NOG Onderwijsnieuws

Normal_nourishing-plant-based-bowl-vibrant-veggie-bowl-2023-03-10-19-57-20-utc__1_

Groot onderzoeksproject mbo-studenten naar plantaardig voedsel


Zeven mbo’s, zeven hogescholen, de gemeenten Almere en Súdwest Fryslân, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), Jong Leren Eten, het Voedingscentrum, Flevo Campus en MBO Platform Sport en Gezonde Leefstijl zitten middenin een groots onderzoeksproject naar plantaardig voedsel. Binnen het project ‘Mbo-student in Actie voor Plantaardig Voedsel’ onderzoe...

Normal_rss_entry-428772

Rijlessen mogelijk veel duurder vanwege extra examens


Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbew...

Normal_lgbt-concept-couple-of-multiethnic-men-in-a-park-2023-11-27-04-57-20-utc

Minder dan helft Amsterdamse scholieren accepteert homoseksualiteit


Minder dan de helft van de Amsterdamse jongeren (zo’n 43 procent) accepteert het als mensen van hetzelfde geslacht een relatie met elkaar hebben. Twee jaar geleden was dit aantal nog meer dan de helft (69 procent). Deze afname kan ertoe leiden dat LHBTI-jongeren zich minder veilig voelen op school. Dat meldt De Telegraaf. 

Normal_leerlingenvervoer

Leerlingenvervoer Best op de schop, kinderen naar school op e-bike of met ov


Als je je op het gemeentehuis van Best aanmeldt voor leerlingenvervoer kan dat opeens anders lopen. Voor je het weet ga je het gemeentehuis weer uit met een e-bike of een abonnement op het ov. Het leerlingenvervoer van Best heeft te maken met flinke personeelstekorten, daarom zoekt de gemeente naar andere oplossingen. Dat meldt het AD.

Normal_rss_entry-428758

Nederlandse militaire instructeurs naar Oekraïne voor het geven van trainingen


Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

Normal_sports-fitness-and-netball-match-by-women-at-outd-2023-11-27-05-21-47-utc

Schoolkorfbaltoernooi voor ruim 300 kinderen uit De Wolden extra spannend


Het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi ging vorige week van start bij ZKC’19. Zo’n 320 kinderen van vier verschillende basisscholen in Zuidwolde en omgeving deden mee aan het toernooi. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Normal_janine_janssen

Janine Janssen benoemd tot hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie


Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft Janine Janssen benoemd tot hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie bij de faculteit Rechtswetenschappen. De benoeming gaat in per 1 augustus 2024. Dat meldt de Open Universiteit.

Normal_out-into-the-road-burning-car-just-the-fire-place-2023-11-27-04-50-18-utc

Auto kinderopvang Maastricht vliegt in brand tijdens het rijden


Met een auto van een buitenschoolse opvang in Maastricht ging het maandagmiddag 27 mei goed mis. De auto vloog al rijdende in de brand. Dat meldt L1. 

Normal_nse-2024-hoge-studenttevredenheid-tio

Tio Business School scoort nog steeds hoog op studenttevredenheid


De tevredenheid van Tio’s hbo-studenten over de aansluiting met de beroepspraktijk, de kwaliteit van de docenten en de toetsing en beoordeling blijft hoger dan het Nederlandse gemiddelde, blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2024. Ook dit jaar is te zien dat de inzet van Tio om haar resultaten verder te verbeteren zijn vruchten afwerp...

Normal_judoka-in-blue-kimono-throw-choke-or-jointlock-on-2023-11-27-05-22-29-utc

Judoleraar Jacob Vos door judobond benoemd tot bondsridder


Judoleraar Jacob Vos uit Klazienaveen is in het weekend van 25 mei door de judobond benoemd tot bondsridder. Dat gebeurde tijdens de districtskampioenschappen voor jeugdteams in Drachten. De 80-jarige Vos ontving voor alles wat hij heeft gedaan en doet in de judosport het ereteken. Dat meldt RTV Drenthe.

Normal_modern-woman-outdoor-smoking-e-cigarette-at-city-s-2023-11-27-04-50-14-utc

Scholieren niet positief ingesteld over hun eigen (mentale) gezondheid


Na de coronapandemie is de mentale gezondheid van jongeren nog niet waar het moet zijn en ze roken/vapen meer. Dat is te lezen in de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. Dat meldt de NOS.

Normal_rss_entry-428726

Rijscholen krijgen te maken met nieuwe regels, rijopleiding straks verplicht


Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

Normal_rss_entry-428685

Aantal buitenlandse studenten in Nederland daalt licht


Iets meer dan 128.000 studenten uit het buitenland volgen een volledige studie op een universiteit of hogeschool in Nederland. Dat is ongeveer 5 procent meer dan het vorige collegejaar. Het is de laagste toename in negen jaar tijd, aldus Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met internationalisering van het onderwijs.

Normal_rss_entry-428695

LAKS krijgt meer klachten over examens dan vorig jaar, teller staat op 360.000


Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot nu toe zo'n 360.000 klachten binnengekregen over de examens. Dit is veel meer dan vorig jaar. Toen eindigde de teller na ruim twee weken op 312.000 klachten.

Logo_open_universiteit__logo

Open Universtiteit op tweede plek in landelijk onderzoek studenttevredenheid


De Open Universiteit krijgt van haar studenten in de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2024 een algemene tevredenheidsscore van 4.06 op een schaal van 1 tot 5. Daarmee is de Open Universiteit in de NSE 2024 tweede van de 14 Nederlandse universiteiten die verenigd zijn in de Universiteiten van Nederland (UNL), net na Wageningen University die 4.1...

Normal_group-of-university-students-in-a-circular-classro-2023-11-27-04-55-37-utc

Studenten van de opleidingen Techniek en Recht zijn erg tevreden


De algemene tevredenheid van hbo- en wo-studenten over opleidingen in de sectoren Techniek en Recht is de afgelopen jaren gestegen. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Landelijk Centrum Studiekeuze, het grootste landelijke tevredenheidsonderzoek onder studenten met inbreng van bijna 268.000 studenten uit het hbo en wo. Gemidd...

NOG Blog

Lerarentekort eigen schuld?

Normal_pascal_cuijpers

"Dat scholen minder hoge eisen stellen aan de persoon die voor de klas staat, is inherent aan deze tijd van arbeidskrapte. Je hoeft geen cv te sturen, een belletje is genoeg voor een gesprek. Bevalt dat ook maar enigszins, dan ben je aangenomen. De Pabo is niet zaligmakend meer en dat juich ik toe. Goede ouders kunnen vaak goede leerkrachten zij...

NOG Ingezonden artikelen

NOG Ingezonden blogs

NOG Interview

Bomen planten op het schoolplein: ‘Trees for Schools is een cadeautje voor je school’

Normal_trees_for_schools_bronvermelding_beeld_trees_for_all


Mbo-studenten zijn vaak nog ondervertegenwoordigd in het klimaatdebat. Speciaal voor hen heeft stichting Trees for All het scholenprogramma Trees for Schools bedacht. Stude...

NOG Topvacatures

NOG Video