NOG Basisonderwijs nieuws

Normal_fidget-spinner-2485556__340

Open Universiteit onderzoekt nut concentratiehulpmiddelen in de klas


Veel basisscholen gebruiken hulpmiddelen die ervoor moeten zorgen dat kinderen zich beter kunnen concentreren. Of deze middelen ook daadwerkelijk helpen, is nog maar de vraag. De Open Universiteit is daarnaar een onderzoek gestart, met medewerking van diverse Limburgse scholen. Dit meldt De Limburger.

Normal_normal_rss_entry-155588.jpeg20181017-25432-1nckn19

Nationaal Preventieakkoord loopt vertraging op


De onderhandelingen van overheid en samenleving over afspraken om ongezond gedrag terug te dringen, duren langer dan verwacht. Om het zogeheten Nationaal Preventieakkoord te sluiten, zijn een paar weken extra nodig, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Hij verwacht niet meer deze, maar pas volgende maa...

Normal_workstation-336369__340

Nieuwe tussenproducten Curriculum.nu gepubliceerd voor feedback


Leraren, schoolleiders en scholen in de ontwikkelteams voor het nieuwe curriculum zitten niet stil. Op 16 oktober zijn de nieuwe tussenproducten gepubliceerd: de grote opdrachten per leergebied. Tot 14 november kunnen onderwijsprofessionals hun feedback geven op de grote opdrachten van alle leergebieden. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders.

Normal_hand-1917895__340

Hulpnetwerk van scholieren in kaart gebracht


Loes van Rijsewijk van de Rijksuniversiteit Groningen heeft in haar proefschrift het hulpnetwerk van scholieren in kaart gebracht. Hieruit blijkt onder andere dat scholieren selectief zijn in wie zij om hulp vragen. Dit melden Rijkuniversiteit Groningen en Nederlands Jeugdinstituut.

Normal_school__klas__docent

'Particulier onderwijs groeit, maar blijft beperkt'


SP-lid Kwint wilde opheldering van minister Slob over de toename van het particulier onderwijs in Nederland. Volgens Slob is er ondanks een stevige groei nog steeds een beperkt aantal kinderen dat naar een particuliere school wordt gestuurd, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Normal_kind_geld

Richtlijnen voor vrijwillige ouderbijdrage in primair onderwijs nader bekeken


Binnenkort zal een begin worden gemaakt met het opstellen van richtlijnen met betrekking tot de vrijwillige ouderbijdrage voor scholen en schoolbesturen. Enkele leden van de PO-Raad gaan daarover in gesprek met Ouders & Onderwijs. Dit meldt de PO-Raad.

Normal_vaccineren__spuit__injectie

Gratis griepprik voor Twentse leraren


Twentse basisschoolleraren die onder onderwijskoepel Consent vallen krijgen een gratis griepprik aangeboden. Hiermee wil de onderwijskoepel het ziekteverzuim onder leraren zo laag mogelijk houden, waardoor leerlingen tijdens een griepgolf niet naar huis gestuurd hoeven te worden. Dit meldt Hart van Nederland.

Normal_basischool_lerares_kinderen_les_klas

Invalpools van leraren drogen op


Scholen kunnen steeds minder putten uit regionale invalpools van leraren. Deze invalpools worden leger omdat scholen de invalleerkrachten in vaste dienst nemen en er niet genoeg instroom is. Dit meldt NOS.

Normal_muziekles__blokfluit__instrument__muziekonderwijs

HAN Pabo en ArtEZ Conservatorium met basisscholen in Making Music


Op 1 november om 15.00 uur zullen HAN Pabo en ArtEZ Conservatorium een convenant tekenen waarin de hogescholen 3 jaar duurzaam gaan samenwerken met elkaar én met basisscholen in de regio Arnhem-Nijmegen rondom het thema muziek. De samenwerking genaamd ‘Making Music’ vindt plaats in aansluiting op het landelijk stimuleringsprogramma en heeft als ...

Logo_not_2019

Genomineerden voor NOT Innovatie Award & Route bekend


Tien inzendingen zijn genomineerd voor de NOT Innovatie Award & Route. In totaal zijn 62 producten en diensten ter jurering aangeboden, verdeeld over vier categorieën. De jury heeft alleen in de categorieën PO en VO producten genomineerd. De winnaars worden op de eerste beursdag van NOT 2019 bekend gemaakt. Dit meldt NOT.

Normal_tweede_kamer

Tweede Kamer vergadert over schaduwonderwijs


 Op woensdag 17 oktober 2018 van 14.00 tot 17.00 uur overlegt de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over schaduwonderwijs. Als ouders betalen voor extra begeleiding en ondersteuning van leerlingen, heet dat schaduwonderwijs. Dit is een aanvulling op het gewone onderwijs. Voor dit overleg komt minister Slob van het ministerie van Ond...

Logo_logo_het_klokhuis-_wereld

Recordaantal inzendingen voor Klokhuis Wetenschapsprijs


Er is een recordaantal onderzoeken ingestuurd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs, de jaarlijkse prijs voor wetenschappelijk onderzoek relevant voor kinderen. In totaal zijn er 69 onderzoeken ingestuurd, afkomstig van universiteiten, hogescholen en umc’s in Nederland. Ruim veertig inzendingen meer dan in 2017. Kinderen kunnen van 15 oktober tot en...

Normal_kind_tablet

Kanshebbers voor Gouden Guppy bekend


Op woensdag 24 oktober wordt de Gouden Guppy uitgereikt, een vakjuryprijs voor de beste digitale mediaproducten voor peuters en kleuters van 0 tot 6 jaar en onderdeel van de Cinekid Media Awards. De vijf kanshebbers zijn inmiddels bekend gemaakt. Dit meldt Mediawijzer.net.

Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Eerste basisschool Zaanstreek nu echt over op vierdaagse schoolweek


De eerste basisschool in de Zaanstreek gaat na de herfstvakantie over op een vierdaagse schoolweek. Scholenkoepel Zaan Primair had al eerder, samen met scholenkoepel Agora, aangegeven dat het water hen aan de lippen staat vanwege het schrijnende lerarentekort en dat voor meerdere basisscholen in de Zaanstreek overwogen wordt een kortere schoolwe...

Normal_rss_entry-155250

'Pak snoepreclame op scholen en in games aan'


Veel ouders willen maatregelen tegen reclame op ongezonde producten als koek, snoep en frisdrank bij sportevenementen, op scholen, in tv-series, films en games. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum.

Normal_rss_entry-155196

Recordaantal kinderen ruilden hun boek om tijdens NS Kinderboekenruil


In de stationshal van Utrecht Centraal en van Den Haag Centraal konden kinderen zondag voor de vierde keer een boek ruilen voor een ander. Dit jaar hebben 3250 kinderen dat gedaan, meldt de NS. Vorig jaar waren het er 2500. De NS Kinderboekenruil sluit de Kinderboekenweek af, die liep van 3 tot en met 14 oktober. Dit melden ANP en NS.

NOG Basisonderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk basisscholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

De psychische tatoeage die pesten heet

Normal_pascal_cuijpers

Ongeveer sinds mijn achttiende twijfel ik over het nemen van een tatoeage. Dat het er nog niet van is gekomen heeft onder andere te maken met het feit dat ik niet zou weten welke afbeelding het meest geschikt zou zijn en óf er überhaupt wel een tatoeage voor mijn lijf geschikt zou zijn. Die twijfel heeft er al die tijd onder andere voor gezorgd ...

NOG Topvacatures

NOG Interview

Juiste beeldvorming over techniek is een verantwoordelijkheid van ons allemaal

Normal_tbb_artikel_2640x-75


Maryke Visser is Manager Opleidingen Techniek & Technologie bij MBO College Almere / ROC van Flevoland. Al jaren maakt haar afdeling Communicatie gebruik van de beelden...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht