Nationale Onderwijsgids

NOG Docenten nieuws

Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Week 20: teleurstellend leenstelsel en veelbelovende vierdaagse schoolweek


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag, waaronder: het leenstelsel degradeert steeds verder, KidsRights wil verplichte inenting tegen mazelen, en de vierdaagse schoolweek zorgt voor minder prikkels en meer vooruitgang. 

Normal_klimaat__groen__duurzaam

Kids Klimaat Experience in Breda


De gemeente Breda hield samen met waterschap Brabantse Delta op donderdag 16 mei 2019 een Kids Klimaat Experience in Futuredome (voormalige koepelgevangenis) Breda, met sprekers als André Kuipers, Arjan Postma en Margo Ribberink. Dit meldt Gemeente Breda. 

Normal_docent__leraar__leerkracht

Onterecht ontslag voor docent in Grootebroek


Uit een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam is gebleken dat een docent van het Martinuscollege in Grootebroek in 2017 onterecht ontslagen is. De docent had buiten de schoolvakantie om enkele verlofdagen opgenomen. De school moet nu meer dan een ton aan schadevergoeding aan de docent betalen. Dit meldt AOb.

Logo_logo_kentalis

6, 7 en 8 november 2019: internationale congres Teaching Deaf Teachers


In de derde editie van het Teaching Deaf Teachers congres staat de vraag centraal hoe dove en slechthorende leerlingen het best onderwezen kunnen worden. Het congres over dovenonderwijs zal dit jaar plaatsvinden in de Philharmonie in Haarlem. Kentalis organiseert het congres met het National Technical Institute for the Deaf (VS) en Oxford Univer...

Normal_laptop__typen__solliciteren__bloggen__verslag__huiswerk__student

Maakt een schrijfacademie het vak Nederlands aantrekkelijker?


Kunnen we het vak Nederlands in het voortgezet onderwijs aantrekkelijker maken door binnen iedere school een schrijfacademie in te richten? Tijdens een bijeenkomst op initiatief van de Akademie van Kunsten wordt met sprekers en publiek besproken hoe een school een schrijfacademie, als plusprogramma Nederlands, kan inrichten. Dit meldt Akademie v...

Normal_klaslokaal_klas_lokaal_leerling_stoel

Vierdaagse lesweek zorgt voor rust, vooruitgang en afgenomen werkdruk


Begin september werd bekend dat SBO De Wissel in Hoorn een vierdaagse schoolweek zou gaan invoeren. Niet vanwege het lerarentekort, maar omdat een schoolweek van vijf dagen veel leerlingen overprikkeld maakte. Directeur Mark Leek is tevreden: “We zien bij een aantal kinderen bijzondere vooruitgang.” Dit meldt Algemene Onderwijsbond.

Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

Van Engelshoven over onderwijs en verdwijnende beroepen


Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven laat weten dat ze niet van mening is dat het onderwijs opleidt voor verdwijnende beroepen. Dit schrijft de minister naar aanleiding van Kamervragen.

Normal_congres_conferentie_2

3 & 4 oktober 2019: het Nationaal Onderwijs Congres


Op 3 en 4 oktober vindt het Nationaal Onderwijs Congres plaats in Bussum. Het thema dit jaar is ‘Back to the future’. Dit meldt het Nationaal Onderwijs Congres.

Normal_logo_roc_van_twente__nieuw_

Twente krijgt eerste practoraat: Burgerschap


Laurence Guérin is vandaag officieel geïnstalleerd als practor Burgerschap van het eerste practoraat in Twente. Een belangrijk practoraat dat landelijk een waardevolle rol zal spelen in het mbo. Dit practoraat richt zich met name op het thema ‘Burgerschap als uitdaging’. Het belang van het stimuleren van kritische denkvaardigheden en handelingsb...

Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_laboratorium

Ontdekken van en experimenten met nieuwe technologieën in ontdeklabs


Er komen steeds meer ontdeklabs in het onderwijs: inspiratieruimtes waarin zowel docenten als leerlingen kunnen experimenteren met nieuwe technologieën buiten de standaard onderwijssetting. Dit meldt Kennisnet.

Normal_docent__leraar__leerkracht

Extra geld komt moeilijk aan het rollen


De extra miljarden die het parlement aan het kabinet ter beschikking heeft gesteld, leidden het afgelopen jaar nog niet tot veel zichtbare resultaten. Het geld komt vaak moeilijk aan het rollen. Dat komt doordat investeringen nu eenmaal tijd kosten en doordat het door de krappe arbeidsmarkt niet meevalt extra leraren, agenten, ouderenverzorgers,...

Normal_geld_briefgeld_munten

Financieel Jaarverslag 2018: Inkomsten en uitgaven stegen in 2018


De economie groeide vorig jaar flink. In Nederland waren meer mensen dan ooit aan het werk. De overheid gaf voor het eerst in vele jaren weer aanzienlijk meer uit aan onderwijs, zorg en veiligheid. Mede doordat er veel mensen werkten en bedrijven goed draaiden, kwam er per saldo meer belastinggeld binnen dan er werd uitgegeven. Dit meldt Rijksov...

Normal_docent__leraar__school__leerkracht

Minister Slob steunt meldpunt lerarentekort niet


GroenLinks, SP, PvdA en D66 zijn voorstander van het idee voor een meldpunt om de gevolgen van het lerarentekort inzichtelijk te maken. Onderwijsbond AOb ziet graag een dergelijk meldpunt, waarbij scholen verplicht worden te laten weten als er geen leraar beschikbaar is. Onderwijsminister Slob is geen voorstander. Dit meldt RTL Nieuws.

Normal_docent__leraar__leerkracht

Onderwijs ziet kleine vacaturegroei van 400 beschikbare banen


In het eerste kwartaal van 2019 waren er 7.500 beschikbare banen in het onderwijs. Dat is een stijging van 400 vacatures ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018 (7.100). Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Normal_eye

Verkiezing Filmleraar van het Jaar 2019 van start


De verkiezing van de Filmleraar van het Jaar 2019 is begonnen. Leerlingen, collega-docenten, schooldirecties en filmprofessionals kunnen hun bevlogen filmleraren tot 15 juni 2019 aanmelden via filmleraarvanhetjaar.nl. De winnaar wordt in het najaar op het Nederlands Film Festival bekendgemaakt. Dit meldt Eye Filmmuseum.

Normal_handboeien_arrestatie

Leraar krijgt 10 maanden cel voor seksuele relatie met leerlinge (15)


De rechtbank in Den Bosch heeft een 29-jarige economiedocent van het Baanderherencollege in Boxtel tot 10 maanden cel veroordeeld voor het hebben van een seksuele relatie met een 15-jarige leerlinge van de school. Hiervan zijn 8 maanden voorwaardelijk. Dit meldt Omroep Brabant.

NOG Docenten Informatie

NOG Blog

Schoolhond

Normal_lucy_reinen

Grade 7 (brugklasleeftijd) maakt tijdens de rekenles een oefening voor hun werkboek. De docent loopt rond samen met de EA (Educational Assistant) en beantwoorden zachtjes vragen. In iedere klas werken EA’s in principe met alle kinderen maar ze hebben extra aandacht voor kinderen met special needs. Er zijn kinderen met (ernstige) verstandelijke, ...

NOG Interview

De examens beginnen weer! ‘Bereid je goed voor en neem iets te eten mee’

Normal_examen__examens__eindexamen__blokken__examenhal__scholieren


In totaal 217.285 scholieren buigen zich de komende maand over hun eindexamens. Een spannende periode. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de docenten, surveillan...

NOG Springest

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht