Nationale Onderwijsgids

NOG Docenten nieuws

Normal_jeugdzorg__meisje__geweld__verdriet

Vertrouwensinspecteurs ontvingen bijna 1300 meldingen over onderwijsdelicten


In het schooljaar 2020/2021 hebben de vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs 1296 meldingen ontvangen over het onderwijs. Dit is een lager aantal dan eerdere jaren. Doordat in dit jaar de scholen voor langere periode gesloten waren wegens corona, is een kwantitatieve vergelijking met voorgaande jaren niet goed mogelijk. Dit me...

Normal_rss_entry-307978

Scholen open houden? Dan het onderwijspersoneel eerder een boosterprik


Onderwijspersoneel zou voorrang moeten krijgen bij het uitdelen van de boosterprik, vinden onder meer de PO-Raad, de VO-raad, universiteitenkoepel VSNU en de Algemene Onderwijsbond. Zij doen een "dringend beroep" hierover op de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid.

Normal_rss_entry-307888

Meeste leraren zijn voor een tijdelijke sluiting van scholen


Medewerkers van basisscholen die hebben meegedaan aan een peiling van het EenVandaag Opiniepanel, zijn in meerderheid voor een tijdelijke sluiting van de scholen. In totaal deden 600 leraren, schooldirecteuren en andere basisschoolmedewerkers mee aan de peiling van het tv-programma. Van hen is 63 procent voor tijdelijke sluiting om het hoge aant...

Normal_leraar__docent__digibord__schoolbord__klas__klaslokaal__lokaal__leerlingen

Leerkrachten uitgeput door corona ellende, CNV Onderwijs wil boosterprik


“Leerkrachten lopen op hun tandvlees, schoolleiders en interne begeleiders staan voor de klas om bij te springen en ondertussen moeten er allerlei randzaken rondom corona en invallers geregeld worden”, zegt Danielle Woestenberg van vakbond CNV Onderwijs. Daarom komt het kabinet met een extra uitwerking van de basisregels in het onderwijs. Dit me...

Normal_rss_entry-307847

Leerkrachten moeten hun lessen thuis voorbereiden en online vergaderen


Het onderwijs gaat gewoon door, maar leerkrachten gaan diverse aangescherpte coronamaatregelen zeker merken in hun dagelijkse werk. Zo is het vanaf nu de bedoeling dat leerkrachten hun lesvoorbereidingen thuis gaan doen, legt een woordvoerster van de PO-Raad uit. Ook samen koffiedrinken in de lerarenkamer is niet meer de bedoeling. De sectororga...

Normal_plenaire_zaal_eerste_kamer

Eerste Kamer herdenkt oud-senator Elida Tuinstra (D66)


De Eerste Kamer heeft in de plenaire vergadering van dinsdag 23 november stilgestaan bij het overlijden op 28 oktober jl. op 90-jarige leeftijd van oud-senator Elida Tuinstra. Zij was acht jaar lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal voor D66, van 11 juni 1991 tot 8 juni 1999. Dit meldt de Eerste Kamer. 

Normal_virus-4931041_640

Vanwege de quarantaineregel komen er meer klassen thuis te zitten


Steeds meer klassen worden naar huis gestuurd omdat het onderwijspersoneel in quarantaine zit. Afgelopen vrijdag moet namelijk iedereen thuisblijven als één iemand uit het gezin of van de huisgenoten besmet is met corona. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerd, ongevaccineerd, kinderen of ouderen. Dit meldt de AOb.

Normal__op_menstruatiearmoede_rust_een_taboe___zegt_16-jarige_yente_die_zorgde_voor_gratis_maandverband_op_school

'Op menstruatiearmoede rust een taboe'


Bijna een op de tien meisjes en vrouwen heeft wel eens moeite met het bekostigen van tampons of maandverband, blijkt uit onderzoeken. Leerlinge Yente Verweij (16) zorgde voor gratis maandverband bij haar op school. Almere bekostigt als enige gemeente in Nederland maandverband op alle middelbare scholen die daar behoefte aan hebben.

Normal_woning_docenten

Voorrang voor onderwijzers bij verhuur van appartementen Syntrus Achmea


Syntrus Achmea Real Estate & Finance geeft onderwijzers, politieagenten en zorgmedewerkers voorrang bij de verhuur van 136 energiezuinige appartementen op Oostenburg in Amsterdam. Ook jonge starters uit de hoofdstad (tot 28 jaar) krijgen voorrang bij het toewijzen van de sociale huurwoningen. Dit meldt Achmea.

Normal_plenaire_zaal_eerste_kamer

Eerste Kamer steunt wetsvoorstel SGP en SP, lerarenregister is gevallen


Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunde het wetsvoorstel van SGP en SP om het lerarenregister uit de wet te halen. Daarmee heeft het lerarenregister zijn wettelijke status verloren. Dit meldt MBO Today. 

Normal_wietse_tol

Wietse Tol benoemd tot bijzonder hoogleraar door Vrije Universiteit


De Vrije Universiteit Amsterdam heeft prof. dr. Wietse Tol benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Global Mental Health and Social Justice’. De bijzondere leerstoel is ingesteld door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en is binnen de universiteit ondergebracht bij het Athena Instituut. Dit meldt het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Logo_logo_aob_nieuw

Aob demonstreert voor Tweede Kamer gebouw voor onderwijsinvestering


De AOb demonstreert voor de Tweede Kamer. Ze roepen het kabinet op om de grootste onderwijsinvestering ooit te doen. Nu of ná de formatie maakt niet uit. Dit meldt de AOb.

Normal_schildje

Maak kindermishandeling makkelijker bespreekbaar met Schildje Experience


Vorige week vond in Hilvarenbeek de eerste Schildje Experience plaats: een theaterbijeenkomst om het onderwerp kindermishandeling makkelijker bespreekbaar te maken voor en met kinderen, ouders en onderwijs professionals. De Schildje Experience zal ook op andere basisscholen georganiseerd worden. De 240 kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar di...

Normal_patricia_ohlsen

Week tegen Kindermishandeling: een heel zinvol initiatief


Van 15 tot en met 21 november is de Week tegen kindermishandeling. Thema is dit jaar “Dichterbij dan je denkt.”  Een heel zinvol initiatief, vertelt Patricia Ohlsen.  Ze is verbonden aan Veilig Thuis en traint daarnaast onder meer vanuit KPC Groep vertrouwenspersonen in het onderwijs. Dit meldt KPC Groep. 

Normal_noodgedwongen_in_een_hostel_of_op_de_bank_deze_studenten_konden_geen_kamer_vinden

Noodgedwongen in een hostel of op de bank: deze studenten konden geen kamer vinden


Vandaag is het de Internationale Dag van de Student. Als er één thema is dat veel studenten momenteel bezighoudt, is het de zoektocht naar een studentenkamer. Het kamertekort is zo groot, dat sommige studenten zich genoodzaakt zien in een caravan of hostel te verblijven. Irmak Tankurt (19) en Harald D’Oultremont (21) deelden hun verhaal eerder i...

Normal_blij_met_mij

Hoog sensitieve kinderen kunnen aan de slag met doe-boek 'blij met mij'


In december van dit jaar verschijnt er een bijzonder ‘doe-boek’ voor hoog sensitieve kinderen. Onder de titel ‘blij met mij’ nodigt MarieThérèse Terwingen hoog sensitieve jonge lezers uit om met zichzelf aan de slag te gaan, zelfliefde en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit meldt HT-C Communicatie en Marketing.  

NOG Docenten Informatie

NOG Blog

Verberg niet, maar verbind

Normal_foto_henk

Het is goed om af en toe even stil te staan. Even terug te blikken. Want man man man, wat is onderwijs prachtig. En man man man, wat is het soms ook zwaar.

NOG Topvacatures

NOG Interview

'Op menstruatiearmoede rust een taboe'

Normal__op_menstruatiearmoede_rust_een_taboe___zegt_16-jarige_yente_die_zorgde_voor_gratis_maandverband_op_school


Bijna een op de tien meisjes en vrouwen heeft wel eens moeite met het bekostigen van tampons of maandverband, blijkt uit onderzoeken. Leerlinge Yente Verweij (16) zorgde vo...

NOG Van onze klanten

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht