Arie Slob, Christenunie, cu

DEN HAAG - Het plan om basisscholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten, kan op flink verzet van de ChristenUnie (CU) rekenen. Dat meldt het ANP.

"Vanuit heel Nederland moeten de stopborden omhoog. Dit mag niet gaan gebeuren", reageert fractieleider Arie Slob op de maatregel. De CU wil experts inzetten om in de Tweede Kamer over het idee te spreken en zal in provincies hoorzittingen organiseren. Tevens roept de partij gemeenteraden op zich ook tegen het plan te verzetten.

Terwijl de grens voor een minimumaantal leerlingen op een basisschol momenteel nog op 23 ligt, wil staatssecretaris Sander Dekker (VVD) dit verhogen naar 100. Scholen die minder leerlingen hebben, zouden de komende vijf jaar moeten sluiten.

Slob stelt dat er minder naar het leerlingenaantal moet worden gekeken en meer aandacht aan de kwaliteit van het onderwijs moet worden besteed. Ook noemt hij de beperking van de keuzevrijheid van ouders om onderwijs voor hun kinderen uit te kiezen als argument. Het CDA schaart zich achter de kritiek van de CU. Ook zij zien liever meer aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs aan kleinere scholen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem