Nationale Onderwijsgids

NOG Speciaal Onderwijs nieuws

Normal_rss_entry-194641

Ook voor regio Noord is vakantie voorbij


Ook voor scholieren in de regio Noord zit de vakantie er na zes weken op. In Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland begint maandag het nieuwe schooljaar.

Normal_rss_entry-194618

Prijs De Boekensleutel voor kinderboek van Ted van Lieshout


Kinderboekenschrijver Ted van Lieshout krijgt de Boekensleutel, een prijs voor jeugdliteratuur. De schrijver ontvangt de onderscheiding voor zijn boek Ze gaan er met je neus vandoor.

Normal_basischool_lerares_kinderen_les_klas

Week 34: over zij-instromers, numerus fixus en vaccinatieplicht


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo ziet het basisonderwijs het aantal zij-instromers flink toenemen, zitten de meeste studies met een numerus fixus niet vol en wordt het stakingssalaris aan goede doelen geschonken.

Logo_logo_slo_leerplanontwikkeling

6 december: werkconferentie over vakonderwijs en geletterdheid


Op vrijdag 6 december geeft het platform Taalgericht Vakonderwijs de werkconferentie 'Vakonderwijs en geletterdheid'. Centraal staat hoe scholen (po en vo) aan een taaloffensief in de vakken kunnen werken. De conferentie is bedoeld voor leraren, lerarenopleiders, schoolleiders, taalcoördinatoren, onderzoekers en vakexperts. Dit meldt SLO.

Normal_rss_entry-194300

Aantal jonge daklozen in Nederland is in tien jaar verdrievoudigd


Het aantal daklozen in Nederland is de laatste jaren fors toegenomen. In 2009 hadden 17.800 mensen tussen de 18 en 65 jaar oud geen vaste woon- of verblijfplaats, in 2018 waren dat er 39.300. Het aantal jonge daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud is zelfs verdrievoudigd tot 12.600, blijkt uit cijfers van het CBS. Vaak zitten zij in een kwetsbare ...

Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Waardering Goed van een school of opleiding door Onderwijsinspectie


Het bestuur kan een school of opleiding bij de inspectie voordragen voor de waardering Goed. Dat kan als de basiskwaliteit van die school op orde is en de school (eigen) ambities heeft geformuleerd die ze in de praktijk overtuigend waarmaakt. De basiskwaliteit van een school is op orde wanneer wordt voldaan aan de wettelijke vereisten. Als niet ...

Normal_school_kinderen_basisschool

Na gepersonaliseerd leren volgt nu de flexibele leeromgeving


Nu het gepersonaliseerd leren door steeds meer scholen omarmd wordt, is ook de inrichting van het klaslokaal aan vernieuwing toe. Steeds meer scholen kiezen voor een flexibele leeromgeving. Dit meldt Brabants Dagblad.

Normal_kind_leerproblemen_leren_lezen_boek_leesprobleem_motivatie

Bedrijven in actie tijdens Week van de Alfabetisering


In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Tijdens de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september 2019) zet Uitgeverij Zwijsen zich samen met Stichting Lezen & Schrijven en vele honderden andere organisaties in voor een geletterd Nederland. In deze week ...

Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Pilot met gemengde klassen pro/vmbo van start


Dit schooljaar gaat een pilot van start met gemengde onderbouwklassen van praktijkonderwijs (pro) en het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Leerlingen worden in deze klassen voorbereid op de bovenbouw van het vmbo. Het aanbieden van onderwijs op maat moet de kansen van leerlingen bevorderen. 

Logo_schoolleidergezocht-logo

Algemene Vereniging Schoolleiders roept opnieuw op tot e-mailbombardement


Ook de Algemene Vereniging Schoolleider (AVS) begint het nieuwe schooljaar met actievoeren voor een beter salaris en minder werkdruk voor schoolleiders. De organisatie roept iedereen op om mee te doen aan een e-mailbombardement aan de minister en onderwijswoordvoerders in de Tweede Kamer. Dit meldt AVS.

Normal_rss_entry-194072

Humberto Tan schrijft kinderboek voor Suriname-tentoonstelling


Humberto Tan heeft het kinderboek Pirouette in Paramaribo geschreven, dat gaat over de 11-jarige Surinaamse Gerda die naar het Conservatorium in Den Haag wil. De presentator deed dat op verzoek van De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar zaterdag 5 oktober De Grote Suriname-tentoonstelling opent.

Normal_natuur__po__so__vo__buiten_spelen__onderzoeken

Staatsvrije school in Eindhoven van start: 3000 euro per kind per jaar


Afgelopen maandag startte een nieuwe school in Eindhoven: Het Vasteland. De kleinschalige staatsvrije school volgt de uitgangspunten van de antroposofie. Het is een particuliere school zonder overheidssubsidie. Gevolg daarvan is dat ouders drieduizend euro per kind per jaar moeten betalen. Dit meldt omroep Brabant. 

Normal_fruit

Start inschrijving EU-Schoolfruit 2019-2020


In november start de 11e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Deelnemende scholen ontvangen gedurende 20 weken 3 stuks groente en fruit per leerling per week, gefinancierd door de Europese Unie. Dit meldt Steunpunt Smaaklessen en EU-Schoolfruit. 

Normal_docent__leraar__school__leerkracht

Scholen in Noord-Brabant runnen samen vervangingspoule


Schoolbesturen in Noord-Brabant werken samen om de commercie uit het onderwijs te weren. De scholen hebben afspraken gemaakt om niet te werken met pay-rol of detacheringsbureaus, maar gebruik te maken van gezamenlijke vervangingspoules. Dit meldt Brabants Dagblad.

Normal_noordzee_zee_spelen_rennen_water_strand_zwemmen_kinderen

SP wil lessen over de gevaren van zwemmen in open water


De SP wil dat kinderen les gaan krijgen over de gevaren van zwemmen in open water. Het nieuwe actieplan kan rekenen op de steun van Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Logo_logo_aob_nieuw

Onderwijsbonden gaan door met actievoeren


Nu in het zuiden het nieuwe schooljaar is begonnen, gaan de Algemene Onderwijsbond (AOb) en andere onderwijsorganisaties verder met actievoeren. Onder het thema ‘Leraar gezocht’ wordt door middel van spandoeken en een commercial aandacht gevraagd voor de tekorten in het onderwijs. Dit meldt AOb.

NOG Speciaal Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk SO, SBO en VSO-scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Zet koers vanuit je persoonlijk kompas

Normal_dyonne_depondt

Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig.Je mee laten voeren door de wind kan trouwens best prettig zijn, heerlijk zelfs. Ik denk meteen aan mijn mooie vakanties op Bonaire. Ik vind het heerlijk om te zien waar de wind me brengt. Maar als ik met mijn snorkel net ietsje te ver ben afgedreven, al kijkend naar de onde...

NOG Interview

Leren doe je het beste… op het schoolplein!

Normal_buitenspelen_school


Steeds meer scholen sturen hun leerlingen een of meerdere lesuren per maand de buitenlucht in. De leerlingen van een handvol ‘buitenscholen’ in Nederland verruilen zelfs ie...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht