Nationale Onderwijsgids

NOG Voortgezet Onderwijs nieuws

Normal_griep-ziek-verzuim

Griepepidemie is nu officieel voorbij


Het aantal mensen met griepachtige klachten dat naar de huisarts ging in de week van 23 tot en met 29 januari lag onder de epidemische grens van 58 per 100.000. Dit betekent dat de griepepidemie nu officieel voorbij is. Dat meldt VOS/ABB.  

Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Onderwijsinspectie tegen lagere lat examens voortgezet onderwijs


De Onderwijsinspectie vindt het een slecht idee om ook dit jaar voor eindexamenkandidaten uit het voortgezet onderwijs de lat lager te leggen. De Onderwijsinspectie laat dit aan NRC weten in een reactie op de pleidooien om vanwege de gevolgen van de coronacrisis weer een jaar soepeler om te gaan met de examens. Dat meldt VOS/ABB.

Normal_sanitary-pad-and-menstrual-tampon-on-a-pink-backgr-2022-11-09-05-06-37-utc__1_

Menstruatiekastje voor leerlingen in armoede op Dulon College


Op het Dulon College in Ede kunnen leerlingen sinds kort een menstruatiekastje vinden. In dat menstruatiekastje kunnen jonge meiden die niet genoeg geld hebben voor menstruatieartikelen, die er gratis uithalen. Zulke kastjes zijn nodig in Nederland, want één op de tien jonge vrouwen kan niet altijd tampons, maandverband of andere menstruatiearti...

Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Zorgen bij leerlingen en hun ouders over niet versoepelen eindexamens


Ouders en leerlingen maken zich steeds meer zorgen over de eindexamens van dit jaar. Dat zeggen de organisaties die opkomen voor de belangen van de ouders en leerlingen. De organisaties zeggen dat de leerlingen nog steeds achterstanden hebben, opgelopen vanwege de coronamaatregelen. Dat meldt de NOS. 

Normal_boy-feeding-newborn-baby-with-bottle-of-milk-2022-02-02-03-48-28-utc

Negentig procent van de baby's heeft dit jaar al een vaccinatie gehad tegen BMR


Tenminste 90 procent van de baby’s heeft volgens de registratie van het RIVM een vaccinatie gehad tegen bof, mazelen en rodehond (BMR). Ook is bij zo’n 93 procent van de baby’s een vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP-vaccinatie) geregistreerd. Dat meldt de RIVM.

Normal_visualizing-data-abstract-purple-background-wit-2022-11-14-13-04-38-utc

ChatGPT formuleert onderwijsmotie van D66


Tweede Kamerleden Hind Dekker – Abdulaziz en Paul van Meenen van D66 hebben voor het eerst in de parlementaire geschiedenis motie ingediend die door de computer is opgesteld. De Kamerleden gebruikten de tekstgenerator ChatGPT om een motie over het gebruik van de chatbot op te stellen. Dat meldt VOS/ABB.  

Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Coronapandemie leidde tot ruim drie maanden leerachterstand


Kinderen hebben tijdens de coronaperiode een leerachterstand van drie maanden opgelopen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Er is voor het onderzoek ook naar studies in Nederland gekeken. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behavior staat een artikel over dit onderzoek. Dat meldt VOS/ABB.

Normal_rss_entry-366791

Onderwijsminister Wiersma sluit smartphoneverbod in klas niet langer uit


Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone e...

Normal_rss_entry-366737

Rekenmachines moeten volgens het CDA en de SP langer meegaan op school


CDA en SP willen dat scholen ophouden met ieder jaar nieuwe eisen stellen aan rekenmachines die leerlingen mogen gebruiken. De Kamerleden René Peters (CDA) en Peter Kwint (SP) dienen daartoe woensdag een voorstel in tijdens een debat over digitalisering in het onderwijs. Zij rekenen op steun van een Kamermeerderheid.

Logo_bosatlas_tentoonstelling

Bosatlas van toen, nu en de toekomst in het Allard Pierson museum


De Bosatlas heeft een belangrijke rol in de aankomende tentoonstelling Open kaart – van atlas tot streetmap van het Allard Pierson. De tentoonstelling toont zeven eeuwen cartografie in Nederland en werpt ook een blik op de toekomst. Aan de hand van talrijke kaarten en atlassen vanaf de vijftiende eeuw, neemt de tentoonstelling bezoekers mee op r...

Normal_virtual_reality_bril_vr

Nieuw Techno Centrum in Eibergen is de extra dimensie van het Assink lyceum


Het open huis van het Assink lyceum aan de Rekkenseweg in Eibergen krijgt dit jaar een hele andere dimensie. Dat heeft met de ingebruikname van het nieuwe Techno Centrum te maken. Dat meldt het AD. 

Normal_schoolreisje_kinderen_bus

Schoolreisjes dit jaar korter en iets minder spectaculair dan voorheen


Schoolreisjes zijn dit jaar een stuk minder spectaculair, korter en minder ver dan afgelopen jaren. Dat komt omdat de kosten voor deze tripjes behoorlijk zijn opgelopen. Ook zijn de regels rondom de vrijwillige ouderbijdrage veranderd, er komt dus minder geld binnen op de scholen. Dat meldt de NOS. 

Normal_rss_entry-366182

Voor monument Joodse kinderen zoekt Kamp Westerbork 1,5 miljoen knopen


Kamp Westerbork zoekt 1,5 miljoen knopen voor een monument voor Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Naar schatting werden in die tijd in concentratiekampen 1,5 miljoen kinderen om het leven gebracht. Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé geeft vrijdag op middelbare school De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg het...

Normal_odd-1037935_1920

Gymleraar Alkmaarse school verdacht van het verleiden van minderjarige leerling


Een docent van een middelbare school in Alkmaar zou een minderjarige leerlinge hebben verleid. Hij moet zich binnenkort bij de rechter verantwoorden. De gymleraar is zelf niet meer werkzaam op de middelbare school. Dat meldt NH Nieuws.

Normal_scott-webb-o0t1sighafm-unsplash__1_

Vmbo-leerlingen onderbouw Loket Zwijndrecht krijgen ook praktijkvakken


In het schooljaar van 2023/2024 begint Loket Zwijndrecht met Vakwerk. Een nieuw onderbouwprogramma voor leerlingen op de vmbo-school waardoor ze al vroeg kennismaken met praktijkvakken. Dit meldt PZC. 

Normal_happy-kids-with-their-african-american-female-scie-2022-04-19-22-13-41-utc__1_

Groep 8-leerlingen met vwo-advies kunnen nu ook kiezen voor GymTech


Breed geïnteresseerde leerlingen in Delft met een vwo-advies hoeven niet meer te kiezen uit alleen vwo, vwo-technasium of gymnasium. Er is een vierde keuzeoptie bijgekomen: GymTech. Een opleidingsvariant die vakken van het gymnasium én technasium biedt, waardoor eerstejaars naast Latijn ook Onderzoek & Ontwerpen volgen. Dit meldt Delft op zo...

NOG Voortgezet Onderwijs Informatie

NOG Van onze klanten

NOG Blog

Authenticiteit toon je niet binnen twee minuten

Normal_pascal_cuijpers

Het was de laatste vrijdag van de zomervakantie nog prachtig weer. Om de vakantie goed af te sluiten gingen we met een select vriendengezelschap voor een hapje en een drankje naar de binnenstad van Eindhoven. We waren nog slechts een weekend verwijderd van de maandag waarop weer een nieuw schooljaar aan uitdagingen en kansen zou gaan beginnen. T...

NOG Zoek en vergelijk middelbare scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Topvacatures

NOG Interview

Het Calvijn College is smartphonevrij: 'Het is echt een cultuuromslag'

Normal_trendy-girl-teenager-school-student-in-the-classr-2022-03-14-22-32-03-utc__1_


‘Thuis of in de kluis.’ Op het Calvijn College geldt sinds twee jaar een strikt telefoonbeleid. De scholengemeenschap wilde rust in plaats van ruis in de klas. De laatste m...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht