NOG MBO nieuws

Normal_handen

Kabinet schrapt fusietoets voor primair en voortgezet onderwijs


Het wordt voor scholen gemakkelijker om te gaan fuseren. Het kabinet heeft besloten de fusietoets voor basis- en middelbare scholen af te schaffen. Wel moeten de betrokken medezeggenschapsraden instemmen met de voorgenomen fusie en moet er een rapport worden opgesteld waarin de keuze voor de fusie wordt onderbouwd. Dat meldt Rijksoverheid. 

Normal_vracht

Overijssels transportbedrijf ludiek in actie tegen tekort chauffeurs


Het in Lemelerveld gevestigde transportbedrijf Tielbeke wil de nieuwe generatie laten kennismaken met het vak van vrachtwagenchauffeur. De onderneming is daarom een ludieke actie gestart. Op 24, 25 en 26 april brengt een tweetal chauffeurs de hele dag middelbare scholieren naar school. Dat meldt Tielbeke.

Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Psychische problemen op school of stage: 'Vertel ik het wel of vertel ik het niet?'


Veel jongeren met psychische problemen in het mbo, hbo of wo worstelen met de vraag of ze wel of geen openheid willen geven over deze problemen op school of stage. NHL Stenden en Hanzehogeschool Groningen hebben daarom in de afgelopen twee jaar een praktisch openheid-instrument ontwikkeld, genaamd 'Vertel ik het wel of vertel ik het niet.’ Dit m...

Logo_regenboog__seksualiteit

Voorlichting over seksuele diversiteit in het mbo aangescherpt


Het bevorderen van LHBTI-acceptatie wordt ook verplicht in het mbo. Dat maakte minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs gistermiddag bekend in de Tweede Kamer. Op basis- en middelbare scholen is het bevorderen van LHBTI-acceptatie al verplicht sinds 2012. Dit meldt COC Nederland.

Logo_onderwijsraad_logo

Onderwijsraad: Krachtige rol schoolleiders nodig


Schoolleiders zijn van groot belang voor de onderwijskwaliteit en innovatie. Op dit moment beschikt een deel van de schoolleiders onvoldoende over het vermogen tot strategisch denken en handelen. Verdere professionalisering en een sterkere positie van schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs zijn noo...

Normal_internet__pc__muis__computer__ict

Ict-vacatures onderwijs moeilijk vervulbaar, hogeropgeleide werknemers nodig


Geen enkele beroepsrichting kent zo’n sterke mate van krapte als de ict. Dit blijkt uit een nieuw rapport van UWV over de ict-arbeidsmarkt. De helft van de ict-vacatures wordt door werkgevers beschouwd als moeilijk vervulbaar, omdat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken. Vooral bij banen op hbo-niveau spelen de problemen. Di...

Normal_windmolens_wind_energie

'Mbo en hbo moeten lesprogramma's maken die aansluiten bij energietransitie'


Om de klimaatdoelen van het kabinet te halen moet snel worden geïnvesteerd in scholing, het aantrekken van mensen, en in begeleiding van werk naar werk voor wie zijn functie ziet verdwijnen. Hiervoor moeten mbo- en hbo-instellingen onderwijsprogramma’s maken die aansluiten bij de energietransitie. Dit staat in het SER-advies Energietransitie en ...

Normal_rss_entry-132120

Kamer schrikt van 'naderende fusiegolf mbo'


De Tweede Kamer is geschrokken van de waarschuwing van het mbo dat het samengaan van veel mbo-scholen de komende tijd onvermijdelijk is. De Kamer wil daarover snel minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) spreken.

Normal_geslaagd_afgestudeerd_slagen_diploma

GroenLinks: studenten de dupe van onduidelijkheid over afstudeerdatum


Onderwijsinstellingen beëindigen de inschrijving regelmatig eerder dan studenten verwachten. Özdil (GroenLinks) vraagt minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) om opheldering. Dit meldt de Tweede Kamer.

Normal_rss_entry-131973

Kamer bezorgd over creatieve mbo-studies


De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de beperkte kansen op een baan voor mbo'ers die studeren voor artiest of mediavormgever of een andere creatieve opleiding volgen. Een meerderheid wil een debat.

Normal_plant_kiem_aarde_groen_klimaat_milieu_duurzaamheid

Groningse studenten laten energieneutraal WikiHouse zien op Koningsdag


Studenten van het Alfa-college en Hanzehogeschool Groningen staan op Koningsdag met een energieneutraal WikiHouse in de Groningse binnenstad. In- en om het huisje is aandacht voor duurzaamheid en nieuwe vormen van energie. Dit meldt Hanzehogeschool.

Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Bijzonder hoogleraar verbindt wetenschap en gemeente


Caroline Nevejan is 11 april 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar Designing Urban Experience aan de Universiteit van Amsterdam (UVA). Deze leerstoel is verbonden aan Nevejans functie als Chief Science Officer bij de gemeente. Gemeente en universiteiten, hogescholen en roc’s werken steeds meer samen. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Normal_bureaucratie_mappen_dossiers_papierwerk

Regio-bijeenkomsten mbo-docenten: Zoek mee naar de ruimte in de regels


Veel docenten voelen zich in de uitoefening van hun vak beperkt door wetten en regels. Toch hebben docenten vaak meer vrijheid dan ze denken. Samen met de BVMBO zet het ministerie op een rij welke ruimte docenten precies hebben. Dit meldt MBO Today.

Normal_horizoncollegebedrijfskring

Onderwijs, bedrijfsleven en gemeente in actie om jongeren te binden


Een fietstour waarbij vmbo-leerlingen een bezoek brengen aan bedrijven in de regio, een digitale bedrijvengids en een banenmarkt op het Horizon College. Dit zijn drie van de zes actiepunten waaraan bedrijven uit de gemeente Heerhugowaard zich gecommitteerd hebben tijdens de bijeenkomst Heerhugowaard maakt werk van verbinding. Deze bijeenkomst vo...

Normal_slob__onderwijs__minister

Slob: school kan minder lestijd inroosteren om werkdruk te verlichten


Scholen moeten eens nadenken of ze niet minder lesuren willen inroosteren, om zo de werkdruk voor leraar én leerling te verlichten. Dat hebben ze in eigen hand, stelt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs).

Normal_winnaar1horia

Tropenmuseum en roc-begeleider winnaars Autismevriendelijkheidsprijs 2018


De Autismevriendelijkheidsprijs 2018 is dit jaar naar het Tropenmuseum Junior en naar Yoran Dettingmeijer, begeleider van leerlingen met autisme op het Haagse ROC Mondriaan gegaan. De Autismevriendelijkheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aan één organisatie en één persoon die zich op bijzondere...

NOG MBO Informatie

NOG Digitaal Lesmateriaal

NOG Blog

Onderwijs in Nederland

Normal_edu

Ik las met belangstelling het stuk over het onderwijs in Nederland en zijn problemen. Deze problemen beperken zich niet tot het lager en middelbaar onderwijs. De situatie in het mbo en hbo is nog dramatischer.

NOG Topvacatures

Ons Middelbaar Onderwijs via Aardoom & de Jong

Algemeen directeur

Meer vacatures...

NOG Interview

Hoe fout is de term laagopgeleid?

Normal_monteur


De oproep van Marianne Zwagerman om te stoppen met mensen ‘laagopgeleid’ te noemen, deed enorm veel stof opwaaien. De opiniemaker en schrijver heeft het liever over ‘prakti...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht