Nationale Onderwijsgids

NOG Basisonderwijs nieuws

Normal_normal_normal_geweld_agressie

Week 14: scholen langer dicht, meer huiselijk geweld & kinderen van de radar


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, h...

Normal_beer

Kinderen in het hele land op zoek naar knuffelberen


Om kinderen wat afleiding te bieden tijdens de coronacrisis, zetten veel mensen knuffelberen achter hun ramen. Kinderen in het hele land kunnen op berenjacht naar deze knuffels. Dit meldt RTL Nieuws.

Normal_rss_entry-226513

Slob: zorgen om kinderen die van radar verdwijnen


Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) maakt zich zorgen over kwetsbare kinderen die in deze periode uit het zicht van scholen en gemeenten verdwijnen.

Normal_school_groep_kinderen

Middelbareschoolloting pakt goed uit in Utrecht, maar minder in Amsterdam


De eerste loting onder kinderen van groep 8 voor een plek op een middelbare school heeft weer plaatsgevonden. In onder andere Amsterdam en Utrecht werd de uitslag bekend gemaakt aan de achtstegroepers. Dit melden Het Parool en de Gelderlander.

Logo_logo__cvte__college_voor_toetsen_en_examens

Welke toetsen en examens van het CvTE gaan door?


Alle inspanningen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) zijn er de komende tijd op gericht om helderheid te bieden over de centrale toetsen en examens van het CvTE en om vragen en onrust bij onderwijsinstellingen weg te nemen. De besluiten en maatregelen vanuit het ministerie van Onderwijs zijn daarin leidend. Hieronder is een overzicht...

Normal_normal_normal_stoele

Melden ongeoorloofd schoolverzuim niet nodig


Het kabinet heeft besloten om de scholen te sluiten tot en met de meivakantie. Scholen hoeven dan geen schoolverzuim te melden. Dit melden de Onderwijsinspectie en DUO.

Normal_voorlezen

Het is de Dag van het Kinderboek – tips om uit voor te lezen


Het is vandaag de Dag van het Kinderboek (of nog mooier: International Children's Book Day). Lees hier een selectie van boeken om uit voor te lezen. 

Logo_onderwijsraad

Onderwijsraad publiceert jaarverslag 2019


Goed onderwijs voor iedereen. Dat is waar de Onderwijsraad ook in 2019 met zes adviezen aan heeft bijgedragen. Zo adviseerde de raad over differentiatie in het onderwijsstelsel, over het bevorderen van de leesvaardigheid van kinderen en over het bij elkaar brengen van de vraag vanuit scholen en het aanbod van educatieve dienstverleners. De Onder...

Normal_laptop

6800 leerlingen krijgen laptop om thuis les te kunnen volgen


Ruim 6.800 leerlingen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs kunnen thuis les volgen dankzij de aanschaf van extra laptops door SIVON, een samenwerkingsverband van schoolbesturen. SIVON is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gevraagd om laptops te kopen voor leerlingen die thuis geen laptop, computer...

Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

Onderzoek naar rol kinderen bij overdragen coronavirus duurt langer


Minister De Jonge van Volksgezondheid meldt dat het onderzoek naar de rol van kinderen bij het overdragen van het coronavirus langer gaat duren. De Jonge denkt eind april de eerste resultaten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) openbaar te kunnen maken. Dit meldt De Telegraaf. 

Logo_normal_normal_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Onderwijsinspectie past toezicht tot zomervakantie aan


Met groot respect ziet de Inspectie van het Onderwijs hoe onderwijsbesturen en scholen/instellingen zich inspannen om in de huidige moeilijke omstandigheden het onderwijs zo goed mogelijk in te richten en overeind te houden. De inspectie past haar toezicht op de situatie aan. Daar waar dat nodig is en ook mogelijk, lopen toezichttrajecten in de ...

Normal_rss_entry-226335

Schooltv komt vanaf maandag met programma voor kinderen die offline zijn


Schooltv (NTR) komt vanaf maandag met educatieve programma's op de tv-zender NPO Zappelin extra. De programma's zijn bedoeld voor basisschoolkinderen die geen laptop, tablet of internetverbinding hebben.

Normal_normal_kikker__grap__1april

Leraren halen 1 april-grappen uit: ‘hang gemaakt huiswerk voor de ramen’


Vandaag is het 1 april. Normaal gesproken een dag vol grappen, maar dit jaar een heel andere dag wegens de coronacrisis. Toch haalden enkele docenten uit Tilburg grappen uit met hun leerlingen. Zo vroegen ze namens het ministerie van Schone Zaken aan kinderen hun kamer op te ruimen. Andere leerlingen werd gevraagd hun het huiswerk voor de ramen ...

Normal_zonnebloem

Docenten bezorgen bloemen aan ouders die thuis lesgeven


Docenten die werkzaam zijn op basisschool De Brug in Nieuwebrug hebben vanochtend zonnebloemen gebracht bij ouders die hun leerlingen thuis lesgeven. Dit meldt het AD.

Normal_eenzaam

"Kinderen in onveilige thuissituatie moeten weer naar school"


De scholen moeten hun deuren weer openen voor kinderen die zich in een onveilige thuissituatie bevinden. Dat stelt kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Dit meldt de NOS.

Normal_normal_mark_rutte-

Rutte doet mee met gymles bij Montessorischool in Oegstgeest


Premier Mark Rutte bracht vanmorgen een bezoek aan de Montessorischool in Oegstgeest. Kinderen van ouders met cruciale beroepen volgen daar lessen. Rutte nam deel aan de gymnastiekles. Leerlingen die thuis zitten, konden deze les online volgen via de webcam. Dit meldt NU.nl. 

NOG Basisonderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk basisscholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Hoe maak je een goede planning?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

NOG Interview

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat

Normal_training-3207841_1920


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten