Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), provincie Friesland en gemeente Leeuwarden hebben een overeenstemming bereikt over de dependance van de Groningse academie in de Fries hoofdstad. Zeker tot 2030 zal Leeuwarden onderdak bieden aan de “elfde faculteit” van de RUG. Dit meldt het Friesch Dagblad.

De RUG krijgt in Leeuwarden bovendien een eigen campus, waar tegen 2022 zo'n duizend studenten gehuisvest moeten zijn. Daarvan zouden zo'n vierhonderd studenten een van de tien masteropleidingen moeten volgen die de Friese faculteit gaat aanbieden. De masteropleidingen liggen allemaal in lijn met de speerpunten die door de provincie zijn aangewezen. Nog eens zeshonderd studenten volgen een brede bachelor-opleiding. Ook krijgen jaarlijks vijftien wetenschappers een promotietraject toegewezen.

De eerste zes jaar betalen de provincie en de gemeente mee aan het opzetten van het University College, daarna zal de RUG op eigen benen moeten staan. De totale investering zal neerkomen op zo'n 57 miljoen euro.

© Nationale Onderwijsgids