Kinderdagverblijf in Uden gaat opnieuw de fout in en moet deuren tijdelijk sluiten

Kinderdagverblijf XXS Uden gaat vanaf maandag een tijdje dicht. De opvang voldoet niet aan bepaalde eisen. Het kinderdagverblijf moest in het verleden al eens een dwangsom betalen omdat er regels werden overtreden. XXS Uden krijgt van de gemeente Maashorst ruim de tijd om zich te verbeteren, namelijk tot 6 mei. Dat meldt Omroep Brabant.


XXS heeft opvanglocaties in Boekel, Cuijk en Uden. Het kinderdagverblijf in Uden heeft vier verschillende groepen, twee babygroepen en twee peutergroepen. Voor maximaal 54 kinderen is er plek.

Inspectie van de GGD 

Het kinderdagverblijf kreeg deze maand bezoek van de inspectie van de GGD. In twee gevallen stond er geen vast personeel bij de kindergroepen, en dat is wel de bedoeling. De inspectie maakt zich zorgen om de stabiliteit van het kinderdagverblijf. Daarom moet XXS Uden de komende tijd dicht.

Dwangsom

Overigens is dit niet de eerste keer dat het kinderdagverblijf de zaken niet op orde heeft. Eind vorig jaar moest de opvang al een dwangsom betalen aan de gemeente. Er werden te veel kinderen per groep opgevangen. Medewerkers probeerden dat toen te verbergen door ouders af te bellen met de reden dat personeel ziek was en dat de kinderen niet naar de opvang konden. Achteraf bleek dat de inspectie op de stoep stond van de opvang.

Daarnaast hadden sommige medewerkers in opleiding nog niet de juiste papieren om voor een groep te staan en was er niet genoeg personeel aanwezig.

Aanpassingen 

In januari, na een tweede bezoek, zag de inspectie dat de opvang zich al had aangepast. De eigenaar van het kinderdagverblijf had medewerkers op een cursus gedaan, er was een externe adviseur aangetrokken en de administratie was overzichtelijker.

Ondanks deze positieve punten waren er toch ook nog enkele overtredingen, en daarom moet de opvang alsnog dicht.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk