Normal_lr20170906_pierson_vm_0622

Voor leraren in het VO die na willen denken over een leidinggevende positie organiseert KPC Groep op 30 november in Utrecht een oriëntatiedag. De dag wordt begeleid door Morris Oosterling.

Morris over deze dag: “Met het opkomend tekort aan schoolleiders, dat nu in het PO overigens al duidelijker zichtbaar wordt, is het steeds belangrijker om te investeren in de leiding van de toekomst. Een in-company leiderschapstraject biedt daar veel goede mogelijkheden voor en bereidt docenten goed voor op een volgende stap.  Niet alle docenten zijn echter ook geschikt of willen de stap zetten naar een leidinggevende functie. Het gaat dus om ‘willen’ en ‘kunnen’. Deze oriëntatiedag is een mooie mogelijkheid om dit willen en dit kunnen nader te onderzoeken. Het is heel bijzonder om te merken dat de ene deelnemer aan het eind van de dag super enthousiast is en liefst morgen als leidinggevende wil beginnen. Het komt ook voor dat het voor de andere deelnemer duidelijk is geworden dat leidinggeven niks voor hem of haar is.”

Investeren in 'eigen kweek' door schoolbesturen

Morris ziet de tendens dat scholen en schoolbesturen vaak inzetten op externe werving. “Ik denk dat het juist belangrijk is dat schoolbesturen investeren ‘in eigen kweek’.  Onderzoek van hoogleraar psychologie Sessa en collega’s laat zien dat kandidaten die via interne doorgroei op een leidinggevende positie terecht komen vaker succesvol zijn. Dit heeft meerdere oorzaken: zij kennen de school, kennen de mensen en hebben minder bewijsdrang om zichzelf te profileren. Dit laatste maakt dat ze meer kunnen sturen vanuit de relatie en minder vanuit ego. Het draait om waarden, relaties en samenwerking; niet om macht, status en ego’s.  Dit is een belangrijke basis overigens die ik bijbreng in zowel professionaliseringstrajecten over leiderschap als in sessies met docenten die de ambitie hebben om leidinggevende te worden.”

 

Informatie | Inschrijven