Cursus over gebruik AED voor voetbalclubs in Nederland

De KNVB gaat in samenwerking met de Hartstichting proberen om zo veel mogelijk voetbalverenigingen kennis bij te brengen over de AED (automatische externe defibrillator) en het reanimeren bij een hartstilstand. Voor alle 2800 verenigingen in Nederland geldt dat ze hulp kunnen aanvragen bij het aanschaffen en plaatsen van een AED, aldus de NOS.

Veel voetbalclubs hebben al wel de beschikking over een AED, maar kunnen deze niet meteen gebruiken. Dit kan te maken hebben met de locatie waar het apparaat hangt of omdat vrijwilligers niet genoeg kennis hebben over hoe ze de AED moeten inzetten tijdens een reanimatie. "Een kastje alleen redt geen levens", zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. "Mensen moeten elkaar helpen en dan moet je weten wat je moet doen. Daarom willen wij daar extra aandacht voor vragen."

Reanimatiecursussen

De Hartstichting gaat daarom, tegen een klein tarief, reanimatiecursussen organiseren. Snijder geeft aan dat de stichting al langer bezig is om ervoor te zorgen dat mensen binnen zes minuten geholpen kunnen worden wanneer zij een hartstilstand hebben Dan is de overlevingskans namelijk het grootst. De directeur wil dat dit straks ook mogelijk is op de sportvelden.

Topsporters

Het is volgens Snijder niet bekend hoeveel mensen er jaarlijks te maken hebben met een plotselinge hartstilstand tijdens het sporten, maar hij weet wel dat het niet alleen bij oudere mensen voorkomt. Volgens de directeur zijn er dan ook genoeg recente voorbeelden uit alleen al de voetbalwereld waaruit blijkt dat ook relatief jonge sporters plotseling getroffen kunnen worden. ‘’Kijk naar Nouri, Eriksen, Dost. Het gebeurt ook bij topsporters. En dan overkomt het ook amateurvoetballers. Daarom denken wij nu: tandje erbij en zorgen dat al die vrijwilligers bij de amateurclubs een reanimatiecursus kunnen volgen," aldus Snijder.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema