NOG MBO nieuws

Normal_drone

MBO College Airport start studie drone-technologie


Aankomend schooljaar kunnen studenten van MBO College Airport, onderdeel van het ROC van Amsterdam, zich specialiseren in drone-technologie en drone-toepassingen. De drone is niet meer weg te denken en de economische en maatschappelijke betekenis hiervan neemt toe. Om die reden ontwikkelt het ROC van Amsterdam als eerste mbo-instelling een gener...

Normal_gijs_van_hees_landscape

Student oordeelt streng over het digitale onderwijs


In een wereld waar apps en informatie bijna altijd en overal beschikbaar zijn, wordt ook van onderwijsinstellingen veel verwacht op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ict). Scholen voelen de hete adem van vernieuwing, innovatie en digitalisering daarom constant in hun nek. New Day at Work onderzocht wat studenten vinden van d...

Normal_rekening_berekening_rekenmachine_calculatie

Winnaar Beste Rekenidee 2017 gekozen


De prijs voor het Beste Rekenidee 2017 in het mbo is voor dit jaar uitgereikt aan de Rotterdamse docent Reno Keiluhu van het Albeda College. Zijn rekenopdracht in de vorm van een vlog gooide hoge ogen bij de jury. Dat meldt de MBO Raad. 

Normal_way2go-prijshorizoncollege

Stimuleringsprijs uitgereikt aan drie kanjers van Entree


Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Horizon College in Heerhugowaard is de Way2Go-prijs uitgereikt. Deze prijs is toegekend aan drie Entreestudenten die succesvol met hun opleiding bezig zijn ondanks de moeilijke omstandigheden waarin zij verkeren. Daarmee zijn zij een voorbeeld voor medestudenten. Meltem Koca uit Alkmaar, Zahura Omar Aro...

Logo_logo_college_voor_de_rechten_van_de_mens

Mensenrechtencollege buigt zich over mogelijke discriminatie op scholen


Het College voor de Rechten van de Mens behandelt op dinsdag 30 mei drie zaken waarin mogelijk sprake is van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte. Het betreft drie zaken tegen een roc, een exameninstantie en een middelbare school. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens.

Logo_03_rocva_logo_lijn_rgb

ROCvA en bedrijfsleven richten technische opleidingscampus in


Het ROC van Amsterdam (ROCvA) start samen met het bedrijfsleven een technische opleidingscampus. Deze unieke publiek-private samenwerking, Vakschool Technische Installaties, heeft als doel de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren en het tekort in de sector terug te dringen. Het ministerie van Onderwijs erkent het belang van ...

Normal_briefgeld

Investering van 49 miljoen euro in aansluiting mbo en arbeidsmarkt


15 samenwerkingsverbanden tussen mbo-scholen en bedrijven krijgen 15,9 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de regio te verbeteren. De meeste aanvragen zijn gericht op techniek, procesindustrie en bouw. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_robot__robotisering__jongere

Nieuwe robotschool leidt op alle niveaus op in industriële robotica


Verschillende mbo’s, hogescholen en ondernemers werken samen in het project ‘Industriële Robotica’ in Harderwijk. Via een ‘robotschool’ worden zoveel mogelijk mensen op alle niveaus klaargestoomd voor de toekomst van de industriële robotica. Dit meldt omroep Gelderland.

Normal_apps__smartphone__mobiel__social_media

Perfecte plaatjes Instagram slecht voor zelfbeeld jongeren


Uit een Brits onderzoek blijkt dat Instagram van alle sociale media de negatiefste effecten heeft op de gemoedstoestand van jongeren. De veelal perfecte plaatjes zorgen voor gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid en depressie. Dit meldt NOS.

Normal_rss_entry-88999

Energydrinks het populairst onder mbo'ers


Cafeïnehoudende energydrinks, tabak, alcohol en cannabis zijn de populairste middelen onder scholieren in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) in Amsterdam. Een op de veertien mbo'ers slikte onlangs ecstasy, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en drugsinformatiecentrum Jellinek.

Normal_rss_entry-88984

Tekort aan bouwvakkers neemt toe


Het tekort aan personeel in de bouw neemt flink toe. Vooral aan timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs is een schreeuwend gebrek. Ook liggen er veel kansen voor voorbereidend bouwpersoneel, zoals werkvoorbereiders en uitvoerders, zo meldt uitkeringsinstantie UWV vrijdag.

Normal_splitsing__fusie__keuzeweg__samenwerking

Mbo-conferentie 'Onderweg met keuzedelen' zoekt ervaringsdeskundigen


In het najaar van 2017 zijn alle mbo-scholen een jaar aan de slag met keuzedelen. De MBO Raad en regieorganisatie Herziening MBO grijpen dit moment aan om samen terug te blikken, aan de slag te gaan en vooruit te kijken. Op 13 oktober wordt daarom de conferentie ‘Onderweg met keuzedelen’ georganiseerd. Dit meldt de MBO Raad.

Normal_technische_studie_techniek_natuurkunde_elektronica

'Aansluiting mbo op arbeidsmarkt door numerus fixus en meer praktijkonderwijs'


Meer sturing van studenten kan helpen om het tekort aan technici te stoppen. Schoolbesturen zouden hieraan bij kunnen dragen door bijvoorbeeld een numerus fixus op mbo-opleidingen met een lage baankans in te voeren. Ook zal praktijkonderwijs binnen het mbo een grotere rol moeten krijgen. Dit zorgt voor gemotiveerde techniekstudenten en een beter...

Normal_willem-alexander__koning

Lorentz Lab van Teylers Museum geopend door koning Willem-Alexander


Koning Willem-Alexander heeft gisteren het Lorentz Lab van het Teylers Museum in Haarlem geopend. Dit deed hij door een draai te geven aan een machine die elektriciteit opwekt. Dit meldt NOS.

Normal_170517_prijs_grolsch_vakmanschap_is_meesterschap_-_andre_seppenwoolde

Grolsch beloont project Retail Skills van ROC van Twente voor vakmanschap


Gisteravond werd tijdens de Grolsch Vakmanschap is Meesterschap avond bekend gemaakt dat het project Retail Skills van ROC van Twente een prijs heeft gewonnen van 5000,- euro. Verkoop is ook vakmanschap en dat is voor ROC van Twente aanleiding geweest om de handelsopleidingen te vernieuwen. Er zijn in totaal zes nieuwe leermethodes geschreven wa...

Normal_ict_beheerder

ROC Mondriaan start eerste mbo-opleiding ‘Veilig programmeren’


De School voor ICT van ROC Mondriaan start deze week als eerste mbo-opleiding van Nederland met het keuzedeel ‘Veilig programmeren’. Vandaag is de officiële kick-off van deze primeur tijdens een kennisintensief programma waarbij zowel studenten, docenten, bestuurders als ook het bedrijfsleven aanwezig zijn. Dit meldt ROC Mondriaan.

NOG MBO Informatie

NOG Digitaal Lesmateriaal

NOG Interview

Student oordeelt streng over het digitale onderwijs

Normal_gijs_van_hees_landscape


In een wereld waar apps en informatie bijna altijd en overal beschikbaar zijn, wordt ook van onderwijsinstellingen veel verwacht op het gebied van informatie- en communicat...

NOG Blog

Rouwen gaat als een slingerbeweging

Normal__cid_888553ef38194404a8d449cc604ad6fe_userpc

“Nooit vergeet ik die ene ochtend in de klas, aan de ogen van de meester kon je zien dat er iets was” is de eerste zin van het lied “Een leven duurt een levenslang” van Kinderen voor Kinderen (1997). “Ik zag de tranen in zijn ogen” gaat het verder.

NOG Topvacatures

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht