Normal_klas__kinderen__po__sander_dekker__staatssecretaris__klaslokaal

Elf basisscholen in Nederland doen al enkele jaren mee aan een proef waarbij de schooltijden en vakanties flexibel zijn. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor drie weken meivakantie of een vierdaagse schoolweek. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de proef met ingang van komend schooljaar wordt uitgebreid naar twintig scholen. Dat meldt NOS.

In 2011 is het experiment gestart waarbij scholen hun lestijden aanpassen aan de wensen van ouders. De scholen mogen flexibel zijn in de vakantieperiodes en de vijfdaagse schoolweek, zolang de leerlingen maar 940 uur per jaar les krijgen en het vereiste niveau halen. De proef heeft zowel organisatorisch als onderwijskundig gevolgen. De school moet namelijk vijftig weken per jaar open zijn, inclusief de hele zomer. Ook moeten de lessen veel meer op de individuele leerling worden afgestemd.

Volgens de Inspectie van het Onderwijs gaat de proef op lang niet alle scholen goed. Dekker schreef vorig jaar al dat het vaak kwam doordat scholen onvoldoende op de nieuwe werkwijze waren voorbereid. Een andere veelvoorkomende situatie is dat de flexibele scholen veel zorgleerlingen aantrekken. De ouders van die leerlingen zijn blij met de individuele begeleiding, maar veel scholen blijken dit nog niet op orde te hebben. Zeker niet voor zo veel kinderen tegelijk. Twee scholen die aan de proef meedoen, werden door de inspectie als zwak of zeer zwak beoordeeld. Eén school presteerde juist bovengemiddeld.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de flexibele schooltijden. De gevolgen voor de onderwijskwaliteit is een belangrijk onderdeel van de discussie. D66 wil de flexibele schooltijden meteen op alle basisscholen toestaan, omdat de kinderen blij zijn met de extra aandacht die ze krijgen tijdens de rustige periodes op school en ook de meeste docenten zijn enthousiast over hun werk en hun werktijden. Dekker wil dit nog niet, vanwege de waarschuwingen van de Onderwijsinspectie. 

© Nationale Onderwijsgids