Normal_lesauto

De wachttijden voor het rij-examen lopen de laatste tijd flink op. Op een derde van de examencentrums wordt de maximale termijn van zeven weken ruim overschreden. Volgens de rijschoolbranche BOVAG Rijscholen heeft dit een slechte invloed op de opleiding. De branche wil daarom ervaren rij-instructeurs gaan inzetten als examinator om de wachttijden te verkorten. Dit melden Telegraaf en VerkeersPro.

Volgens rij-instructeurs heeft de langere wachttijd negatieve gevolgen voor de manier van opleiden. Normaal vragen instructeurs het rij-examen aan wanneer hun leerling daarvoor klaar is. Nu vragen veel instructeurs alvast het examen aan om hun leerling vervolgens klaar te stomen voor die datum. Soms moeten leerlingen dan examen doen terwijl ze nog niet rijvaardig genoeg zijn.

Voorzitter Frank Hoornenborg van BOVAG Rijscholen pleit er dan ook voor om als tijdelijke oplossing rij-instructeurs in te zetten als examinator. “Er zullen er heus een aantal zijn die de hoge nood op zeer korte termijn kunnen ledigen en die bovendien zeer geschikt, bekwaam en gemotiveerd zijn”, aldus Hoornenborg. Het voordeel is bovendien dat deze mensen niet eerst nog een opleiding van drie maanden nodig hebben. Door de inzet van rij-instructeurs kan het tekort deels overbrugd worden totdat het CBR met een structurele oplossing komt.

Door de populariteit van 2toDrive en de aantrekkende economie stijgt het aantal aanvragen voor het rij-examen. Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) verwacht dit jaar zo'n tienduizend extra examens. Het CBR heeft niet genoeg examinatoren om aan de groeiende vraag te voldoen waardoor de reserveringstermijn flink oploopt. Het CBR zet daarom in op werving van nieuwe examinatoren. Dit jaar komen er zo'n zestig mensen bij maar tegelijk zullen er ook examinatoren met pensioen gaan.

© Nationale Onderwijsgids