Nationale Onderwijsgids

NOG Speciaal Onderwijs nieuws

Normal_politie__auto

Leraar 'vrijgesteld van werk' na mogelijk grensoverschrijdend gedrag


Een leerkracht van speciale school voor voortgezet onderwijs De Atlas in Assen is op non-actief gezet. Volgens scholenkoepel Renn4 is dat gebeurd omdat er mogelijk ‘grensoverschrijdend seksueel gedrag’ heeft plaatsgevonden met twee leerlingen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Normal_toverdiploma

Toverschool Expo in Toverland geopend tijdens onderwijsstaking


Wie tijdens de landelijke onderwijsstaking op 30 en 31 januari tóch wil leren, kan terecht bij Toverland. Het attractiepark opent dan een speciale Toverschool Expo. Dit meldt Toverland.

Normal_braille__blind__slechtziend

Vereniging Onbeperkt Lezen bestaat 125 jaar en prinses Laurentien is erbij


Prinses Laurentien is op donderdagmiddag 30 januari bij de presentatie van het boek 'Knokken voor je boeken' in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Tijdens de presentatie neemt de prinses het eerste boek in ontvangst en opent zij de gelijknamige fototentoonstelling. Het boek en de tentoonstelling markeren het 125-jarig bestaan van de Vereni...

Normal_download

Onderwijsministers starten Nationale Voorleesdagen met Moppereend


Morgen beginnen de Nationale Voorleesdagen met traditiegetrouw het Nationale Voorleesontbijt. Niet alleen prinses Laurentien leest voor uit  het prentenboek van het jaar, ook onderwijsministers Slob en Van Engelshoven zetten hun beste beentje voor. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

22 april 2020: congres De Staat van het Onderwijs 2020


Woensdag 22 april 2020 organiseert de Onderwijsinspectie weer het jaarlijkse congres De Staat van het Onderwijs. De bevindingen uit het gelijknamige rapport worden gepresenteerd en de aanwezigen gaan hierover met elkaar in gesprek. Dit meldt de Onderwijsinspectie.

Normal_staken__onderwijs__schoolbord

Tot nu toe bijna 3000 scholen dicht tijdens de komende onderwijsstaking


Het primair- en voortgezet onderwijs staakt op donderdag 30 en vrijdag 31 januari voor investeringen in het onderwijs. Op de website van de AOb hebben inmiddels 2861 scholen aangegeven dicht te gaan. Dit meldt de AOb.

Normal_docent_leraar_school_les_onderwijs

WOinActie stapt naar de Arbeidsinspectie: ‘Concurrentie tussen universiteiten is een race to the bottom’


Actiegroep in het wetenschappelijk onderwijs WOinActie heeft samen met vakbonden AOb en FNV een formele melding gedaan bij de Arbeidsinspectie, namens ruim 700 wetenschappers. De academici zeggen dat zij door structureel te moeten overwerken met een waslijst aan klachten en problemen kampen, zowel psychisch, fysiek als sociaal. Namens WOinActie ...

Normal_kleur__potlood__school

Feest op 62 scholen vanwege predicaat Excellente School


Vandaag hebben 62 scholen en schoolsoorten voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs het predicaat Excellente School 2019 gekregen. Zij mogen dit predicaat in principe drie jaar voeren (2020, 2021 & 2022). De predicaten zijn toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen. ...

Normal_rss_entry-214566

22 basisscholen opgericht en slechts zes gesloten in het afgelopen jaar


Slechts een handjevol basisscholen sloot in 2019 de deuren, terwijl het aantal nieuw opgerichte scholen piekte. Dat meldt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op basis van nieuwe cijfers. De instantie houdt de cijfers sinds 2011 bij en nog nooit zijn er zoveel basisscholen geopend en zo weinig basisscholen dichtgegaan.

Normal_leerlingen__kinderen__basisschool__po__huiswerk__afkijken__leren

Week 3: burgerschapsonderwijs, fraude bij de RUG en boze ouders


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: scholenkoepel Verus hekelt de manier waarop minister Arie Slob (Onderwijs) het burgerschapsonderwijs wil vormgeven, wederom fraude bij Rijksuniversiteit G...

Normal_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Gezondheidszorg in onderwijstijd: wat zijn de regels?


Alle kinderen moeten naar school kunnen gaan, ook als zij gezondheidszorg nodig hebben. Voor acute zorg is in elke school bedrijfshulpverlening (BHV) aanwezig. Voor leerlingen die op regelmatige basis gezondheidszorg nodig hebben, moeten structurele afspraken worden gemaakt over wie die zorg in de school verleent. Het ministerie van Onderwijs, C...

Normal_thuiszitter__bank_

BOZE OUDERS dient klacht over passend onderwijs in bij onderwijsinspectie


Ouders vallen massaal over het gebrek aan controle en handhaving op de uitvoering van de Wet (passend) onderwijs – en dienen een collectieve klacht in. Hun krachten hebben zij gebundeld als ‘Boze Ouders’. In korte tijd heeft Boze Ouders bijna vijfhonderd ervaringen verzameld welke zij – na een reis door Nederland in een schoolbus – op 20 januari...

Normal_download

Prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend: na regen komt zonneschijn


Vorig jaar hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen Moppereend gekozen als het Prentenboek van het Jaar 2020. Het boek gaat over een eend die van mopperig naar extreem chagrijnig gaat. Het boek speelt een hoofdrol bij de Nationale Voorleesdagen die op 22 januari van start gaan.

Normal_computer_computerles_kinderen_digi

'We moeten kritischer zijn op de invloed van Google in het basisonderwijs'


Google beheert vijftig tot zeventig procent van de hard- en software in het basisonderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Onderzoeker Niels Kerssens van de Universiteit Utrecht vindt dat we kritischer moeten zijn over de toenemende invloed van Google in het onderwijs. Dit meldt BNR. 

Normal_geslaagd_examen_rugtas_vlag

Internetconsultatie wetsvoorstel Schooldiploma Praktijkonderwijs open


Het wetsvoorstel Schooldiploma Praktijkonderwijs is sinds begin deze week open voor reacties. Het wetsvoorstel regelt dat elke school voor praktijkonderwijs (pro) aan alle leerlingen die succesvol het pro afronden een schooldiploma en een bijbehorend portfolio uitreikt.

Normal_bibliotheek__lezen__taal__boeken

De waanzinnige boomhut meest uitgeleende boek van 2019


De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton was het meest uitgeleende boek van 2019. Het duo haalde ook de tweede plaats in de biebs, met De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen. De zeven zussen van Lucinda Riley eindigde op de derde plek. Dat meldt CPNB.

NOG Speciaal Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk SO, SBO en VSO-scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Intelligentie miskend: niet gesignaleerde hoogbegaafdheid leidt tot problemen

Normal_foto_hon

In mijn praktijk zie ik ze vaak, kinderen die overduidelijk hoogbegaafd zijn, maar die daar niet in erkend worden door hun omgeving. Ze zijn anders, ze voelen zich anders, maar worden niet als zodanig benaderd en begeleid. Dat dat niet zonder gevolgen blijft, dat is evident.

NOG Interview

WOinActie stapt naar de Arbeidsinspectie: ‘Concurrentie tussen universiteiten is een race to the bottom’

Normal_docent_leraar_school_les_onderwijs


Actiegroep in het wetenschappelijk onderwijs WOinActie heeft samen met vakbonden AOb en FNV een formele melding gedaan bij de Arbeidsinspectie, namens ruim 700 wetenschappe...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht