Nationale Onderwijsgids

NOG Basisonderwijs nieuws

Normal_leerlingen__kinderen__basisschool__po__huiswerk__afkijken__leren

Week 3: burgerschapsonderwijs, fraude bij de RUG en boze ouders


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: scholenkoepel Verus hekelt de manier waarop minister Arie Slob (Onderwijs) het burgerschapsonderwijs wil vormgeven, wederom fraude bij Rijksuniversiteit G...

Normal_fryslan__friesland__vlag

Friese scholen krijgen spel aangeboden over politiek


Het Provinciespel, een initiatief van de provincie Fryslân in samenwerking met ProDemos, is een nieuw, levensecht spel om jongeren inzicht te geven in de politiek in Fryslân. Zo begrijpen en onthouden ze beter hoe democratie werkt, wat de provincie doet en hoe het is om Statenlid te zijn. Het spel wordt gratis aangeboden aan Friese basisscholen,...

Normal_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Gezondheidszorg in onderwijstijd: wat zijn de regels?


Alle kinderen moeten naar school kunnen gaan, ook als zij gezondheidszorg nodig hebben. Voor acute zorg is in elke school bedrijfshulpverlening (BHV) aanwezig. Voor leerlingen die op regelmatige basis gezondheidszorg nodig hebben, moeten structurele afspraken worden gemaakt over wie die zorg in de school verleent. Het ministerie van Onderwijs, C...

Normal_computer_computerles_kinderen_digi

Basisschoolleerlingen gaan aan de slag met digitaal programmeren


Om kinderen op jonge leeftijd te leren programmeren, ontwikkelde Microchipmaker NXP de Microbit. Dit is een microcomputer waarmee kinderen op een speelse manier leren wat programmeren is. De Appelhof in Druten is een van de basisscholen die de Microbit inzet. Dit meldt provincie Gelderland.

Normal_thuiszitter__bank_

BOZE OUDERS dient klacht over passend onderwijs in bij onderwijsinspectie


Ouders vallen massaal over het gebrek aan controle en handhaving op de uitvoering van de Wet (passend) onderwijs – en dienen een collectieve klacht in. Hun krachten hebben zij gebundeld als ‘Boze Ouders’. In korte tijd heeft Boze Ouders bijna vijfhonderd ervaringen verzameld welke zij – na een reis door Nederland in een schoolbus – op 20 januari...

Normal_download

Prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend: na regen komt zonneschijn


Vorig jaar hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen Moppereend gekozen als het Prentenboek van het Jaar 2020. Het boek gaat over een eend die van mopperig naar extreem chagrijnig gaat. Het boek speelt een hoofdrol bij de Nationale Voorleesdagen die op 22 januari van start gaan.

Normal_computer_computerles_kinderen_digi

'We moeten kritischer zijn op de invloed van Google in het basisonderwijs'


Google beheert vijftig tot zeventig procent van de hard- en software in het basisonderwijs. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Onderzoeker Niels Kerssens van de Universiteit Utrecht vindt dat we kritischer moeten zijn over de toenemende invloed van Google in het onderwijs. Dit meldt BNR. 

Normal_bibliotheek__lezen__taal__boeken

De waanzinnige boomhut meest uitgeleende boek van 2019


De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton was het meest uitgeleende boek van 2019. Het duo haalde ook de tweede plaats in de biebs, met De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen. De zeven zussen van Lucinda Riley eindigde op de derde plek. Dat meldt CPNB.

Normal_rss_entry-214284

Spelen van Mees Kees heeft het leven van Leendert de Ridder veranderd


Voor Leendert de Ridder stond het afgelopen jaar in het teken van Mees Kees. De 29-jarige acteur draaide van maart tot en met september de serie én een tweede speelfilm rond de gelifde stagiair op weg naar het meesterschap voor de klas. De film, Mees Kees in de wolken, is een groot succes en nadert de 300.000 bezoekers.

Logo_ouders_van_nu

Ouders van Nu is petitie begonnen voor structurele onderwijsinvesteringen


Om het kabinet aan te sporen structureel te investeren in zowel het primair als voortgezet onderwijs, heeft het tijdschrift Ouders van Nu een petitie online gezet. De petitie wordt op 30 januari, de eerste dag van de onderwijsstaking, aan het kabinet gegeven. Dit melden Ouders van Nu en de Algemene Onderwijsbond (AOb). 

Normal_rss_entry-214333

Onderzoek naar flatbrand Arnhem waarbij basisschoolleerling omkwam


De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de fatale flatbrand op nieuwjaarsdag in Arnhem. Door de brand kwamen een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven. De 36-jarige moeder en haar 8-jarige dochter raakten zwaargewond.

Normal_zonnepanelen__zonenergie__duurzaam

Gezinnen kunnen profiteren van zonnepanelen op schooldaken


Voor bijna 150 gezinnen uit de wijken Blijkdorp, Schiemond en Bospolder-Tussendijken in Rotterdam is het straks mogelijk om gebruik te maken van de stroom van zonnepanelen op het dak van hun buurtschool. Dit meldt gemeente Rotterdam. 

Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

In Tilburg staan jongerenwerkers voor de klas; scholen zijn enthousiast


Ook in Tilburg begint het lerarentekort steeds meer merkbaar te worden. Daarom worden op inmiddels 20 scholen jongerenwerkers ingezet als invaller bij ziekte van de leerkracht. Dit meldt Brabants Dagblad.

Logo_logo_vereniging_hogescholen_hbo

'Bevolkingskrimp is niet alleen een probleem van het hbo'


De bevolkingskrimp is niet alleen een probleem van het hbo, maar van het hele land. Om dit het hoofd te bieden is de gezamenlijke inzet nodig van alle onderwijsniveaus, het bedrijfsleven en overheden. Dit zei voorzitter van Vereniging Hogescholen Maurice Limmen gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak. Dit meldt Vereniging Hogescholen. 

Normal_staken__onderwijs__schoolbord

Onderwijsvakbonden kondigen tweedaagse staking officieel aan


In een brief aan de PO-Raad hebben de onderwijsvakbonden formeel de onderwijsstaking van eind januari aangekondigd. Hierin roepen zij hun leden uit het primair en voortgezet onderwijs op om op donderdag 30 en vrijdag 31 januari het werk neer te leggen. Dit meldt de PO-Raad.

Normal_rss_entry-214233

Veel Nederlanders weten niet dat twee kinderen per klas in armoede leven


In Nederland groeien 315.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar op in armoede. Dat aantal ligt hoger dan de meeste Nederlanders denken. 70 procent schat het aantal kinderen dat onder de armoedegrens leeft te laag in of geeft aan geen idee te hebben van de omvang van kinderarmoede.

NOG Basisonderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk basisscholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Intelligentie miskend: niet gesignaleerde hoogbegaafdheid leidt tot problemen

Normal_foto_hon

In mijn praktijk zie ik ze vaak, kinderen die overduidelijk hoogbegaafd zijn, maar die daar niet in erkend worden door hun omgeving. Ze zijn anders, ze voelen zich anders, maar worden niet als zodanig benaderd en begeleid. Dat dat niet zonder gevolgen blijft, dat is evident.

NOG Interview

Duurzaamheidslessen op school: 'Houd het klein, hanteerbaar en positief'

Normal_tweede_groene_vlag_wordt_opgehangen


Smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en extremere weersomstandigheden: de opwarming van de aarde heeft grote gevolgen. Toekomstige generaties zullen nog meer van d...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht