Nationale Onderwijsgids

NOG Voortgezet Onderwijs nieuws

Normal_campagnebeeld-naam-campus-1024x576

Van tevoren aanmelden bij officiële opening onderwijscampus Porteum


Mensen die graag naar de officële opening op vrijdag 8 oktober van onderwijscampus Porteum in Lelystad willen gaan moeten zich daarvoor online aanmelden. Er zijn in totaal 4500 mensen welkom en die worden verdeeld over zes tijdsloten. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Normal_schoolverlaters__school__leren__studenten__leerlingen

Een Europese school is Europa in het klein: ‘Meertalig en multicultureel’


Het gebouw van de Europese school in Bergen is aan het einde van zijn levensduur. Dus gaat de school verhuizen, waarschijnlijk naar Alkmaar. Een mooi moment om eens wat dieper in dit onderwijssysteem te duiken. Voor wie zijn Europese scholen bedoeld? Wat kenmerkt het curriculum? En hoe kom je er als leraar terecht? Een interview met HR-adviseur ...

Normal_rss_entry-299098

Onderzoek: schoolpersoneel pest vaker lhbti+-jongeren dan hetero's


Lhbti+-jongeren worden op scholen vaker dan heteroseksuele jongeren gepest door leerkrachten en ander schoolpersoneel. Dit komt naar voren uit nieuw onderzoek van jeugdonderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Onderzoek RIVM: sluiting van scholen minst populaire coronamaatregel


Welke coronamaatregelen moeten er genomen worden als het virus de komende maanden toch weer oplaait? Die vraag stelde het RIVM aan de Nederlandse bevolking. Het sluiten van scholen in de minst populaire maatregel. Dit meldt RTL Nieuws. 

Normal_prinses_laurentien

Europese School Den Haag wordt geopend door Prinses Laurentien


Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden opent op vrijdag 1 oktober het gebouw van de middelbare school van de Europese School Den Haag. De school is gevestigd in het pand van het Aloysius College. De Europese School Den Haag (ESH) geeft onderwijs aan kinderen van medewerkers van de instellingen van de Europese Unie. Momentee...

Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Centraal aanmeldmoment voortgezet onderwijs: Tweede Kamer stemt voor


De Tweede Kamer heeft op 14 september een wetsvoorstel aangenomen om de overgang van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs anders in te richten. Dit zou dan vanaf schooljaar 2023/2024 werkelijkheid moeten worden. Dit meldt Vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. 

Normal_rss_entry-298776

Tientallen basisschoolklassen in Zuid-Nederland thuis in quarantaine


Ook in het zuiden van Nederland zitten na de eerste schoolweek alweer tientallen klassen thuis in quarantaine. Van grote besmettingsclusters is voor zover bekend geen sprake, maar uit voorzorg moeten in het basisonderwijs nog steeds klassen naar huis worden gestuurd als een leerling of leerkracht positief test op het coronavirus. Uit een rondgan...

Logo_eigenwijsheid-1.

Adviesraad ÉigenWijs geeft een stem aan thuiszittende leerlingen


Adviesraad ÉigenWijs is 2 juni opgericht. ÉigenWijs representeert thuiszitters en jongeren die vastlopen in het onderwijs. Een urgent probleem binnen het onderwijsveld. Dit meldt LAKS.

Normal_rss_entry-298604

Campagne 'Drop je knife' moet jongeren aansporen om mes in te leveren


De overheid probeert jongeren die een mes in bezit hebben te overtuigen om dat in te leveren. Half oktober wordt een inzamelweek gehouden waarbij jongeren dat anoniem kunnen doen, zonder een straf te riskeren. De week is onderdeel van een campagne die vandaag wordt gelanceerd: "Drop je knife en doe wat met je life".

Logo_campagnebeeld-naam-campus-1024x576

Leerlingen voelen zich niet veilig in schoolcampus Porteum Lelystad


De nieuwe schoolcampus Porteum in Lelystad kampt met flinke (opstart)problemen. Sinds de start van het nieuwe schooljaar zijn er al verschillende klachten van ouders en leraren binnengekomen bij Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL). Zelfs het schoolbestuur heeft een brief geschreven. Dit meldt Omroep Flevoland.

Logo_nationaal_schoolontbijt__logo_

Scholen kunnen zich weer aanmelden voor Nationaal Schoolontbijt


In de week van 1 t/m 5 november gaan kinderen van basisscholen, kinderdagverblijven en brugklassen weer ontbijten op locatie tijdens het Nationaal Schoolontbijt. Het thema van dit jaar is 'Altijd een gezond ontbijt'. Scholen kunnen zich voor 17 september inschrijven. Dit meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Logo_nationale_denktank_logo

Nationale Denktank kijkt naar kwaliteit primair- en voortgezet onderwijs


De jaarlijks terugkerende Nationale Denktank is weer van start gegaan. Dit jaar gaat een groep van twintig denkers de kwaliteit van het primair- en voortgezet onderwijs onderzoeken. Dit meldt Consultancy.nl 

Logo_onderwijsraad_logo_nieuw

Onderwijsraad: nieuw werkprogramma vanwege druk op onderwijs


Wat is nodig om de onderwijsprestaties te verbeteren? Hoe kunnen onderwijsbesturen worden versterkt? En wat zijn de kansen en risico’s van ‘Europa’ voor het Nederlandse onderwijssysteem en onderwijsbeleid? Het Werkprogramma 2022 schetst welke adviezen en verkenning de Onderwijsraad in 2022 uitbrengt. Dit meldt de Onderwijsraad. 

Normal_child-1439468_1920

Praat op school met kinderen over onveiligheid thuis


Geweld hoort nergens thuis (GHNT) heeft de gids Ieder kind geïnformeerd gemaakt. De gids geeft scholen handvatten om met kinderen in gesprek te gaan over huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Normal_school-5118180_1920

Inspectie van het Onderwijs wil dat scholen tijdelijke sluiting melden


Scholen en instellingen moeten het gaan aangeven als ze moeten sluiten vanwege het coronavirus. Ook bij heropening is de vraag om dit door te geven. Dit meldt de Inspectie van het Onderwijs. 

Normal_passport-2733068_1920

Gorcumse school weigert leerlingen zonder vaccinatie voor buitenlandse trip


Middelbare scholieren die niet zijn ingeënt willen wel graag mee op schoolreis. De scholen zitten er echter mee in hun maag. Lyceum Oudehoven in Gorinchem wil niet-gevaccineerde leerlingen thuis laten. Dit meldt de Volkskrant. 

NOG Voortgezet Onderwijs Informatie

NOG Zoek en vergelijk middelbare scholen

Op deze widget vind je informatie over basisscholen en middelbare scholen. Voor verschillende doelgroepen biedt deze widget interessante informatie over onderwijs en resultaten.

NOG Blog

De schaduwkant der verwachtingen

Normal_pascal_cuijpers

Het is deze maand vijfentwintig jaar geleden dat ik de kamer in mijn ouderlijk huis verruilde voor een gehuurde kamer bij een hospita. Het zou het laatste jaar worden van de vierjarige mbo-opleiding die ik volgde in Boxtel. De dagelijkse reistijd van in totaal drie uur kon ik beter besteden aan mijn studie en daarom koos ik voor een onderkomen d...

NOG Topvacatures

NOG Interview

Een Europese school is Europa in het klein: ‘Meertalig en multicultureel’

Normal_schoolverlaters__school__leren__studenten__leerlingen


Het gebouw van de Europese school in Bergen is aan het einde van zijn levensduur. Dus gaat de school verhuizen, waarschijnlijk naar Alkmaar. Een mooi moment om eens wat die...

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht

NOG Van onze klanten

NOG Meer vacatures