Onderwijs over klimaatadaptatie klaar voor wereldwijde impact

De Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân biedt, in samenwerking met het Global Center on Adaptation, een gratis online cursus op het gebied van klimaatadaptatie via FutureLearn. Daarnaast biedt Campus Fryslân vanaf september 2021 binnen het masterprogramma Culturele geografie een specialisatie op het gebied van klimaatadaptatie en governance. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Op vrijdag 22 januari gaven de achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, en de CEO van het Global Center on Adaptation, prof. Patrick Verkooijen, samen met RUG/Campus Fryslân het startsein voor de online cursus Climate Adaptation Governance - Making Climate Adaptation Happen. Dit deden zij tijdens de Klimaatadaptatieweek in Groningen. “Jullie hebben het vermogen om belangrijke en duurzame veranderingen teweeg te brengen, jullie zijn de toekomst. Laten we samen optrekken in de aanpak van de klimaatcrisis, ” aldus Secretaris-generaal Ban Ki-moon die pleit voor een actievere rol van het onderwijs. Ban Ki-moon nodigde jonge leiders overal ter wereld uit voor de gratis Massive Open Online Course (MOOC).

MOOC

De MOOC, ontwikkeld door een team van RUG/Campus Fryslân onder leiding van dr. Karsten Schulz en Hellen Dawo, in samenwerking met het Global Center on Adaptation, gaat op 25 januari van start via het online onderwijsplatform FutureLearn. “We zijn ongelooflijk dankbaar dat we deze MOOC gratis kunnen aanbieden en zo een bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van de wereldwijde klimaatproblematiek door jongeren en professionals van over de hele wereld,” zegt prof. dr. Andrej Zwitter, decaan van RUG/Campus Fryslân.

Jongeren

De MOOC richt zich op deelnemers van over de hele wereld en wil een bijdrage leveren aan scholing en activiteiten op het gebied van klimaatadaptatie.  Er is speciale aandacht voor jongeren, en dan met name op het zuidelijk halfrond. De MOOC maakt deel uit van een breder activiteitenpakket met onder andere een reeks online cursussen, een zomercursus en het masterprogramma Culturele geografie met een specialisatie op het gebied van klimaatadaptatie en governance. “We moeten de jongeren van nu de kennis en vaardigheden aanreiken om de klimaatverandering aan te pakken. De online cursussen, de zomercursus en de masterprogramma's op het gebied van klimaatadaptatie bij Campus Fryslân zullen jonge leiders een concurrentievoordeel geven wat betreft de aanpak van de huidige klimaatcrisis,” benadrukte Patrick Verkooijen in zijn toespraak.

Kijk voor meer informatie over het onderwijsaanbod op het gebied van klimaatadaptatie op de website van RUG/Campus Fryslân.

Door: Nationale Onderwijsgids