Nationale Onderwijsgids

NOG MBO nieuws

Normal_pasen__paasdagen

Nationale Onderwijsgids wenst je fijne Paasdagen!


De redactie van de Nationale Onderwijsgids zal op Tweede Paasdag (paasmaandag) gesloten zijn.Vanaf dinsdag 23 april voorzien we je weer van al het dagelijkse actuele onderwijsnieuws, de nieuwste vacatures en wetenswaardigheden, achtergronden en video’s over onderwijsgerelateerde onderwerpen.  

Normal_wc-1033443__340

Week 16: Stint terug, jongens moeten zittend plassen en Dag tegen Pesten


Iedere vrijdag laten we je een weekoverzicht zien waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. In week 16 waren dat onder meer de Eindtoets PO, de Dag tegen Pesten en het akkoord voor de Stint.

Normal_pesten_cyberpesten_social_media_computer_laptop_meisje_kind_verdriet_bang

Dag tegen Pesten: 'Pesters zitten er vaak niet op te wachten om te pesten'


Vandaag, 19 april, is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Het stoppen en voorkomen van pestgedrag is iets wat elke dag aandacht vraagt, maar het is goed om op deze dag bewust stil te staan bij pesten en de gevolgen ervan.

Logo_rijksoverheid__logo

Ministerraad stemt in met mbo-studentenfonds


De ministerraad heeft op voorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met de oprichting van een mbo-studentenfonds. Uit dit fonds kunnen mbo-studenten die met een goede reden vertraging oplopen, een vergoeding van hun school krijgen als ze geen studiefinanciering meer ontvangen. Het gaat bijvoorbeeld om st...

Normal_les_docent_klas_studeren_college

Docenten nauwelijks geïnteresseerd in training herkennen radicalisering


Docenten tonen nauwelijks interesse in trainingen om radicalisering en tegenstellingen tijdig te herkennen bij leerlingen. Dit meldt de NOS.

Normal_groente_gezond

Nog nooit deden zo veel scholen mee aan de ‘Dag van Gezonde Schoolkantine’


Dinsdag 16 april was de dag van de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine. Deze dag is door het Voedingscentrum geïnitieerd met als doel aandacht voor gezonde voeding te promoten op scholen. Er deden dit jaar 168 scholen mee: een record. Zij ontvingen de Schoolkantine Schaal. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders. 

Logo_sbb-logo-2016-

BPV-monitor 2018: Mbo'ers geven stages en leerbanen ook dit jaar een 8


Mbo-studenten geven hun stages en leerbanen gemiddeld een 8. Van de praktijkopleiders van erkende leerbedrijven krijgen stages en leerbanen gemiddeld een 7,5. Dat blijkt uit de derde BPV Monitor over 2018 die SBB vandaag publiceert. Dit meldt SBB.

Normal_boeken__lezen

VoorleesExpress stimuleert geletterde thuisomgeving en verhaalbegrip


In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt uit een effectstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien. Optimalisering van het progra...

Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

Pieter van Foreest en ROC Mondriaan worden partners in opleiden


Afgelopen maandag ondertekenden Zorgorganisatie Pieter van Foreest en Stichting ROC Mondriaan een overeenkomst waardoor ze de komende jaren nóg intensiever dan voorheen samenwerken in het ontwikkelen van opleidingen voor personeel. De ontwikkelingen in de gezondheidzorg, de welzijnssector en het onderwijs vragen om een intensivering van de huidi...

Normal_samenwerking34

Samenwerking bedrijven en studenten door Community- & Matchingsplatform


Het ROC van Amsterdam, NexTechnician, ImpactYou en ConnectHolland gaan samenwerken. Ze gaan zich aan de hand van het online Community- en Matchingsplatform richten op het bedrijfsleven om in te kunnen spelen op de huidige leefwereld van studenten. Dit meldt het ROC van Amsterdam.

Normal_moe_boos_stress

Jongeren slapen slecht door huiswerk, piekeren en mediagebruik


Jongeren tussen 12 en 24 jaar slapen slecht en te kort door huiswerk, piekeren en mediagebruik. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert onder 686 jongeren. Regels van ouders, omtrent mediagebruik en een vaste bedtijd, blijken juist slaapgedrag te verbeteren. Dit meldt TeamAlert.

Normal_normal_pesten__eenzaam__pestgedrag

De Dag tegen Pesten wil bewustzijn creëren: 'Pesten is een groepsprobleem'


Op de Dag tegen Pesten is er – in tegenstelling tot veel andere Dagen van, Dagen tegen of Dagen voor het een of ander – niet één groot centraal evenement met muziek, optredens van BN’ers en speeches van betrokken politici. Dat is een bewuste keuze, vertelt Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten NU en verantwoordelijk voor het “aanslingeren”...

Normal_kapper_uiterlijke_verzorging_mbo

Pilot met mbo-certificaten wordt uitgebreid


De pilot met mbo-certificaten wordt uitgebreid met maximaal 24 certificaten voor beroepsgerichte onderdelen van opleidingen. Vanaf 23 mei kunnen samenwerkingsverbanden van mbo-scholen, bedrijven, vakbonden en brancheorganisaties nieuwe voorstellen indienen. Dit meldt SBB.

Normal_geld__stapel__munten

Bodem subsidiepotje regionale aanpak lerarentekort basisonderwijs in zicht


De bodem van het potje voor de subsidieregeling Regionale aanpak lerarentekort is al bijna in zicht. Vooral voor het primair onderwijs zijn al veel aanvragen ingediend. Het ministerie van onderwijs gaat daarom bekijken of hiervoor extra geld kan worden vrijgemaakt. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders.

Normal_ict__laptop__computer__toetsenbord__digitaal

Leergang i-coaches in het middelbaar beroepsonderwijs


Kennisnet en saMBO-ICT hebben de leergang i-coaches ontwikkeld. De leergang zal in september 2019 beginnen. Dit meldt Kennisnet.

Normal_hardlopen__sporten__rennen

Nederlandse Kampioenschappen voor mbo


De afdeling Sportacademie van het Koning Willem I College staat bekend om het organiseren van schoolsport Nederlandse Kampioenschappen voor het mbo. Dit jaar organiseren de studenten van de school vier NK's. Dinsdag 16 april aanstaande wordt gestart met de NK's CrossFit, Powerliften en Bowlen. Dit meldt het Koning Willem I College. 

NOG MBO Informatie

NOG Digitaal Lesmateriaal

NOG Blog

'Te vaak gebeurt het dat we luisteren om te reageren in plaats van om te begrijpen...'

Normal_foto_henk

T. zit in mijn klas. De afgelopen week was ze stil. Toen ik haar vroeg waarom, liet ze me een briefje zien. Ze hield een stilteprotest.  Ik vroeg haar er een gastblog over te schrijven en hielp haar erbij. Ik heb veel van haar geleerd. Leerlingen zijn fantastisch.

NOG Interview

De Dag tegen Pesten wil bewustzijn creëren: 'Pesten is een groepsprobleem'

Normal_normal_pesten__eenzaam__pestgedrag


Op de Dag tegen Pesten is er – in tegenstelling tot veel andere Dagen van, Dagen tegen of Dagen voor het een of ander – niet één groot centraal evenement met muziek, optred...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht