Normal_persfotojos

Jos de Goey is op de WorldSkills ledenvergadering in Kazan per 28 augustus aanstaande benoemd tot voorzitter van WorldSkills International, de wereldorganisatie met 80 aangesloten landen, die vakwedstrijden organiseren en daarmee het beroepsonderwijs en vakmanschap mondiaal promoten en meehelpt te ontwikkelen. Dit meldt WorldSkills Nederland.

Vanaf 2001 is Jos de Goey betrokken bij (inter)nationale vakwedstrijden. Vanaf die tijd is hij ook directeur van WorldSkills Netherlands. In 2010 kwam hij in het bestuur van WorldSkills International met de portefeuille strategie. Van 2007 tot 2015 was hij ook voorzitter van WorldSkills Europe. Zijn voorzitterschap van WorldSkills International gaat hij combineren met zijn directeursfunctie bij WorldSkills Netherlands.
 

WorldSkills International

Vanaf 1950 organiseert WorldSkills International en haar rechtsvoorgangers (inter)nationale vakwedstrijden voor jongeren in opleiding. Mondiaal zijn 80 landen hierbij aangesloten, Nederland is lid sinds 1962. WorldSkills is zowel een vereniging als platform en netwerkbeweging. Naast internationale wedstrijden voor beroepen zijn er bijeenkomsten met overheidsvertegenwoordigers, bedrijfsleven en andere internationale organisaties over ontwikkelingen in beroepsonderwijs, van industrie-standaarden en skills van jongeren. Ieder lid organiseert nationaal zijn eigen vakwedstrijden en vaardigt kandidaten af naar WorldSkills, het WK voor beroepen. Dit WK wordt eenmaal per twee jaar georganiseerd en kende in Kazan (Rusland) de 45e editie met 1600 kandidaten, 50 beroepsrichtingen en 400.000 bezoekers. De volgende WorldSkills zijn in 2021 in Shanghai (China).
 

WorldSkills Netherlands

WorldSkills Netherlands ontwikkelt sinds 2001 vakwedstrijden en organiseert diverse evenementen: Skills Talents voor vmbo’ers, Skills Heroes voor mbo’ers en Skills The Finals, het NK voor beroepen. Aan editie 2018/2019 deden ruim 30.000 (v)mbo’ers mee. Daarnaast verzorgt WorldSkills Netherlands de begeleiding van Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van onderwijs, de MBO Raad, SBB en vele partners uit het (beroeps)onderwijs en bedrijfsleven.
 
Door: Nationale Onderwijsgids