Nationale Onderwijsgids

NOG Examens nieuws

Normal_pexels-pixabay-278430

De universiteiten en hogescholen gaan weer open: verplicht testen of niet?


Het was nieuws waar deze zomer veel studenten op zaten te wachten: de hogescholen en universiteiten gaan weer helemaal open. Colleges, werkgroepen, praktijklessen en studeren: het mag allemaal weer op locatie, met inachtneming van afstands- en beschermingsregels. De universiteiten en hogescholen doen een beroep op de studenten om zichzelf regelm...

Normal_kunstwerk_stadhuis_amersfoort

Bijzonder eindexamenjaar gevangen in kunstwerk op gevel stadhuis Amersfoort


Het afgelopen schooljaar was door de coronamaatregelen voor alle leerlingen anders dan anders. Voor eindexamenleerlingen was het helemaal een uitzonderlijk jaar. Om bij het bijzondere jaar stil te staan, gaf de gemeente Amersfoort opdracht voor een muurschildering om het jaar van de eindexamenlichting van 2020-21 uit te beelden. Een afbeelding v...

Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

Week 27: Nieuw studiefinancieringsstelsel en landelijke staking kinderopvang


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Normal_geslaagd_examen_rugtas_vlag

Eerste staatsexamenkandidaten geslaagd


De eerste staatsexamenkandidaten in regio Noord in het voortgezet onderwijs zijn geslaagd en dat moet gevierd worden. De komende drie weken zijn de andere regio’s aan de beurt en krijgen kandidaten in de andere regio’s hun certificaten en diploma. Dit meldt het College voor Toetsen en Examens.

Normal_toets

Klachtenlijn LAKS: rillen in de skihal en onhandige kaarten bij aardrijkskunde


Teveel economie in het examen wiskunde, onhandige kaarten bij aardrijkskunde en rillen in de skihal. Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwam dit jaar een recordaantal klachten binnen; bijna 225.000. Dat is zelfs meer dan het aantal examenkandidaten. Coördinator Myriam van de Wiel (17) denkt dat corona daar een belangrijke rol bij ...

Normal_examens

Recordaantal klachten over eindexamen


Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen afgelopen maanden 224.897 klachten binnen over het centraal eindexamen, een nieuw record. Coördinator klachtenlijn Myriam van de Wiel (17): “We denken dat veel scholieren door een corona-achterstand zijn geschrokken van de examens.”

Normal_geslaagd_examen_rugtas_vlag

In 2020 bijna 100 procent van de leerlingen geslaagd zonder centrale examens


De slagingspercentages van leerlingen op het vmbo, havo en vwo naderden in 2020 de 100; ze varieerden van 98 procent voor leerlingen op de havo tot 99,5 procent voor vmbo-g-leerlingen. Dat is hoger dan een jaar eerder. Bij meisjes lagen deze percentages iets hoger dan bij jongens. Ze behaalden gemiddeld ook hogere cijfers dan jongens. Dat blijkt...

Normal_rss_entry-289327

Eindexamenleerlingen beginnen met laatste herkansingen


Eindexamenleerlingen die hier recht op hebben kunnen vanaf dinsdag nog een herkansing doen. Dan begint het zogenoemde derde tijdvak. Op donderdag 15 juli horen deze leerlingen of zij ook geslaagd zijn en hebben de laatste eindexamenleerlingen zomervakantie.

Normal_rss_entry-288836

Scholieren horen of ze alsnog geslaagd zijn voor eindexamen


Weer moeten middelbare scholieren gespannen wachten bij de telefoon. Ze hebben onlangs de tweede ronde van de eindexamens gedaan, waarin ze vakken konden herkansen. Op vrijdag worden de normeringen bekend en daarmee hun cijfers. Dan wordt duidelijk of ze alsnog geslaagd zijn en of ze alsnog de vlag met hun schooltas kunnen uithangen.

Normal_toets_examen_denken_huiswerk

Examenleerlingen vso melden veel psychische klachten


Veel leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die dit jaar staatsexamen doen, kampen met psychische klachten, zo melden zij bij Leerlingenbelang VSO (LBVSO). Het gaat om klachten zoals zware depressies, suïcidale gedachten en grote onzekerheid over het verloop van de examens. Veel leerlingen in het vso hebben namelijk geen recht op...

Normal_geslaagd_examen_rugtas_vlag

Vandaag horen examenkandidaten vmbo basis en kader of de vlag uit kan


Vandaag, 16 juni, horen de leerlingen van vmbo basis (bb) en kader (kb) die hun examen hebben van hun school of de vlag uit kan. Het College voor Toetsen en Examens heeft vandaag de N-termen van de flexibele en digitale centrale examens gepubliceerd. Dit meldt het CvTE.

Logo_logo__cvte__college_voor_toetsen_en_examens

Normering flexibele en digitale examens vmbo bb en kb op 16 juni


Op 10 juni is de normering voor de papieren centrale examens vwo, havo en vmbo gl/tl (en bb/kb papier) bekendgemaakt. Met het bekendmaken van de normering kunnen scholen de uitslag bepalen en krijgen leerlingen te horen of ze geslaagd zijn. Voor de flexibele en digitale centrale examens voor vmbo basis (bb) en kader (kb) wordt de normering op wo...

Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Vandaag is het tweede tijdvak voor de centrale examens begonnen


Vandaag is de start van het tweede tijdvak van de centrale examens voor vmbo, havo en vwo. Veel leerlingen hebben hun centrale examens in het eerste tijdvak afgerond. In dit coronajaar krijgen de scholieren één extra herkansing en extra tijd hiervoor. Dit meldt het College voor Toetsen en Examens.

Normal_studenten_college

Week 23: examenpost zoek, kritiek op Google en SER-advies over kinderopvang


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Normal_prinses-amalia-geslaagd

Prinses Amalia cum laude geslaagd voor eindexamen vwo


Gisteren kregen de eindexamenkandidaten van het eerste tijdvak te horen of ze geslaagd waren. Ook prinses Amalia hoorde bij die eerste groep. Zij is cum laude geslaagd voor haar eindexamen vwo aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Normal_rss_entry-285790

Vandaag krijgen eerste middelbare scholieren examenuitslag


Middelbare scholieren die eindexamen hebben gedaan, krijgen donderdag te horen of ze in één keer zijn geslaagd. Om dat te vieren hijst onderwijsminister Arie Slob in Utrecht de vlag, samen met scholierenorganisatie LAKS.

NOG Vind een cursus of training

NOG Van onze klanten