Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een vergunningaanvraag bij het ministerie voor een nevenvestiging in Leeuwarden uitgesteld. Volgens een woordvoerder van de universiteit heeft het College van Bestuur hiertoe besloten omdat er nog te weinig aanmeldingen zijn van studenten. De RUG hoopt volgend jaar alsnog een aanvraag voor Campus Fryslân te kunnen indienen. Dit meldt Friesch Dagblad.

Anderhalve maand geleden bereikten de universiteit, de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden een akkoord over de komst van een nevenvestiging van de RUG in de Friese hoofdstad. Campus Fryslân zou per 1 september 2017 van start gaan en vervolgens vijftien jaar de tijd krijgen om zich waar te maken. In 2022 zouden er zo'n duizend studenten moeten studeren in Leeuwarden. Tot dusver zijn er onder studenten nog maar weinig animo voor een opleiding aan de Friese dependance.

De bedoeling is dat de Campus Fryslân wordt ingericht naar Amerikaans model: studenten studeren niet alleen op de campus maar wonen daar ook. In andere steden zoals Leiden, Amsterdam en Utrecht slaat dit model goed aan maar in Groningen zijn er nog maar weinig aanmeldingen. In totaal hebben zich nu zestig studenten gemeld, zegt woordvoerder Gernant Deekens. “Onvoldoende om nu een aanvraag te kunnen doen.”

De RUG is nog steeds van plan om in het studiejaar van 2017 met de opleidigen te starten. Het College van Bestuur heeft besloten om de toelatingseisen te versoepelen. “Wij willen honderd studenten per jaar trekken”, zegt Deekens. Het streefgetal is nog eens het dubbele daarvan, pas dan is de campus kostendekkend. De nevenvestiging kost in totaal 57 miljoen euro. De provincie draagt daarvan 18 miljoen bij en de gemeente drie miljoen euro.  

© Nationale Onderwijsgids