Nationale Onderwijsgids

NOG Voortgezet Onderwijs nieuws

Normal_computer_computerles_kinderen_digi

Positieve effecten van gamification in leermotivatie en leerprestatie gevonden


Steeds vaker worden digitale oefenprogramma’s met spelelementen (gamification) ingezet om leerlingen in het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs te verleiden vaker te oefenen. Hoe leuker de leertaak, hoe hoger de motivatie én de leerprestatie, zo is de veronderstelling. Maar klopt dat ook? In de overzichtsstudie Gamification in Digitale O...

Normal_eindtoets__toets__test__examen__tentamen

Docenten kunnen online helpdesk Cito mailen met vragen over schoolexamens


Door het besluit om het centraal examen dit jaar te schrappen, leven er momenteel veel praktische vragen over de examens in het voortgezet onderwijs. Stichting Cito opent in samenwerking met Kennisnet en SLO een online helpdesk voor vragen over schoolexamens. Dit meldt Cito.

Normal_online-4727942_1920

De leraar is live: 'Het praten over koetjes en kalfjes valt weg'


Plotseling moesten scholen hun deuren sluiten. De oorzaak: het coronavirus. In korte tijd organiseerden leerkrachten door het hele land onderwijs op afstand. Van vooraf opgenomen instructiefilmpjes tot videobellen met de leraar: per school verschilt de aanpak van digitaal onderwijs. Wij vroegen drie leraren hoe zij het online lesgeven ervaren. 

Normal_training-3207841_1920

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen gaf bijna elke school online les. De ene school doet dat met vooraf opgenomen instructiefilmpjes, de andere school kiest voor livelessen. En voor een kleuterleraar pakt digit...

Normal_coronavirus

7 op de 10 jongeren maakt zich zorgen over de coronacrisis


Jongeren nemen het coronavirus en de bijbehorende crisis in Nederland serieus. 72 procent van de jongeren maakt zich zorgen over de coronacrisis, blijkt uit een enquête onder jongeren van Stichting TeamAlert. Ook denkt ruim 7 op de 10 ondervraagden dat ook zij ziek kunnen worden door het coronavirus. Dit meldt Stichting Teamalert.

Normal_vrouwkjetuinmanmetwaardechequerechtenvrij

'Lijfrente' van Vrouwkje Tuinman wint De Grote Poeziëprijs


Op maandagavond 30 maart is de winnaar van De Grote Poëzieprijs in het AVROTROS programma Opium op NPO radio 4 bekend gemaakt. Vrouwkje Tuinman won met haar bundel Lijfrente de tweede editie van De Grote Poëzieprijs. De jongerenprijs van School der Poëzie ging naar Peter Verhelst voor Zon. Dit meldt Prijs de Poëzie.

Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Docenten meest emotioneel betrokken bij werk in 2018


Werknemers in pedagogische beroepen gaven in 2018 het vaakst van alle beroepen aan emotioneel betrokken te raken bij hun werk. Dit geldt voor bijna drie op de tien. Ook ervaarden zij het werk bovengemiddeld vaak als veeleisend. Dat laatste geldt nog meer voor werknemers in zorg- en welzijnsberoepen. Dit meldt het CBS op basis van cijfers uit de ...

Normal_lezen_vader_gezin_leren_kind4t45

Combinatie werk en schoolbegeleiding stressvol voor jong gezin


Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, hebben een korter lontje, voelen zich somberder en zijn minder vrolijk. De onzekerheid over hoe lang de situatie rondom het coronavirus nog gaat duren (64 procent) en de angst dat iemand van het gezin ziek word...

Normal_rss_entry-225932

Ouders en scholen vrezen leerachterstand door afstandsonderwijs


Schoolleiders en ouders zijn tevreden over de wijze waarop het lesgeven op afstand verloopt, maar toch vrezen ze dat er door de coronacrisis leerachterstanden ontstaan. Dat melden de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en Ouders en Onderwijs op basis van peilingen die ze hebben uitgevoerd.

Normal_rss_entry-225887

Kabinet bespreekt vandaag mogelijke verlenging coronamaatregelen


Het kabinet buigt zich dinsdag over de vraag of het gros van de coronamaatregelen wordt verlengd tot na 6 april, en of er wellicht meer moet worden gedaan om de verspreiding van het virus in te dammen. Bronnen in Den Haag zeiden maandag al te verwachten dat een aantal maatregelen ook na 6 april zal gelden.

Normal_normal_normal_normal_examen_tentamen_leerling

Examenbundel helpt docent en klassen met examenpakket


Examenvoorbereiding van ThiemeMeulenhoff biedt scholen kosteloos examenpakketten aan. Met het beschikbaar stellen van de uitgaven voor examenvoorbereiding wil de uitgeverij docenten en leerlingen te hulp schieten bij de schoolexamens. Dit meldt ThiemeMeulenhoff.

Normal_normal_kind_ipad_tablet_social_media

Robotuil kan leervaardigheden van kinderen met autisme verbeteren


Kinderen met autisme kunnen hun leervaardigheden mogelijk verbeteren met een hiervoor ontwikkelde robot, die eruit ziet als een uil. De robotuil, die Kiwi heet, is ontwikkeld door de University of Southern California. Dit meldt RTL Nieuws.

Normal_normal_geweld_agressie

Toename meldingen huiselijk geweld door coronacrisis nu scholen dicht zijn


Het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht meldt dat huiselijk geweld toeneemt nu de scholen gesloten zijn in verband met het coronavirus. De spanningen in gezinnen nemen toe en dit leidt tot meer seksueel misbruik, ruzies en geweld. Dit melt RTL Nieuws.

Normal_normal_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

LAKS lanceert examenklacht.nl voor schoolexamens


LAKS lanceert met ingang van vandaag examenklacht.nl. Hier kunnen scholieren terecht met klachten over hun schoolexamens. Het gaat om een aanpassing van de welbekende eindexamenklachtenlijn. "Het is in deze onzekere tijden heel belangrijk dat scholieren ergens terecht kunnen met hun klachten en problemen. Zeker nu er zoveel gewicht ligt op de sc...

Normal_anne_frank

Videodagboek over levensverhaal Anne Frank vandaag gelanceerd


De Anne Frank Stichting en Every Media lanceren het Anne Frank videodagboek, een nieuwe manier om het levensverhaal van Anne Frank bij jongeren wereldwijd onder de aandacht te brengen. Het videodagboek bestaat uit vijftien afleveringen. Dit meldt de Anne Frank Stichting. 

Normal_rss_entry-225808

'Huidige coronamaatregelen, voor onder meer scholen, ook na 6 april van kracht'


De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen.

NOG Voortgezet Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk middelbare scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

Hoe maak je een goede planning?

Normal_juliette_maltha_nieuw

Thuis leren? Studiecoach Julliete Maltha legt je stap voor stap uit hoe je een goede studieplanning voor je huiswerk of het leren voor toetsen en examens maakt. Lees hier het stappenplan of bekijk de video met uitleg.

NOG Interview

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat

Normal_training-3207841_1920


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten