Nationale Onderwijsgids

NOG Speciaal Onderwijs nieuws

Normal_pasen__paasdagen

Nationale Onderwijsgids wenst je fijne Paasdagen!


De redactie van de Nationale Onderwijsgids zal op Tweede Paasdag (paasmaandag) gesloten zijn.Vanaf dinsdag 23 april voorzien we je weer van al het dagelijkse actuele onderwijsnieuws, de nieuwste vacatures en wetenswaardigheden, achtergronden en video’s over onderwijsgerelateerde onderwerpen.  

Normal_wc-1033443__340

Week 16: Stint terug, jongens moeten zittend plassen en Dag tegen Pesten


Iedere vrijdag laten we je een weekoverzicht zien waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. In week 16 waren dat onder meer de Eindtoets PO, de Dag tegen Pesten en het akkoord voor de Stint.

Normal_lezen__slechtziend__leesbevorderingsproject__leerling__kind__ipad

Gebruiksmogelijkheden iPad voor mensen met een visuele beperking


Zorgorganisatie Visio heeft de mogelijkheden voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking om de iPad of iPhone te gebruiken samengevoegd. Dit meldt Klik. 

Normal_pesten_cyberpesten_social_media_computer_laptop_meisje_kind_verdriet_bang

Dag tegen Pesten: 'Pesters zitten er vaak niet op te wachten om te pesten'


Vandaag, 19 april, is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Het stoppen en voorkomen van pestgedrag is iets wat elke dag aandacht vraagt, maar het is goed om op deze dag bewust stil te staan bij pesten en de gevolgen ervan.

Normal_toiletpapier

Leraren pleiten voor verplicht zittend plassen op school


Basisschoolleraren beoordelen jongenstoiletten significant viezer dan de toiletten van de meisjes. Bijna alle basisschoolleraren (90 procent) zijn dan ook van mening dat de toiletten schoner blijven als jongens zittend plassen. Twee derde (66 procent) van de leraren vindt zelfs dat het op school een regel kan worden voor jongens om zittend te pl...

Normal_manon_sikkel

Manon Sikkel benoemd tot nieuwe Kinderboekenambassadeur


Manon Sikkel is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal zij zich inzetten voor meer leesplezier onder kinderen en jongeren. Op 10 april werd zij officieel benoemd tijdens het congres Lezen Centraal van Stichting Lezen in TivoliVredenburg. Ze ontving haar ambtsketen uit handen van haar voorgangers, Hans en Moniqu...

Normal_boeken__lezen

VoorleesExpress stimuleert geletterde thuisomgeving en verhaalbegrip


In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt uit een effectstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien. Optimalisering van het progra...

Normal_gebarentaal

Gebarentolk en audiotranscriptie bij programma The Passion


Donderdag 18 april wordt The Passion weer uitgezonden. Dit jaar kunnen mensen die blind en slechtziend zijn het programma volgen met audiodescriptie op NPO Radio 2. Tevens is het programma voor het eerst te zien met gebarentolk op NPO1 Extra. Dit meldt doof.nl.

Normal_normal_pesten__eenzaam__pestgedrag

De Dag tegen Pesten wil bewustzijn creëren: 'Pesten is een groepsprobleem'


Op de Dag tegen Pesten is er – in tegenstelling tot veel andere Dagen van, Dagen tegen of Dagen voor het een of ander – niet één groot centraal evenement met muziek, optredens van BN’ers en speeches van betrokken politici. Dat is een bewuste keuze, vertelt Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten NU en verantwoordelijk voor het “aanslingeren”...

Normal_klimaat__groen__duurzaam

100e groene schoolplein in Brabant


Het schoolplein van De Schatkist/SKOzoK in Budel ondergaat een grote metamorfose en is de 100e in Brabant die aan de slag gaat met de subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’. De basisschool verruilt 500 m2 stenen voor een groen, klimaatbestendig plein met meer bomen en planten en natuurlijke speel- en waterelementen. Huub Compen, directeur basiss...

Logo_bouwstenen_voor_sociaal_logo

Programma 'Scholen besparen energie' van start


Vandaag start het programma ‘Scholen besparen energie’. Dit programma ondersteunt schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs bij het treffen van energiebesparingsmaatregelen die eenvoudig zijn te realiseren en weinig kosten. Hiermee kan vaak al snel 10 procent energie worden bespaard, blijkt uit de praktijk. Dit meldt Bouwstenen voor ...

Normal_geld__stapel__munten

Bodem subsidiepotje regionale aanpak lerarentekort basisonderwijs in zicht


De bodem van het potje voor de subsidieregeling Regionale aanpak lerarentekort is al bijna in zicht. Vooral voor het primair onderwijs zijn al veel aanvragen ingediend. Het ministerie van onderwijs gaat daarom bekijken of hiervoor extra geld kan worden vrijgemaakt. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders.

Normal_rss_entry-178330

NTR komt met extra aflevering Dream School


Naar aanleiding van alle commotie rondom de nazorg van leerlingen die hebben meegedaan aan het tv-programma Dream School, heeft NTR besloten om een elfde aflevering te maken met (oud-)leerlingen.

Normal_eindtoets__toets__test__examen__tentamen

Start eindtoets groep 8


Van 15 april tot 15 mei 2019 maken ongeveer 178.000 leerlingen uit groep 8 de eindtoets. Dit meldt de Rijksoverheid.

Normal_onderwijs_algemeen_rekenen_school

Leerlingen met dyscalculie: veel scholen weten niet wat ze met hen aan moeten


Naar schatting 2 tot 4 procent van de basisschoolleerlingen heeft dyscalculie, een rekenstoornis bij kinderen met een normale intelligentie. Veel scholen weten echter niet hoe ze deze leerlingen kunnen helpen. Vaak worden ze daardoor op een lager niveau geplaatst dan ze daadwerkelijk aankunnen. Dit meldt NOS.

Normal_koningsspelen__oranje__koningsdag

Week 15: Nationale Museumweek, Staat van het Onderwijs en Koningsspelen


Iedere vrijdag laten we je een weekoverzicht zien waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. In week 15 waren dat onder meer de start van de Nationale Museumweek, de Staat van het Onderwijs door de Onderwijsinspectie en de Koningsspelen.

NOG Speciaal Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk SO, SBO en VSO-scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

'Te vaak gebeurt het dat we luisteren om te reageren in plaats van om te begrijpen...'

Normal_foto_henk

T. zit in mijn klas. De afgelopen week was ze stil. Toen ik haar vroeg waarom, liet ze me een briefje zien. Ze hield een stilteprotest.  Ik vroeg haar er een gastblog over te schrijven en hielp haar erbij. Ik heb veel van haar geleerd. Leerlingen zijn fantastisch.

NOG Interview

De Dag tegen Pesten wil bewustzijn creëren: 'Pesten is een groepsprobleem'

Normal_normal_pesten__eenzaam__pestgedrag


Op de Dag tegen Pesten is er – in tegenstelling tot veel andere Dagen van, Dagen tegen of Dagen voor het een of ander – niet één groot centraal evenement met muziek, optred...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht