Normal_rss_entry-395107

De PO-Raad maakt zich zorgen over het verdwijnen van vragen over geschiedenis, biologie en aardrijkskunde uit de doorstroomtoets, de vroegere centrale eindtoets voor het basisonderwijs. De toets bepaalt mede naar welke middelbare school kinderen kunnen.

Het programma Pointer, van KRO-NCRV, meldt dat kinderen in de toets alleen nog vragen krijgen over de wettelijk verplichte onderdelen rekenen, taalverzorging en lezen. De koepelorganisatie van basisscholen waarschuwt dat het risico bestaat dat scholen hun onderwijs zullen toespitsen op de onderwerpen die getoetst gaan worden. De Onderwijsinspectie beoordeelt scholen immers op de toetsresultaten en veel ouders wegen die mee bij de keuze voor een school.

Brede ontwikkeling

"Maar er zijn dingen die je minder goed kunt toetsen in meerkeuzevragen, zoals schrijfvaardigheid of een spreekbeurt", zegt een woordvoerster van de PO-Raad. "Je moet ook naar de brede ontwikkeling van een kind kijken en daar horen aardrijkskunde en geschiedenis bij."

Met de methodiek van toetsen is op zich niets mis, zegt ze, maar het doel moet zijn om de prestaties van een kind te verbeteren.

Door: ANP