Nationale Onderwijsgids

NOG Docenten nieuws

Normal_docent__leraar__school__leerkracht

Scholen in Noord-Brabant runnen samen vervangingspoule


Schoolbesturen in Noord-Brabant werken samen om de commercie uit het onderwijs te weren. De scholen hebben afspraken gemaakt om niet te werken met pay-rol of detacheringsbureaus, maar gebruik te maken van gezamenlijke vervangingspoules. Dit meldt Brabants Dagblad.

Logo_logo_aob_nieuw

Onderwijsbonden gaan door met actievoeren


Nu in het zuiden het nieuwe schooljaar is begonnen, gaan de Algemene Onderwijsbond (AOb) en andere onderwijsorganisaties verder met actievoeren. Onder het thema ‘Leraar gezocht’ wordt door middel van spandoeken en een commercial aandacht gevraagd voor de tekorten in het onderwijs. Dit meldt AOb.

Normal_rss_entry-193732

Fors meer zijinstromers basisonderwijs


Het aantal mensen dat op latere leeftijd voor een baan als leerkracht in het basisonderwijs kiest, neemt flink toe. Waren er vorig jaar nog zo'n 450 nieuwe zijinstromers, nu zijn het er al 1000.

Normal_school_les_klas_boeken

Week 33: inspectie controleert streng en weer ontevredenheid Kunskapsskolan


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week zijn dat onder andere: de Onderwijsinspectie controleert scholen op voldoende leraren en weer een school die (gedeeltelijk) stopt met Kunskapsskolan.

Normal_rss_entry-193483

Koolmees heeft "zorgen" over de pensioenfondsen


De inkomenspositie van gepensioneerden is een "opletpunt" voor iedereen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zei dat voor aanvang van de ministerraad. Hij heeft "zorgen" over de pensioenfondsen, die de dupe zijn van de lage rentestand. Daardoor moeten ze mogelijk korten op hun pensioenen.

Normal_zweden__zweedsevlag

Ook Stella Maris College schrijft Kunskapsskolan gedeeltelijk af


Het Stella Maris College in Meerssen stopt het komend schooljaar deels met het Zweedse onderwijsconcept Kunskapsskolan. Zowel leerlingen als docenten hebben problemen met het onderwijssysteem. Daarnaast is de school door de Onderwijsinspectie als ‘zeer zwak’ beoordeeld. Dit meldt Algemene Onderwijsbond.

Normal_rss_entry-193340

Dekkingsgraad ABP zakt onder kritische grens


De kans dat deelnemers aan pensioenfonds ABP volgend jaar te maken krijgen met kortingen is een stap dichterbij. De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds zakte in juli onder de kritische grens van 95 procent. Daarmee lijken maatregelen zoals kortingen onvermijdelijk. De daling is met name veroorzaakt door de lage rente.

Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Onderwijsinspectie controleert streng op voldoende leraren voor de klas


Alle scholen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende leerkrachten hebben bij het begin van het nieuwe schoolseizoen. De onderwijsinspectie zal daar streng op toezien, ondanks het heersende lerarentekort. Dit meldt NPO Radio 1.

Normal_rss_entry-193131

FNV: verhoog AOW voor op peil houden pensioen


Vakcentrale FNV wil dat het kabinet de dreigende verlaging van de pensioengelden compenseert met een verhoging van de AOW om zo de koopkracht van ouderen op peil te houden.

Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

CBS: aantal vacatures in onderwijs blijft stijgen


De spanning op de Nederlandse arbeidsmarkt is verder toegenomen. Per honderd werklozen waren er in het tweede kwartaal 93 vacatures, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de voorgaande drie maanden waren dat nog 88 vacatures per honderd werklozen. Dit melden CBS en ANP.

Logo_samenwerking34

Bijeenkomst verkenning bevoegdhedenstelsel pro-vso


Op dinsdagmiddag 10 september 2019 organiseert het ministerie van onderwijs een bijeenkomst over bevoegdheden in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. In deze vervolgsessie wordt samen met leraren, schoolleiders en lerarenopleiders concreet gemaakt hoe bevoegdheden in het pro-vso eruit zouden moeten zien. Dit meldt Steunpun...

Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

Duitse gastdocenten mogelijke oplossing voor lerarentekort in Venlo


Vmbo-scholen in Venlo hebben het vak Duits moeten schrappen omdat er te weinig docenten zijn. De inzet van gastdocenten uit Duitsland zou het tekort aan deze leerkrachten mogelijk kunnen oplossen. Dit meldt De Limburger.

Normal_kov__opvang__psz

Valse Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) in omloop


In de jeugd- en gezondheidszorg zijn er valse Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG’s) in de omloop. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verzoekt om alleen originele VOG’s te accepteren en te controleren of er sprake is van vervalste verklaringen in de personeelsdossiers. Of er ook valse VOG’s circuleren binnen het onderwijs is onbekend. ...

Normal_rss_entry-192712

Protest tegen boerkaverbod rustig verlopen


Ongeveer honderd mensen hebben vrijdag in de buurt van station Den Haag Centraal gedemonstreerd tegen het boerkaverbod. Sommige betogers droegen de gezichtsbedekkende nikab. Tussen de demonstranten stonden ook een paar aanhangers van de anti-islamitische beweging Pegida en hun voorman Edwin Wagensveld, maar de demonstratie bleef rustig.

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Week 32: Geen verplichte IQ-test voor school en gemiste kans voor vak Duits


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week zijn dat onder andere: basisschool hoeft geen IQ-test af te nemen, en onredelijk hoge kosten voor leerling die voortijdig stopt met thuisstudie.

Normal_rss_entry-192608

Demonstratie in Den Haag tegen boerkaverbod


In de buurt van station Den Haag Centraal wordt vrijdagmiddag gedemonstreerd tegen het onlangs ingevoerde boerkaverbod. De initiatiefnemers, enkele vrouwen die een nikab dragen, zeggen dat het verbod ze treft in het belijden van hun geloof.

NOG Docenten Informatie

NOG Blog

Help, ik ben een sjaars - deel 2

Normal_patricia_vd_werff

Augustus 2018Een uitnodiging in de mailbox: een introductieweek van de VU. Gezellig met eerstejaars de stad verkennen. ‘Eh…Is dit verplicht…?’, vraag ik aan de BFF die mij een paar jaar eerder voor ging. Waarschijnlijk kijk ik als een hert in de koplampen, want ze stelt me direct gerust: ‘Zou ik niet heengaan. Dat is vooral leuk als je 18 bent e...

NOG Interview

Leren doe je het beste… op het schoolplein!

Normal_buitenspelen_school


Steeds meer scholen sturen hun leerlingen een of meerdere lesuren per maand de buitenlucht in. De leerlingen van een handvol ‘buitenscholen’ in Nederland verruilen zelfs ie...

NOG Springest

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht