Nationale Onderwijsgids

NOG Basisonderwijs nieuws

Normal_kind_geld

Week 42: grote fouten bij toelating stint en geen geld meer voor Haga Lyceum


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week: leerplichtig gezin Ruinerwold leeft jarenlang onder de radar, grote fouten gemaakt bij toelating stint en geldkraan Haga Lyceum definitief dicht.

Logo_posterwsd2019

Wereldstotterdag 22 oktober 2019: Stevig staan met stotteren!


Op dinsdag 22 oktober is het WereldStotterdag. Dit jaar staat deze dag in het teken van het belang van ‘open zijn’ over je stotteren. Het thema is dan ook: Stevig Staan met Stotteren! Dit meldt Stotterfonds.

Logo_wvdmw-logo2019-margin

8 tot 15 november: Week van de Mediawijsheid


Van 8 tot en met 15 november vindt de Week van de Mediawijsheid weer plaats. Deze tiende editie heeft als thema: Aan of uit? De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van het Netwerk Mediawijsheid om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen, ouders, leerkrachten en professionals. Dit meldt Mediawijzer.net. 

Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Kinderrechtencomité vraagt Nederland naar kinderarmoede en jeugdzorg


Het VN-Kinderrechtencomité heeft Nederland vragen gesteld over de kinderrechtensituatie in het Koninkrijk der Nederlanden. Het Kinderrechtencollectief heeft het Comité daarvoor van input voorzien en is verheugd dat Nederland door het VN-Comité bevraagd wordt over onder andere de transformatie jeugdzorg, het terugdringen van armoede onder kindere...

Normal_kinderarts_arts_huisarts_controle

65.000 gemiste schooldagen door slechte luchtkwaliteit in huizen


De luchtkwaliteit in huizen waar kinderen wonen laat nogal wat te wensen over. Uit onderzoek van Velux blijkt één op de drie kinderen woont in een ongezond huis. Dit kan bij kinderen voor gezondheidsproblemen zorgen, waardoor ze ook schooldagen missen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Normal_rss_entry-202509

Amsterdamse gezamenlijke aanpak van overgewicht bij kinderen wint EU-prijs


De Amsterdamse aanpak om overgewicht bij kinderen en jongeren tegen te gaan, heeft de Europese Health Award 2019 gewonnen. De hoofdstad krijgt een bedrag van 100.000 euro. Volgens de Europese Unie draagt het programma bij aan een gezondere leefomgeving voor de jeugd.

Normal_tablet__boeken__onderwijs__klas__bureau__school

'Eerst schoolleiderstekort aanpakken om lerarentekort te kunnen oplossen'


Het lerarentekort gaat niet opgelost worden zolang er geen oog is voor het tekort aan schoolleiders. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). 

Normal_cinekidopeningcorinnedekorver

Cinekid Festival geopend met Nederlandse première van BINTI


Cinekid, ‘s werelds grootste mediafestival voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar, is woensdag feestelijk geopend op de Westergas in Amsterdam met de Nederlandse première van de Vlaams-Nederlandse film BINTI, uitgebracht door In The Air. Het startsein van de 33ste editie van Cinekid werd gegeven door regisseur Frederike Migom, hoofdrolspelers Bebe...

Normal_rss_entry-202378

Rutte heeft spijt van bemoeienis onderwijs-cao


Premier Mark Rutte had zich niet moeten bemoeien met de onderhandelingen over een nieuwe onderwijs-cao, vindt hij. Het onderwijs was daarover "terecht geïrriteerd".

Normal_rss_entry-202270

Minister: leren van pijnlijke conclusies stint


Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil "lessen trekken" uit het rapport over de toelating van de elektrische bolderkar, bekend als de stint. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) trek in dat rapport "pijnlijke conclusies", erkent zij.

Normal_stockfoto_onderwijs

Hoe kan het dat geen school de kinderen van Ruinerwold miste?


Het gezin dat gisteren onder curieuze omstandigheden werd ontdekt in een dichtgetimmerde boerderij in het Drentse Ruinerwold leefde daar al ruim 9 jaar. Dat betekent dat dat vrijwel alle kinderen nog leerplichtig waren op het moment dat zij verdwenen. 

Normal_politie__rug_agent_1556940a

Drents gezin met leerplichtige kinderen woont jarenlang ondergronds


In Ruinerwold heeft de politie een man met zes kinderen tussen de 16 en 25 jaar aangetroffen die al jaren in een kelder onder een boerderij woonden. Zij zouden destijds ondergedoken zijn in afwachting van het einde der tijden. Ze hadden al negen jaar geen ander mens gezien, in de veronderstelling dat er niemand meer was. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_taal__letters__alfabet_lezen

Wat Werkt?! Inspirerende ideeën gevraagd voor Tel mee met Taal Congres


Op donderdag 13 februari 2020 vindt het jaarlijkse Tel mee met Taal Congres plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. Tijdens het Tel mee met Taal Congres worden inspirerende, vernieuwende of juist beproefde ideeën en aanpakken rondom laaggeletterdheid en leesbevordering onderling gedeeld. Dit meldt Tel mee met Taal.

Normal_klaslokaal_klas_lokaal_leerling_stoel

'Groei privéschool door gebrek aan kwaliteit bij regulier onderwijs'


De malaise in onderwijsland lijkt de privéscholen goed te doen. In Almere krijgt privébasisschool Junior College in Almere steeds meer leerlingen. De onderwijskwaliteit, de groepsgrootte en de aandacht voor de kinderen zijn redenen voor ouders om voor privéonderwijs te kiezen. Dit meldt Omroep Flevoland.

Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Ook schoolleiders zien geen uitweg meer: 'Je wordt er doodmoe van'


Basisschooldirecteuren noemen het lerarentekort alarmerend, catastrofaal en zelfs epidemisch, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs schoolleiders. Investeringen in het onderwijs zijn hoogst noodzakelijk. Dit meldt NOS.

Normal_later_als_ik_groot_ben

Basisscholiere Luana aan de slag als jongste juf van Nederland


Idyllisch als het lijkt, heeft het vak van onderwijzeres in de praktijk heel wat voeten in de aarde. Leerlingen zien echter vaak alleen de kant van een lieve juf die onvermoeibaar aan haar leerlingen uitlegt hoe iets werkt. Zo ook Luana, die in het TV-programma Later als ik groot ben de stoute schoenen aantrekt en les gaat geven aan groep 7 van ...

NOG Basisonderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk basisscholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Kracht van gedachten voor ouders en kinderen

Normal_marja_foto

Ach, ik heb wel eens gedacht: als ik als kind had geweten dat mijn gedachten kracht hadden dan was me een hoop ellende bespaard gebleven. Op school werd het me niet geleerd. Mijn moeder was een positief denkster en die was zo krachtig dat ik me er klein bij voelde. Ze had niet de skills om me te leren hoe ik gedachten kon gebruiken.

NOG Interview

Malu Sanders, Filmleraar van het Jaar: ‘Leren nadenken over beelden is belangrijker dan ooit’

Normal_film


Filmdocent Malu Sanders van het 4e Gymnasium in Amsterdam is uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar. Eén schooljaar lang zal zij het boegbeeld zijn voor filmeducatie in he...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht