Normal_staatssecretaris_onderwijs__sander_dekker

Bij de onderwijsinspectie en het Landelijk Aktie Komtiee Scholieren (LAKS) zijn geen gevallen bekend van scholen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan het afsluiten van contracten met leerlingen. Dit schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in antwoord op Kamervraag van D66. 

Kamerlid Van Meenen (D66) stelde de vragen naar aanleiding van een uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor. Daarin werd aangetoond dat leerlingen een 'wurgcontract' krijgen voorgelegd: haalt de leerling niet op tijd een beter gemiddelde voor de vakken, dan volgt uitsluiting van het eindexamen. Maar volgens Dekker zijn er geen gevallen gemeld bij de inspectie en LAKS. “Zodra er een melding komt bij LAKS of bij de inspectie van een dergelijk contract, spreekt LAKS of de inspectie de betreffende school aan. Hierna is, tot nog toe, het contract meteen van tafel gegaan”, schrijft hij.

Mochten scholen zich hier wel aan schuldig maken, dan vindt de bewindsman dat de scholen een sanctie moeten krijgen die de inspectie zal opleggen. Daarnaast meldt Dekker dat de inspectie en het ministerie van Onderwijs de communicatie omtrent deze illegale contracten hebben geïntensiveerd. “De inspectie beschrijft op haar website de regels voor wat wel en niet mag wat betreft toelating tot het eindexamen. LAKS verwijst vaak naar deze website. Volgens LAKS wordt het contract vervolgens door de school meteen ongedaan gemaakt. Het ministerie heeft in de Nieuwsbrief VO van maart ook aandacht besteed aan het illegale karakter van deze contracten”, aldus de staatssecretaris

© Nationale Onderwijsgids