
Avans Hogeschool en Avans+ in Breda hebben per 1 juli afscheid van elkaar genomen. Avans Hogeschool gaat zicht richten op publiek hbo-onderwijs in Brabant. Avans+ gaat zich onder een nieuwe naam landelijk profileren als flexibele opleider voor werkende professionals. Dat meldt Omroep Brabant.
Avans+ begon rond 2000 als een onderdeel van Avans Hogeschool. Zich waren er voor de werkende professionals die nog een opleiding wilden volgen. Avans+ kreeg zijn naam in 2003, maar viel nog steeds onder de hogeschool. Avans+ bood post-HBO-opleidingen aan in het onderwijs, de zorg en ICT.
Voltijdstudenten, onderzoek en werken in de regio
Avans Hogeschool houdt zich vooral bezig met voltijdstudenten, onderzoek en werken in de eigen regio. Avans+ wil sneller handelen en maatwerk bieden. Ook willen ze landelijk actief zijn.
“Avans is een marathonloper, wij zijn sprinters”, zei Avans+-directeur Chris van Osch onlangs tegen BredaVandaag. De opleider wilde meer ruimte krijgen om zich te kunnen aanpassen aan de markt. De hogeschool bleef vasthouden aan haar publieke rol.
Onduidelijkheid onder studenten en bedrijven
Studenten en bedrijven wisten vanwege de naamgeving niet meer zo goed waar ze aan toe waren. Was het een hbo-opleiding of moest je ervoor betalen?
Avans+ werkte al geruime tijd op eigen houtje, maar hoorde op papier nog bij Avans Hogeschool. Door uit elkaar te gaan wordt het voor iedereen duidelijk waar de verschillende organisaties zich op richten.
Nieuwe naam voor Avans+
De directie van Avans+ heeft het bedrijf sinds 1 juli officieel overgenomen en vanaf oktober komt er ook een nieuwe naam. Avans+ blijft wel gewoon in Breda, maar gaat zich wel richten op klanten die door heel Nederland gevestigd zijn. Avans Hogeschool blijft zich bezighouden met studenten in Brabant.
Negatieve berichten over buitenlandse studenten
Avans+ kwam al meerdere keren slecht in het nieuws met berichten over buitenlandse studenten. Er waren tijdens inschrijven fouten gemaakt en daardoor trok de IND tientallen verblijfsvergunningen weer in. Avans en Avans+ zeggen dat dit nieuws niets met de breuk te maken heeft.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk