Normal_parent-and-pupils-are-going-to-school-2022-02-02-03-58-16-utc

Vijf dagen werken in de logistiek én toch je kinderen kunnen brengen en ophalen van school. Sinds eind januari experimenteert logistiek dienstverlener DSV in ’s Heerenberg met aangepaste werktijden, waardoor dit mogelijk is. Voor ouders de ideale oplossing, blijkt na een halfjaar. Dit meldt DSV. 

De pilot loopt onder een groep van vijf medewerkers die dagelijks tussen 09:00 en 14.00 uur aan het werk is. Anne Berends (32) is één van hen. De partner van Anne rijdt als internationaal vrachtwagenchauffeur, waardoor ze er doordeweeks alleen voor staat, in de zorg van hun twee kinderen van 6 en 7 jaar oud. “Het liefst zorg ik natuurlijk zelf voor ze. Dat is voor mij nu niet te combineren met fulltime werk. Daarom is dit voor ons dé ideale oplossing, zodat we niet afhankelijk zijn van naschoolse opvang.”

Traditionele sector

Gaby Stooter, HR Manager bij DSV is erg tevreden met hoe het gaat, maar geeft aan dat de organisatie niet zonder slag of stoot ging. Samen met Randstad, verantwoordelijk voor de personeelsplanning van het magazijn, ging ze de uitdaging aan. “Het was wel even slikken, toen we hiermee wilden beginnen. Intern kreeg ik te horen: “Dat kan helemaal niet wat jullie willen.” Het is ook wel uniek dat het in onze sector toch gelukt is om af te wijken van de standaard werktijden van 8 tot 5.”

Aanpassingen in logistiek proces

Stooter ondervond dat het aanpassen van reguliere werkprocessen als grootste bottleneck werd gezien. “Een teamleider moet hier rekening mee houden. De eerste weken was dat wel even wennen. Bijvoorbeeld als in de ochtend de werkzaamheden verdeeld worden onder werknemers. Dat moet dan nog keer gebeuren als de groep van 09.00 uur binnenkomt. En als het werk nog in volle gang is, vertrekt deze groep weer. Dat is roostertechnisch best een puzzel en vraagt om extra afstemming met de teamleider. Daarom hebben we bewust gekozen voor een afdeling waar dit eenvoudiger te realiseren valt.”

Wilma Elbertsen is regiomanager bij VNO-NCW in de Achterhoek. De werkgeversvereniging is betrokken bij veel regionale projecten op de arbeidsmarkt. Zij juicht het initiatief toe en hoopt dat het andere werkgevers in de Achterhoek inspireert, zowel in de logistiek als in andere branches.

Win-winsituatie voor brede doelgroep

Elbertsen beschouwt het project als een ‘win-winsituatie’ die DSV en Randstad gecreëerd hebben. “Dit is een perfect voorbeeld van het centraal stellen van de behoefte van de werkzoekende, in samenspraak met de werkgever. Zo creëer je als werkgever een situatie dat je werknemers voor een langere tijd aan je kunt binden.” Stooter vult aan: “We hebben ons in eerste instantie gericht op de alleenstaande ouder, maar al snel bleek het voor wat oudere werkzoekenden ook een oplossing.”

Regionaal samenwerkingsverband

Het idee om aangepaste werktijden bij DSV te introduceren ontstond uit een brainstorm vanuit de ‘Doe Agenda’, vertelt Van Es. Binnen dit regionale samenwerkingsverband tussen gemeenten, UWV, sociale diensten en VNO-NCW zet de adviseur, samen met andere werkgroepleden initiatieven op. Doel van Doe Agenda is om zoveel mogelijk werkzoekenden te laten instromen op de Achterhoekse arbeidsmarkt, met name als zij een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. 

Door: Nationale Onderwijsgids