Nationale Onderwijsgids

NOG Speciaal Onderwijs nieuws

Normal_tram_ov_metro

Week 46: OV-geld, stereotypering in schoolboeken en schadevergoeding


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: 58.000 studenten hebben nog recht op OV-geld, veel stereotiepe beelden in Nederlandse schoolboeken en gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire moeten ...

Logo_stichting-school-en-veiligheid-logo

‘Niet-pluisinstrument’ gelanceerd om welzijn leerlingen in kaart te brengen


Stichting School & Veiligheid heeft een nieuwe intervisietool ontwikkeld: het ‘Niet-pluisinstrument’. Hiermee kan de school in kaart brengen hoe gebeurtenissen, situaties en kenmerken het welzijn van een leerling positief of negatief beïnvloeden. Dit meldt Stichting School & Veiligheid. 

Normal_geld_briefgeld_munten

Minister Slob maakt zich zorgen over financiële reserves onderwijs


Minister Slob maakt zich zorgen om toenemende reserves in het onderwijs. Hij geeft aan dit vooral bij samenwerkingsverbanden een zorgelijke ontwikkeling vinden. Geld bedoeld voor het onderwijs, moet zo veel mogelijk in de klas terecht komen, stelt hij. Dit laat hij weten in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks.

Normal_meisje_tiener_jongere_lezen_boek

Laatste aftrap van leescampagne De Weddenschap in Den Haag


Morgen vindt de laatste aftrap plaats van De Weddenschap, dé leescampagne voor praktijkonderwijs, vmbo en mbo. BN’er Gerson Main is dan bij het Johan de Witt Scholengroep in Den Haag. Dit meldt Tel Mee met Taal.

Normal_lezen_vader_gezin_leren_kind4t45

Taalontwikkelingscursus 'Voor jou en je kind' krijgt vervolg


De pilot ‘de Bibliotheek op school' en de oudercursus 'Voor jou en je kind!’ krijgt een vervolg. De cursus biedt ondersteuning aan ouders bij het stimuleren van de taal- en schoolontwikkeling van hun kind. Dit meldt de Bibliotheek op school.

Normal_poging_2

Kan het basisonderwijs toe met minder lesuren?


De Tweede Kamer heeft een motie van CDA en VVD aangenomen die de Onderwijsraad opdracht geeft om te onderzoeken of het aantal lesuren in het primair onderwijs omlaag kan. Hiermee zouden de werkdruk en het lerarentekort mogelijk verminderd kunnen worden. Dit meldt de PO-Raad.

Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Pabo Kennisdeeldag: gevolgen Curriculum.nu voor lerarenopleidingen


Op woensdag 4 december vindt de landelijke Pabo Kennisdeeldag plaats. Deze dag is bedoeld voor opleidingsdocenten die lesgeven in de vakken die gekoppeld zijn aan de zogenaamde kennisbases, maar ook voor managers van pabo’s, vertegenwoordigers vanuit de PO-Raad en betrokkenen van het ministerie van onderwijs. Dit meldt SLO.

Normal_smartphone_school_jongeren

Rust in de klas door regels voor smartphone


Steeds meer middelbare scholen stellen duidelijke regels op over het gebruik van smartphones. Een goede zaak, vinden Kennisnet en de VO-raad. “Dat geeft rust.” Eerder dit jaar stelden beide organisaties een advies op aan scholen hoe zij om kunnen gaan met telefoons.  

Normal_normal_collecteweek_nsgk

Collecteweek Gehandicapte Kind deze week van start


Duizenden vrijwilligers gaan deze week weer op pad om geld in te zamelen voor het kinderen en jongeren met een handicap. Zij komen aan de deur tijdens de landelijke collecteweek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Dit meldt het Gehandicapte Kind. 

Normal_rolstoel__gehandicapt__verlamd

Project Baanbrekers officieel van start gegaan


Het project Baanbrekers is gisteren officieel gestart. Met dit project willen de PO-Raad en VO-raad schoolbesturen helpen om banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit meldt de PO-Raad.

Logo_onderwijsraad_logo_nieuw

'Iedere leerling moet op publieke school passend onderwijs kunnen krijgen'


De Onderwijsraad vindt dat iedere leerling op een publieke school passend onderwijs moet kunnen krijgen. De raad adviseert de minister daarom om niet wettelijk te regelen dat leerlingen met behulp van bekostiging door het Rijk onderwijs kunnen volgen op een particuliere school. Wel kunnen publieke scholen specifieke expertise, materiaal of onder...

Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Toezicht op zorgplicht passend onderwijs vanaf 1 november


Vanaf 1 november 2019 is toezicht op de naleving van de zorgplicht een onderdeel van elk vierjaarlijks onderzoek of voorbereiding daarop geworden. De Onderwijsinspectie houdt toezicht op het naleven van de zorgplicht passend onderwijs zoals vastgelegd in de wet. Bij tekortkomingen wordt handhavend opgetreden. Dit meldt de Onderwijsinspectie.

Normal_zonnepanelen__zonenergie__duurzaam

'Van Zon Krijg Je Energie’ nu onder vlag van Slim Opgewekt Scholen


Het project ‘Van Zon Krijg Je Energie’ gaat voortaan verder onder de vlag van Slim Opgewekt Scholen. Hiermee wordt het duurzaamheidsproject voor scholen voortgezet. De officiële overdracht vond onlangs plaats in Arnhem. De 350 deelnemende onderwijsinstellingen in Nederland kunnen zo verder werken aan hun verduurzaming. Dit meldt Enpuls.

Normal_stapindewereldvandebosatlasenbewonderhetschipvancolumbusvankunstenaresmiekedewaal

Stap in de wereld van De Bosatlas!


Vanaf zaterdag 16 november is de tentoonstelling ‘Stap in de wereld van De Bosatlas’ te zien in het Nationaal Onderwijsmuseum. Een tentoonstelling voor jong en oud over het verhaal achter de atlas die iedereen kent. Dit meldt Nationaal Onderwijsmuseum.

Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Hashtag #meesterlijkberoep moet onderwijs weer positief imago geven


In Gouda zijn twee directeuren van openbare scholen een actie gestart om het onderwijs weer een positief imago te geven. Ze vragen aan docenten en leerlingen om persoonlijke en positieve verhalen online te zetten onder de hashtag #meesterlijkberoep. Dit meldt het AD.

Normal_rss_entry-205934

Nicolette, Wendy en Rafael presenteren eigen sinterklaasboekjes


Nicolette van Dam, Wendy van Dijk en Rafael van der Vaart hebben maandag hun zelfgeschreven sinterklaasverhalen gepresenteerd. Het drietal las in het Koninklijk Theater Carré aan een groepje aanwezige kinderen ook een stukje voor uit hun eigen boekje.

NOG Speciaal Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk SO, SBO en VSO-scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

En toen werd alles anders...

Normal_karin_boers

Ik heb erg getwijfeld of ik deze blog wel moest schrijven, want ik wil niet over mijzelf schrijven, wil juist de “pareltjes" van het speciaal onderwijs met jullie delen. Ik wil laten zien hoe geweldig de ZML doelgroep is door jullie te vertellen over de mooie, leuke, lieve, grappige en ontroerende momenten in mijn groep. En juist dit laatste gaf...

NOG Interview

Rust in de klas door regels voor smartphone

Normal_smartphone_school_jongeren


Steeds meer middelbare scholen stellen duidelijke regels op over het gebruik van smartphones. Een goede zaak, vinden Kennisnet en de VO-raad. “Dat geeft rust.” Eerder dit j...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht