Zwemscholen komen zelf met oplossingen om lange wachtlijsten te doorstaan

Voor zwemdiploma A zijn de wachttijden in Drenthe niet meer een aantal maanden. Inmiddels moet je een jaar lang wachten voordat je kind op zwemles zit. Dat meldt RTV Drenthe. 

Drentse zwemscholen kampen met een tekort aan zwemleraren en ook de coronapandemie speelt nog een beetje mee. Zweminstructeur Hennie de Vries van de Bonte Wever in Assen geeft aan dat kinderen ongeveer een jaar lang wachten totdat ze op zwemles mogen. Zwemlessen werden tijdens corona niet gegeven of er werd afgeschaald in het aantal lessen. Daardoor zijn er achterstanden ontstaan en deze moeten nu ingelopen worden.

Zwemlessen over de week verspreiden 

Elke week behaalt er wel een groep kinderen hun zwemdiploma A. Maar omdat er zoveel kinderen op zwemles willen probeert De Bonte Wever nu de zwemlessen over de week te verspreiden. Woensdag en vrijdag zijn het populairst, terwijl de maandag niet geliefd is. “Sinds we mensen vertellen dat er wel plek is op maandag, melden zich steeds meer kinderen voor die dag aan”, aldus De Vries.

Tekort aan zweminstructeurs 

Maar een tekort aan zweminstructeurs zorgt er wel voor dat zwemscholen het nog drukker hebben dan normaal gesproken. Er gaat weleens een zwemles niet door vanwege een zieke zweminstructeur. Vervanging hebben we dan niet, zo stelt De Vries. Studenten van de opleiding Sport en Bewegen werken wel bij De Bonte Wever, maar die stromen ook vrij snel weer uit.

Het tekort aan zwemleraren is een probleem dat door heel Nederland speelt. Michael van den Beld van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) weet zeker dat er genoeg mensen rondlopen die zwemles mogen geven. Hij denkt dat het voornamelijk te maken heeft met het feit dat zwemles geven niet genoeg geld oplevert. Daarbij spelen de uren waarop een zwemleraar aanwezig moet zijn ook niet echt mee.

Oplossing gevonden in 'oefenuren' 

De Bonte Wever heeft zelf een oplossing gevonden voor de lange wachtlijst, ze hebben zogenaamde ‘oefenuren’ ingelast. Kinderen die nu nog op de wachtlijst staan mogen op vrijdagavond en zondagmiddag samen met een ouder alvast kennismaken met het zwembad en zwemmen. In het lesbad mogen de kinderen samen met hun ouders vrij zwemmen. Daar is altijd een zwemleraar bij aanwezig.

Tips van de zwemleraar 

Deze zwemleraar geeft de ouders en kinderen tips. Zo leren de kinderen spelenderwijs al enkele basisvaardigheden. “Voor elke groep is er een badmeester nodig, omdat de kinderen ook geholpen worden door hun ouders. De instructies geeft de badmeester en dat scheelt dus al in personeel. Voordat kinderen starten met zwemles doen ze nu all wel wat ervaring op. Als ze dan echt op zwemles gaan kan die ervaring al schelen wat betreft lesuren die ze nodig hebben”, aldus De Vries.

Door Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk