Nationale Onderwijsgids

NOG Examens nieuws

Logo_logo__cvte__college_voor_toetsen_en_examens

Normering flexibele en digitale examens vmbo bb en kb op 16 juni


Op 10 juni is de normering voor de papieren centrale examens vwo, havo en vmbo gl/tl (en bb/kb papier) bekendgemaakt. Met het bekendmaken van de normering kunnen scholen de uitslag bepalen en krijgen leerlingen te horen of ze geslaagd zijn. Voor de flexibele en digitale centrale examens voor vmbo basis (bb) en kader (kb) wordt de normering op wo...

Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Vandaag is het tweede tijdvak voor de centrale examens begonnen


Vandaag is de start van het tweede tijdvak van de centrale examens voor vmbo, havo en vwo. Veel leerlingen hebben hun centrale examens in het eerste tijdvak afgerond. In dit coronajaar krijgen de scholieren één extra herkansing en extra tijd hiervoor. Dit meldt het College voor Toetsen en Examens.

Normal_studenten_college

Week 23: examenpost zoek, kritiek op Google en SER-advies over kinderopvang


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Normal_prinses-amalia-geslaagd

Prinses Amalia cum laude geslaagd voor eindexamen vwo


Gisteren kregen de eindexamenkandidaten van het eerste tijdvak te horen of ze geslaagd waren. Ook prinses Amalia hoorde bij die eerste groep. Zij is cum laude geslaagd voor haar eindexamen vwo aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Normal_rss_entry-285790

Vandaag krijgen eerste middelbare scholieren examenuitslag


Middelbare scholieren die eindexamen hebben gedaan, krijgen donderdag te horen of ze in één keer zijn geslaagd. Om dat te vieren hijst onderwijsminister Arie Slob in Utrecht de vlag, samen met scholierenorganisatie LAKS.

Normal_eindtoets__toets__test__examen__tentamen

Eerste correctie telt bij zoekgeraakte examens


Van ongeveer 150 leerlingen verdeeld over drie scholen is nog ieder één examen zoek. Minister Slob heeft bij hoge uitzondering besloten dat voor deze leerlingen de score mag tellen die door hun eigen docent is vastgelegd. Hoewel de leerlingen er ook voor mogen kiezen hun examen over te doen, zou op deze manier voor deze leerlingen morgen ook hun...

Normal_nederlandse_vlag__vlag__nederland

Met de vlaggenweken vieren vso-scholen het einde van de staatsexamens


Net als in 2020 worden weer de vlaggenweken georganiseerd voor iedereen die dit mee wil vieren. In ieder geval de vso-scholen en de particuliere scholen worden uitgenodigd om de vlag buiten te hangen vanaf 9 juli. Dit meldt het College voor Toetsen en Examens.

Normal_rss_entry-284658

'Klachtenrecord examens door slecht online onderwijs en stress'


Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren zijn in het eerste tijdvak van het eindexamen in totaal ruim 212.000 klachten binnengekomen. "Dat record was zeker geen doel, maar toont wel aan dat leerlingen meer zorgen hebben dan ooit", zei LAKS-woordvoerster Myriam van de Wiel dinsdag. "We kregen al het hele jaar signalen van scholieren die slecht ...

Normal_rss_entry-284508

Eerste deel van de eindexamens zit erop


Voor de middelbare scholieren die dit jaar eindexamen doen, komt een einde aan de eerste etappe. Ze hebben nu ongeveer twee weken de tijd om op adem te komen en zich voor te bereiden op het tweede tijdvak.

Normal_rss_entry-284516

Aantal eindexamenklachten bereikt record: 209.000 klachten geregistreerd


Deze eindexamenperiode is bij het LAKS een recordaantal klachten binnengekomen. Het waren er tot nu toe zo'n 209.000. Het oude record, uit 2016, was 204.000 klachten, aldus woordvoerster Myriam van de Wiel van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Normal_rss_entry-284220

LAKS: al ruim 200.000 klachten over eindexamens


Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag meer dan 30.000 klachten binnengekomen over de eindexamens. Daarmee komt het totale aantal klachten uit boven de 200.000. Dat zei woordvoerster Myriam van de Wiel vrijdagavond. "Het zijn ontzettend veel klachten natuurlijk, maar het is fijn dat ze ons weten te vin...

Normal_school_groep_kinderen

Week 21: scholen weer open en zorgen over lerarentekort bij uitvoering NPO


Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Normal_rss_entry-284073

Eindexamenscholieren klagen 'steeds inhoudelijker' bij het LAKS


Het LAKS krijgt naarmate de eindexamenperiode vordert, steeds inhoudelijkere klachten over de eindtoetsen binnen van scholieren, ziet bestuurslid Myriam van de Wiel. Leerlingen melden steeds specifieker wat ze moeilijk vonden bij een examen, inclusief de precieze vraag en uitleg.

Normal_rss_entry-283915

LAKS: relatief weinig klachten op dag zeven van examens


Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn woensdag ruim 12.000 klachten binnengekomen. Dat zijn er zeker 2000 meer dan een dag eerder, maar desalniettemin spreekt bestuurslid Myriam van de Wiel over een "relatief rustige examendag. Vorige week hadden we dagen erbij zitten dat we al snel boven de 25.000 uitkwamen."

Normal_rss_entry-283773

LAKS: weinig klachten op dag zes van de examens


Dinsdag was een relatief rustige examendag voor de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Waar normaal de klachten al snel de 25.000 op een dag passeren, "zijn vandaag niet eens de 10.000 gehaald", laat bestuurslid Myriam van de Wiel weten.

Normal_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

LAKS: al 110.000 klachten over eindexamens


Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn tot en met donderdag 110.000 klachten over de eindexamens binnengekomen. Volgens een woordvoerster is dit aantal veel eerder bereikt dan in 2019. "Dit aantal haalden we in 2019 pas op de zevende dag. We zijn nu pas vier dagen bezig."

NOG Vind een cursus of training

NOG Van onze klanten