Nationale Onderwijsgids

NOG Basisonderwijs nieuws

Normal_basisschool_lerares_kinderen_les_klas

Verplicht vak burgerschap in onderwijs, terwijl taal en rekenen niet op orde zijn


Sinds deze maand krijgen alle basisschoolleerlingen verplicht les in de basisvoorwaarden van de democratische rechtsstaat: vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Ook wel een les burgerschap genoemd. Alleen nu is de vraag of dit niet ten koste gaat van vakken als rekenen en taal. Dit meldt EenVandaag. 

Normal_rss_entry-300144

Onderwijsraden blij en verrast met verhoging lonen voor basisschoolleraren


De PO-Raad noemt het "hartstikke goed nieuws" dat de Tweede Kamer de lonen van basisschoolleraren wil verhogen. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het "fantastisch dat er nu eindelijk geld is". Voor de bond kwam het besluit "volkomen onverwacht". Het parlement besloot er in de nacht van donderdag op vrijdag toe.

Normal_tweede_kamer

Half miljard euro om salariskloof primair- en voortgezet onderwijs te verkleinen


De Kamer is het gisteren eens geworden om de begroting voor het komende jaar voor twee miljard euro te verbouwen. Er is dan een half miljard euro beschikbaar om de salariskloof tussen het primair- en voortgezet onderwijs te verkleinen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_rss_entry-300063

Als het aan de Kinderombudsvrouw ligt is pesten in de toekomst strafbaar


Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil pesten bestrijden door het strafbaar te stellen, zegt ze in een interview in het AD. Ook begint ze vrijdag een groot onderzoek naar de oorzaken, impact en de aanpak van pesten.

Normal_legionella__waterkraan__water__kraan__hand__arm__keuken

Nationale Kraanwaterdag wil meegeven dat kraanwater hartstikke gezond is


Uit onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 blijkt dat slechts 71 procent van de ondervraagde kinderen gemiddeld niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Ruim 210.000 kinderen doen mee met deze derde editie, een recordaantal. Na een lang coronajaar zien veel scholen en bso’s deelname aan Nationale Kraanwaterdag...

Normal_rss_entry-299959

Na openen scholen staat Kindertelefoon roodgloeiend over pesten


Het aantal gesprekken over pesten bij De Kindertelefoon is explosief gestegen sinds de scholen weer opengingen na de tweede coronalockdown, afgelopen april. Het aantal gesprekken hierover steeg van gemiddeld 65 naar 98 per dag. Dat is een toename van bijna 50 procent, meldt Stichting De Kindertelefoon.

Normal_maxima

Een jaar MuziekopleidersAkkoord, Koningin Máxima aanwezig bij bijeenkomst


Hare Majesteit Koningin Máxima woont op woensdag 6 oktober, als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas, een bijeenkomst bij ter gelegenheid van één jaar MuziekopleidersAkkoord. Het akkoord bevat een samenwerking voor de lange termijn tussen de pabo’s en conservatoria met als doel muziekonderwijs voor alle kinderen op alle basisscholen in Neder...

Normal_schooltas_suriname

Basisschoolleerlingen in actie voor arme kinderen in Suriname


Basisschool Shri Vishnu in Den Haag is hard aan het sparen voor kinderen in Suriname. Voor het einde van deze maand willen de kinderen 500 rugzakken vol spullen verzameld hebben. Dit meldt Omroep West.

Normal_zonnepanelen__zonenergie__duurzaam

Zonnepanelen Kindcentrum Wolfsbos groot fiasco: zijn niet eens aangesloten


Kindcentrum Wolfsbos in Hoogeveen heeft enige tijd geleden zonnepanelen op het dak geplaatst die deels door de gemeente en basisscholen De Goudvink en De Krullevaar zijn betaald. Het kindcentrum moest voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. De zonnepanelen zijn alleen niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit meldt RTV Drenthe.

Logo_logo_vosabb

Prijsindexatie voor primair onderwijs bedraagt in 2022 zo'n 3,01 procent


In 2022 bedraagt de prijsindexatie van de materiële bekostiging voor het primair onderwijs zo'n 3,01 procent. Dit kan ook voor het voortgezet onderwijs gaan gelden, maar daar het kabinet over. Dit meldt VOS/ABB.

Logo_logo_ministerie_ocw

Ministerie van Onderwijs geeft prioriteit aan studievertraging en lerarentekort


Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijft samen met scholen en universiteiten alles op alles zetten om kinderen en jongeren alle kansen te bieden op een goede toekomst, ondanks corona. Ook in de begroting van 2022 trekt het kabinet daar geld voor uit. Daarnaast heeft ook het aanpakken van het lerarentekort prioriteit. Dit meldt ...

Normal_rss_entry-299706

Algemene Onderwijsbond: 'Geen nieuw geld voor onderwijs is een grove schande'


De Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert woest op de plannen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag heeft bekendgemaakt. "Een gotspe" noemt voorzitter Tamar van Gelder de overheidsbegroting voor het komende jaar. "Doen alsof je niet kiest en wel geld voor veiligheid en wonen reserveren en geen nieuw geld voor onderwijs, is een grove schand...

Normal_leraar__docent__digibord__schoolbord__klas__klaslokaal__lokaal__leerlingen

Tekort aan leraren in basis- en voortgezet onderwijs, student staat voor de klas


Acht middelbare scholen van de Almeerse Scholengroep (ASG) gaan studenten inzetten om een gedeelte van het lerarentekort op te vangen. Er is zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs een lerarentekort in Flevoland. Almere behoort zelfs tot de vijf steden in Nederland met het grootste lerarentekort. Dit meldt Omroep Flevoland.

Logo_avs_logo

Minder uitval onder startende leraren in primair onderwijs


De uitval van startende leraren in het primair onderwijs is de afgelopen jaren flink gedaald. In 2013 verliet 22 procent van de starters binnen een jaar het onderwijs, in 2018 nog maar 9 procent. Begeleiding speelt daarin een belangrijke rol. Dit meldt Algemene Vereniging van Schoolleiders.

Normal_rss_entry-299468

Niet meer hele klassen naar huis in basisonderwijs als één kind besmet is


Als een kind in het basisonderwijs corona blijkt te hebben, hoeft vanaf maandag niet meer de hele klas naar huis. De maatregel is volgens het kabinet "in deze fase van de pandemie" te zwaar geworden.

Normal_vr_bril

VR-bril moet basisschoolleerlingen weerbaar maken tegen shame-sexting


Een nieuw programma moet leerlingen uit groep 7 en 8 weerbaar maken tegen shame-sexting. Shame-sexting is het maken of verspreiden van seksueel getinte foto's of filmpjes zonder toestemming. Tien procent van alle kinderen uit die hoogtste groepen van het basisonderwijs heft nameljk weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd. ...

NOG Basisonderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk basisscholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

De schaduwkant der verwachtingen

Normal_pascal_cuijpers

Het is deze maand vijfentwintig jaar geleden dat ik de kamer in mijn ouderlijk huis verruilde voor een gehuurde kamer bij een hospita. Het zou het laatste jaar worden van de vierjarige mbo-opleiding die ik volgde in Boxtel. De dagelijkse reistijd van in totaal drie uur kon ik beter besteden aan mijn studie en daarom koos ik voor een onderkomen d...

NOG Interview

Een Europese school is Europa in het klein: ‘Meertalig en multicultureel’

Normal_schoolverlaters__school__leren__studenten__leerlingen


Het gebouw van de Europese school in Bergen is aan het einde van zijn levensduur. Dus gaat de school verhuizen, waarschijnlijk naar Alkmaar. Een mooi moment om eens wat die...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten