Normal_westminster-717846_960_720

Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal tenminste tot en met 2020 blijven deelnemen aan Europese programma’s, waaronder Erasmus+ en Horizon 2020. Of het VK blijft deelnemen na die tijd, is nog onduidelijk. Dat meldt Neth-ER, de vereniging van het Nederlandse kennisveld in Brussel. Dit meldt Nuffic.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) zal na vertrek uit de EU blijven betalen en deelnemen aan de programma’s die onder het Meerjarig Financieel Kader (MFK) 2014-2020 vallen. Dit blijkt uit een gezamenlijk rapport van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie met de uitkomsten van de eerste fase van onderhandelingen.

n de tweede fase van onderhandelingen kunnen onder andere nog afspraken worden gemaakt om de deelname van het VK aan deze programma's na vertrek zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ook zal in deze fase onderhandeld worden over eventuele deelname van het VK aan KP9 en de opvolger van Erasmus+. Het VK heeft al eerder aangegeven graag te willen blijven samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie.

De EU en het VK zijn ook tot een akkoord gekomen over gelijke rechten van Britse- en EU burgers. In het rapport is een passage opgenomen waarin de gelijke behandeling van burgers, waaronder studenten, wordt gegarandeerd, onder andere op het gebied van gezondheidszorg, werkgelegenheid en onderwijs. Dit zegt echter nog niets over de hoogte van collegegelden voor EU-studenten die na de Brexit in het VK willen studeren.

De afspraken zijn pas echt definitief als de onderhandelingen helemaal zijn afgerond en goedgekeurd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids