Jaap de Hoop Scheffer ambassadeur van University College Fryslân, foto: Rijksuniversiteit Groningen

Rijksuniversiteit Groningen Campus Fryslân in Leeuwarden biedt met het University College Fryslân een kleinschalige, residentiële en interdisciplinaire bachelor: Global Responsibility & Leadership. Prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer gaat zich inzetten voor het University College Fryslân (UCF) door aan te treden als ambassadeur en zijn internationale kennis en ervaring te delen met de studenten. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.

Jaap de Hoop Scheffer draagt het University College Fryslân van de RUG/Campus Fryslân een warm hart toe. “Ik geloof in het concept van een University College. Met groot plezier geef ik al negen jaar les aan het Leiden University College. Ook UCF biedt een brede opleiding die de eigen verantwoordelijkheid van jongeren stimuleert en aansluit op veel masteropleidingen. De lat ligt hoog en dat trekt goede studenten aan”, zegt De Hoop Scheffer.

Dat de voormalig minister van buitenlandse zaken en secretaris-generaal van de NAVO voor het UCF kiest is geen toeval. “Ik heb een hechte band met Friesland. Mijn moeder is hier geboren en getogen en mijn grootvader kwam vroeger voor zaken vaak in de Beurs in Leeuwarden waar Campus Fryslân zich straks vestigt. Hoe mooi is het als zijn kleinzoon hier jaren later les gaat geven.”

Stimuleren van leiderschap

Het werken met jongeren geeft De Hoop Scheffer veel voldoening en daarom draagt hij zijn kennis graag over. “In het University College Fryslân komt het thema leiderschap prominent naar voren en dat wil ik positioneren in een internationale context.” Een van de bijdragen die hij zal leveren is het voeren van zogenaamde ‘haardvuurgesprekken’. Hier leren studenten in een ontspannen sfeer van zijn internationale ervaringen en wat het betekent om een verantwoordelijk leider te zijn.


Door: Redactie Nationale Onderwijsgids