Cursus breakdancen speciaal voor kinderen en jongeren met een handicap

Ook kinderen en jongeren met een handicap kunnen nu leren breakdancen: op 11 mei start voor hen in Venlo een gratis cursus; een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind in samenwerking met Urban Dance Studio in Venlo en Solid Ground Movement in Amsterdam. Met of zonder handicap, iedereen is welkom, want bij breakdance hoort iedereen er vanzelfsprekend bij. Dat meldt Stichting het Gehandicapte Kind. 

Breakdance is hot; het is dit jaar zelfs een Olympische sport, met Nederlandse dansers als grote favorieten. Maar je hoeft geen topsporter te zijn om te kunnen breaken: iedereen kan op zijn eigen manier meedoen, vertelt topdanser Redouan ‘Redo’ Ait Chitt, die zelf een handicap heeft en met zijn groep ILL-Abilities wereldwijd bekend is: “Door breakdance ontdek je hoe je van je achterstand of uitdaging een superpower kan maken. Het gaat erom hoe je met de kleinste beweging het grootste verschil maakt.”

Kennismakingscursus 

Binnenkort kunnen ook kinderen en jongeren met een handicap het leren. Stichting het Gehandicapte Kind organiseert vanaf 11 mei een cursus in Venlo en Amsterdam. De kennismakingscursus is bedoeld voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 16 jaar, die nog geen ervaring hebben met breakdance. Ze leren hier niet alleen de basis-moves van deze hiphopdans, maar ook andere hiphop-technieken zoals popping en locking. Zo is er voor elke deelnemer, ongeacht zijn of haar beperking, een techniek om zich via dans te uiten. De cursussen zijn een pilot; als het goed bevalt, wil de stichting ze na de zomervakantie op meer plaatsen aanbieden.

Breakdance-cursussen voor kinderen en jongeren met en zonder beperking 

De breakdance-cursussen staan open voor kinderen en jongeren met én zonder beperking, vertelt directeur Henk-Willem Laan van Stichting het Gehandicapte Kind. “Veel kinderen met een handicap voelen zich buitengesloten doordat ze niet mee kunnen doen bij gewone clubs en verenigingen. Andersom komen kinderen zonder beperking nauwelijks in aanraking met gehandicapte leeftijdgenoten. Daarom organiseren wij activiteiten waar iederéén aan mee kan doen. Zodat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen, sporten en leren. Zo ervaar je als kind dat iedereen erbij hoort.”

Zes lessen 

De cursus omvat zes lessen en start zaterdagmiddag 11 mei. Deelnemers kunnen kiezen tussen hiphop-dansscholen Solid Ground Movement in Amsterdam en Urban Dance Studio in Venlo. (Vanwege de toegankelijkheid worden de lessen in Venlo niet in de dansschool zelf, maar op een andere locatie gegeven.) Deelname is gratis.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Little Shao