Nationale Onderwijsgids

NOG MBO nieuws

Normal_boos_frutratie_woede_stress_vrouw

Time Out Events toont op creatieve wijze stress en prestatiedruk onder studenten


Op 2 november 2020 vindt in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) een speciale editie van Time Out Events plaats. Het doel van het event: de huidige (psychische) problemen onder jongeren bespreekbaar maken, maar vooral: (samen) met oplossingen komen! Stichting Time Out organiseert sinds 2018 voor en met jongeren Time Out Events waar de onderwer...

Normal_duurzaam__klimaat__groen

Impactprijs Groen Onderwijs 2020: inschrijven kan tot 15 november


Leerlingen en studenten kunnen zich dit jaar wederom inschrijven voor de Impactprijs groen onderwijs. Alle innovatieve projecten, onderzoeken en startups die op een of ander manier impact hebben op voedsel, klimaat, en/of leefbaarheid maken kans op een prijs ter waarde van 2.500 euro. Dit meldt Groenpact.

Normal_geld__portemonnee__muntgeld

LSVb en FNV Young: nieuwe CBS-cijfers over studieschuld zeer verontrustend


Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat studenten gemiddeld 700 euro per maand lenen. Voor een nominale studie van 4 jaar komt het gemiddelde leenbedrag per student daarmee uit op 33.600 euro, fors hoger dan eerdere cijfers. De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United noemen de alsmaar verder stijgende studieschulden zeer verontrustend. V...

Normal_studenten_studiegroep_samenwerken

CBS: studenten lenen en verdienen steeds meer


Bijna 7 op de 10 voljaarsstudenten in het hoger onderwijs hadden in 2019 een studielening. Zij leenden gemiddeld 700 euro per maand. Ruim 85 procent van de studenten had een bijbaan. Hoe jonger de generatie studenten, hoe hoger de lening en de bijverdiensten. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse, mede gepubliceerd in het blad ESB.

Normal_werken_typen_bloggen_studeren_laptop_computer_freelance_zzp

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) weer bereikbaar na storing


De storing waarmee de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) maandagochtend mee kampte, is verholpen. Door een technische storing lag de website eruit en was de dienst ook telefonisch onbereikbaar. Dit meldt NU.nl.

Normal_werk__laptop__thuis__pc__koffie

Jaarlijkse conferentie over excellentie in het mbo dit jaar online


Op dinsdag 27 oktober staat de jaarlijkse conferentie over excellentie in het mbo gepland. Dit jaar zal de conferentie volledig online plaatsvinden. Het thema dat deze keer centraal staat is de projecten vanuit de aanjaaggelden, en hierbij wordt zowel aandacht besteed aan de successen en de mislukkingen. Dit meldt MBO Today.

Normal_rss_entry-254408

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onbereikbaar door storing


De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is maandagochtend onbereikbaar door een technische storing. De website ligt eruit en ook telefonisch is de dienst onbereikbaar, laat een woordvoerder weten.

Normal_kind_krukken_speciaal_onderwijs_beperking_handicap

CBS: Ruim helft leerlingen voortgezet speciaal onderwijs blijft in onderwijs


Van de leerlingen die vier jaar geleden van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kwamen, was 54 procent in 2018 doorgestroomd naar een andere vorm van onderwijs. Ze volgden na het vso met name een vmbo- of mbo-opleiding. Leerlingen met vso-uitstroomprofiel ‘onderwijs’ gingen het vaakst door in het onderwijs. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van ...

Normal_rss_entry-254385

MBO Raad: mbo-onderwijs lijdt extra onder de coronacrisis


De kwaliteit van het onderwijs op het middelbaar beroeps onderwijs (mbo) heeft flink te lijden onder de coronacrisis. "We zakken door het ijs", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad in Trouw.

Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

Week 43: jongeren somberder, tentamens afgelast, en Red Team wil lockdown


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo zorgde een computerstoring voor het afgelasten van tentamens op de UvA, zijn Nederlandse docenten bezorgd na de onthoofding van een Franse leraar, en pleit het Red Team voor het...

Normal_laptop_tablet_computer_social_media_leerlingen_jongeren

CNV Jongeren vreest voor ‘verloren generatie’ door corona


Justine Feitsma, de nieuwe voorzitter van CNV Jongeren, is bang dat er door de coronacrisis een verloren generatie ontstaat. Zolang er niets gedaan wordt aan het gebrek aan stageplekken en werk voor jongeren ziet de toekomst er voor hen niet goed uit, aldus Feitsma. Dit meldt CNV Onderwijs.

Normal_rss_entry-254098

Wachttijden coronatests in het hele land sterk gedaald


De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds 5 oktober sterk gedaald. Er zit op dit moment 56 uur tussen het maken van een afspraak en het bekend worden van de uitslag, meldt koepelorganisatie GGD GHOR vrijdag. Op 4 oktober was dat nog 90 uur.

Normal_coronatest

Leerling en docent zien uit naar sneltest, maar wetgeving is nog niet up-to-date


Goed nieuws voor leerlingen en docenten: minister Hugo de Jonge verwacht vanaf november coronasneltesten te kunnen gaan inzetten, zei hij een aantal weken geleden. Gezondheidseconoom Jochen Mierau ziet echter in de praktijk nog genoeg haken en ogen. Dit meldt NOS.

Normal_leraar__docent__digibord__schoolbord__klas__klaslokaal__lokaal__leerlingen

Halsema wil weten wat leraren nodig hebben na moord op Franse docent


Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil met de leraren in de stad in gesprek naar aanleiding van de moord van de Franse docent Samuel Paty. Ze wil weten wat zij nodig hebben, zei ze donderdagmiddag in reactie op vragen van het CDA. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Amsterdam investeert extra geld voor mbo-stages in de zorg


Het tekort aan personeel in de zorg is zorgelijk. Vooral nu het coronavirus nog niet onder controle is. Daarom doet Amsterdam haar best om meer stageplekken in Amsterdamse zorginstellingen mogelijk te maken. Er wordt 500.000 euro uitgetrokken om het tekort aan stageplekken voor mbo-studenten in de zorg tegen te gaan. Dat betekent dat vanaf 2021 ...

Logo_week_van_respect_2019

5 tot en met 11 november: nationale Week van Respect


Van 5 tot en met 11 november vindt de vijftiende editie van de nationale Week van Respect plaats. In deze week worden kinderen en jongeren, met inachtneming van de coronamaatregelen, gestimuleerd om samen te zorgen voor een inclusieve samenleving waarbij iedereen meedoet en lastige onderwerpen als religieuze, seksuele en culturele diversiteit, p...

NOG MBO Informatie

NOG Digitaal Lesmateriaal

NOG Blog

Hoe help je je kind met de Cito-toets?

Normal_juliette_maltha_nieuw

De Cito-toets wordt twee keer per schooljaar afgenomen. Deze toets bestaat uit verschillende onderdelen: rekenen, spelling, begrijpend lezen en woordenschat. Veel kinderen zijn er van te voren toch wel wat zenuwachtig voor. Hoe kun je als ouder je kind helpen bij de cito? 

NOG Topvacatures

NOG Interview

‘Een leraar is géén coach’

Logo_bouma_boek


In elke sector komt onnodig jargon voor, maar in het onderwijs en de zorg is het wel héél erg, zegt schrijfster en NRC-columniste Japke-d. Bouma. Zij strijdt al jaren tegen...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten