Nationale Onderwijsgids

NOG Basisonderwijs nieuws

Normal_student-5511813_640

Week 39: Baudet, Gezonde Basisschool en problemen examens door corona


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo ontstond er ophef over een uitspraak van een filososiedocente van de Hogeschool Den Haag over Thierry Baudet, presenteerde de Universiteit Maastricht opmerkelijke resultaten van...

Normal_disinfectant-5093503_640

'Breng kind meteen naar SEH als het desinfectie-middel in het oog krijgt'


Kinderen moeten extra oppassen voor de desinfecterende gels die nu overal klaarstaan.  Deze gels staan veelal op ooghoogte van kinderen. Komt er iets van in hun ogen, dan veroorzaakt dat een chemische verbranding, waarschuwt het Oogziekenhuis in Rotterdam. Dit meldt RTV Rijnmond.  

Normal_rss_entry-250054

Kinderfilmfestival Cinekid dit jaar in het land en online


Kinderfilmfestival Cinekid presenteert deze herfstvakantie twee weken lang vanuit tien locaties een programma met een premièrefilm of serie. Naast het brengen van een bezoekje aan een van de bioscoopzalen, kunnen kinderen door middel van livestreams ook vanuit huis een feestelijke première beleven.

Normal_rss_entry-250070

AOb: grootste deel van leerkrachten niet blij met 'snotneusbesluit'


Het besluit van het kabinet om alle basisschoolkinderen met verkoudheidsklachten naar school te laten gaan, vindt geen steun bij een groot deel van het onderwijspersoneel. Dat meldt onderwijsbond AOb op basis van een eigen peiling. Twee derde van het personeel in het primair onderwijs vindt het onverstandig dat kinderen met een snotneus, keelpij...

Normal_rss_entry-250126

CPNB: tijdens de Kinderboekenweek krijg je boekjes bij je Happy Meal


McDonald's wordt de officiële nieuwe partner van de Kinderboekenweek. De fastfoodketen gaat tijdens de Kinderboekenweek geen speeltjes, maar enkel en alleen boekjes weggeven bij hun Happy Meal.

Normal_rss_entry-250050

Rouvoet waarschuwt voor op eigen houtje testen personeel


GGD-GHOR-voorzitter André Rouvoet vindt het een slechte ontwikkeling dat organisaties als de politie en basisscholen vanwege de lange wachttijden bij de GGD eigen initiatieven opstarten om hun personeel te laten testen op corona. "Er ontstaat een foutief beeld dat er een andere commerciële markt is. Het gaat soms om dezelfde materialen waarvan w...

Normal_rss_entry-250003

Kinderen tijdens lockdown twee keer zo lang voor scherm


Tijdens de intelligente lockdown eerder dit jaar waren kinderen dagelijks gemiddeld ruim drie uur langer online, tot wel zeven uur in totaal. De meeste tijd werd doorgebracht op een smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek van cybersecuritybedrijf NortonLifeLock. Veel ouders zagen ook hun eigen schermtijd toenemen.

Normal_onderwijs_algemeen_rekenen_school

'Niet alle leerlingen krijgen dezelfde reken-wiskundestof aangeboden'


“Niet alle leerlingen wordt dezelfde mogelijkheden geboden om bepaalde reken-wiskundestof te leren. Zelfs niet als ze les krijgen uit dezelfde methode, omdat methodes zo zijn georganiseerd dat niet alle leerlingen dezelfde opgaven voorgelegd krijgen.” SLO’er Marc van Zanten verdedigt woensdag 30 september zijn proefschrift Opportunities to learn...

Logo_vergrootglas__inspectie__toezicht__controle

Inspectie onderzoekt bijzondere bekostiging in primair en speciaal onderwijs


In opdracht van de directie Primair Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voert de inspectie in het tweede halfjaar van 2020 een controle uit naar de rechtmatige verkrijging van de bijzondere bekostiging in 2020 voor leerlingen bij scholen in het primair en speciaal onderwijs.

Normal_rss_entry-249920

Experts over leesvaardigheid: stel hogere doelen en begeleid meer


Het is beter voor de leesvaardigheid van basisschoolleerlingen als de lat niet te laag wordt gelegd en ze genoeg begeleiding krijgen bij het lezen. Dat zeggen experts tijdens een bijpraatsessie over leesvaardigheid in de Tweede Kamer. Zij willen hier meer aandacht voor tijdens de opleiding van nieuwe leraren.

Normal_normal_oerrr_samenspeeldagen__beeld_via_persbericht_natuurmonumenten_

OERRR organiseert SamenSpeeldagen voor kinderen met een beperking


Samen spelen en de natuur ontdekken is voor kinderen met een beperking niet zo vanzelfsprekend. Dat moet anders, vindt OERRR. Daarom organiseert het jeugdprogramma van Natuurmonumenten op 23 en 26 september de SamenSpeeldagen. Dit meldt Natuurmonumenten.

Normal_csm_minister_van_nieuwenhuizen_bezoekt_verkeersles_in_marum_d7c09148c7

Minister Van Nieuwenhuizen krijgt verkeersles in Marum


Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bezocht op 21 september OBS De Sprinkplank in Marum. Daar was ze aanwezig bij een aantal verkeerslessen van basisschoolleerlingen uit de groepen 1 tot en met 8. Dit meldt Provincie Groningen.

Normal_kinderopvang_peuter_kleuter_meisje_speelgoed_spelen

FNV: Kabinet moet werkende ouders tegemoet komen


De FNV roept het kabinet op om werkende ouders tegemoet te komen met extra betaald verlof, gedurende de coronacrisis. Anders doen zeker vrouwen weer structurele stappen terug op de arbeidsmarkt. Dit meldt de FNV.

Normal_overblijven__kinderen__eten__lunch__kind__blij__overblijfouder__tussenschoolse_opvang

Onderzoek UM: aanleren gezond gedrag op basisschool dringend noodzakelijk


Kinderen worden gezonder als ze op school gezond lunchen, gevarieerd bewegen en in de klas leren over gezond gedrag. Dat blijkt uit het project Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT), waarvan op dinsdag 22 september de eindresultaten bekend worden gemaakt tijdens een symposium in Venlo. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vergeleken v...

Normal_rss_entry-249846

Van Nieuwenhuizen opent Kraanwaterdag


Ruim 200.000 kinderen krijgen woensdag les over kraanwater op de Nationale Kraanwaterdag. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen opent deze themadag op de basisschool de Taaltuin in Schiedam.

Normal_background-4399939_640

62.000 leerlingen gaan voor wereldrecord hologram bouwen


Ruim 62.000 leerlingen van 882 basisscholen en 159 voortgezet onderwijsscholen beginnen aanstaande maandag 28 september aan het wereldrecord hologram bouwen. Leerlingen maken hun eigen ontwerp en kunnen dit vervolgens als een echt hologram boven hun mobiele telefoon laten zweven. Naast het actief ontwerpen en aan de slag gaan, gaat het record vo...

NOG Basisonderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk basisscholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Het went niet. Het went nooit

Normal_foto_henk

M. is een kleine lieve jongen in een lichaam van twee meter lang.M. is verdrietig vanochtend en M. vecht.Tegen tranen.Tegen verwachtingen.Tegen zichzelf.

NOG Topvacatures

NOG Interview

Vervolgplannen na de middelbare school: tussenjaar of toch meteen studeren?

Normal_photo-1456513080510-7bf3a84b82f8


Het was een gek jaar voor eindexamenkandidaten. Vanwege corona gingen de centrale eindexamens niet door en vielen eindgala’s en examenreizen in het water. Wat betekent het ...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten