Risicovolle sectoren en VCA

Wil jij werken in een sector waar risicovolle situaties kunnen ontstaan op de werkvloer, zoals in de bouw, in de chemische sector of in de technische sector? Dan ontkom je bijna niet meer aan het behalen van een VCA-diploma. Hiermee kun je aantonen dat je weet hoe er veilig gewerkt kan worden. Steeds meer opdrachtgevers besteden hun klussen alleen nog uit aan bedrijven of personen die VCA-gecertificeerd zijn. Ook is het zo dat werkgevers steeds vaker het VCA-certificaat als eis stellen bij sollicitaties. Zonder afgeronde VCA opleiding loop je het risico om jezelf buitenspel te zetten.


Waar staat het VCA certificaat voor?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. VCA is als checklist in het leven geroepen om de veiligheid op de werkplek te vergroten door het bewustzijn van veiligheid, gezondheid en milieu te toetsen, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot meer dan alleen een checklist. Het behalen van het VCA certificaat zorgt ervoor dat werkgevers en werknemers zich bewust zijn van de gevaren om zich heen in de werkplaats en aan veiligheidseisen voldoen. 


Waarom is VCA belangrijk en voor welke bedrijfstakken?

Bewustzijn van de veiligheid op de werkvloer is belangrijk omdat hierdoor een groot deel van de bedrijfsongevallen kan worden voorkomen. Zo kan niet alleen letsel worden voorkomen, maar ook hoge kosten voor bedrijven als gevolg van een bedrijfsongeval. De VCA-certificering is in het bijzonder relevant voor mensen en bedrijven die te maken hebben met een risicovolle werkomgeving. Daarbij gaat het vooral om de volgende bedrijfstakken: petrochemische bedrijven, chemische industrie, elektrotechnische sector, farmaceutische industrie, bouwkundige bedrijven, civiele techniek, schildersbedrijven, steigerbouw, werktuigbouwkunde, vrachtvervoer, groenvoorziening, technische sector en verkeersregelaars. Ook voor zzp’ers in een van deze sectoren is VCA van belang. 
 
VCA-diploma behalen


Is VCA wettelijk verplicht?

Het in het bezit zijn van een VCA diploma is nog nergens wettelijk verplicht, maar het is wel zo dat de regelgeving die behandeld wordt tijdens een VCA-cursus is afkomstig uit de wet en dus kennis van de geldende regelgeving biedt. Hoewel er nog geen wettelijke verplichting is, wordt het VCA diploma steeds meer de norm binnen verschillende risicovolle bedrijfstakken. Regelmatig is het VCA-certificaat een harde eis om een baan te kunnen vinden in één van de eerder genoemde sectoren. Het VCA-diploma biedt dus niet alleen voordelen op het gebied van veiligheid, maar helpt je wellicht ook sneller aan een baan.


Moet iedereen hetzelfde VCA-diploma halen?

Niet iedereen moet hetzelfde VCA diploma halen. Voor uitvoerende werknemers in risicovolle sectoren is er het B-VCA diploma, ook wel VCA Basis genoemd. Leidinggevenden en zzp’ers in deze sectoren moeten het VOL-VCA diploma behalen. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Omdat ook de uitzendbranche betrokken kan zijn bij risicovolle bedrijfstakken, is er voor intercedenten en leidinggevenden die werkzaam zijn bij uitzendbureaus het VIL-VCU diploma (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden - Veiligheids Checklist Uitzend- en detacheringbureaus).


Hoe behaal je het VCA-diploma?

Het VCA-diploma kan door middel van een klassikale cursus met aansluitend een examen behaald worden. Ook is het mogelijk om een online cursus te volgen of zelf een cursusboek te bestuderen. In deze gevallen moet het VCA examen afgenomen worden door een erkend examenbureau.