Vapes Nederlandse scholieren onderzocht: vol met lood, gif en teveel nicotine

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er in vapes giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en meer nicotine dan wettelijk is toegestaan zit. En Nederlandse jongeren roken deze vapes vaak en veel. Tien middelbare scholen in Nederland stuurden afgepakte vapes naar de redactie van RTL Nieuws. “Dit is het eerste onderzoek dat laat zien dat Nederlandse kinderen hun eigen lichaam en hersenen vergiftigen door het gebruik van vapes.”  Dat meldt RTL Nieuws.

Remco Westerink, toxicoloog aan de Universiteit van Utrecht, vindt sommige resultaten erg ongewoon. “Kinderen met nog niet ontwikkelde hersenen maken gebruik van een schadelijk product.”

Eén op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar had in het afgelopen jaar weleens gevapet. Dat bleek uit een onderzoek dat in oktober werd gepubliceerd. Het kabinet voerde daarop strengere regels in en sinds 1 januari mogen vapes met een smaakje niet meer verkocht worden.

Vape verboden op middelbare scholen 

Op veel middelbare scholen is de vape inmiddels verboden. Docenten mogen vapes van leerlingen afpaken als ze er toch eentje roken. Daarom vroeg RTL Nieuws aan middelbare scholen in Nederland of ze de afgepakte vapes wilden opsturen. Daarvan werd een selectie onderzocht in een laboratorium in Liverpool.

In bijna de helft van de vapes zat een teveel aan nicotine. Er zaten zelfs vapes tussen met een hoeveelheid nicotine van 200 tot 400 sigaretten. Er was zelfs een vape die 11 keer meer nicotine bevatte dan de wettelijke toegestane hoeveelheid van 20 milligram per milliliter vloeistof.

'Formaldehyde is kankerverwekkend' 

Toxicoloog Jan Tytgat, werkzaam aan de Belgische universiteit in Leuven, bekeek op verzoek van RTL Nieuws ook naar de onderzoeksresultaten. Hij geeft aan dat de stof formaldehyde, die in de vapes is gevonden, kankerverwekkend is. “Het is een zorgwekkende stof die je absoluut moet mijden.”  En dat geldt ook voor de andere stoffen die in de vapes zijn gevonden. “Nikkel kan allergieën veroorzaken en acroleïne irriteert de huid en de longen. Aceton kan hoofdpijn veroorzaken, je verwarren en een gevoel van onbehagen geven.”

Vapes met smaakjes 

“Er zijn nog altijd vapes met smaakjes te vinden op het schoolplein. Nu bekend is dat daar schadelijke stoffen inzitten helpt dat hopelijk bij de bewustwording dat een vape geen veilig product is”, aldus Westerink.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk