NOG Docenten nieuws

Normal_kinderen_sporten_bewegen_buiten_spelen

SP wil drie uur per week gymles door een vakdocent


De SP wil dat basisschoolleerlingen drie keer per week gymnastiekles gaan krijgen van een vakdocent. Dit kost zo’n 275 miljoen euro, maar dat geld is volgens de partij een investering voor de langere termijn: gezondere leerlingen maken minder zorgkosten. Dit meldt NOS.

Normal_mishandeling_vuist

Rotterdamse leraar geschorst vanwege mishandeling 8-jarige leerling


Een leerkracht van een Rotterdamse basisschool wordt verdacht van het gebruiken van zwaar fysiek geweld tegen een achtjarige leerling. Hij is per direct geschorst en de school is een onderzoek begonnen. Dit meldt RTV Rijnmond.

Normal_meisjes_kinderen_tekenen_schrijven_huiswerk_schoolopdracht_schoolwerk_klas_leerling

Week 46: kerstpost voor eenzame ouderen en een taboe op roken


Iedere vrijdag sluiten wij de werkweek af met een overzicht waarin we kort terugblikken op de vijf meest opvallende nieuwsitems van de afgelopen week. Het meest opmerkelijke nieuws en best gelezen van week 46 was:

Logo_vrije_universiteit_amsterdam_vu_logo_2

VU start bijzondere leerstoel samen met ICCO en ACT Alliance


Sinds 2015 worden wereldwijde uitdagingen zoals armoede en klimaatverandering aangepakt in het kader van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Tot nu toe is er echter nauwelijks aandacht voor de rol van religie in het bereiken van de SDG’s, terwijl religie voor het overgrote deel van de wereldbevolking een belangrijke rol speelt. Meer inzich...

Normal_onderwijsraad_logo

Nieuwe voorzitter en leden van Onderwijsraad benoemd


Prof. dr. Edith Hooge wordt de nieuwe voorzitter van de Onderwijsraad. De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Van Engelshoven en Slob besloten haar voor te dragen voor benoeming. De benoeming gaat in op 1 januari 2019. Naast de voorzitter worden negen leden benoemd voor de periode 2019-2022. De Onderwijsraad is het hoogste adviesorga...

Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Nieuw trainingsspel signaleren kindermishandeling gepresenteerd


Stichting Praat en Spelpartners hebben vorige week in Amsterdam 'Signalenwijzer' gepresenteerd. Dit is een laagdrempelig trainingsspel om in gesprek te gaan over het signaleren en herkennen van kindermishandeling en te oefenen met casussen en signalen. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Normal_rss_entry-159730

Ook vierdaagse lesweek basisschool in Geleen


De school voor speciaal basisonderwijs De Blinker in Geleen voert per direct een vierdaagse lesweek in voor leerlingen van groep zeven en acht, meldt de Algemene Onderwijsbond. De school kampt met een gebrek aan onderwijzers.

Normal_kinderen__buiten__spelen

Aandacht voor vroegsignalering LVB tijdens symposium 'LVB in beeld'


Donderdag 15 november vond in de WTC Expo in Leeuwarden het symposium LVB in Beeld plaats. Ongeveer tweehonderd aanwezigen spraken daar over het herkennen van een licht verstandelijke beperking. Want LVB’ers, waarvan er in Nederland ongeveer 2 miljoen zijn, krijgen nu nog te vaak een verkeerde diagnose opgelegd. Dit meldt Omrop Fryslân.

Logo_gezonde_school

Scholing voor Gezonde School-coördinatoren


Sinds september worden op verschillende plaatsen in het land scholingen aangeboden voor Gezonde School-coördinatoren. Deze scholing is expliciet bedoeld en verplicht voor de ruim 800 scholen die ondersteuning krijgen via de Ondersteuningsronde Gezonde School 2018-2019. Dit meldt Gezonde School.

Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Nieuwe driejarige pabo-variant: Research & Design in het onderwijs


De Marnix Academie, lerarenopleiding basisonderwijs in Utrecht, heeft een nieuwe opleiding: de Driejarige pabo, Research & Design in het onderwijs. De Driejarige pabo is speciaal voor studenten met vwo-denkniveau. Dit meldt Marnix Academie.

Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

'Leraren moeten voortouw krijgen in organisatie professionele ontwikkeling'


Leraren moeten ruim baan krijgen om hun eigen professionele ontwikkeling te ondersteunen en te organiseren. Van onderaf moet een nieuwe structuur worden ontwikkeld, waarbij leraren het voortouw krijgen en houden. Dit schrijft Alexander Rinnooy Kan in het advies ‘Verkenning Leraren’.

Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

Pleidooi voor plusprogramma Nederlands in voortgezet onderwijs


Op 19 november houden bekende dichters, docenten en hoogleraren een pleidooi voor Plusprogramma’s Nederlands in het voortgezet onderwijs. Zulke programma’s bestaan namelijk niet of nauwelijks. Misschien is dit wel een van de redenen waarom er ook steeds minder studenten Nederlands zijn. Dit meldt de Akademie van Kunsten.

Normal_rss_entry-159426

Zweminstructeurs opnieuw veroordeeld na verdrinking schoolzwemmen


Ook het gerechtshof in Arnhem oordeelt dat de verdrinking van een 9-jarig Syrisch meisje is te wijten aan de nalatigheid van drie zweminstructeurs. In navolging van de rechtbank heeft het hof de drie instructeurs van zwembad 't Gastland in Rhenen veroordeeld tot taakstraffen van 60 uur. Ze waren in beroep gegaan tegen het eerdere vonnis van de r...

Normal_rss_entry-159327

Rotterdam krijgt 3000 tijdelijke woningen voor leerkrachten en starters


Rotterdam wil tussen de 1500 en 3000 tijdelijke kant-en-klare huurwoningen laten neerzetten in de stad. Deze woningen die hooguit tien jaar blijven staan, moeten de woningnood voor met name starters verlichten.

Normal_classroom-824120__340

AOb wil niet meedoen in landelijk overleg lerarentekort


De Algemene Onderwijsbond (AOb) sluit niet aan bij het landelijke overleg over het lerarentekort. Voorzitter Liesbeth Verheggen: “Het inzetten van onbevoegden en het loslaten van de kwaliteit van het onderwijs is onbespreekbaar voor de AOb”. Dit meldt AOb.

Logo_naamloos

Superjuffie succesvolste familiefilm in twee jaar


De Nederlandse familiefilm Superjuffie heeft inmiddels 258.100 bezoekers getrokken. Daarmee is de bioscoopbewerking van de boekenreeks van Janneke Schotveld de meest succesvolle vaderlandse familieproductie in bijna twee jaar tijd, maakte distributeur Entertainment One dinsdag bekend.

NOG Docenten Informatie

NOG Blog

Nieuwe tas

Normal_lucy_reinen

Het was een klein winkeltje en helemaal propvol. Ik had hier eerder tassen gekocht en wist dat er hier véél was, heel veel. Niet allemaal in het zicht maar de eigenaar wist precies wat hij in huis had en wat hij niet heeft kon hij bestellen. Omdat ik steeds vaker workshops en lezingen geef en niet oneindig de trolley van mijn vriendin kan blijve...

NOG Topvacatures

Technische Universiteit Eindhoven TU/e

Four University Level Teachers

Meer vacatures...

NOG Interview

Juiste beeldvorming over techniek is een verantwoordelijkheid van ons allemaal

Normal_tbb_artikel_2640x-75


Maryke Visser is Manager Opleidingen Techniek & Technologie bij MBO College Almere / ROC van Flevoland. Al jaren maakt haar afdeling Communicatie gebruik van de beelden...

NOG Springest

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht