
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft 2024 afgesloten met flink rode cijfers. Het gaat om een totaal verlies van meer dan 41 miljoen euro en de verwachting is dat 2025 ook geen zwart cijferjaar wordt. Met de bezuinigingen op het hoger onderwijs op de planning, moet de universiteit flinke maatregelen treffen om het hoofd boven water te houden. Dit meldt RTV Noord.
Hoewel het miljoenenverlies nog altijd lager is dan verwacht, is het natuurlijk een fiks tekort. De hoge inflatie en minder geld voor het onderwijs spelen een rol, maar ook de gestegen energielasten en verduurzamingskosten hebben de tekorten veroorzaakt. De RUG heeft wel reserves, maar ooit zijn die ook op. Inmiddels is er een fors bezuinigingsprogramma opgesteld dat ervoor moet zorgen dat 2026 met zwarte cijfers afgesloten kan worden.
'Rampzalig'
De universiteit gaat minder externe krachten inhuren, investeringen uitstellen en een strenger vacaturebeleid hanteren. Maar of de RUG het hiermee gaat redden is nog maar de vraag. Als alle geplande bezuinigingen op het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in hun huidige vorm doorgaan, levert dat instelling een jaarlijkse kostenpost van 80 miljoen euro opleveren. “Dat is echt rampzalig veel. We hebben samen met de andere universiteiten en de rest van het hoger onderwijs een stevige lobby gevoerd om de Tweede Kamer duidelijk te maken dat het niet goed is”, zegt portefeuillehouder Hans Biemans van het college van bestuur. Hierdoor zijn bezuinigingen deels teruggedraaid.
Dalende studentenaantallen door WIB
In afwachting van de Wet internationalisering in balans (WIB) vreest de RUG ook het ergste: als deze wordt aangenomen, daalt het aantal internationale studenten drastisch. En dat heeft flinke gevolgen voor de studentenaantallen. Voor 2029 worden vooralsnog evenveel studenten verwacht als dit jaar, máár het aandeel buitenlandse studenten zal dan flink groter zijn. Nederland vergrijst namelijk flink, waardoor het aantal studenten uit eigen land juist flink zal dalen. Gevolg is dus minder inschrijvingen en dus minder geld voor de RUG én alle andere universiteiten en hogescholen van ons land.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky