Normal_062826d5-fc66-4e11-b7e6-744a0a61a91a

Vanmorgen is in het Zweedse Gotenburg het EK voor beroepen, EuroSkills, van start gegaan. Drie dagen lang strijden ruim 500 jonge vakmensen uit 28 landen om de titel beste vakman/ vakvrouw van Europa. Nederland doet mee met 39 deelnemers in 33 beroepen. De wedstrijden vinden plaats van donderdag 1 tot en met zaterdag 3 december. Woensdagavond is EuroSkills geopend met een openingsceremonie en zondagavond 4 december worden de medaillewinnaars bekendgemaakt tijdens de sluitingsceremonie. Dat meldt Worldskills Netherlands.

Nederland doet onder andere mee aan de vakwedstrijden Mobiele Robotica, Meubelmaken, Restaurantservice, Autotechniek, Grafisch Ontwerpen en Tuinaanleg. Bij Mobiele Robotica programmeren de deelnemers een robot die een parcours moet afleggen. Bij Restaurantservice gaat het om gastheerschap, tafelbereidingen en cocktails maken. De hoveniers leggen een complete tuin aan inclusief waterpartijen. Dit alles onder het toeziend oog van 40.000 toeschouwers.

De deelnemers hebben zich onder meer gekwalificeerd voor EuroSkills door het winnen van de nationale mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. 55 mbo-scholen doen de komende jaren mee aan deze vakwedstrijden. Jos de Goey, algemeen directeur WorldSkills Netherlands: “De deelnemers laten niet alleen zien waar Nederland op het gebied van vakmanschap staat ten opzichte van andere Europese landen, maar vervullen ook een ambassadeursrol voor hun beroep en inspireren andere jongeren.” Voor de deelnemers is deelname vaak de start van een succesvolle carrière. Zo begon ook de carrière van Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen met het deelnemen aan een vakwedstrijd.

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Zowel voor basis-, vmbo- als mbo-scholen organiseert WorldSkills Netherlands vakwedstrijden. De organisatie wordt ondersteund door de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids