Normal_atlas_kaart_aardrijkskunde_reizen_vakantie_route

Uit een peiling van BV Familie, de Nederlandse Gezinsbond, blijkt dat meer dan de helft van alle ouders de zomervakantie als een te grote uitdaging ziet. De combinatie werk en gezin geeft veel stress gedurende de zes weken zomervakantie. De meerderheid van de ouders geeft dan ook de voorkeur aan vier weken zomervakantie en twee weken een strippenkaart: een mogelijkheid die ouders de flexibiliteit zou geven die ze nodig hebben om anno 2019 werk en zorg te kunnen combineren. Dit meldt BV Familie.

Schoolvakanties zijn zo ingericht omdat de kinderen vroeger tijdens de zomer moesten helpen op het land, het zogenaamde landbouwverlof. Ook al is de maatschappij aanzienlijk veranderd, de zomervakantie van zes weken is gebleven. De gevolgen daarvan zijn groot. Waar ouders gemiddeld genomen 25 vakantiedagen krijgen, zijn hun kinderen gemiddeld 63 dagen per jaar vrij. Naast de uitdagingen die dit oplevert voor werkende ouders en de puzzel die werkgevers elke zomer weer moeten leggen, ontstaan er bovendien forse onderwijsachterstanden bij kinderen, blijkt uit onderzoek.
 

Ouders aan het woord

“De impact is zo groot dat we moeten kijken hoe we dit anders kunnen inrichten”, aldus Marjet Winsemius van BV Familie. “Natuurlijk beseffen wij ons dat met het huidige lerarentekort dit in onderwijsland geen onverdeeld populaire boodschap is. Toch kunnen we onze kop niet meer in het zand steken. Zo laten ouders duidelijk zien en horen in onze peiling.”
 
“De tijden zijn veranderd”, aldus een ouder die reageerde op de peiling. “Het zou fijn zijn als we flexibel met de schooltijden en vakanties om zouden kunnen gaan. Meer spreiding en minder werkdruk. Het systeem moet echt veranderen.” Ook kaarten ouders andere gevolgen aan: “Bij de meeste werkgevers mag je maar drie weken aaneengesloten vrij zijn. Dan blijven er drie weken over om kinderopvang te regelen. Dat loopt aardig in de kosten.”
 

Tijd voor verandering

BV Familie roept op om de schoolvakanties op de politieke agenda te zetten en de maatschappelijke discussie te starten over de toekomst van werk en zorg in Nederland. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids