Nationale Onderwijsgids

NOG Examens nieuws

Normal_rss_entry-335369

LAKS klachten gaan over geit op de gang en knappend plastic zakje bij examens


Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn op de zevende eindexamendag 22.000 klachten binnengekomen. De meeste klachten gingen over het examen economie voor het vmbo-gl/tl, meldt het LAKS vrijdag.

Normal_dennis-wiersma-1

Onderwijsminister Wiersma geeft toe dat er problemen zijn met examens vso


Onderwijsminister Dennis Wiersma meldt in een brief als antwoord op Kamervragen dat het nu nog niet mogelijk is om alle staatsexamenkandidaten voorafgaand aan hun mondelinge examens tijdig te informeren over de resultaten die ze hebben behaald. Er loopt nu wel een onderzoek naar hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Dat meldt VOS/ABB.

Normal_rss_entry-335033

LAKS heeft woensdag vooral veel klachten over vwo Engels binnengekregen


Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft woensdag vooral veel klachten gekregen over het examen Engels voor het vwo, zo laat een woordvoerder weten. Ongeveer 4000 klachten kwamen binnen over dit examen, leerlingen beklaagden zich voornamelijk over de lengte van de teksten die ze moesten lezen.

Normal_rss_entry-334826

Over examen vmbo wiskunde zijn er veel klachten over onduidelijke vraagstelling


De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is dinsdag veel gebeld over het examen vmbo wiskunde (gemengde leerweg en theoretische leerweg).

Normal_rss_entry-334644

LAKS ontvangt veel klachten over examen geschiedenis havo


De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is maandag veel gebeld over het examen geschiedenis voor havo en het examen Nederlands voor vmbo.

Normal_rss_entry-334645

Tijdens havo-examen gaf een school enkele verkeerde vragen op


Ruim twintig havoleerlingen hebben vorige week bij het eindexamen aardrijkskunde vier vragen gekregen die eigenlijk voor het vwo bedoeld waren. De vragen stonden op een erratum, een toegevoegd papier. Ze waren op een school per ongeluk aan de havoleerlingen uitgedeeld.

Normal_rss_entry-334280

Weinig klachten binnengekomen tijdens de tweede dag van de examens


De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft op de tweede dag van de centrale eindexamens ongeveer 30.000 klachten binnengekregen en spreekt hiermee van een "rustige dag". Donderdag ging het uiteindelijk om 50.000 klachten, wat bovengemiddeld veel was, meldt een woordvoerster van het LAKS.

Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

LAKS opent voor de 34ste keer de Eindexamenklachtenlijn


Vanmorgen zijn de centraal schriftelijke eindexamens van start gegaan. Zo’n 190.000 middelbare scholieren proberen dit jaar hun diploma te behalen. In april gingen veel vmbo-leerlingen al aan de slag met hun eindexamens, afgelopen dinsdag de staatsexamenkandidaten en vanaf vandaag mogen ook alle andere leerlingen dan eindelijk beginnen. Dat meld...

Normal_students-5372390_1920

Hoezo eindexamens vandaag begonnen? Sommige vmbo'ers zijn al klaar


Leerlingen op het vmbo zijn al vanaf begin april bezig met hun eindexamens. Zij hebben soms het gevoel een beetje te worden vergeten als halverwege mei massaal aandacht wordt besteed aan het begin van de examens. Er zou dus meer aandacht moeten komen voor de leerlingen van het vmbo. Dat meldt RTL Nieuws. 

Normal_classroom-5817237_1920

Onderwijs in coronatijd blijft leerlingen ook na eindexamens achtervolgen


Leerlingen die donderdag aan hun eindexamens beginnen gaan bij vervolgopleidingen de gevolgen van het onderwijs in coronatijd ondervinden. Deze leerlingen moeten extra in de gaten worden gehouden omdat de 2,5 jaar aan dichte scholen en online onderwijs voor alles behalve een normale schooltijd hebben gezorgd. Dat zeggen de VO-raad en actiegroep ...

Normal_rss_entry-333888

Centrale examens gaan voor de meeste kandidaten vandaag van start


De centrale examens in het voortgezet onderwijs gaan donderdag om 9.00 en 13.30 uur beginnen, althans voor de meeste kandidaten. Een deel van de leerlingen in kwestie is vorige maand al begonnen. Vmbo's mochten namelijk al sinds 4 april digitale examens afnemen. In totaal doen dit jaar ruim 188.000 scholieren examen.

Logo_universiteit_utrecht_logo_smal

Onderzoek Universiteit Utrecht naar inzet escaperoom voor hulp eindexamens


Op 12 mei beginnen de eindexamens voor middelbare scholieren. Docenten over de hele wereld gebruiken escaperooms in de klas als nieuwe werkvorm. Maar wat kun je eigenlijk leren van een escaperoom? En kan een escaperoom je helpen voor te bereiden op toetsen, bijvoorbeeld je eindexamen? Onderzoeker Alice Veldkamp van de Universiteit Utrecht deed o...

Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

De examens in met achterstanden vanwege de coronapandemie


Ruim 148.000 scholieren starten deze week met hun eindexamens. Ongeveer de helft van de leerlingen zegt er met een achterstand aan te beginnen. Dat komt naar voren uit een vragenlijst van NOS Stories. Deze vragenlijst is door meer dan tweeduizend eindexamenkandidaten ingevuld. Dat meldt de NOS. 

Normal_eindtoets__toets__test__examen__tentamen

De Staatsexamens gaan vandaag van start


Vandaag gaan de Staatsexamens voortgezet onderwijs van start. Dit is enkele dagen eerder dan de centrale examens in het regulier voortgezet onderwijs. Op 10 mei beginnen de schriftelijke college-examens; op 12 mei starten de schriftelijke centrale examens. Dat meldt het College voor Toetsen en Examens. 

Normal_examen_tentamen_leerling

Eindexamenrooster 2022: dit is de planning voor vmbo, havo en vwo


Deze week gaan de eindexamens in het eerste tijdvak van start! Leerlingen op vmbo, havo en vwo hebben op donderdag 12 mei hun eerste eindtoets. Wat staat er allemaal op de planning de komende weken? En wat is er dit jaar anders dan voorgaande jaren? Dit is het eindexamenrooster met toelichting op de examens in een jaar waarbij corona langzaam li...

Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

LAKS Eindexamenklachtenlijn met Dennis Wiersma aan de telefoon van start


Vanaf 12 mei organiseert het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) de 34e editie van de eindexamenklachtenlijn (EEKL). De examenperiode is altijd een spannende tijd voor de meer dan 188.000 examenkandidaten, die uitkijken naar een vervolgopleiding, tussenjaar of een baan. Dit jaar is het de afsluiting van een wederom ongewoon jaar. Het LAKS ...

NOG Vind een cursus of training

NOG Van onze klanten