Twee tieners missen eindexamen vanwege een reanimatie

Het zal je maar gebeuren: je eindexamen missen omdat er iemand onwel wordt. Dat gebeurde donderdag 16 mei in Papendrecht. Een jongen van 15 en een meisje van 16 mogen het examen Nederlands volgende maand alsnog maken. Dat meldt de NOS.

Vlak voor de start van zijn examen zag Manuel een man bewusteloos op straat bellen. Omdat telefoons verboden zijn tijdens de examens kon hij niet het alarmnummer bellen. Schoolgenoot Araceli fietste voorbij en zij had wel een mobieltje mee. Met zijn tweeën belden ze 112 en niet lang daarna kwamen de burgerhulpverleners in de buurt in actie voor de reanimatie.

Niet aanwezig tijdens het examen 

De school belde ondertussen met de moeder van Manuel met de vraag waarom haar zoon niet aanwezig was bij het examen. Moeder gaf aan dat hij allang op school had moeten zijn, maar hoorde ondertussen ook allerlei sirenes buiten. “Ik ben toen zijn route naar school gaan fietsen. Ik zag zijn fiets staan, maar hem niet en iemand anders op de grond liggen”, schrijft Manuels moeder op Facebook.

Na een reanimatie is de 82-jarige man met een hartslag naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe het nu met de man gaat. De politie en school hebben de twee tieners goed opgevangen, want ze waren redelijk onder de indruk van wat er allemaal gebeurde.

Geen uitzonderingen voor laatkomers 

Het examen was echter al wel begonnen en voor laatkomers maakt de school geen uitzonderingen. Ook niet in het geval van Manuel en Araceli. Een woordvoerder van de middelbare school legt uit dat als je meer dan een half uur te laat bent, je het examen niet meer mag maken. Het examen mogen de twee wel halverwege juni inhalen en dan telt het niet als een herkansing.

Dat zijn zoon het examen gemist heeft is volgens de vader van Manuel totaal geen issue. Hij is onwijs trots op hoe zijn zoon gehandeld heeft. “Mensenlevens gaan voor examens.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk