NOG Examens nieuws

Normal_shauna_plompen

Nieuw op de Nationale Onderwijsgids: vloggende docent Shauna Plompen


Hi! Ik ben Shauna. Ik ben docent, blendIT coach en blogger. Ik schrijf over boeken, congressen en experts die mij inspireren om te blijven leren. Mijn ontwikkeling als docent en persoon, deel ik graag met jullie door middel van tips en inzichten. Ook geef ik tips en adviezen vanuit mijn ervaringen als docent en student. 

Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Examenkandidaten krijgen een jaar lang verkeerde lesstof voorgeschoteld


Havo-leerlingen in Den Haag hebben een jaar lang de verkeerde lesstof voorgeschoteld gekregen voor het vak filosofie. Vier weken voor het begin van de examens ontdekte een leerling de fout. Ondanks een in allerijl aangeboden stoomcursus waren de leerlingen daardoor nauwelijks voorbereid op het Centraal Eindexamen. Dit meldt RTL Nieuws.

Normal_arts-man-betuurder-papier-werk

Amsterdamse school schorst docenten na fouten in nakijkwerk examens


Het IJburg College in Amsterdam heeft twee docenten geschorst omdat ze fouten hebben gemaakt bij het nakijken van eindexamens. De fouten bleken telkens in het voordeel van de leerlingen. De school neemt het incident hoog op. Het contract van beide docenten wordt daarom ook niet verlengd. Dit meldt NOS.

Normal_biologie_middelbare_school_docent_leerling_scholier_voortgezet_onderwijs_beta

Eerste lichting van onderwijsconcept Agora deed eindexamen


Bij Agora, de middelbare school met het vernieuwende onderwijsconcept uit Roermond, legde dit jaar de eerste lichting leerlingen examen af. Jos Claessen, hoogleraar bij het Welten-instituut van de Open Universiteit volgde Agora tijdens dit eerste, spannende examenjaar. Dit meldt Open Universiteit.

Logo_download

Normering bekend, examenuitslagen vastgesteld


Vandaag is een spannende dag voor ruim 200.000 leerlingen die eindexamen hebben gedaan. Zijn ze geslaagd of hebben ze toch nog een herexamen? Ook voor het CvTE is de centraal examenperiode een spannende tijd. Kunnen de leerlingen in alle rust hun examens maken en hoe worden de centrale examens ontvangen? Het CvTE kijkt terug op deze examenperiod...

Normal_geslaagd_examen_rugtas_vlag

Woensdag is de grote dag: ben je geslaagd of gezakt?


Aanstaande woensdag wordt bekend welke eindexamenkandidaten hun diploma hebben gehaald en dus geslaagd zijn. De normeringen voor het Centraal Eindexamen worden dan bekend gemaakt op www.cito.nl. De meeste scholen maken de uitslag dezelfde dag bekend, meestal tussen 13.00 en 19.00 uur.

Logo_toets__tentamen__examen

Eindexamens, lerarentekorten en knellend onderwijs: het onderwijsnieuws van mei!


De maand mei draaide voor een groot deel om de Centrale Eindexamens. Van 14 tot 29 mei worstelden zo’n 211.550 scholieren zich door alle toetsen heen. Ook het lerarentekort kwam zoals we gewend zijn vanuit verschillende invalshoeken aan bod. En op de valreep van deze maand is er goed nieuws voor... de mbo’er! Lees het in het maandoverzicht van mei.

Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

31e editie examenklachtenlijn LAKS gesloten; minder klachten dit jaar


Het LAKS blikt terug op een succesvol verloop van de 31e eindexamenklachtenlijn. We hebben minder klachten ontvangen dan in de jaren hiervoor. Dat is aanleiding voor een feestje. De cijfers lijken er voorlopig op te wijzen dat niet alleen de examens beter zijn geworden, maar ook dat de tevredenheid van scholieren is toegenomen. Dit meldt LAKS.

Normal_rss_entry-136974

Examens zitten er bijna op


Wat ook de uitkomst zal zijn, na dinsdag zitten ze er in elk geval voorlopig voor iedereen op: de examens van dit jaar van de middelbare scholen. Circa 211.550 scholieren moesten eraan geloven. Meer dan de helft, 109.447 kandidaten, hoopt ermee afscheid te nemen van het vmbo en ruim 60.600 leerlingen van de havo en 41.500 van het vwo.

Normal_examenhal__examens__eindexamen__stoelen__tafeltjes

Laatste week van de eindexamens aangebroken


De laatste week van de centrale eindexamens is aangebroken. Havisten en vwo’ers moeten nog twee dagen aan de bak. Vmbo’ers mogen inmiddels uitrusten van hun examens. De teller van de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) staat op het moment van schrijven op 174.491 klachten.

Normal_rss_entry-136689

Klachten na tweede examenweek naar 171.000


In de tweede week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ongeveer 61.000 klachten binnengekomen. Opgeteld bij de ruim 110.000 klachten uit de eerste week, staat de teller nu op ruim 171.000.

Normal_wereldbol__globe__europa__kaart

Eindexamens gaan tweede week in


Vandaag is de tweede week van de centrale eindexamens begonnen. Vmbo’ers buigen zich vanmorgen over maatschappijkunde, havisten mogen aan de bak met aardrijkskunde en leerlingen van het vwo zetten hun beste beentje voor met de Duitse taal. De teller van de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) staat op het moment van sch...

Normal_toets_examen_denken_huiswerk

LAKS adviseert examenleerlingen: lees de syllabus én de vragen goed door


Nu de centraal schriftelijke eindexamens een paar dagen bezig zijn, stromen ook de klachten weer binnen bij de speciale klachtenlijn van scholierenorganisatie. Kandidaten vinden de examens bijvoorbeeld te moeilijk, onduidelijk of te lang. Volgens LAKS hadden leerlingen veel onduidelijkheid voor zichzelf kunnen voorkomen door de examensyllabi voo...

Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Veel examenklachten in de wachtrij bij meldpunt LAKS


Op piekmomenten is het op de website examenklacht.nl van LAKS zo druk dat niet alle klachten die binnenkomen meteen verwerkt kunnen worden. Op dit moment staan nog zo'n 15.000 klachten in de wachtrij, meldt de organisatie. Daardoor hebben sommige klagers nog geen bevestigingsmail ontvangen over hun klacht en zijn de statistieken over het aantal ...

Normal_toets_examen_denken_huiswerk

Mbo-leerlingen moeten op de valreep ondanks vrijstelling toch examen doen


Vijftien leerlingen van het ROC Rijn IJssel in Arnhem blijken op de valreep alsnog examen te moeten doen. De school had hen voor drie vakken een vrijstelling gegeven, maar dat was niet volgens de wet.  De Onderwijsinspectie heeft de school op de vingers getikt. Dit meldt Omroep Gelderland.

Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Verkeerde examens uitgedeeld in Friesland en Brabant


Zowel in Friesland als in Brabant ging het maandagmiddag al mis voordat de eindexamens officieel begonnen waren. In Leeuwarden kregen leerlingen in plaats van vmbo Nederlands het eindexamen Duits onder hun neus, terwijl in Den Bosch het verkeerde eindexamen wiskunde uitgedeeld werd. Dit melden Omrop Fryslân en Brabants Dagblad.

NOG Examenrooster

NOG Vind een cursus of training