Academiegebouw van Rijksuniversiteit Groningen, populair bij uitwisselingsstudenten

Nederland staat op de achtste plaats van landen waar Europese uitwisselingsstudenten met een Erasmusbeurs studeren. Binnen Nederland is de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) favoriet, Maastricht University komt op de tweede plaats. Blijkt uit cijfers van het EU-uitwisselingsprogramma. Dit meldt Trouw.

De Erasmusbeurs is een studiefonds waarmee studenten in de EU drie tot twaalf maanden in een ander land stage of college kunnen volgen. In het collegejaar 2012-2013 kregen in totaal 270.000 Europese studenten een Erasmusbeurs.

Volgens coördinator studentenwerving van de RUG, Jessica Winters, is Groningen zo populair omdat ze veel doen om het studenten naar de zin te maken. “Groningen is een echte studentenstad en wij zorgen ervoor dat studenten daarvan kunnen genieten.” Haar college uit Maastricht, Lyan Ploumen, zoekt juist de tegenovergestelde benadering: “Wij willen pertinent geen academisch toerisme. De toelatingscriteria zijn strikt en hoog.”

Cruciaal voor het aantrekken van buitenlandse studenten zijn colleges die in het Engels gegeven worden. In Maastricht wordt al jaren in het Engels gedoceerd. Groningen gaat nu ook Engels als voertaal instellen.

Andersom in Groot-Brittanië de populairste bestemming van Nederlandse Erasmusstudenten. Dit jaar gaan er ruim 1600 studenten naartoe. Daarmee stoot het Britse eiland Spanje van de troon dat het jaar daarvoor nog de ranglijst aanvoerde.

© Nationale Onderwijsgids