
Amber Rietdijk uit Bussum is onderwijsassistente en al jaren op zoek naar een eigen woning. De gemeente Gooise Meren startte eind 2023 een pilot om leerkrachten voorrang te geven op sociale huurwoningen, was Rietdijk heel blij. Ze werd afgewezen omdat de regeling niet voor mbo’ers geldt. Uiteindelijk mislukte de pilot compleet. Dat meldt NH Nieuws.
Gemeente Gooise Meren maakte in 2023 bekend dat ze een pilot begonnen waarbij mensen met een cruciaal beroep voorrang kregen op sociale huurwoningen. Alleen onderwijsgevend personeel kon uiteindelijk gebruik maken van deze regeling. Dat was voor Rietdijk geen probleem, ze werkt namelijk in het onderwijs.
Mbo-diploma
Rietdijk legde aan de gemeente uit dat ze een mbo-diploma als onderwijsassistent heeft gehaald en op een basisschool in Bussum werkt. Ze kreeg als antwoord terug dat de functie van onderwijsassistent niet onder de regeling valt. De regeling is alleen voor bevoegde leerkrachten (PO) of docenten (VO, eerste- of tweedegraads).
Onderwijsassistenten
“Dat was heel jammer, want het werk dat wij als onderwijsassistenten doen is ook heel belangrijk. Ik ondersteun een leraar in een kleuterklas. Leerkrachten hebben meer taken dan alleen lesgeven. Het is heel fijn als er extra handen en ogen in de klas aanwezig zijn, zeker bij jonge kinderen”, aldus Rietdijk. Ze baalde onwijs, maar ze snapte ook dat de gemeente zich misschien moest houden aan alleen bevoegde leraren.
Te veel verdienen voor sociale huur
Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat er maar één leerkracht geholpen kon worden, omdat leraren over het algemeen te veel verdienen voor sociale huur. Dat maakt Rietdijk erg boos. “Het voelde echt als niveaudiscriminatie. Ik kom met mijn salaris namelijk wel in aanmerking voor sociale huur.”
Ze hoopt dan ook dat de gemeente bij een volgende pilot beter kijkt waar wie ze kunnen helpen. “Neem de zorg en de politie ook mee en kijk ook naar ondersteunend personeel. In het onderwijs zijn wij namelijk heel hard nodig.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk