Medewerker Carmel College op staande voet ontslagen wegens onzedelijk gedrag

Het Twentse Carmel College uit Oldenzaal heeft een medewerker eind 2023 per direct ontslagen wegens ernstig grensoverschrijdend gedrag. De schoolleiding wilde dit verhaal niet eerder naar buiten brengen om zo de betrokken leerling te beschermen. Dat staat in een brief die vrijdag 24 mei naar ouders van leerlingen is gestuurd. Eén leerling van de school heeft te maken gehad met het grensoverschrijdende gedrag. Dat meldt RTV Oost.

De schoolleiding hoorde eind december 2023 van dit verhaal. Rector Marjan Weekhout en adjunct-directer Herbert Bouwhuis laten in de brief aan de ouders en verzorgers van de leerlingen weten dat er direct maatregelen zijn getroffen.

Affaire 

Een 61-jarige hulpverlener van het Carmel College had een affaire met een toen 17-jarige leerling. Inmiddels is deze leerling meerderjarig. De school wil geen commentaar geven over de affaire. Ook in de brief aan de ouders zegt de schoolleiding niet wat er precies gaande was, alleen dat het om ernstig grensoverschrijdend gedrag ging. De school heeft wel meteen contact gezocht met de vertrouwensinspecteur, zedenpolitie, hulpverleners en de officier van justitie.

Wel een melding, maar geen aangifte 

In het belang van de leerling en met de gevolgen voor de leerling als er aangifte zou worden gedaan in gedachten, is er overleg gepleegd met de instanties, zo stelt de school. Uiteindelijk is er besloten wel een melding te maken, maar er is voorlopig geen aangifte gedaan. Volgens Weekhout en Bouwhuis werden zij daarin gesteund door de officier van justitie, de zedenpolitie en de vertrouwensinspecteur.

Ook de leerling heeft nog geen aangifte gedaan tegen de medewerker van de school. Mocht deze later alsnog aangifte willen doen, dan zal de schoolleiding dit begeleiden en zelf ook aangifte doen.

“In het belang van de leerling is dit volgens ons en de betrokken deskundigen de beste aanpak”, zo zeggen de rector en de adjunct-directeur. De school heeft onderzoek gedaan naar het feit of ook andere leerlingen te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag van de ex-medewerker. Volgens de schoolleiding is dat niet het geval. “Onze school is een veilige plek voor leerlingen en medewerkers. We proberen samen de kans op incidenten zo klein mogelijk te maken.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk