Nationale Onderwijsgids

NOG Speciaal Onderwijs nieuws

Normal_rss_entry-226926

Donderdag gaat de vlag uit voor iedereen die onderwijs geeft


Buddy Vedder en Ilse DeLange behoren tot de BN’ers die komende donderdag meedoen met een actie om de vlag uit te steken voor iedereen die onderwijs geeft. De actie is een initiatief van de organisatie Jantje Beton. Ook Méér Muziek in de Klas, de organisatie waarvan koningin Máxima erevoorzitter is, doet mee.

Normal_normal_gehandicapt4

'Met juiste ondersteuning kunnen doofblinden goed communiceren'


Doofblindheid wordt nog altijd niet goed herkend. Hoewel baby's standaard een gehoortest krijgen, wordt slechtziendheid pas veel later ontdekt. Orthopedagoog Marleen Janssen, die vorig jaar de University of Groningen Institute for Deafblindness oprichtte, zet zich in om de cognitieve en emotionele achterstand van doofblinden aan te pakken. Zij h...

Normal_normal_laptop

Aanmelding laptops en tablets voor onderwijs op afstand geopend


SIVON is samen met verschillende partijen een initiatief gestart: de vraag van scholen en het aanbod van bedrijven worden samengebracht. Laptops en tablets komen zo snel mogelijk beschikbaar voor leerlingen die deze het hardst nodig hebben om les op afstand te kunnen volgen. Dit meldt SIVON.

Normal_etui

Kinderen zitten steeds meer over coronavirus in


Uit onderzoek van het Jeugdjournaal komt naar voren dat kinderen zich steeds vaker zorgen maken over het corona-virus. Ook blijkt dat kinderen snel terug naar school zouden willen. Dit meldt het Jeugdjournaal.

Normal_rss_entry-226642

Veiligheidswaarschuwing voor vaak door scholen gebruikte videodienst Zoom


Videogesprekken die met de videodienst Zoom zijn gemaakt en zijn opgenomen, zijn gemakkelijk door iedereen te vinden op internet. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post. Zoom is een van de apps die veelvuldig worden gebruikt om in de coronacrisis online overleg of onderwijs op afstand te organiseren. Dit melden ANP en VOS/ABB.

Normal_rss_entry-226816

Paasviering scholen gaat online door


De paasvieringen die veel scholen gewoonlijk organiseren kunnen vanwege het coronavirus niet doorgaan. Om leerlingen in deze tijd toch te inspireren met het paasverhaal kunnen zij aanstaande donderdag een online paasviering volgen. Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs Verus en uitgeverij Kwintessens maken deze landelijk beschikbaar.

Normal_rss_entry-226761

Kinderboeken en fictie populairder sinds coronacrisis


De populariteit van jeugdboeken en fictie is opvallend toegenomen sinds de ‘intelligente lockdown’ vanwege de coronacrisis van kracht is. Dat meldt directeur Eveline Aendekerk van koepelorganisatie CPNB. De sector lanceerde drie weken geleden de campagne #Ikleesthuis: schrijvers, uitgevers, bibliotheken en boekhandelaren hebben massaal de handen...

Normal_rss_entry-226625

1 op 5 basisschoolkinderen in noodopvang wegens kwetsbare positie


Van de kinderen uit het basisonderwijs die nu overdag in noodopvang zitten, bevindt zo’n 20 procent zich in een kwetsbare positie. Dat laat minister Arie Slob (Onderwijs) vrijdag weten aan de Tweede Kamer.

Normal_normal_normal_geweld_agressie

Week 14: scholen langer dicht, meer huiselijk geweld & kinderen van de radar


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, h...

Normal_beer

Kinderen in het hele land op zoek naar knuffelberen


Om kinderen wat afleiding te bieden tijdens de coronacrisis, zetten veel mensen knuffelberen achter hun ramen. Kinderen in het hele land kunnen op berenjacht naar deze knuffels. Dit meldt RTL Nieuws.

Normal_normal_rolstoel_handicap

Minister van Gehandicaptenzaken: ‘Blijf digitaal contact houden’


Minister Rick Brink van Gehandicaptenzaken roept mensen met een beperking op om vooral contact te blijven onderhouden met anderen. Nu er door de coronacrisis geen persoonlijk contact kan plaatsvinden met vrienden, familie en anderen, zou op digitale wijze toch verbinding kunnen blijven bestaan. Hij noemt als voorbeeld Corona Quarantaine Contact,...

Normal_rss_entry-226513

Slob: zorgen om kinderen die van radar verdwijnen


Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) maakt zich zorgen over kwetsbare kinderen die in deze periode uit het zicht van scholen en gemeenten verdwijnen.

Normal_koning-willem-alexander-2020-01

Koning belt Capelse school om te horen hoe het docenten en leerlingen vergaat


Koning Willem-Alexander heeft gebeld met CVO Accent Praktijkonderwijs in Capelle aan den IJssel. Hij wilde weten hoe het nu met de leerlingen en de docenten ging in coronatijd. De koning was afgelopen november namelijk op werkbezoek geweest op de school om het praktijk onderwijs meer bekendheid te geven. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Logo_logo__cvte__college_voor_toetsen_en_examens

Welke toetsen en examens van het CvTE gaan door?


Alle inspanningen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) zijn er de komende tijd op gericht om helderheid te bieden over de centrale toetsen en examens van het CvTE en om vragen en onrust bij onderwijsinstellingen weg te nemen. De besluiten en maatregelen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn daarin leidend. Hieronder is een overzicht...

Normal_kind__po__kov__so__buiten_spelen__verveling__zomer

Veel kwetsbare leerlingen niet meer in beeld bij scholen


Veel kwetsbare leerlingen blijken niet meer in beeld te zijn bij scholen, gemeenten en zorginstellingen. Ze komen niet opdagen in de online lessen en reageren niet op telefoontjes. Scholen maken zich zorgen. Dit meldt Trouw.

Normal_normal_normal_stoele

Melden ongeoorloofd schoolverzuim niet nodig


Het kabinet heeft besloten om de scholen te sluiten tot en met de meivakantie. Scholen hoeven dan geen schoolverzuim te melden. Dit melden de Onderwijsinspectie en DUO.

NOG Speciaal Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk SO, SBO en VSO-scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Hoe maak je een goede planning?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

NOG Interview

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat

Normal_training-3207841_1920


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht