Nationale Onderwijsgids

NOG Docenten nieuws

Normal_rss_entry-244344

Advies ministerie: controleer ventilatie op scholen


Als scholen nog niet gecontroleerd hebben of hun ventilatie op orde is, moeten zij dat "in de komende periode" doen, adviseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan schoolbestuurders. Vanaf maandag 17 augustus gaan de scholen in Noord-Nederland weer open.

Normal_normal_normal_online_laptop

Medewerkers met pedagogisch beroep werken tijdens corona vaak vanuit huis


Werknemers met een pedagogisch beroep, managers en werknemers met een creatief of taalkundig beroep verrichten tijdens de coronacrisis relatief vaak werk vanuit huis. Werknemers met een ICT-beroep werkten in het tweede kwartaal van 2020 het vaakst (deels) vanuit huis. Dit komt naar voren uit nieuwe cijfers van het CBS.

Normal_skillsdojo1

Platform SkillsDojo bereidt kinderen voor op digitale maatschappij


SkillsDojo is een nieuw educatief online platform voor kinderen van 6 t/m 14 jaar waarop zij, thuis of op school, digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Zo kunnen zij beter voorbereid worden op de maatschappij van de toekomst. Met de start van de basisscholen deze maand, willen de initiatiefnemers leerkrachten helpen met het onderwijzen van d...

Normal_rss_entry-244302

RIVM slaat half miljoen griepvaccins extra in


Het RIVM heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid ruim een half miljoen extra griepvaccins ingekocht, omdat er rekening mee wordt gehouden dat mensen het komende winterseizoen meer belangstelling zullen hebben voor de griepprik.

Normal_rss_entry-244197

RIVM: scholen kunnen veilig open als ventilatie op orde is


Als de scholen weer opengaan, is het belangrijk dat ze zich houden aan de voorschriften voor ventilatie, zegt RIVM-baas Jaap van Dissel. "Zorg dat je voldoet aan het bouwbesluit, daarin staat hoe vaak je de lucht moet verversen."

Normal_natuur__po__so__vo__buiten_spelen__onderzoeken

Team Twaalf gaat voor gelijke kansen en het oplossen van het lerarentekort


Team Twaalf experimenteert tijdens MidzomerMokum met een nieuwe vorm van onderwijs, of eigenlijk van ontwikkeling. Want leren, dat doe je niet alleen op school. Dat doe je in de hele stad – en daarbuiten. Ook veel leuker voor de leraren. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Normal_health-5009994_1920

Onderzoek naar verspreiding aerosolen op middelbare scholen


Utrechts UMC gaat onderzoek doen naar de verspreiding van aerosolen, hele kleine vochtdruppeltjes in de lucht. Op veel middelbare scholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs is de ventilatie niet goed en zitten veel scholieren bij elkaar in een kleine ruimte. Dit meldt NU.nl. 

Normal_photo-1570616969692-54d6ba3d0397

Week 32: Stint laat op zich wachten en zorgen om ventilatie in schoolgebouwen


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: toch geen leerplichtboete bij verzuim door thuisquarantaine, stint laat op zich wachten en zorgen om ventilatie in scholen.

Normal_docent_les

CNV Onderwijs: ‘Kabinet, zoek naar middelen om Lerarenbeurs bij te vullen’


Vakbond CNV Onderwijs vindt dat het kabinet op zoek moet naar middelen om het lege potje van de Lerarenbeurs bij te vullen. Alle aanvragers hebben recht op een deel van de subsidie voor het betalen studiekosten. Onderwijswerkgevers worden in de tussentijd opgeroepen om de studie van hun docenten te financieren. Dit meldt CNV. 

Normal_rss_entry-243590

Pensioenfonds ABP wordt eigenaar outletcenter Batavia Stad


Pensioenuitvoerder APG wordt volledig eigenaar van VIA Outlets, het bedrijf achter Batavia Stad bij Lelystad. De belegger van onder meer de pensioenen van ambtenarenpensioenfonds ABP had al de helft van de aandelen in handen en telt nu 301 miljoen euro neer voor de resterende helft. Daarover heeft het bedrijf een deal gesloten met de Britse vast...

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Vandaag dient kort geding ontslagen directeur Atasoy tegen Haga Lyceum


Vandaag dient een kort geding van de ontslagen directeur Soner Atasoy tegen het huidige bestuur van het Cornelius Haga Lyceum. De rechter zal hierbij beoordelen of zijn ontslag rechtsgeldig was. Dit meldt NRC.

Normal_mouth-guard-5128890_1920

Aan Nederland grenzende Duitse deelstaat verplicht mondkapjes op scholen


In alle 5500 scholen in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moeten de leerlingen mondkapjes dragen, meldt WDR. Op middelbare scholen zijn de regels hiervoor nog weer strenger dan op basisscholen. Dit meldt NOS.

Normal_docent

Het pygmalion-effect onder leraren: wat is dit?


Het pygmalion-effect is een term die voorkomt in onder meer het onderwijs. Het betekent dat docenten, zowel bewust als onbewust, verwachtingen hebben van sommige leerlingen. Met deze verwachtingen worden de prestaties van leerlingen impliciet gestuurd. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. 

Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Nieuwe Haagse lerarenpool wil 'binnen 5 minuten' vervanging bieden


Vanaf komend schooljaar is in Den Haag een nieuwe lerarenpool actief, gevuld met mensen die geen onderwijsbevoegdheid hebben, maar wel expert zijn op hun eigen vakgebied. Hiermee hopen de initiatiefnemers rust te brengen voor schooldirecteuren. "Als een directeur om 7.00 uur een ziektemelding krijgt van een leerkracht, moet hij om 7.05 uur al de...

Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

'Geef docent op Rotterdamse achterstandsschool 5000 euro meer salaris'


De PvdA en CDA in Rotterdam willen het lerarentekort in de stad aanpakken door docenten op scholen waar achterstanden zijn meer salaris te bieden. Dit extraatje van 5.000 euro bruto per jaar moet leerkrachten ertoe overhalen op deze scholen te gaan werken. De gemeenteraadsfracties vragen Rijksoverheid om voor dit plan geld beschikbaar te maken. ...

Logo_logo_logo_eurocollege

Oud-topman Unilever Jan Kloosterman bestuursvoorzitter van EuroCollege


Jan Kloosterman is sinds maart 2020 bestuursvoorzitter van Eurocollege. Bij Unilever, Sara Lee en CSM bekleedde Kloosterman ruim 25 jaar diverse bestuursfuncties in binnen- en buitenland. De afgelopen 10 jaar had hij zijn eigen onderneming Kloosterman Lean Management Consultant, waarmee hij bedrijven en individuen ondersteunde in ontwikkel- en v...

NOG Docenten Informatie

NOG Blog

Positiviteit gewenst in strijd tegen nocebo-effect

Normal_profielfoto_blogger_pascal_cuijpers_2019

Wanneer we het hebben over de werking van een placebo, weten we dat het gaat om de positieve effecten die ontstaan door het gebruik van een bepaald middel. Dit middel is echter niet werkzaam en geneest of verbetert dus niets. Toch worden deze placebo’s geregeld ingezet en zijn mensen soms gebaat bij het innemen van placebo’s. Het effect van zo’n...

NOG Topvacatures

NOG Interview

Geen coschappen door corona: hoe kwamen coassistenten deze periode door?

Normal_jurrien_loosveld


Midden maart kregen bijna alle coassistenten bericht dat hun coschappen per direct werden stopgezet. De redenen: de kans op besmetting met corona en het ontbreken van een n...

NOG Springest

NOG Van onze klanten

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht