NOG Speciaal Onderwijs nieuws

Normal_pexels-willfried-wende-15965061

Nieuwe ronde voor aanvragen stimuleringsregelingen begonnen


Van 4 maart tot en met 15 april kunnen scholen uit het primair-, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (mbo) stimuleringsregelingen aanvragen bij de Gezonde School, aldus GGD IJsselland.

Normal_pexels-naomi-shi-1001914

Deze kinderopvang verwelkomt ook kinderen met een beperking


Kinderdagverblijf 2Walvissen is een bijzondere opvang. Op deze opvang zijn namelijk ook kinderen welkom die afhankelijk zijn van medische zorg. Daar worden de kinderen opgevangen in gecombineerde groepen. Ouders denken vaak dat het geen goed idee is omdat hun kind zich niet kan optrekken aan de anderen, maar in deze opvang wordt het tegendeel be...

Normal_spring-background-spring-flowers-beauty-natural-2023-11-27-04-49-11-utc

Verschillende scholen ontvangen flyers tegen de Week van de Lentekriebels


Scholen, leraren en zelfs ouders hebben afgelopen week brieven ontvangen. De afzender is een conservatieve stichting die tegen de Week van de Lentekriebels is. Het kabinet keurt deze anticampagne af. Dat meldt het AD.

Normal_vertical-shot-of-two-white-caucasian-kids-sitting-2023-11-27-05-00-57-utc

Scholen in Noordwijk beoordelen speeltuinen op inclusiviteit


De Duinpieper en De Schapendel vierden vorige week het begin van de actie ‘Speeltuinbende’. Dat was naar aanleiding van de Week van Inclusief Onderwijs. Dat meldt Bollenstreek Omroep.

Normal_woman-using-notebook-computer-with-blue-and-purple-2023-11-27-05-19-09-utc

19e Week van de Lentekriebels van start: 'Kinderen online zelfbewust maken'


De Week van de Lentekriebels gaat maandag 4 maart weer van start. Deze week is speciaal voor basisschoolkinderen in het leven geroepen. Zij leren van alles over relaties en seksuele vorming. De scholen werken daarvoor samen met Expertisecentrum Rutgers en de verschillende GGD’s. Dat meldt de NOS.

Normal_candid-millennial-young-woman-is-studying-or-worki-2023-11-27-05-17-30-utc

CBS en gemeente Den Haag onderzoeken samen laaggeletterdheid


Laaggeletterdheid is een veel voorkomend probleem in ons land bij ongeveer 2,5 miljoen mensen. Het betekent dat zij moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Vaak hebben zij ook beperkte digitale vaardigheden. Dit heeft grote gevolgen voor de betrokkenen, maar ook voor de samenleving. Reden voor de gemeenten Rotterdam en Den Haag om er door...

Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Gemeente Heerenveen zoekt nieuwe uitvoerder voor het leerlingenvervoer


Heerenveen zoekt naar een vervoerder die voor sowieso twee jaar het leerlingenvervoer in de gemeente voor zijn rekening neemt. De opdracht gaat zowel om de regie als ook de uitvoering van het leerlingenvervoer. Dat meldt TaxiPro. 

Logo_passendlezen_podcast_lezen-met-je-oren_janneke-bakker-2

Passend Lezen lanceert educatieve podcast 'Lezen met je oren' voor docenten


Bibliotheekservice Passend Lezen presenteert met trots de boeiende en educatieve podcastserie Lezen met je oren!, gericht op het vergroten van leesplezier, woordbegrip en woordenschat voor kinderen en jongeren met een leesbeperking. De podcastserie, gehost door relatiemanager Janneke Bakker, is een bron van inspiratie voor iedereen die betrokken...

Normal_restaurant__keuken__chef-kok__koken

Leerlingen speciaal onderwijs leren koken van een échte sterrenkok


Kinderen van HUB in Veghel, een school voor speciaal onderwijs, weten nu hoe ze olé tabouleh moeten maken. Voor de mensen die geen idee hebben wat dit gerecht precies is, het is een Arabische salade met gegrilde groente. Tijdens het evenement ‘Kok in de Klas’ leerden de kinderen dit recept van sterrenkok Hans Derks van restaurant Versaen. Dat me...

Normal_boy-doing-a-flip-off-of-a-diving-board-into-a-pool-2023-11-27-05-29-09-utc

Schoolzwemmen is belangrijk, maar zal ten koste gaan van andere lessen


Het schoolzwemmen moet volgens een meerderheid van de Tweede Kamer weer terugkeren. Voor basisscholen en zwemscholen blijkt dit echter vrij lastig te zijn. Schoolzwemmen wordt in de gemeente Borger-Odoorn wel gestimuleerd, maar anders dan hoe het vroeger was. Dat meldt RTV Drenthe.

Normal_pexels-karolina-grabowska-5900255

Salarissen in zorg en onderwijs mogen stijgen volgens Centraal Planbureau


We hebben in Nederland nog altijd te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Ook in de zorg- en onderwijssector is dit het geval. En om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen mogen de lonen in de zorg en het onderwijs omhoog. De personeelstekorten zijn bedroevend en los je niet op met arbeidsmigranten, aldus het Centraal Planbureau (CPB).

Normal_books-magnifying-glass-with-fingerprints-on-a-whi-2023-11-27-04-58-33-utc

Hoogbegaafde studenten helpen politie met het oplossen van misdrijven


Studenten van opleidingsinstituut Mandeville Academy in Gouda helpen de politie bij het oplossen van verschillende misdrijven. Harry Veenendaal van de Mandeville Academy legt uit dat de recherche graag het publiek bij de zaken betrekt. Dat meldt Omroep West.

Normal_driver-instructor-with-student-on-the-training-gro-2023-11-27-05-09-21-utc

Friese rijinstructeur duikt na maanden afwezigheid plots weer op


Een rijschoolhouder uit het Friese Hardegarijp is na maanden onvindbaar te zijn geweest weer terecht. De gedupeerde leerlingen van de verdwenen instructeur hadden nog lessen bij hem openstaan. Enkele van hen hadden hun rijexamen gemist. Dat meldt de NOS.

Normal_father-the-teacher-teaches-the-young-girl-the-da-2023-11-27-04-56-09-utc

Praktijkverklaring al aan 10.000 mensen uitgereikt


Op 29 februari 2024 wordt op Praktijkcollege de Schakel in Haarlem de 10.000e praktijkverklaring uitgereikt door minister Paul voor Primair- en Voortgezet onderwijs. De uitreiking valt met recht een mijlpaal te noemen. Met een praktijkverklaring op zak hebben in Nederland al 10.000 mensen erkenning gekregen voor hun praktische vaardigheden. Dit ...

Normal_swimmers-with-coach-2023-11-27-05-17-39-utc

Onderwijs geeft aan dat schoolzwemmen eigenlijk niet haalbaar is


De herintroductie van het schoolzwemmen komt steeds dichterbij, want ook de landelijke politiek gaat zich er verder mee bemoeien. Zien basisscholen dat zelf eigenlijk wel zitten. “Het is niet de taak van de school om kinderen hun zwemdiploma te laten halen.” Dat meldt Omroep West.

Normal_gebarentaal_doof_slechthorend_speciaal_onderwijs

Auris College ontvangt Kamerlid Anita Pijpelink om over sluiting te praten


Het Auris College in Goes kreeg vrijdagmiddag bezoek van PvdA-politica Anita Pijpelink. Het schoolbestuur maakte begin februari bekend dat de school zou gaan sluiten. Pijpelink heeft als Kamerlid onderwijs in haar portefeuille, daarom wilde ze graag luisteren naar de leerlingen, het personeel en de ouders. Dat meldt Omroep Zeeland.

NOG Blog

Denken in kansen helpt het onderwijs

Normal_pascal_cuijpers

In juni 2023 riepen de gezamenlijke onderwijsbonden op om tijdens de dag van de leraar (5 oktober) te gaan staken. “Als we mensen in het onderwijs slecht betalen, worden de lerarentekorten alleen maar groter”, sprak onderwijsbond AOb uit. Het was een noodoproep die al jaren rondzingt om het kabinet ervan te doordringen dat het crisis is in het o...

NOG Topvacatures

NOG Interview

André Kuipers: ‘Geen enkel idee is te gek voor MOONSHOTS’24’

Normal_andrekuipers_opreisnaardetoekomst_theatercollege_foto_vierkant_150422_rgb


Kies je missie, pitch je idee en ontdek dat de toekomst begint met gedurfde ideeën die verder reiken dan de sterren! Het concept van MOONSHOTS '24 in een notendop. Studente...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten