Nationale Onderwijsgids

NOG Docenten nieuws

Normal_normal_normal_geweld_agressie

App ‘meldcode kindermishandeling’ kan nu ook gebruikt worden in onderwijs


De app ‘meldcode kindermishandeling’ kan vanaf vandaag ook worden gebruikt door onderwijsprofessionals. De app is een digitale versie van het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’. In deze tijd waarin onderwijs op afstand wordt gegeven, biedt de Beweging tegen Kindermishandeling schoolleraren en docenten de mogelijkheid om ...

Normal_rss_entry-227462

Rutte: kans is 'nul' dat we na 28 april meteen oude leven terug hebben


De kans is 'nul' dat we in Nederland na 28 april meteen het oude leven weer terug hebben. Vooral de 1,5 meter afstand die mensen onderling moeten bewaren zal nog een tijd langer gaan duren. Dat zei premier Mark Rutte donderdag na het kabinetsberaad.

Normal_rss_entry-227449

Soepelere regels: nieuwe pabostudenten mogen zonder toets aan studie beginnen


De toelatingseisen voor de pabo-opleidingen worden tijdelijk versoepeld. Daar hebben de opleidingen toe besloten omdat de toelatingstoetsen voor deze studie vanwege de coronacrisis voorlopig niet kunnen worden gehouden, meldt de Algemene Onderwijsbond AOb.

Normal_saxion

Ook Hogeschool Saxion organiseert online open dagen


In lijn met de belofte ‘Get Ready for a Smart World’, werkt Saxion al enige tijd aan de mogelijkheid om haar open dagen ook online te kunnen bezoeken. Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft Saxion besloten om geen fysieke, maar online open dagen te organiseren. Dit meldt Hogeschool Saxion.

Normal_normal_leraar__docent__digibord__schoolbord__klas__klaslokaal__lokaal__leerlingen

Inschrijving ‘Leraar van het Jaar 2021’ met een maand verlengd


De deadline van de inschrijving voor de Leraar van het Jaar-verkiezing is met een maand verlengd. Dit komt doordat deze bijzondere tijd van docenten vraagt om nog meer creativiteit, inzet en doorzettingsvermogen dan normaal. Onderwijshelden in het mbo, vo, po en so kunnen nu tot 1 mei worden voorgedragen. Dit meldt de VO Raad.

Normal_laptop__typen__solliciteren__bloggen__verslag__huiswerk__student

Deze videobeldiensten kun je ook gebruiken nu Zoom afgeraden wordt


Nu Zoom steeds meer uit de gratie raakt vanwege beveiligingsproblemen, wordt het misschien tijd om een andere videobeldienst te proberen. Wij zetten er enkele voor je op een rij.

Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Onderhandelaarsakkoord bereikt voor cao voortgezet onderwijs


De VO-raad en de onderwijsbonden hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de werknemers in het voortgezet onderwijs. Helemaal in deze onzekere tijden van corona is het belangrijk dat er duidelijkheid is over het arbeidsvoorwaardenpakket, met daarin waardering voor alle medewerkers die zich ook in deze moeilijke omstandi...

Normal_rss_entry-227363

Videodienst Zoom neemt maatregelen na kritiek op beveiliging


Videoconferentiedienst Zoom komt na kritiek op zijn beveiliging met nieuwe veiligheidsopties. Alle beveiligingsinstellingen worden in de hoogste stand gezet. Ook gaat Zoom de versleuteling van de video's verbeteren.

Normal_geslaagd_examen_rugtas_vlag

'Scholen nu nog meer verantwoordelijk door nieuwe slaag-zakregeling'


Gisteren werd bekend dat het LAKS, in afstemming met het ministerie van onderwijs, een nationale dag organiseert waarop geslaagde scholieren hun vlag uit kunnen hangen. Voorzitter Pieter Lossie: “Wij hebben ontzettend veel berichten gehad van scholieren die zo’n dag graag georganiseerd zien worden. Met deze dag op 4 juni kan jaren schooltijd met...

Normal_rss_entry-227318

'Bijna 80 procent scholen heeft alle leerlingen in beeld'


Bijna 80 procent van de scholen heeft alle leerlingen in beeld. Dat zegt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een eigen peiling onder 968 schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Op de overige scholen zijn er gemiddeld vier leerlingen niet "op de radar", aldus de vereniging.

Normal_water

Lessen ‘De wereld van Water’ gratis thuis beschikbaar


De lessen van ‘De wereld van Water’ zijn nu ook gratis thuis beschikbaar. In deze lessen van het Watersportverbond worden thema’s over watersport, plastic soep en teamspirit behandeld. Dit meldt Nauticlink.

Normal_normal_online_laptop

Steeds meer scholen kiezen voor digitale open dagen


Doordat de open dagen niet door kunnen gaan wegens de coronamaatregelen, kiezen steeds meer onderwijsinstellingen voor digitale open dagen. Aankomende studenten die nog niet zeker zijn van hun vervolgopleiding, kunnen online studieadvies krijgen. Dit meldt de NOS.

Normal_normal_jongen_verdrietig_alleen_rug

Leerplichtambtenaren zoeken leerlingen waarmee na schoolsluiting geen contact is


Bij meer dan 7000 basisschoolleerlingen zijn scholen en gemeenten niet in staat contact te leggen met het kind of met de ouders. Dit laat de PO-Raad weten. Nu de scholen gesloten zijn, zouden de kinderen thuis het onderwijs moeten volgen. Er is echter geen contact. Dit meldt de NOS.

Normal_rss_entry-227126

Rutte: geen nieuwe maatregelen corona, maar voortduren na 28 april reëel


Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zegt premier Mark Rutte na afloop van het overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Maar het is nu wel zaak de regels te blijven naleven, ook in het paasweekend, onderstreept hij.

Normal_creative-725811_1920

Creatief in coronacrisis: deze scholen en docenten maken er wat van


Nu al het onderwijs op afstand moet worden gegeven, maken de creatieve breinen in het onderwijs overuren. Lees hieronder wat er vandaag in onderwijsland is bedacht. Van een afhaalloket voor schoolwerk tot thuisonderwijs met hiphopmuziek, het kan allemaal!

Normal_nederlandse_vlag____oranje_wimpel_

Er wordt geluisterd naar de leraar: vlaggen voor het onderwijs gaat niet door


De vlag gaat donderdag toch níet uit voor onderwijspersoneel en mensen die in de kinderopvang werken. De initiatiefnemers stellen de actie uit nadat veel leraren kritiek uitten. Ze vinden het ongepast om in deze tijd de vlag uit te hangen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

NOG Docenten Informatie

NOG Blog

Menselijk contact van meerwaarde voor onderwijs

Normal_profielfoto_blogger_pascal_cuijpers_2019

Ze komen langzaam binnengedruppeld, de leerlingen van mijn derde klas vmbo. Ze hebben hun werkboek nog op school liggen. Ik heb de plastic bak, waar alle werkboeken inzitten, op een tafel in het lokaal naast het tekenlokaal gezet. De glazen schuifpui, die van de twee lokalen een groot lokaal kan maken, staat op een kiertje. We houden afstand. De...

NOG Interview

Online lesgeven in tijden van corona: zo doen deze 3 leraren dat

Normal_training-3207841_1920


Miljoenen kinderen zitten thuis vanwege het coronavirus. Door heel Nederland begonnen scholen daarom in rap tempo onderwijs op afstand te organiseren. Binnen een paar dagen...

NOG Springest

NOG Van onze klanten

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht