Utrechtse basisscholen krijgen geld voor gezondere leefstijl kinderen

In Utrecht krijgen tien basisscholen geld van de gemeente om de leefstijl van de kinderen gezonder te maken. Het geld gaat onder andere naar gezonde voeding. De gemeente en de basisscholen vinden de juiste beweging voor de kinderen ook erg belangrijk, aldus DUIC.

In totaal gaat de gemeente 755.000 euro reserveren voor de ondersteuning van alle betrokken basisscholen. In eerste instantie ligt de focus vooral op scholen waar de impact het grootst zal zijn. Daarbij kan je denken aan scholen voor speciaal onderwijs, maar ook voor scholen die een schoolweging boven de 30 hebben. De schoolweging zegt iets over de leerlingpopulatie. Hoe hoger dit cijfer is, des te lastiger het wordt. Het Centraal Bureau van de Statistiek bepaalt de schoolweging. Dit cijfer wordt gebaseerd op onder andere het opleidingsniveau van de ouders, het land van herkomst van de ouders en of ouders in de schuldsanering zitten. 

Het project 

Het geld dat de basisscholen ontvangen van de gemeente wordt dus onder meer gebruikt voor gezonde voeding. Daarbij kan je denken aan het aanbieden van gezonde, vegetarische lunches en colleges over voedsel. Ook zal er aandacht worden besteed aan beweging, dus meer beweging gedurende de dag en ouderbetrokkenheid. Deze vier factoren gecombineerd (dus gezonde lunches, colleges, beweging en ouderbetrokkenheid) zouden moeten zorgen voor een goed en gezond voedings- bewegingspatroon.

“Een gezonde leefstijl is cruciaal voor onze jeugd. We investeren in de scholen waarbij de impact het grootst is en zorgen voor een breed programma”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “Zo kijken we niet alleen naar het aanbieden van lunches, maar maken we die ook gezond. En waar voldoende bewegen gedurende de dag en een lidmaatschap bij een sportvereniging niet vanzelfsprekend is, zorgen we dat we via school meer bewegen stimuleren gedurende de schooldag!”

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema