijs maar een zwarte dag voor studenten in het hoger onderwijs. Dat en meer in het weekoverzicht van week 49 op de Nationale Onderwijsgids:

Normal_rss_entry-162576

Plan voor meer kunstmatige intelligentie in EU


Om de race met China en de VS niet te verliezen, moet Europa veel meer geld en energie steken in de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie (KI). De Europese Commissie heeft daarom in overleg met de lidstaten een actieplan opgesteld. Alle EU-landen worden geacht medio volgend jaar met een strategie te komen.

Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

Career Day: 1500 scholieren maken kennis met regionale techbedrijven


Op 11, 12 en 13 december organiseert Jet-Net & TechNet in samenwerking met hogeschool Windesheim en Deltion College Career Day Noord. Ongeveer 1.500 vmbo, havo en vwo-leerlingen nemen deel aan dit evenement, dat plaatsvindt bij Deltion College in Zwolle. Dit meldt Windesheim.

Normal_medicatie_medicijnen_pillen

Lessen ‘Geneesmiddelen in verkeer’ Utrechtse zorgstudenten afgerond


Eén op de zes Nederlanders gebruikt geneesmiddelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Het gaat hierbij vooral om slaap- en kalmeringsmiddelen en sterke pijnstillers. Dit levert risico’s op in het verkeer. Om mensen hiervan bewust te maken, zijn in opdracht van de provincie Utrecht in 2017 en 2018 voorbeeldlessen ‘Geneesmiddelen in het ver...

Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Subsidieregeling voor lerarenopleiding voor onderwijsassistent


Schoolbesturen kunnen in 2019 en 2010 subsidie krijgen voor het volgen van de opleiding tot leraar door een onderwijsassistent. Voor beide jaren is een bedrag van 1 miljoen euro uitgetrokken. Dit meldt de Staatscourant.

Normal_iso__logo

Het ISO: Dit is een zwarte dag voor studenten


Ondanks hevig verzet vanuit de oppositie in de Tweede én Eerste Kamer, houdt de coalitie vast aan de renteverhoging op studieschulden. Volgende week dinsdag vindt de stemming plaats, maar een zwarte dag voor studenten nadert. ISO-voorzitter Tom van den Brink: "Gemiddeld 5000 euro extra schuld wakkert de leenangst verder aan en zet de toegankelij...

Normal_concert__menigte__muziek

Gehoorbescherming ook op feesten voor scholieren en studentenverenigingen


Meer plekken waar versterkte muziek is te horen, gaan actief aan de slag om het gehoor van bezoekers beter te beschermen. Poppodia, festivals en evenementen hadden al een convenant met de overheid om veilige geluidsniveaus aan te houden. Vandaag sluiten bioscopen, fitnesscentra, scholierenfeesten en studentenverenigingen zich daarbij aan. Alle b...

Normal_rss_entry-162291

Coalitie houdt vast aan renteverhoging studielening


Het kabinet houdt vast aan de verhoging van de rente op studieleningen. In een debat probeerde de oppositie andermaal minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) op andere gedachten te brengen, maar die was onvermurwbaar.

Normal_hand-2766075__340

Omscholingstraject Make IT Work nu ook in noordelijke provincies van start


IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, heeft een positief besluit ontvangen voor de Human Capital-aanvraag ‘Make IT Work in Noord-Nederland’. Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de drie noordelijke provincies gaan het project voor drie jaar subsidiëren. Het omscholingstraject Make IT Work levert een bij...

Normal_background-3470205__340

'Snoep & frisdrank de schoolkantine uit' voor gezonde tienergebitten


Als kinderen naar de middelbare school gaan, liggen er veel verleidingen op de loer, zoals snoepen, energiedrankjes en roken. Dit alles is slecht voor de mondgezondheid, en bovendien is een gebit pas op 22-jarige leeftijd volgroeid. De verleiding wordt kleiner wanneer deze producten niet meer in de schoolkantines worden verkocht. De petitie ‘Sno...

Normal_students-250164__340

Taal belemmering bij internationale studenten in medezeggenschap


Experts spraken gisteren over internationale studenten in medezeggenschap op een ISO-bijeenkomst. Bestuurslid Nina de Winter: “Een Engelse samenvatting volstaat niet voor een discussie.” Dit meldt Nuffic.

NOG HBO Informatie

NOG Blog

Ik wil niet naar de steunles!

Normal_diatoetsen_twitter

Hoe motiveer je leerlingen die het liefst de steunlessen vermijden? Leerlingen vinden het vaak vervelend als ze na een tegenvallend resultaat op Diatekst naar de steunles moeten. Een docent, werkzaam op een gymnasium, vertelde dat ze boze leerlingen - en hun ouders! -  kreeg die het er niet mee eens waren dat ze steunlessen nodig zouden hebben. ...

NOG Topvacatures

NOG Interview

Drie kinderambassadeurs met duidelijke doelen voor ogen: ''Wij kunnen ook gewoon sporten''

Normal_lwf_nsgk_0362


Sporten, een strand bezoeken of in een speeltuin spelen: het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vorige week [3 december, red.] was het de Internationale Dag van Persone...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht