JuniorSkills Russia

Deze week nemen vier Nederlandse vmbo-teams in het Russische Krasnodar deel aan de nationale kampioenschappen vakmanschap in de leeftijdscategorie 14-17 jaar. Nederland doet op uitnodiging van WorldSkills Rusland mee aan de vakwedstrijden Tuinaanleg, Koken, Elektrotechniek en Media & Journalistiek. De scholen die de Nederlandse teams afvaardigen wonnen in maart in hun vakrichting medailles tijdens de nationale kampioenschappen van Skills Talents in RAI Amsterdam. Dit meldt WorldSkills Nederland.

De Nederlandse delegatie bestaat uit acht vmbo’ers, vijf docenten en delegatiebegeleider Swen Peeters namens de Nederlandse organisatie WorldSkills Netherlands. Swen Peeters: “Voor de jongeren is het een ongelooflijk unieke ervaring om zich in het buitenland te meten met andere leeftijdsgenoten. De meesten zijn voor de eerste keer zo ver weg van huis en dat is best spannend. Door deel te nemen, groeien ze enorm in hun persoonlijke ontwikkeling en zijn ze op weg om een goede vakman of vakvrouw te worden”. De Nederlandse vmbo-teams van elk twee leerlingen zijn afkomstig van Campus Winschoten (Tuinaanleg), Hubertus & Berkhoff (Koken), Calvijn College (Elektrotechniek) en Griendencollege (Media & Journalistiek).

De Russische kampioenschappen worden voor de derde keer georganiseerd onder de titel JuniorSkills. In 19 beroepsrichtingen komen 950 kandidaten uit 56 regio’s van Rusland en drie Europese landen naar Krasnodar. Tegelijkertijd worden in de beurshallen Expograd-Yug in Krasnodar ook de nationale kampioenschappen voor mbo’ers gehouden. Aan dat NK doen ook nog eens 1200 mbo-kandidaten uit Rusland mee. WorldSkills Rusland organiseert deze NK’s tevens om ervaring op te doen voor de organisatie van WorldSkills, het WK voor beroepen, in 2019 in Kazan, Rusland.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids