Normal_fietsen_studentenstad_studenten

Er zijn dit studiejaar behoorlijk meer studenten begonnen aan een bacheloropleiding aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Vergeleken met 2016 was er dit jaar een stijging van 14 procent. Vooral het aantal internationale studenten is gestegen; het gaat om een groei van maar liefst 82 procent, zo blijkt uit cijfers van de universiteit. Dat meldt Het Parool.

Dit studiejaar staan er ruim 1.500 internationale studenten ingeschreven aan de UvA. Een jaar eerder stond dit aantal nog op 831. Het gros van deze groep studenten komt uit de Europese Unie. Engelstalige opleidingen scoren uiteraard hoog bij de buitenlandse studenten. Business administration en communicatiewetenschap zijn de populairste studies onder hen.

Ook literatuurwetenschap en taalwetenschap hebben te maken met een stijging van het aantal internationale studenten, met respectievelijk 62 en 31 inschrijvingen. Deze twee opleidingen worden sinds kort ook in het Engels gegeven. Volgens een woordvoerder van de universiteit is een internationale omgeving aantrekkelijk, zowel voor buitenlandse als Nederlandse studenten. De Nederlandse studenten die voor een Engelstalige opleiding kiezen vinden vaak de internationale samenstelling van de klas interessant.

De groei van de studentenaantallen zorgde er aan de andere kant ook voor dat er in het begin van dit studiejaar een tekort aan woonruimte ontstond. Vooral voor de buitenlandse studenten was het vinden van een kamer erg lastig. Studentenvakbond ASVA behandelde behoorlijk wat klachten van studenten in kamernood.

De woordvoerder van de UvA zegt dat het onmogelijk is om de toestroom van internationale studenten te stoppen. Eerder werd de universiteit door wethouder Ivens van Wonen verweten dat de woningnood in Amsterdam een gevolg was van het blijven aantrekken van buitenlandse studenten. Maar volgens de woordvoerder van de universiteit is het werven van nieuwe internationale studenten juist een ambitie van het Rijk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids