Normal_normal_pand_sophialaan_1_uitsnede

De start van masterstudies van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op de nieuwe faculteit in Leeuwarden kan wel eens een jaar later plaatsvinden dan gepland. Dat vreest decaan Jouke de Vries van de Friese faculteit. De vertraging wordt veroorzaakt door de Provincie die meer onderzoek wil voordat zij akkoord gaan met de financiering voor de opleiding in Leeuwarden. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

De RUG heeft de provincie gevraagd om 25 miljoen euro subsidie voor tien jaar. Dat is genoeg om onderzoek te financieren dat universitaire docenten verplicht zijn uit te voeren, zegt De Vries. Als tegenprestatie garandeert de Groningse universiteit een duurzame vestiging in de Friese hoofdstad. De Provincie Friesland gaat echter niet zomaar akkoord. De nieuwe provinciale coalitie wil eerst een tweede effectonderzoek laten uitvoeren.

Dit kan voor problemen gaan zorgen, vreest De Vries. De faculteit kan pas van start als de nieuwe opleidingen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) zijn geaccrediteerd. De aanvraag daarvoor moet uiterlijk september 2015 binnen zijn bij de NVAO als de faculteit in het studiejaar van 2016 wil starten. Als er nu eerst nog een tweede effectonderzoek uitgevoerd moet worden, mist de RUG deze deadline, denkt De Vries.

De RUG wil in Leeuwarden masteropleidingen aanbieden die belangrijk zijn voor de provincie. In totaal gaat het om vijf tot tien nieuwe opleidingen, die enkele honderden studenten naar de stad moeten trekken. Momenteel is er al een aantal masteropleidingen in Leeuwarden. Zo is de RUG verantwoordelijk voor de masteropleiding Multilingualism.

© Nationale Onderwijsgids