Nationale Onderwijsgids

NOG Voortgezet Onderwijs nieuws

Normal_leerlingen__kinderen__basisschool__po__huiswerk__afkijken__leren

Week 3: burgerschapsonderwijs, fraude bij de RUG en boze ouders


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: scholenkoepel Verus hekelt de manier waarop minister Arie Slob (Onderwijs) het burgerschapsonderwijs wil vormgeven, wederom fraude bij Rijksuniversiteit G...

Normal_fryslan__friesland__vlag

Friese scholen krijgen spel aangeboden over politiek


Het Provinciespel, een initiatief van de provincie Fryslân in samenwerking met ProDemos, is een nieuw, levensecht spel om jongeren inzicht te geven in de politiek in Fryslân. Zo begrijpen en onthouden ze beter hoe democratie werkt, wat de provincie doet en hoe het is om Statenlid te zijn. Het spel wordt gratis aangeboden aan Friese basisscholen,...

Normal_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Gezondheidszorg in onderwijstijd: wat zijn de regels?


Alle kinderen moeten naar school kunnen gaan, ook als zij gezondheidszorg nodig hebben. Voor acute zorg is in elke school bedrijfshulpverlening (BHV) aanwezig. Voor leerlingen die op regelmatige basis gezondheidszorg nodig hebben, moeten structurele afspraken worden gemaakt over wie die zorg in de school verleent. Het ministerie van Onderwijs, C...

Normal_rss_entry-214314

'Nieuwe aanpak nodig om zelfmoord jongeren te voorkomen'


Om zelfmoord onder jongeren vaker te voorkomen, zijn nieuwe manieren van samenwerking nodig. Die aanbeveling doet een commissie die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar jongeren die hun leven beëindigen. De onderzoekers interviewden ouders, vrienden, docenten en behandelaars van 35 jongeren di...

Normal_bibliotheek__lezen__taal__boeken

De waanzinnige boomhut meest uitgeleende boek van 2019


De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton was het meest uitgeleende boek van 2019. Het duo haalde ook de tweede plaats in de biebs, met De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen. De zeven zussen van Lucinda Riley eindigde op de derde plek. Dat meldt CPNB.

Logo_ouders_van_nu

Ouders van Nu is petitie begonnen voor structurele onderwijsinvesteringen


Om het kabinet aan te sporen structureel te investeren in zowel het primair als voortgezet onderwijs, heeft het tijdschrift Ouders van Nu een petitie online gezet. De petitie wordt op 30 januari, de eerste dag van de onderwijsstaking, aan het kabinet gegeven. Dit melden Ouders van Nu en de Algemene Onderwijsbond (AOb). 

Normal_vlag_canada

Canisius College werkt met Canadese school aan project over Bevrijding


De Canadese Featherston Drive Public School in Ottawa en het Canisius College in Nijmegen gaan samen aan de slag met een project over 75 jaar bevrijding. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_vaccineren__spuit__injectie

Minder jonge doden door meningokokken, inenten blijft belangrijk


De levensgevaarlijke bacterie meningokokken type W eiste in 2019 minder levens dan het jaar ervoor. Desondanks moet Nederland alert blijven op de bacterie die vorig jaar van negen mensen het leven eiste en tientallen mensen ernstig ziek maakte. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Logo_logo_vereniging_hogescholen_hbo

'Bevolkingskrimp is niet alleen een probleem van het hbo'


De bevolkingskrimp is niet alleen een probleem van het hbo, maar van het hele land. Om dit het hoofd te bieden is de gezamenlijke inzet nodig van alle onderwijsniveaus, het bedrijfsleven en overheden. Dit zei voorzitter van Vereniging Hogescholen Maurice Limmen gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak. Dit meldt Vereniging Hogescholen. 

Normal_staken__onderwijs__schoolbord

Onderwijsvakbonden kondigen tweedaagse staking officieel aan


In een brief aan de PO-Raad hebben de onderwijsvakbonden formeel de onderwijsstaking van eind januari aangekondigd. Hierin roepen zij hun leden uit het primair en voortgezet onderwijs op om op donderdag 30 en vrijdag 31 januari het werk neer te leggen. Dit meldt de PO-Raad.

Normal_rss_entry-214233

Veel Nederlanders weten niet dat twee kinderen per klas in armoede leven


In Nederland groeien 315.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar op in armoede. Dat aantal ligt hoger dan de meeste Nederlanders denken. 70 procent schat het aantal kinderen dat onder de armoedegrens leeft te laag in of geeft aan geen idee te hebben van de omvang van kinderarmoede.

Normal_kraan_kraanwater

Waterflessen in plaats van leidingwater voor acht Amsterdamse basisscholen


Leerlingen van acht Amsterdamse basisscholen van de Amsterdamse Oecumenische Scholengroep (AMOS) mogen voorlopig geen water uit de kraan drinken. Het loodgehalte in het leidingwater is mogelijk te hoog. De scholengroep heeft daarom grote voorraden aan flessen drinkwater ingeslagen. Dit meldt NU.nl.

Normal_tweede_kamer

Rondetafelgesprek en hoorzittingen over herziening landelijk curriculum


De Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap houdt op woensdag 15 januari een rondetafelgesprek over de herziening van het landelijk curriculum. Centraal staat de vraag hoe het onderwijsprogramma in het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs meer toekomstgericht kan worden gemaakt. Dit meldt de Tweede Kamer.

Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

Onderzoekers testen model dat schoolverzuim zou moeten voorspellen


Leerlingen die langdurig van school verzuimen, ontvangen van de gemeente Den Haag een kennisgevingsbrief. Het doel van deze brief is het voorkomen van toekomstig verzuim. Voor een deel van de leerlingen levert het sturen van een brief niet het gewenste resultaat en zou een gesprek beter passen. Om deze groep leerlingen beter in beeld te krijgen,...

Normal_kleur__potlood__school

Onthulling predicaten Excellente School op maandag 20 januari 2020


Op maandag 20 januari wordt bekend welke scholen de komende drie jaar (2020, 2021 & 2022) het predicaat Excellente School 2019 mogen dragen. De predicaten worden toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen. De uitreiking van de predicaten zal op feestelijke wijze plaatsvinde...

Normal_rss_entry-214084

Vooral jongeren onder de 18 betrokken bij misdrijven, aldus de politie


Aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven is een einde gekomen. Vorig jaar werden ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018. Vooral jongeren plegen steeds vaker misdrijven, constateert de politie bij de presentatie van de jaarcijfers.

NOG Voortgezet Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk middelbare scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Intelligentie miskend: niet gesignaleerde hoogbegaafdheid leidt tot problemen

Normal_foto_hon

In mijn praktijk zie ik ze vaak, kinderen die overduidelijk hoogbegaafd zijn, maar die daar niet in erkend worden door hun omgeving. Ze zijn anders, ze voelen zich anders, maar worden niet als zodanig benaderd en begeleid. Dat dat niet zonder gevolgen blijft, dat is evident.

NOG Interview

Duurzaamheidslessen op school: 'Houd het klein, hanteerbaar en positief'

Normal_tweede_groene_vlag_wordt_opgehangen


Smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en extremere weersomstandigheden: de opwarming van de aarde heeft grote gevolgen. Toekomstige generaties zullen nog meer van d...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht