Normal_close-up-of-female-player-exercising-with-ball-on-2023-11-27-05-18-24-utc

Commerciële voetbalscholen in Amsterdam worden harder aangepakt. Deze scholen zouden namelijk een negatief effect hebben op amateurvoetbalverenigingen. De voetbalscholen maken gebruik van de voetbalvelden van de verenigingen tegen een lage prijs en ze halen trainers bij de verenigingen vandaan. Dat meldt de NOS.

Kinderen krijgen bij commerciële voetbalscholen extra trainingen aangeboden. Die krijgen ze naast hun normale trainingen bij de amateurvoetbalverenigingen. Aan kleine groepjes wordt er techniektraining gegeven, voor een hoger bedrag dan normaal gesproken bij de amateurvoetbalclub. Een training bij een voetbalschool kost ouders gemiddeld 13,16 euro. Bij een amateurvoetbalclub is dat doorgaans 1,88 euro.

Gratis gebruik van de voetbalvelden 

De voetbalenscholen maken gratis gebruik van de voetbalvelden van de amateurvoetbalclubs, maar ze vragen wel om een hoge vergoeding van de ouders. Een commerciële voetbalschool neemt soms de complete regie over van een amateurclub.

Oprichter van een Amsterdamse voetbalschool, Guido den Dikken, ziet dat de kinderen meer plezier in het voetbal krijgen. Tijdens de training neemt namelijk hun zelfvertrouwen toe. “Er zijn vast wel scholen die dromen verkopen, maar wij doen dat niet.”

Beperkt toezicht 

Ook is er maar een beperkt toezicht op voetbalscholen. Of scholen voldoen aan de eisen voor een veilige omgeving is vaak onduidelijk. De gemeente Amsterdam geeft daarom de voetbalscholen twee opties om uit te kiezen. Ze voegen zich samen met een Amsterdamse voetbalvereniging die de verantwoordelijkheid draagt of ze blijven onafhankelijk maar geven wel meer inzicht aan de gemeente over hun werkwijze.

Kwaliteitsstempel voor voetbalscholen 

Universitair docent Jan-Willem van der Roest van de Universiteit Utrecht onderzoekt al een aantal jaren voetbalscholen. Hij vindt de maatregelen die nu genomen worden goed, maar wil dat de KNVB daar ook een rol in heeft. Voetbalscholen zouden wat hem betreft een kwaliteitsstempel mogen ontvangen. Voetbalhouders een training en een opleiding geven zou al een stap in de juiste richting zijn.

Ook in andere gemeenten 

Commerciële voetbalscholen zijn niet alleen in Amsterdam te vinden. In de gemeente Utrecht neemt het aantal voetbalscholen fors toe. In de gemeente Eindhoven zijn een aantal voetbalscholen actief. De gemeente heeft regels opgesteld, over onder andere de tarieven die scholen betalen voor het huren van een voetbalveld.

Enthousiaste trainers 

Voedbalscholen zorgen niet alleen maar voor negativiteit, aldus Van der Roest. “Er zijn vaak enthousiaste trainers aanwezig die een passie hebben voor het lesgeven.”

De KNVB wil graag een reële weergave van het aantal voetbalscholen. Zij willen verenigingen helpen bij het beginnen van interne voetbalscholen. Daar horen ook opleidingen voor trainers bij. “Uiteindelijk is het de keuze van de ouders en de jongeren of ze lessen nemen bij een commerciële voetbalschool.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk