Papendrecht sluit deuren van twee bso's van Fit-Kidz

De deuren van twee locaties van buitenschoolse opvang Fit-Kidz moeten op last van de gemeente Papendrecht drie maanden dicht. De gemeente heeft aanhoudende zorgen over de veiligheid van de kinderen op de bso. Tijdens de sluiting moet Fit-Kidz de problemen op locaties Kamerlingh Onneslaan en Andoornlaan oplossen. Is dat niet binnen drie maanden gebeurd, dan volgt permanente sluiting van de bso’s. Dit melden de Telegraaf en RTV Papendrecht.

Begin maart maakte de gemeente al bekend de kinderopvangorganisatie een tweede boete te willen opleggen en de twee onderpresterende bso’s te sluiten. Eigenaar Daniel Muñoz stelde dat het simpelweg ging om tekortkomingen in het papierwerk en dat de zorgen de “grootste onzin” zou zijn die er bestond. Bestaande onvolkomenheden zouden niets te maken hebben met ene voor kinderen gevaarlijke situatie.

Structurele zorgen

De gemeente houdt echter voet bij stuk. “Er blijven structureel zorgen bij ons over de veiligheid en kwaliteit van de kinderopvang geboden door Fit-Kidz. Wij beseffen heel goed dat we met dit besluit alle ouders en verzorgers, kinderen en medewerkers op deze twee bso’s raken.” Papendrecht zegt het welzijn van de kinderen het belangrijkste te vinden en daarom genoodzaakt zijn een sluiting af te dwingen. Muñoz zegt dat hij de tekortkomingen al in november 2023 heeft opgelost, maar dat er sindsdien geen inspectiebezoek meer is geweest. “Ik heb hard bewijs dat alles is hersteld.”

Onvoldoende gekwalificeerd personeel

Volgens RTV Papendrecht is door de GGD geconstateerd dat er onvoldoende gekwalificeerd personeel op de bso’s werkt, er zorgen zijn over het pedagogisch klimaat en dat het veiligheids- en gezondheidsbeleid niet wordt nageleefd door Fit-Kidz. Ouders zouden niet genoeg informatie ontvangen over zaken die zich afspelen op de bso’s en ontbreekt het aan een goede klachtenregeling.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky