Nationale Onderwijsgids

NOG Basisonderwijs nieuws

Normal_griep-ziek-verzuim

Griepepidemie is nu officieel voorbij


Het aantal mensen met griepachtige klachten dat naar de huisarts ging in de week van 23 tot en met 29 januari lag onder de epidemische grens van 58 per 100.000. Dit betekent dat de griepepidemie nu officieel voorbij is. Dat meldt VOS/ABB.  

Normal_boy-feeding-newborn-baby-with-bottle-of-milk-2022-02-02-03-48-28-utc

Negentig procent van de baby's heeft dit jaar al een vaccinatie gehad tegen BMR


Tenminste 90 procent van de baby’s heeft volgens de registratie van het RIVM een vaccinatie gehad tegen bof, mazelen en rodehond (BMR). Ook is bij zo’n 93 procent van de baby’s een vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP-vaccinatie) geregistreerd. Dat meldt de RIVM.

Normal_visualizing-data-abstract-purple-background-wit-2022-11-14-13-04-38-utc

ChatGPT formuleert onderwijsmotie van D66


Tweede Kamerleden Hind Dekker – Abdulaziz en Paul van Meenen van D66 hebben voor het eerst in de parlementaire geschiedenis motie ingediend die door de computer is opgesteld. De Kamerleden gebruikten de tekstgenerator ChatGPT om een motie over het gebruik van de chatbot op te stellen. Dat meldt VOS/ABB.  

Normal_child-1864718_1920

IT-dienstverlener ilionx ondersteunt vier Brabantse schoolbesturen


IT-dienstverlener ilionx implementeert haar dataplatform ZorgControl 2.0 bij vier schoolbesturen in Tilburg en Zuidoost-Brabant. ilionx implementeerde dit op Microsoft gebaseerde dataplatform eerder met succes voor Servicebureau Kinderopvang, het hoofdkantoor van de Stichting Kinderopvanggroep. Deze stichting fuseert nu met vier Brabantse school...

Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Coronapandemie leidde tot ruim drie maanden leerachterstand


Kinderen hebben tijdens de coronaperiode een leerachterstand van drie maanden opgelopen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Er is voor het onderzoek ook naar studies in Nederland gekeken. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behavior staat een artikel over dit onderzoek. Dat meldt VOS/ABB.

Normal_taylor-flowe-4nkoeaqatga-unsplash__1_

Onrust over besluit schoolbesturen om minder bevoegde docenten in te zetten


De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman wil niet dat schoolbesturen in haar gemeente zomaar onbevoegden voor de klas zetten. Schoolbestuurders van Zonova, Innoord en AWBR nemen afscheid van het klassiek onderwijs en gaan nieuw onderwijs bieden, waarbij leerlingen van allerlei professionals les krijgen over onder meer muziek, accountancy en ku...

Normal_pizza-flat-lay-2022-10-31-22-09-33-utc

Junkfood eten tijdens de lunch: Leraren zien kinderen dit steeds vaker doen


Leerkrachten in Nederland schrikken van wat er in de broodtrommels zit van hun leerlingen. 49 procent van de leraren ziet de leerlingen junkfood zoals patat, pizza, muffins of snoep eten als lunch. De kinderen eten tegenwoordig bijna allemaal wit brood met zoet beleg. De kinderen drinken sap en krijgen koekjes mee naar school. Dat meldt Pointer.   

Normal_brand__brandweerman__brandweer__blussen

Vanwege grote brand in Arnhem blijft basisschool noodgedwongen dicht


Bewoners van De Wiltstraat in Arnhem moeten noodgedwongen hun huis verlaten door de woningbrand die daar woedt. Ook de Jan Ligthartschool heeft op advies van de brandweer haar deuren gesloten. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Toekomstige basisschoolleraren hebben zeer slechte kennis van taal


Toekomstige leerkrachten hebben een zeer slechte kennis van taal. Pabo-studenten vinden spelling, woordenschat en grammatica steeds lastiger. Het niveau van toekomstige basisschoolmeesters- en juffen is zo zorgelijk, dat de Onderwijsraad aan de bel trekt. Dat meldt Hart van Nederland. 

Normal_schoolreisje_kinderen_bus

Schoolreisjes dit jaar korter en iets minder spectaculair dan voorheen


Schoolreisjes zijn dit jaar een stuk minder spectaculair, korter en minder ver dan afgelopen jaren. Dat komt omdat de kosten voor deze tripjes behoorlijk zijn opgelopen. Ook zijn de regels rondom de vrijwillige ouderbijdrage veranderd, er komt dus minder geld binnen op de scholen. Dat meldt de NOS. 

Normal_rss_entry-366361

Dieuwertje Blok en Het Klokhuis winnen Zapp Awards


Het Klokhuis is zaterdag verkozen tot Favoriete Jeugdprogramma tijdens de NPO Zapp Awards. Andere winnaars van de kinderprijzen waren Dieuwertje Blok, Bon Bini Holland 3 en Het Jachtseizoen.

Normal_verhuizing__dozen

Kinderrechten van gezinnen onvoldoende beschermd bij huisuitzettingen


De overheid houdt te weinig rekening met de kinder- en mensenrechten wanneer een gezin uit huis wordt gezet. Dat stellen de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman na een gezamenlijk onderzoek. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Normal_felco-7009372_1920

Natuureducatie op locatie: Snoeien, wilgen knotten en harken


Kinderen van groep 7/8 van De Tweemaster uit Enkhuizen gingen op woensdagmorgen de natuur van het Zanddepot in en staken er de handen uit de mouwen. Een 12-jarige leerling riep uit dat dit veel beter was dan de aankomende Cito-toetsen. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad. 

Normal_trendy-girl-teenager-school-student-in-the-classr-2022-03-14-22-32-03-utc__1_

Het Calvijn College is smartphonevrij: 'Het is echt een cultuuromslag'


‘Thuis of in de kluis.’ Op het Calvijn College geldt sinds twee jaar een strikt telefoonbeleid. De scholengemeenschap wilde rust in plaats van ruis in de klas. De laatste maand laait de discussie rondom telefoons op school weer op – het CDA pleit zelfs voor een landelijk verbod. Flip Quist, decaan en docent op het Calvijn College in Goes, vertel...

Normal_rss_entry-366009

Het Nationale Theaterweekend komt in oktober met een editie voor jongeren


Het Nationaal Theaterweekend krijgt dit jaar voor het eerst een editie voor jongeren en jeugdvoorstellingen. Dat heeft Albert Verlinde donderdag namens het Nationaal Theaterfonds bekendgemaakt in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Normal_prijs__gewonnen__wedstrijd

VVN wint twee NOT Innovatie Awards tijdens de NOT in Jaarbeurs Utrecht


VVN Minecraft Verkeerseducatie heeft zowel de NOT Innovatie Award voor beste innovatie in het primair onderwijs en het speciaal onderwijs gewonnen. Deze Award wordt namens de vakjury uitgereikt tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht. VVN Minecraft Verkeerseducatie is een primeur op het gebied van verkeerseducat...

NOG Basisonderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk basisscholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Authenticiteit toon je niet binnen twee minuten

Normal_pascal_cuijpers

Het was de laatste vrijdag van de zomervakantie nog prachtig weer. Om de vakantie goed af te sluiten gingen we met een select vriendengezelschap voor een hapje en een drankje naar de binnenstad van Eindhoven. We waren nog slechts een weekend verwijderd van de maandag waarop weer een nieuw schooljaar aan uitdagingen en kansen zou gaan beginnen. T...

NOG Topvacatures

NOG Interview

Het Calvijn College is smartphonevrij: 'Het is echt een cultuuromslag'

Normal_trendy-girl-teenager-school-student-in-the-classr-2022-03-14-22-32-03-utc__1_


‘Thuis of in de kluis.’ Op het Calvijn College geldt sinds twee jaar een strikt telefoonbeleid. De scholengemeenschap wilde rust in plaats van ruis in de klas. De laatste m...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten