Unieke stage in Oeganda voor studenten ROC van Twente

Vandaag vliegen twee studenten van de opleiding Mbo-Verpleegkundige van ROC van Twente in Hengelo voor een bijzondere stage naar Oeganda. Job Geerdink (21 jaar uit Winterswijk) en Bo Slotman (19 jaar uit Haaksbergen) gaan in Kyothera aan de slag bij de Stichting Be More in het Bivamuntuyo project voor ondervoede kinderen. Deze stage is uniek omdat mbo-studenten van deze opleiding normaliter hun praktijkperiode niet buiten Europa doorbrengen. Dit meldt het ROC van Twente.

In tegenstelling tot de hbo- en wo-student krijgt een mbo’er geen beurs voor een stage buiten Europa. Het ten Hag Supportfonds beloonde onlangs echter een aantal excellente studenten van ROC van Twente met een beurs. Dit fonds biedt jong talent de kans in het buitenland kennis en ervaring op te doen om daarmee uiteindelijk het Twentse bedrijfsleven te versterken.

Stagecoördinator Marga Scholten, functie, legt uit waarom de keus op Oeganda viel: “Via ons eigen netwerk kwamen we in contact met iemand die al bij de Stichting Be More in Oeganda stage gelopen en er veel had geleerd en een zinvolle bijdrage had geleverd. Daar waren we van onder de indruk en zo is het balletje verder gaan rollen.”

Uit de dertig zeer enthousiaste studenten werden na een strenge selectieprocedure Job en Bo gekozen. In hun motivatiebrief en -gesprek hadden ze namelijk aangetoond sterk in hun schoenen te staan, enorm gemotiveerd te zijn en de kracht van hun opleiding in een ontwikkelingsland te onderkennen.

Ter voorbereiding van hun reis verdiepten Job en Bo zich onder andere met behulp van de Stichting Muses in de omgangsvormen, cultuur en gebruiken van Oeganda. “Wij weten nu wat de normen en waarden in Oeganda zijn. Die zijn daar namelijk heel anders dan hier in Nederland, zo mag je als vrouw niet je knieën laten zien en is roken volgens de wet verboden.” vertelt Job. “Ik heb er super veel zin in,” zegt Bo. Ze vliegen op 13 april weer terug naar huis.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids