Nationale Onderwijsgids

NOG Voortgezet Onderwijs nieuws

Normal_pasen__paasdagen

Nationale Onderwijsgids wenst je fijne Paasdagen!


De redactie van de Nationale Onderwijsgids zal op Tweede Paasdag (paasmaandag) gesloten zijn.Vanaf dinsdag 23 april voorzien we je weer van al het dagelijkse actuele onderwijsnieuws, de nieuwste vacatures en wetenswaardigheden, achtergronden en video’s over onderwijsgerelateerde onderwerpen.  

Normal_wc-1033443__340

Week 16: Stint terug, jongens moeten zittend plassen en Dag tegen Pesten


Iedere vrijdag laten we je een weekoverzicht zien waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. In week 16 waren dat onder meer de Eindtoets PO, de Dag tegen Pesten en het akkoord voor de Stint.

Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Ontwikkeling PISA- en examenresultaten VO openbaar gemaakt


De Commissie-Steur heeft minister Slob antwoorden gegeven op de vragen van de Tweede Kamer over de ontwikkeling van de PISA- en examenresultaten in het voortgezet onderwijs in de afgelopen tien jaar. De antwoorden zijn in het rapport Vaardigheidsontwikkelingen naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit melden Cito en Nationaal Regieorgaan Onderwijsonder...

Normal_geld__euro__munt__briefgeld

Veel aanvragen subsidie voor begaafde leerlingen


Van de 152 samenwerkingsverbanden hebben 147 een (gezamenlijke) subsidieaanvraag ingediend om het onderwijs- en ondersteuningsaanbod in hun regio verder vorm te geven. Dit meldt Rijksoverheid.

Normal_rss_entry-178872

Aanhouding bij scholierenactie Amstelveen


Bij een actie van scholieren bij een school in Amstelveen is vrijdag een jongere aangehouden. De politie meldt dat die persoon is opgepakt voor het beledigen van een handhaver.

Normal_gesprek__cursus__bijeenkomst__praten

Regius College Schagen winnaar debatwedstrijd Meet the Boss 2019


Het Regius College Schagen is vandaag als winnaar uitgeroepen van de debatwedstrijd Meet the Boss 2019. De wedstrijd, die georganiseerd wordt door Jet-Net & TechNet, leidt tot heftige discussies, inspirerende argumenten en grootse uitsmijters. Maar het laat leerlingen bovenal nadenken over de waarde van technologie voor de maatschappij. Nege...

Normal_toets__tentamen__examen

Nieuwe literatuurstudie naar toekomstbestendigheid eindexamens


Hoe toekomstbestendig is het examen? Er zijn goede argumenten voor het handhaven van het huidige examen. Tegelijkertijd dringen critici aan op aanpassingen. In een nieuwe literatuurstudie gaan vijf onderzoekers in op de argumenten voor en tegen het huidige examen. Dit meldt NRO.

Normal_knaw_logo

Drie nieuwe Faces of Science geven inkijkje in leven als wetenschapper


Drie nieuwe onderzoekers starten met hun blog voor Faces of Science. Dit zijn Lucas van der Deijl, Sophie Hermans en Leanne Jansen. Deze nieuwe Faces geven hiermee een inkijkje in hun leven als wetenschapper. Dit meldt KNAW.

Normal_politie__auto

Politie adviseert sluiting school om verwachte rellen rondom examenfeest


Het Amstelveen College heeft vandaag de deuren gesloten in overleg met de politie. De school is bang voor rellen tijdens het eindexamenfeest. Het bestuur had diverse signalen gekregen dat leerlingen de jaarlijkse examenstunt ernstig wilden verstoren. Dit melden Het Parool en NU.nl.

Normal_pesten_cyberpesten_social_media_computer_laptop_meisje_kind_verdriet_bang

Dag tegen Pesten: 'Pesters zitten er vaak niet op te wachten om te pesten'


Vandaag, 19 april, is het de Landelijke Dag tegen Pesten. Het stoppen en voorkomen van pestgedrag is iets wat elke dag aandacht vraagt, maar het is goed om op deze dag bewust stil te staan bij pesten en de gevolgen ervan.

Logo_logo__nuffic

Winnaars Junior Speaking Contest 2019 bekend


Mila Mabelis van het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo en Margriet van der Kaaij van Het College Weert zijn de winnaars van de Junior Speaking Contest 2019. Dit meldt Nuffic.

Normal_mark_rutte-1

Banen, onderwijs en zorg centraal bij werkbezoek Rutte aan Zeeland


Minister-president Rutte brengt woensdag 24 april een bezoek aan Zeeland. Hij ontmoet onder meer ondernemers, leraren, verpleegkundigen en bewoners met wie hij spreekt over de toekomst van de provincie. Het kabinet investeert samen met de regio 70 miljoen euro om ervoor te zorgen dat het in Zeeland fijn wonen en werken blijft. Dit meldt Rijksove...

Normal_les_docent_klas_studeren_college

Docenten nauwelijks geïnteresseerd in training herkennen radicalisering


Docenten tonen nauwelijks interesse in trainingen om radicalisering en tegenstellingen tijdig te herkennen bij leerlingen. Dit meldt de NOS.

Normal_groente_gezond

Nog nooit deden zo veel scholen mee aan de ‘Dag van Gezonde Schoolkantine’


Dinsdag 16 april was de dag van de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine. Deze dag is door het Voedingscentrum geïnitieerd met als doel aandacht voor gezonde voeding te promoten op scholen. Er deden dit jaar 168 scholen mee: een record. Zij ontvingen de Schoolkantine Schaal. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders. 

Normal_manon_sikkel

Manon Sikkel benoemd tot nieuwe Kinderboekenambassadeur


Manon Sikkel is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal zij zich inzetten voor meer leesplezier onder kinderen en jongeren. Op 10 april werd zij officieel benoemd tijdens het congres Lezen Centraal van Stichting Lezen in TivoliVredenburg. Ze ontving haar ambtsketen uit handen van haar voorgangers, Hans en Moniqu...

Normal_boeken__lezen

VoorleesExpress stimuleert geletterde thuisomgeving en verhaalbegrip


In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt uit een effectstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien. Optimalisering van het progra...

NOG Voortgezet Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk middelbare scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

'Te vaak gebeurt het dat we luisteren om te reageren in plaats van om te begrijpen...'

Normal_foto_henk

T. zit in mijn klas. De afgelopen week was ze stil. Toen ik haar vroeg waarom, liet ze me een briefje zien. Ze hield een stilteprotest.  Ik vroeg haar er een gastblog over te schrijven en hielp haar erbij. Ik heb veel van haar geleerd. Leerlingen zijn fantastisch.

NOG Interview

De Dag tegen Pesten wil bewustzijn creëren: 'Pesten is een groepsprobleem'

Normal_normal_pesten__eenzaam__pestgedrag


Op de Dag tegen Pesten is er – in tegenstelling tot veel andere Dagen van, Dagen tegen of Dagen voor het een of ander – niet één groot centraal evenement met muziek, optred...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht