Minder dan helft Amsterdamse scholieren accepteert homoseksualiteit

Minder dan de helft van de Amsterdamse jongeren (zo’n 43 procent) accepteert het als mensen van hetzelfde geslacht een relatie met elkaar hebben. Twee jaar geleden was dit aantal nog meer dan de helft (69 procent). Deze afname kan ertoe leiden dat LHBTI-jongeren zich minder veilig voelen op school. Dat meldt De Telegraaf.

 

Dit komt naar voren uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. Onder 5351 tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs is in het najaar een van 2023 een enquête gehouden. De scholieren vulden de enquête onder schooltijd in.

Vraag over homoseksualiteit alleen in Amsterdam 

De vraag over homoseksualiteit werd alleen in Amsterdam toegevoegd aan het onderzoek. Jongeren in andere delen van Nederland kregen deze vraag niet. Het is daarom ook niet duidelijk of jongeren in de rest van Nederland ook anders zijn gaan denken over homoseksualiteit, stelt woordvoerster Wendelien Bergmans. Wel geeft Bergmans aan dat het maar om één vraag ging. “Daar kunnen we nu nog geen al te zware conclusies aan verbinden.”

Gepest op school 

Wel gaven er in 2023 meer Amsterdamse jongeren aan gepest te worden op school. Een op de zeven jongeren heeft hier last van, terwijl dat in 2021 nog een op tien was.

Gedwongen tot het doen van seksuele handelingen 

Wat helemaal schokkend is dat 13 procent van de meisjes en 7 procent van de jongens uit de vierde klas weleens gedwongen zijn tot het doen van een seksuele handeling. Van een deel van hen is wel eens een naaktfoto of seksfilmpje ongewenst rondgestuurd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk