Basisschool in Echten mag dankzij deze oplossing toch openblijven

Basisschool ‘t Echtenest in Echten blijft de komende jaren open. De school had te maken met een groot leerlingentekort. Daardoor bestond er een kans dat de financiering werd stopgezet. De basisschool heeft hier echter een oplossing voor gevonden. Dat meldt RTV Drenthe. 

Stichting Wolderwijs, waar de school onder valt, heeft meerdere scholen in gemeente De Wolden. De leerlingen van al die scholen worden nu bij elkaar opgeteld. “Nu komen we boven de wettelijke norm uit”, zo stelt bestuurder Bas Guchelaar.

Minimumaantal leerlingen 

Om open te blijven moet een school een minimumaantal leerlingen opvangen. In de gemeente De Wolden is dat minimumaantal dertig. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kan de financiering stopzetten als een school daar drie jaar lang onder zit.

Uitzondering 

DUO is volgens Guchelaar oké met het plan en daarom kan ’t Echtenest openblijven. Wel moet er ieder jaar aan DUO worden gemeld dat de school van deze uitzonderingsregel in de wet gebruikmaakt.

De school zelf is heel blij dat de sluiting afgewend is. Leerlingen kunnen nu gewoon in hun eigen woonplaats naar school en hoeven niet te verhuizen naar een ander dorp of plaats.

Sluiting 

Vorig jaar was al bekend dat de school hoogstwaarschijnlijk moest sluiten. DUO ontving op dat besluit een bezwaar vanuit het bestuur van de school. Het bestuur gaf aan dat het leerlingenaantal in een tijdelijke dip zat. Elf achtstegroepers hadden het jaar ervoor de school verlaten. Dat is voor een school met maar 31 leerlingen een flink aantal.

DUO ging uiteindelijk akkoord met de bezwaren van het bestuur. De school wil uiteindelijk wel stoppen met deze oplossing, mits het leerlingenaantal stijgt en daarna op peil blijft.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk