Normal_eurocollege_diploma_uitreking_rdam-19

Als kind ben je er al mee bezig: “Wat wil ik later worden?”. Word je advocaat, manager of toch liever eigenaar van je eigen bedrijf. Eén ding is zeker: een goede studiekeuze maken kan helpen om je doelen waar te maken. Ben je er nog niet uit wat je plannen zijn voor de toekomst? Maak je geen zorgen. Je bent niet de enige. Misschien kan je het eens met je ouders bespreken. Die kennen je tenslotte vaak het beste. Hoe kan je dit aanpakken? Wij vertellen het je. 

Als je hulp nodig hebt bij je studiekeuze is het goed om dit aan te geven bij je directe omgeving. Waaronder je ouders dus. Belangrijk hierbij is dat je vroeg aankaart wat voor rol je wilt dat je ouders vervullen. Het gaat tenslotte om jouw toekomst en je wilt ook vrij zijn om je eigen beslissingen te maken. Op EuroCollege nemen wij vaak een coachende rol aan. Op school adviseren wij onze leerlingen dan ook en sturen wij bij waar nodig. Zo haalt iedere student het beste uit zichzelf op eigen initiatief en tempo. Je zou je ouders kunnen vragen om eenzelfde soort aanpak. Veel doorvragen zodat jij zelf tot je eigen inzichten kan komen is hierbij het belangrijkst.

Je ouders hebben het beste met je voor. Dat is natuurlijk een goede zaak maar je wilt tenslotte je eigen keuze maken. Als je merkt dat je ouders te veel hun mening geven en je aan het pushen zijn in een richting die zij goed vinden, is het verstandig om het gesprek met ze aan te gaan. Vertel ze waarom jij het belangrijk vindt om je eigen pad te kiezen en dat je liever advies ontvangt in plaats van druk. Blijf goed met elkaar communiceren en geef hierbij aan dat je niet wilt dat zij dingen voor jou invullen, maar dat je dit zelf wilt ontdekken met hen als jouw begeleider. 

Een studie volgen is pittig en er komt veel bij kijken. Je moet beschikken over zelfstandigheid, discipline én natuurlijk motivatie. Je kan tenslotte alleen succesvol zijn in je studie als je het echt leuk vindt wat je doet. Als je het gevoel hebt dat je vastloopt bij je ouders, klop dan bij iemand anders aan voor advies. Dit kan bijvoorbeeld je mentor zijn, een ander familielid of iemand uit je omgeving. Het allerbelangrijkst is dat jij de keuze moet maken en dat jij ook voor de volle 100% achter je keuze staat.

Open dagen zijn het perfecte moment om alvast de sfeer te proeven van een studie. Op EuroCollege zijn dit soort evenementen ingericht om alle toekomstige studenten en hun ouders te voorzien van alle informatie die zij nodig hebben. Naast docenten en stafleden zijn ook onze studenten aanwezig om te vertellen over hun ervaringen met de school. Stel van tevoren een aantal punten op die voor jou belangrijk zijn en bespreek deze achteraf met je ouders. Misschien zijn hen dingen opgevallen die jou niet zijn opgevallen. Communicatie is hierbij wederom erg belangrijk.

Ten slotte, maak geen overhaaste beslissingen maar begin op tijd met deze gesprekken. Betrek je ouders in je gedachtegang en waar je naar op zoek bent. Alleen zo kunnen zij je helpen bij het kiezen van een studie die perfect bij JOU past. Succes!