Nationale Onderwijsgids

NOG Docenten nieuws

Normal_kirsten-cuppen

ROC Tilburg docent Kirsten Cuppen genomineerd voor 'Global Teacher Prize'


Docent Nederlands aan het ROC Tilburg, Kirsten Cuppen, is genomineerd voor de Global Teacher Prize 2021. Zij is één van de vijftig genomineerden die in november kans maakt op één miljoen dollar. Dit meldt MBO-today.

Normal_schoolverlaters__school__leren__studenten__leerlingen

Een Europese school is Europa in het klein: ‘Meertalig en multicultureel’


Het gebouw van de Europese school in Bergen is aan het einde van zijn levensduur. Dus gaat de school verhuizen, waarschijnlijk naar Alkmaar. Een mooi moment om eens wat dieper in dit onderwijssysteem te duiken. Voor wie zijn Europese scholen bedoeld? Wat kenmerkt het curriculum? En hoe kom je er als leraar terecht? Een interview met HR-adviseur ...

Logo_auris_logo

Eerste dove leerkracht van Nederland krijgt eigen documentaire


Sam Pattipeiluhu (1950-1996) was de eerste dove leerkracht in Nederland en hij communiceerde in Nederlandse Gebarentaal met zijn leerlingen. Er is nu een documentaire over hem gemaakt en deze gaat 22 september in Rotterdam in première. Dit meldt Koninklijke Auris Groep.

Normal_cbs_lespakket

Meer inzicht in cijfers met CBS lespakket voor basisscholen


Voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuw lesmateriaal ontwikkeld waarmee kinderen spelenderwijs kennis kunnen maken met het CBS, statistieken en nepnieuws. Het lespakket ‘Op zoek naar data met Daan’ moet hen ook enthousiast maken voor het vak statistiek. De lancering van de camp...

Normal_erik_2

Erik Scherder: ‘Meer concentratie en focus door bewegen op school’


Onvermoeibaar ijvert Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, voor meer bewegen en waarschuwt hij voor de gevolgen van ‘de pandemie van de inactiviteit’. Een interview over het verband tussen bewegen en cognitie,  bewegend leren op scholen en zijn rol als verbinder tussen wetenschap en het grote publiek. 

Normal_rss_entry-298140

Platina voor Luizenmoeder, 400.000 bezoekers zagen de film


Het bioscoopvervolg op de tv-serie De Luizenmoeder heeft meer dan 400.000 bezoekers getrokken. Daarom heeft de film de platina status gekregen, maakte het Nederlands Filmfestival donderdag bekend.

Normal_pexels-pixabay-278430

De universiteiten en hogescholen gaan weer open: verplicht testen of niet?


Het was nieuws waar deze zomer veel studenten op zaten te wachten: de hogescholen en universiteiten gaan weer helemaal open. Colleges, werkgroepen, praktijklessen en studeren: het mag allemaal weer op locatie, met inachtneming van afstands- en beschermingsregels. De universiteiten en hogescholen doen een beroep op de studenten om zichzelf regelm...

Normal_wallet-3548021_1280

Docenten uiten zorgen over financiële problemen bij mbo'ers


Een ruime meerderheid (64 procent) van de burgerschapsdocenten op het mbo heeft studenten met financiële problemen in de klas. In de vier grote steden is dat zelfs 82 procent. Dit meldt Wijzer in geldzaken.

Normal_rss_entry-297441

Jeugdjournaal zendt ochtenduitzending alleen nog online uit


De ochtenduitzending van het NOS Jeugdjournaal is vanaf komende maandag alleen nog online te zien. Tot de zomervakantie werd het bulletin nog op tv uitgezonden, maar de omroep heeft besloten het enkel nog online via de website en de app uit te zenden. De presentatie blijft in handen van afwisselend Benjamin Kat en Milou Stoop.

Normal_rss_entry-297374

Actrice uit hitserie Luizenmoeder wint 48 Hour Film Project Rotterdam


De film M U Z E heeft de tiende editie van het 48 Hour Film Project Rotterdam gewonnen. Hoofdrolspeler Rian Gerritsen, bekend als strenge moeder Kim in De Luizenmoeder, won bovendien de prijs voor beste acteur.

Normal_veilige_schoolomgeving-9669.verkleind_website

Tim Akkerman trapt Maand van de Veilige Schoolomgeving af met eigen liedje


Gisteren hebben Tim Akkerman, Robert van Asten (Wethouder Mobiliteit van de gemeente Den Haag) en Astrid Homan (Programmamanager van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland op basisschool RKBS De Fontein in Wateringseveld, Den Haag, het officiële startsein gegeven voor de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Tim ...

Normal_groene_school__groen_onderwijs

IVN Kind & Natuur tweedaagse: voedselproductie en gezond eten centraal


Op 30 september en 1 oktober 2021 vindt de IVN Kind & Natuur tweedaagse plaats. Thema van dit jaar is voedsel. De IVN Kind & Natuur tweedaagse is onder andere bedoeld voor pedagogisch medewerkers en  voor leerkrachten. Dit meldt IVN.

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Gevangenisstraf en beroepsverbod geëist tegen dansleraar uit Groningen


Het OM eist zeven jaren gevangenisstraf tegen een 38-jarige man die verdacht wordt van het seksueel misbruiken van meerdere leerlingen in zijn dansschool in Groningen. Het misbruik vond plaats vanaf 2017 en duurde tot aan het moment van zijn aanhouding. Dit meldt het OM. 

Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

Van Engelshoven opent hogeschooljaar bij Conservatorium Maastricht


Maandagmiddag 30 augustus vindt de officiële opening van het nieuwe hogeschooljaar door minister Van Engelshoven plaats bij Conservatorium Maastricht van Zuyd Hogeschool tijdens de toekenning van het prestigieuze 'All Steinway School" predicaat. Eerder op de dag bezoekt zij de hotelschool en de toneelacademie van Zuyd Hogeschool. Dit meldt Zuyd ...

Normal_rss_entry-296709

Mbo's en hoger onderwijs mogen vanaf vandaag 1,5 meterregel loslaten


Studenten en medewerkers in het mbo, hbo en op universiteiten hoeven met ingang van maandag geen 1,5 meter afstand meer tot elkaar te bewaren. Mogelijk hoeft ook de rest van het land vanaf 20 september niet langer onderling afstand te houden, maar daarover beslist het kabinet later pas.

Normal_rss_entry-296711

Ook scholen in regio Midden beginnen nieuw schooljaar


Basis- en middelbare scholen in de regio Midden openen maandag weer de deuren na de zomervakantie. Vorige week begonnen de scholen in de regio Noord al aan het nieuwe schooljaar.

NOG Docenten Informatie

NOG Blog

De schaduwkant der verwachtingen

Normal_pascal_cuijpers

Het is deze maand vijfentwintig jaar geleden dat ik de kamer in mijn ouderlijk huis verruilde voor een gehuurde kamer bij een hospita. Het zou het laatste jaar worden van de vierjarige mbo-opleiding die ik volgde in Boxtel. De dagelijkse reistijd van in totaal drie uur kon ik beter besteden aan mijn studie en daarom koos ik voor een onderkomen d...

NOG Topvacatures

NOG Interview

Een Europese school is Europa in het klein: ‘Meertalig en multicultureel’

Normal_schoolverlaters__school__leren__studenten__leerlingen


Het gebouw van de Europese school in Bergen is aan het einde van zijn levensduur. Dus gaat de school verhuizen, waarschijnlijk naar Alkmaar. Een mooi moment om eens wat die...

NOG Van onze klanten

NOG Video

NOG Nieuwsoverzicht